Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kaplumbağam için özel bir fanus - 2.sayfa
Merhaba
Hediye olarak gelen su kaplumbası ile bende aranıza katılıyorum. Forumlardaki konuları inceleyerek aşağıdaki fanusu tasarladım.
Fanusu camdan kendim yapacağım. Eleştirilerinizi rica ediyorum.
Su giriş çıkışı için camda delikler açmak sıkıntı yaratabiir. O deliklerdeki sızdırmazlık tam sağlanamazsa ortalık su içinde kalır. Altta malzeme yuvası olarak ayırdığın yer ile ilgili olarak da malzeme için elbet yer bulunur, hazır alan varken kapluşlara yüzme alanı yap derim. Bu arada akvaryum içinde kum kullanmaman önerimi de tekrarlayayım dedim. Temizlerken çok söylenebilirsin sonra.
Bence de kuru bölgeyi asma kat yapıp, bolca yüzme alanı bırakmalısın. Ayrıca bol su her zaman iyidir.
O videosunu yayınladığım akvaryumu evde gerçekleştirmenin kolay olduğunu sanmıyorum. Bu açıdan Yasdal ve Pınarın uyarısı doğru. Aslında nasıl gerçekleştirildiğini de pek bilemiyorum , matematiksel bir çözüm gerektiriyor olabilir yani kapalı bölümdeki su hacmi , yüzey ölçüsü , 2 bölüm arasındaki açıklık yüzeyi filan gibi ölçüler rasgele değildir.
Zaten pratik açıdan faydasız ve kullanım açısından imkansız görüyorum yani o camlarda yosun oluştuğu zaman nasıl temizlersiniz ? Ayrıca balıklar açısından sorun teşkil etmesede akciğer solunumu yapan su kaplumbağaları için üstü kapalı bölüm çok ciddi bir tuzak olacaktır. Bu akvaryum bir manada show için yaratılmış bir akvaryum. Şu defilelerde giyilen ilgi çeken ama asla gerçek hayatta göremeyeceğiniz abuk subuk kıyafetler gibi.
2 boyutlu çizimler görsel açıdan her zaman aldatıcıdır 3 boyutlu düşünmek detayları maket üzerinde denemek çok iyi ölçülendirme yapmak lazım. Çünkü 2 boyutlu çizimde bir camın diğer camla kolayca birleştiği bir nokta 3 boyuta geçince birde bakarsınız imkansıza döner. Bu sözü genel anlamda söyledim bu proje için değil zaten en son gelen çizimde gördüğüm proje sade bir akvaryuma dönmüş kritik bir noktası kalmamış.
Su kaplumbağalarında 2 esas sorun var birincisi onların sağlığını koruyamıyoruz korusak bile süreklilik sağlamak zor oluyor ikincisi bize düşen iş yükünün bir süre sonra herkesi bıktırması. Bu açıdan mesela ben doğal görünümlü akvaryumları sevmeme rağmen temizlik sorunu yüzünden sade görünümlü ve içi boş akvaryumları öneriyoruz.. Bu işi 1 hatta 5 yıllık olarak düşünmeyin bu hayvanlar 20-40 yıl yaşayabilir ayrıca 3-5 cm boyunda canlılar olarak ta düşünmeyin 20-25 cm boya ulaşabilirler. Bir gün geliyor yetti artık diyorsunuz işte kaplumbağa bakımının esas başladığı nokta balayının bittiği bu nokta.
Kolay gelsin projeyi en sade olarak yapın edineceğiniz tecrübeler size daha gelişmiş bir proje için yol gösterici olacaktır. Bitince sonucu foruma iletmeyi unutmayın ama..
eğer bu tür akvaryum yapabilirsen bir tane hediye etmeni isteyeceğim :D
İlk proje cok fantastik ayrıca kaplumbagalar buyuk ıhtımalle bogulur.İkinci projede ise anladıgım kadarıyla kuru alanın altında kalan bolmeyı esyaları koymak ıcın bos bırakmak istiyorsun.Buda kaplumbaganın yuzme alanını baya daraltıyor.Projelerinde bence amac kaplumbaga ıcın olabıldıgınce yuzme alanı yaratmak olsun ;)
İkinci tasarımımı yaptım. Buyrun:
Cips`in küçücük akvaryumda acı çekmemesi için aceleyle bunu yaptım. Biliyorum biraz gösterişsiz ama şimdilik Cips mutlu. Yeni, daha büyük ve daha işlevsel, Cips ve diğer arkadaşlarının (yakında) rahat edebileceği bir akvaryum tasarlıycam. Sizinde bu yeni akvaryumla ilgili görüşlerinizi, kaplumbağalar için nelerin gerekli olduğunu paylaşırsanız örnek bir akvaryum oluşturabilirim. İlgilenen, yorumlarını esirgemeyen herkese şimdiden teşekkürler.
Talash Hayırlı olsun akvaryumu toptan senmi yaptın. Tam çözemedim ama yan camlar yekparemi.Camların özel kesimi nedeniyle slikonlarken zorluk çekmiyormusun. Vallahi ben 5 camı bir araya getirip dikdötgen biçiminde slikonlarken bile oldukça beceriksiz çıktım ama camlar 2 mm di ince cam çok zor oluyor. Kaplumbağa akvaryumunda kum kullanmak temizlik açısından zamanla zorluk çıkarıyor ama sorun değil iş yükünden korkmam üstesinden gelirim dersen bu açıdan sorun yok. Kaplumbağalar dibi karıştırmayı sever kumuda karıştıracaktır o esnada biraz da kum atıştırıyorlar bazen bu eylem kötü sonuçlara yol açabiliyor. Yukarı bölümden aşağıya doğru hafifte olsa bir akıntı suyun sirkülasyonu ve temizlik açısından fayda sağlayabilirmi acaba yani derin yerden su çekip bir miktarını yukardan verebilsen daha iyi olurmu acaba.
Gene cümlemi düzelteyim derken hata ile mesajı yarıda yolladık.
Şimdi bu yukarda yazdıklarım uzaktan söylenmiş sözler , esas tecrübeyi ve nerde sorun çıkacağını yaşayacak olan kişi tabiki sensin.
Fakat sorun hep söylediğim gibi zahmetli temizlik konusudur. Kaplumbağa küçükken pek anlaşılmıyor da büyüdüğü zaman bu problem büyük bir dert olarak ortaya çıkıyor. Bu açıdan görsellikten ziyade pratik ve hızlı temizlik ön planda tutulmalı. Akvaryumdaki her tür girinti çıkıntı kum yada kayalar hemen pislikleri tutmaya başlıyor bu da mikrop ve koku üretiyor.
Filtrenin gücü ve akıntısı akvaryumdaki her yere yetişebilmeli. Özel tasarım akvaryumlarda belki bunu sağlamak için birden fazla irili ufaklı filtre yada devri daim motoru kullanılabilir. Özel yapım sabit dip filtresi yapılabilir. Bir dikkat edilmesi gereken noktada rampa sudan kuru bölge sudan uzakta olursa pek sık kullanmıyorlar güvenlik açısından hemen suyun yanında durmak cup diye atlamak işlerine geliyor.
Şimdi bütün bunları söyledikten sonra bu yazdıklarımın hiçbirine uymayan hatta akvaryumda çok su kuralını da çiğneyen ama çok beğendiğim bir su kaplumbağası akvaryum tasarımı fotoğrafını koyarak kafaları iyice karıştırıyorum.
Kolay gelsin
eee su nerede? :) çamur kaplumbağaları için belki olur :))
İstanbul da su sıkıntısı var , su bulamadık bu kuru tasarım. Zaten adı üstünde KURU BÖLGE.
Bu akvaryumu alıp 250*250*35 lik başka bir akvaryuma kuru bölge diye koyacaksınız . ;)