Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kaplumbağam için özel bir fanus

Merhaba
Hediye olarak gelen su kaplumbası ile bende aranıza katılıyorum. Forumlardaki konuları inceleyerek aşağıdaki fanusu tasarladım.

Fanusu camdan kendim yapacağım. Eleştirilerinizi rica ediyorum.

img

talash

17 yıl 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba eğer bu forumda bizlerin dediklerini yaparsan ki yapman lazım, tosbiklerin 6 sonra bu fanusa sığmaz :) bence emek vermişken daha büyük birşey yap ayrıca kuru bölge tabanda olursa yer açısından uygun olmaz asma katları düşün eğer ısı dengesini iyi ayarlarsan tosbiklerin değil asma kata direğe bile çıkar :) selamlar.

img

deryailesezer

17 yıl 6 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba Talash, Çizimde anlamadığım yerler olmakla birlikte (mesela dikey duran 20 cm.lik yerde cam mı var ve varsa nasıl öyle duracak) öyle görünüyor ki bileşik kaplar kanununa aykırı :) , dolayısıyla uygulanabilirliği yok, emeğinize yazık olmasın. Bence önce normal bir akvaryumu düzenleyerek başlayın, hem kaplumbağanızı hem akvaryum sistemini tanıyın, daha sonra değişik fikirler geliştirirsiniz. Mesela kumdan yığma şeklinde kuru bölgenin mümkün değil dayanmayacağını göreceksiniz, yada mesela çok iyi tırmanırlar bu yüzden yükseklik payı bırakmak veya akvaryumun üstünü bir şekilde kapatmak gerek; dış filtre kullanacaksanız akvaryumdaki su miktarı ve akvaryumun yerden yüksekliği yetecek mi? Bunları öngörmek lazım, genelde yeni kapluş sahiplerinin bu tip çizimleri hayal kırıklığıyla sona eriyor, bence kuru bölge, ısıtıcı, filtre ve lambaları yerleştirebileceğiniz daha temel bir sistemden başlamalısınız. Kolay gelsin.

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Pınar`ın da yazısında belirttiği gibi birleşik kaplar teorisine aykırı bir tasarım olmuş. Bir yüzü atmosfere açık olan birbiri ile bağlantılı sıvıların yüzeyleri aynı seviyede olmalıdır. Bir mühendis olarak ilk göze çarpanın temeldeki bu yanlışlık olduğunu söyleyebilirim. Ama kendisine hediye gelen kaplumbağları 3-5 ay, 1 sene ufacık plastik kapta dizlerine gelen kirli suda bakıp sonra ölüme terkeden büyük çoğunluğu düşünürsek, profesyonel çizimin ve bu işe kafa yormuş olman onlara ne kadar değer verdiğinin bir göstergesidir. Forumda değişik tasarımlar var. Onlar için yüzme alanının ne kadar önemli olduğunu forumu incelediğinde sen de takdir edeceksin. Evimize koyabildiğimiz kadar büyük bir yaşam alanı yapıp, doldurabildiğimiz kadar çok su ile doldurmalıyız. Kuru bölge fikirleri de bulunmakta forumda. Bir öneri; Akvaryumda kum kullanmazsan temizlikte başın çok ağrımaz. Sevgiler.

img

yasdal

19 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Şu videoyu bir izleyin bakalım.
Yanlız dikkat ha .. İyi bakın ve anlamaya çalışın çünkü sonra nasıl oluyor diye imtihan yapacam ona göre 
Ah şu fizik yasaları ...Bize ortaokul , lise de öğretilen Newton fiziği öldü.. Yaşasın quantum fiziği 

Yanlız bildiğiniz gibi youtube kapalı bu video oynarmı  bilemiyorum , ben izledim ama.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yahu frozen, bi ukalalık yapalım dedik başımıza ne çıkardın :D

Daha önce de görmüştüm bir akvaryum sitesinde heralde, pek de bir açıklama gelmemişti, ters çevirdikten sonra dik duranın içindeki havayı bir şekilde çekiyor/vakumluyor olmalılar, boşalan havanın yerini basıncı eşitleyene kadar su dolduruyordur böylece, ama nasıl çekilir o hava o kadarını bilemiycem, sözü mühendis arkadaşlarımıza bırakıyorum :D

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili Pınar
Rica ederim  , o sözü şakacıktan söylemiş olduğunu biliyorum    ama genede ukalalık ne demek ,  söyledikleriniz çok doğru uyarılar. Çizimi görünce birden aklıma bu akvaryum geldi.
Brain storming ( beyin fırtınası) denilen ciddi eylemler var. Herkes olmayacak saçma sapan fikirleri ortaya atar ve sonuçta hiç olurmu yahu denilen bu fikirlerden büyük yaratıcı yenilikler çıkar. Hayat olmazların peşinden koşanlar sayesinde ilerledi. Şimdi bu gereksiz büyük lafları neden yazdım çünkü gerçek bir ukalalık örneği vermek istedim .

Bu arada projeye ufak bir düşünce de benden , su girişi üstten çıkışı ise altta olsa daha iyi olur gibime geliyor. Ayrıca bu tür projeler de her zaman uzun vadeli düşünün çünkü çabalarsınız masraf yaparsınız ama zamanla projeniz  işlevsiz olur ve işe yaramaz bir şekilde elinizde kalır. Çabanız masrafınız boşa gider.  14 cm lik yan duvar yüksekliği birde içerde kum taş gibi yükselti olacağını düşünürsek kısa sürede kaplumbağanın hop diye aşabileceği çok düşük bir yükseklik olacaktır. Yüksekliği  çok iyi ayarlamak lazım. Hem zamanla büyüyen kaplumbağa firar edememeli ama hemde biz kolayca içerisine müdahele edebilmeliyiz. Bu açılardan ölçüleri çok iyi planlanmak lazım.

Verebileceğim en iyi fikir işe şu ,  su kaplumbağasına hiç bulaşmayın.  Ama illa bu tür bir konuya girmek istiyorsanız paludarium türü canli bitkili kara parçasıda olan sulu bir oluşuma ve minik akvaryum balıklarına yönelin. Asla acele etmeyin yavaş yavaş planlayın , yavaş yavaş yapın,  mutlaka forumları dolaşın , tecrübelerden yararlanın herşeyi okuyun.
Kolay gelsin.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

img

talash

17 yıl 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Önceki çizimdeki akvaryumda biraz fantezi bir tasarım olmasına rağmen uygulanabilirliği var. Havuz bölümünün üstü sandığınız gibi açık değil. Kuşların su içtikleri kapları bilirsiniz. Benzer bir sistemle üst kısımdan hava almadığı için havuz içerisindeki su boşalmıyor. Bu idealde tabi. Ama pratikte bende bazı problemler olacağını düşünüp ve değerli yorumlarınızı da değerlendirerek akvaryumu şu şekilde yapmayı düşünüyorum:

Ufak bir evde oturduğum için alttaki kısmınıda malzemeler için ayırmayı düşünüyorum. Bir kaç ay sonra taşınmayı ve oldukça geniş bir akvaryum hazırlama planım var. Emeğimin boşa gitmeyeceğini biliyorum. Muhakkak ki ihtiyacı olan birileri olacaktır. Hatta bu site üzerinden hediye dahi edebilirim zamanı gelince.

img

talash

17 yıl 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Frozen`nin gönderdiği videodaki sistemle aynıydı ilk projem.

img

talash

17 yıl 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ