Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kaplumbağam için özel bir fanus - 3.sayfa
Merhaba
Hediye olarak gelen su kaplumbası ile bende aranıza katılıyorum. Forumlardaki konuları inceleyerek aşağıdaki fanusu tasarladım.
Fanusu camdan kendim yapacağım. Eleştirilerinizi rica ediyorum.
Ben cidden çok beğendim, geliştirilmeye çok çok açık, ve orjinal bir akvaryum, bakıp bakıp neler eklenebilir neler yapılabilir diye düşünmeden edemiyorum. Uzaktan bakanlar yanılmasın, şu camları böyle ölçüp biçip korkunç silikon kokusuna dayanarak yapıştırmanın gerçekten ne kadar emek istediğini tahmin edebiliyorum.
Öncelikle hoşuma giden kumsal havasını yakalamış olmanız, derin ve sığ suyun bir arada olması çok güzel, ve su kaplumbağaları tanıyabildiğim kadarıyla (az az, çok az :) ) bu kesinlikle kaplumbağanızın seveceği birşey. Pek çok şey yapılabilir, pek çok şey eklenebilir, onu iyice gözlemlediğinizde nelere ihtiyaç duyduğunu, neleri sevdiğini anlamaya başlayacaksınız. Ayrıca fotoğraf çekimleriniz çok hoş, hem su içinde hem hareket eden bir kaplumbağayı diyaframı da çok güzel ayarlayarak harika görüntülemişsiniz.
Bunların yanısıra bazı çekincelerim de var. Küçük taşlar ve kaplumbağalar aynı akvaryumda gerçekten sıkıntılı birşey, frozen`ın da değindiği gibi hem temizlik hem yemeleri açısından. Baya hapur küpür yiyorlarmış bu taşları, ben bu başlığı okuduktan sonra gerçekten dehşete düşmüştüm. Sizin yerinizde olsam, oldu olacak ince kum koyardım, temizlik açısıdan kumu önermiyoruz ama olmayacak birşey de deği, taban filtresi gibi sistemlerle kullanılabiliyor ve çok da hoş görünüyor. En önemlisi taş yutma gibi bir risk kalmamış olur, sonuçta ikisi de temizlik açısından eşit derecede zor gibi, kumun yararlı bakteri oluşumuna artısı da olur ama yine de kaplumabağa akvaryumunda kumlu sistemi tam olarak verimli ve kolay bir şekilde oturtmak çok kolay bir iş değil.
Tam olarak kuru olan bölümü kullanacak mı, yoksa sadece sığ su olan yerde mi kalacak, gözlemlerinizi aktarırsanız çok memnun olurum. Aman yanına arkadaş düşünmeyin, çok kısa bir süre sonra neden böyle dediğimi siz de anlayacaksınız :) Az olsun, rahat ve tam olarak bakılsın, huzurlu olsun daha iyi. Kaplumbağamızın 1 senede günlük kaka boyutu serçe parmak seviyesine ulaştı, vallahi abartmıyorum, o parçalamadan yakaladığım nadir zamanlarda böyle birşeyi nasıl yapmış olabilir diye şaşırıyorum :)) Büyüdükçe kavgalar, yer sıkıntısı, temizlik yükü...ne kadar çok kaplumbağa o kadar zor, hem bizim, (dolayısıyla) hem onlar için. Isıtıcınızı seçememiş olabilirim, yoksa eğer, yaz olduğuna bakmayın, mutlaka alın.
Hem görsellik, hem kolaylık, hem rahatlık, hem sağlıklılık, hem işlevsellik...hepsini bir arada kaplumbağa akvaryumlarında sağlamak çok zor, zaten akvaryum hayatına uygun olmayan canlılar olmalarının en önemli sebeplerinden biri de bu. Bu yüzden frozen`ın koyduğu resimdeki kaplumbağa akvaryumu çok doğal, evde kesinlikle harika bir köşe olur, ama sıfır işlevsel ve kaplumbağaya eziyet. Diğer taraftan pek çoğumuzun büyük kaplumbağa akvaryumları da görsel olarak tuhaf birşeye benzer; taş, kum, kaya, canlı bitki, alengirli aksesuar...çeşitli sebeplerden (temizlik, güvenlik vs.) güzel olan hiçbirşeyi koyamayız, hatta tek tek bütün fazlalıklar akvaryumu terkeder, geriye 4 duvar cam akvaryumlar kalır. İşte bu zor durumda en büyük avantaj elinizin bu tip işlere yatkın olması bence. Bu yüzden şimdiden böyle birşey yapmanız bence çok önemli, ki bu daha ilk kaplumbağa akvaryumunuz, daha neler neler çıkacaktır sizden, lütfen izinizi kaybetmeyelim. Kolay gelsin...