Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

yardım edin !!.. Çok acemiyim. - 2.sayfa

merhaba, 2 tane kaplu`m var. 1 aydır bakıyorum fakat kabuklarının yumuşamaya başladığını fark ettim şu son 2 gündür. rutin olarak; sertleştirici sürüyorum, yemlerini veriyorum, akvaryum temizliğini yapıyorum ve 1 aydır direkt güneş ışığı alıyorlar. kaplu`larım ölüm bahçesi denen kutuda değiller fakat aldığımdan beri küçük bir akvaryumdalar (filitresiz ve ısıtıcısız). kime sorduysam bana kaplu`mlarımın öleceklerini söylediler =`s yardım edin bana... Ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum..

img

aplus

16 yıl 6 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaşlar kabuk sertleşme sorunlarını ben her zaman kıymayla çözdüm bilginiz olsun... Hayvan o haldeyken iştahsız olabiliyor denediğim yemler içinde tuzsuz ve yağsız kıymaya atladığını gördüm. Bozulan kabuk rengi bi kaç gün içinde düzeliyor ama iyileştiremediklerimde oldu... :(

img

abiskap

16 yıl 6 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

çok teşekkür ederim herşey için

img

aplus

16 yıl 6 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Abiskap Kıyma ile kabuk sağlığı arasında bağlantı yok tam tersi deformasyona yani piramitleşmeye yol açabilir.
Kabuk sağlığı kalsiyum metabolizmasının düzgün çalışmasına bağlı buda gıda yolu ile yeterli kalsiyum alımı , kaplumbağanın D3 vitamini sentezlenmesi ve yaşam ortamındaki yeterli ısı düzeyi ile alakalı. D3 vitaminini ağızdan da verebilirsiniz ama bu yöntemde biraz aşırı doz riski vardır.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Frozen yine senden öğrendiğim bilgilerden biriydi kıymanın deformasyona yol açtığı :) Orada demek istediğim kaplumbağalar o yumuşama evresinde halsiz ve iştahsız oluyolar. Ama tecrübelerim bana kıymaya saldırdıklarını ve bunun sonucu toparlayabildiklerini gösterdi. Yardım etmeye çalışmıştım sadece... Eğer Aplus a yanlış bişey yaptırdıysam özür dilerim :(

img

abiskap

ÖZEL MESAJ

Abiskap özür dileyecek bişi yok , benimki sadece tek bir mesaj okuyarak yanlış bilgilenenler olabilir diye ufak bir uyarıydı.
Doğrudur hiç birşey yemedikleri zaman son bir umut olarak yağsız tuzsuz haşlanmış tavuk eti öneririm. Zaten bir kere yemekle birşey olmaz ama disiplini kaybedersek ilerde sorunlar çıkmasına yol açabiliriz. Pek çok kez kaplumbağa neden hastalandı bilemiyoruz tahmin etmeye çalışıyoruz. Aynen bizim gibi onların da kalbi böbreği ciğerleri yanlış beslenmeden dolayı rahatsızlanabilir.Biz hep soğukta kaldı üşüttü diyoruz ama işin aslı esas gerçeğide bilemiyoruz.

img

frozen

ÖZEL MESAJ

merhaba arkadaşım pet-shopcunun dediklerini unut sertleştirici falan onları kullanma calcium ver bunun için gaga taşı verebilirisin eğer çok küçüklerse iyi yıkanmış haşlanmış yumurta kabuğunun suyunu ver tabii akvaryum ısıtıcı filitre kuru alan ve ışık (kuru alan üzerinde 15-25 W ampul)bunları yaparsan ve ısılarını 26 dereceden aşağıya düşürme yoksa kış uykusuna girerler..

img

yasinatik

19 yıl 6 ay 9 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

``iyi yıkanmış haşlanmış yumurta kabuğunun suyunu ver `` bu ne demek yasinatik?? Yani bu suya mı konacak kaplumbağalar?

img

abiskap

ÖZEL MESAJ

Haşlanmış yumurta kabuğunun suyunu akvaryuma dökmek Türk forumlarındaki mesajlarda  çokça yer alan ama benim katılmadığım bir öneridir.
Biraz açıklamam gerekirse su kaplumbağası bakımına profesyonelce yaklaşan hiç bir yerli yabancı sitede bu öneriyi göremezsiniz. Zaten eğer bu öneri işe yarayan bir öneri olsaydı o zaman çok daha pratik bir şekilde yumurta kaynatmakla uğraşmak yerine akvaryum suyuna bir kaşık kalsiyum karbonat atın kabuğu sağlıklı olsun derlerdi. Böyle bir öneride yoktur.
Yumurta kabuğu kalsiyum karbonattır kaplumbağalarda kullanılması yararlı bir mineraldir ama suda fazla kalsiyum olması suyu sertleştirir. Suda fazla kalsiyum yada mağnezyum erimiş halde bulunursa kaplumbağa kabuğunda mineral deposit denilen bir birikim olmaya başlıyor ve bir beyazlaşma meydana geliyor. Kurumuş kireç kalıntısı değil ama bu dediğim daha değişik. Bu açıdan gıda yolu ile kalsiyum vermek doğru ama suya kalsiyum katmak çokta doğru değil.
Yumurta kabuğunu toz haline getirip yemlerinin üstüne dökebilir gıda yolu ile kalsiyum verebilirsiniz ama buda tavuk çiftliklerinde kullanılan antibiotik ve hormonların kabukta yok olmayan kalıntısı nedeniyle pek önerilmiyor. Ben kara kaplumbağalarıma saf kalsiyum karbonat veriyorum kuru mamalarına devit3 damlatığım gün üzerlerine toz halde döküyorum. Tabi benimkilerde su ortamı olmadığı için operasyon daha kolay oluyor.

img

frozen

ÖZEL MESAJ

Frozen`a aynen katılıyorum, yumurta kabuğu iyi bir kalsiyum alternatifi değil, çokça yazılıyor olmasına rağmen. Babamın işi nedeniyle çok haşır neşir olduğu bir konu, yumurta tavuğuna çok yoğun olarak antibiyotik yüklemesi yapılıyor ve antibiyotik olduğu gibi yumurtaya ve kabuğuna geçiyormuş. O beni, ben sizi uyarıyım :), kalsiyum olarak kaplumbağalara yumurta kabuğu vermeyin. Mürekkep balığı kemiği çok daha iyi bir yol.

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Evet ya bu bana da hiç mantıklı gelmedi zaten... Sağolun üstadlar...

img

abiskap

ÖZEL MESAJ