Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Akvaryumu Büyüttüm - Melekondu :D - 3.sayfa
Arkadaşlar, Melek Bey`in mevcut akvaryumunu daha verimli kullanmak için yaptığım düzenlemeleri aşama aşama paylaşmak istiyorum. Akvaryumun dışında bulunan kuru bölgeler akvaryumu tam kapasite kullanmaya olanak verirken, türlü yapım zorlukları, düşünülmesi gereken detayları bulunduğu için pek yaygın değil. Umarım bu çalışma böyle bir düzenleme yapmak isteyenlere yeni fikirler verir :) Ayrıca tabi yorumlarınızı duymak için de çok hevesli ve heycanlıyım :)
80x35x50 ölçülerinde bir akvaryumumuz vardı Melek`in yaşadığı. Kuru bölge tam akvaryumun yarı hizasında bulunan üstü taş döşenmiş bir cam platformdu ve tabi akvaryumu yarı yarıya suyla doldurabiliyorduk. Akvaryumumuzun önceki düzenlemesi bu şekildeydi:
Ama minik Melek hızla büyümeye devam etti, hem akvaryumun küçük gelmeye başladığını hissedebiliyordum, hem de akvaryum çok çabuk kirleniyordu; bize daha çok su, daha geniş kuru bölge ve de bir dış filtre lazımdı, ve de Melekondu projesi böyle ortaya çıktı :D
Suyu yükseltmek için de bize akvaryumun dışında bir kuru bölge gerekliydi, yani akvaryuma bi nevi "kat çıkma"lıydım :), hem böylece çok daha geniş bir kuru bölge de yaratabilirdim. Ama suyu yükseltirken kuduruk Melek`in kendini akvaryumdan aşağı atmasını da engellemek gerekiyordu, tüm kenarları yükseltmek lazımdı, ama bunu nasıl yapmalıydı.. Böylece uzun bi düşünme ve araştırma sürecine girdim, sonunda gerekli malzemeler, planlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı:
Öncelikle iki yanı açık cam bir kutu yaptırdım bir camcıda (ölçüleri 40boy x 35en x 25yükseklik). Bu kutunun eni tam da bizim akvaryumun eniyle aynı ölçüde olmalıydı, yüksekliği de lambaların konumuna uygun olmalıydı, ölçüler buna göre belirlendi.
Yükseklikler ve kuru bölgeye çıkacak rampa için plexiglass kullanmaya karar verdim, bir tabelacıdan belirlediğim ölçülerde levhaları kestirdim.Rampa konusunda Frozen`ın bir yazısı bana önemli bir ipucu verdi, tabelacı istediğim ölçülerde düz olarak kesilmiş bir plexiglassa basit bir işlemle ortasından eğim verdi. İstediğimden biraz daha dik oldu eğim malesef, ama Melek sorunsuzca (hatta kuru bölgenin ucunda birini gördüyse koşarak :))) çıkabiliyor neyseki. Toplam bir arkaya, bir öne, bir yan tarafa ve de bir rampa için olmak üzere uygun ölçülerde 4 tane levha kestirdim.
Böylece ana malzemeler hazırlanmış oldu. Rampa ve kuru bölgeyi düzgün taşlarla kaplamak için Kemerburgaz`daki taş marketlerden 1-2 torba geniş, yassı taş aldım. Eve gelince öğrendim ki kuru bölge için aldığım koyu yeşil-beyaz çizgili taşlara "melek taşı" deniyormuş, o da hoş bir tesadüf oldu :). Rampa için ise bir miktar yassı dere çakılı aldım. Hepsini sıcak suda bekletip yıkadıktan sonra kullanıma hazırdı:
Öncelikle rampaya taşları nasıl yapıştıracağımı belirmek gerekiyordu. Silikon kullanacağım için iyi bir plan yapmak lazımdı. Ardından akvaryum silikonu kullanarak yapıştırma işlemine geçtim ve kurumaya bıraktım. Silikon eğer taşar, damlarsa anında aseton ile çıkarılabiliyor. (not: taşlarla döşenmiş yüzey, rampanın suya doğru inecek olan kısmıdır):
Daha sonra platformu cam kutuya yapıştırma aşamasına geçtim. Rampayı tam olarak cam kutunun içine yerleştirilebilecek şekilde kestirmiştim. Rampanın taşsız olan kısmını silikonlayıp kutunun içine yerleştirdim, üzerine ağırlık koyarak yine kurumaya bıraktım:
Ardından sıra cam kutunun içini taşlarla döşemeye geldi. İşin en zor kısmı buydu, arada riskli boşluklar kalmayacak, mümkün olduğunca düz bir zemin olarak şekilde taşları nasıl düzenleyebileceğimi planladım ve yine yapıştırma-kurutma işlemine geçtim, toplam 2,5-3 gün kurumasını bekledim:
Sıra yükseklikleri hazırlamaya gelmişti. Arka tarafa yapıştırılacak olan plexiglass yükseklikte, daha önceden ölçerek belirlediğim boru ve kabloların geçmesine uygun boşluklar da bıraktırmıştım. Arka tarafa yapıştırılacağı için hoş görünsün diye akvaryumun içinde de kullanacağım hazır arka fonu uygun şekilde kesip çift taraflı şeffaf bantla yapıştırıp hazırladım. Bu L şeklindeki yükseklik, cam kutu ile birleşeceği için cam kutunun arkasına da görüntü bütünlüğünü sağlayacak şekilde arka fonlardan yapıştırdım:
Akvaryum içinde kullandığımız ekipmanlar: Tetra Tec ex700 dış filtre, 200 watt Sera ısıtıcı, Eheim pick-up 2010 iç filtre.
Dış filtrenin malzeme seçimi ve sıralanışını çok fazla miktarda katı atık, bitki kalıntıları olduğunu ve Melek`in müthiş dışkı potansiyelini düşünerek ayarlamaya çalıştım :). En alt sepette geniş gözenekli bir sünger olan Ehfi fix, onun üstündeki sepette önce seramik borular ardından normal sünger, bir üstteki sepette normal sünger ve onun üstüne substrat, ve en son sepette 300 g. kadar zeolit torbası, normal sünger ve son olarak ince bir tabaka elyaf var. Dış filtre konusunda çok tecrübesizim, çok araştırmama rağmen bu dizilimin bir kaplumbağa akvaryumu için de uygun olup olmadığını zaman gösterecek tabi.
Cam kutu şeklindeki kuru bölge çok ağır olduğundan akvaryumun kenarına monte etmek içime sinmedi. Bu yüzden tam akvaryum+sehpa yüksekliğinde küçük bir kitaplık yaptırdım bir mobilyacıda ve cam kutuyu bunun üzerine yerleştirdim. Akvaryumun arka kısmına da yine aynı hazır arka fonlardan yapıştırdım ve filtre borularını yerleştirdim. Önceden kullanmıyordum ama artık akvaryum tam kapasiteye çıkacağı ve ağırlık artacağı için akvaryum forumlarında hep vurgulandığı üzere akvaryumun alt camı ve tepsi arasına 2 cm.lik yumuşak straforlardan koydum. Bu önceden hesabedemediğim yükseklik sebebiyle aynı şekilde cam kutunun da altına uygun bir kalıp strafor yerleştirmem gerekti:
Alttaki ilk fotoğrafta arka yükseklik, ikinci fotoğrafta da ön ve yan yükseklikler yerleştiriliyor. Daha sağlam olması ve bütünlüğü oluşturmak için arka ve ön yükseklikler L şeklinde ve cam kutu ile yanlardan birleşiyor, bu kısımda da yapıştırılıyor. Ve suyu dolduruyoruz :), akvaryum içindeki malzemeler ve kuru bölge lambaları yavaş yavaş yerleştiriliyor:
Plexiglass yükseklikleri önce 4 sıra olacak şekilde şeffaf, çift taraflı bantla yapıştırmıştım, ancak sonra süngerli, yumuşak, beyaz bantlarla değiştirdim, görsel olarak daha kötü oldu ama daha sağlam ve güvenli oldu böyle sanırım. Küçük ayrıntılar da düzenlendikten sonra değişik açılardan akvaryumumuzun son hali ve Melek Bey`in komik pozları :D
Sevgili Pınar, dayanamadık ve başladık çalışmaya, öncelikle Aybars ve Aybala keratası için 80*50*50 ebadında akvaryum siparişimizi verdik yapım başladı. Diğer aksesuarlar ve kuru bölge olayı kısmen kolay, kuru bölgeyi biraz daha farklı düşünüyorum çünkü yer sorunum var, yüksek bir asma kat şeklinde olacak sanırım çıkmalarını engellemek için de çitalar ile birşeyler düşünüyorum. Gelelim esas konuya: 1.Dış filtrenden memnun musun?( Tüm ekipmanı içinde bu iyi bir özellik) 2.100-250 lt. Akvaryumlar içinmiş acaba bende alsam yeter mi?( yoksa daha yüksek kapasiteli bir filtre mi alsam) 3.Fiyatı ne kadardı? ( Netten almayı düşünüyorum burada bulacağımı sanmam) Öncelikle Pınar kullandığı için sordum ama tüm arkadaşlar tabii ki fikirlerini yazarsa mutlu oluruz. Selamlar.
Sevgili Derya, Sezer, Aybala ve Aybars ailesi,
Hihihiii, sizi de heveslendirmiş olmaktan çok memnun oldum, oldu biiir, darısı diğer yeşil kafalara, hadi bakalım kolay gelsin :D
1- Tabi daha çok yeni, ama dış filtreden acayip memnunum, yani nasıl desem, bazen dolabın kapağını açıp "çalışıyomusun yavrum, aferin sana" diyip sarılmak geliyor içimden :))) Su müthiş berrak, alet inanılmaz sessiz, ben bu kadarını beklemiyordum. İlerde nolur bilemiyorum ama şu ana kadarki sonuç harika.
İçi dolu olarak geliyor ama ben okuduklarıma göre bazı malzemeler ekledim, bazılarını kullanmadım. Kutuyla birlikte gelenler seramik boncuk, siyah süngerler, elyaf, karbon ve bioball. Bioballun çok iyi bir biyolojik malzeme olmadığı söyleniyor, ondan onun yerine zeolit ve substrat kullandım. Substrat biraz pahalı ama ömürlük birşey, ve çok geniş yüzeyli, etkili bir biolojik filtrasyon malzemesiymiş. Zeoliti de çok övüyorlar, kilosu 2 liraya bir akvaryum forumunda satan birinden aldım, ölçüye göre 300 gram koymak bana yetiyordu, 6 ay sonra ya tuzlu suyla ters yıkama yapacakmışım (böyle 5 sene kullanılabiliyormuş) ya da yenileyecekmişim, düşünürsen linki yazabilirim. Karbonu kullanmadım, bu diğer biyolojik filtre malzemelerine de yer kalmış oldu, bir de en alta katı pislik çok olduğundan o görünen yeşil renkli, bulaşık süngerine benzeyen Ehfi fix`ten ekledim. Ama gerçekten de o tipte olan bulaşık süngeri de kullanılabilirmiş onun yerine aynı görevi görsün diye.
2- Bu işte ex700, bir de bunun bir büyüğü var ex1200, bizdeki su 140 litre gibi. Sizinki de maksimum 200 litre olacak o zaman, kuru bölgeyi düşündüğümüzde biraz daha düşebilir. Asıl önemli olan filtrenin saatte suyu kaç kez çevirdiği, zaten o 600, 700, 1200`ün anlamı o, kaplumbağa akvaryumları için en az 5 kez çevirebilmesi öneriliyor. Bir bak en son kaç litre su olacak akvaryumda, 200`e yakın olacaksa ex1200 daha verimli olabilir. Diğer markaları da buna göre bir değerlendirebilirsin.
3- Havale ile aldığım için otuz.com bana daha uygundu, 152 liraya aldım, şimdi biraz daha bile ucuz, ama taksitle alıcaksan juenpetmarket daha uygundu, tabi yine bi diğer sitelere de bakmak lazım.
Kolay gelsin tekrar, Aybala ve Aybars`a şimdiden hayırlı olsun :)
Teşekkürler Pınar, yaklaşık 180 lt su olacak üstten 5cm boş bırakmayı düşünüyorum yoksa su sıçratır bu eşşek sıpaları. Bir kısmına düz ahşap kapak( çitalarla yapılacak araları geçemeyecekleri kadar boşluklu) kapak yapmayı düşünüyorum, diğer tarafa ise 50*35 ebadında kuru bölgeyi kondurmayı (buranın üzeri 25-30 cm yükseklikte olacak bir kısmı plexiglas bir kısmı çita olacak) Ben 1000 lt. çevirebilen bir dış filtre bakayım en iyisi.
süper bi çalışma olmuş.. çok şeyler öğrendim yine :)teşekkürler .. bende bi kaç çalışma yapayım şu kuru alanla ilgili resim koyarım.. gerçi benim akvaryum bu kadar büyük değil ama neyse ;)
gerçekten mükemmel olmuş tebrikler süper olmuş
Bohem ve Utqujoan, çok teşekkür ederim :)
Benim de, çok değil bundan 1,5 sene önce nasıl TAM bir acemi olduğumu forumdan görebilirsiniz :D
http://www.hepsievcil.com/app/Forumlar/cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=40463
Bu mesaj sizlere tanıdık geldi mi :), sanki ilk kez foruma mesaj yazanların hep belli kalıp cümleleri ("gerçekten çok yardıma ihtiyacım var"---olmaz mı---; "ona gerçekten çok iyi ve özenli bakmak istiyorum"---büyüyünce de öyle düşünürsün umarım!---; "petshop sahibi bana ölüm fanusu verdi"---aksini yapan bir petshop bulursam vallahi de başka yerden alışveriş yapmıycam---; "çok ürkek hiç birşey yemedi"---nasıl ürkmesin, tepesinden bir saniye ayrılmıyorsun ki, ısıtıcın var ama dimi ---; "bugün ilk kez elimden yemek yedi, nasıl seviyorum nasıl seviyorum"---bugün ilk kez parmağımdan bir parça kopardı, doymuyor musun doymuyor musun---...) ve belirli soruları oluyor (bu lamba bahsettiğiniz masa lambasının işlevini görür mü; ne kadar süre bu lamba açık kalmali; lambayı kütüğün yada kayanın üstüne doğru mu yerleştirmeliyim; filtreyi doğru koymuş muyum; kuru bölgeyi nasıl yapmalıyım; yemlerim iyi mi; infrared ne UVB ne, noluyor; kapak peki ya bu kapak .
...) :D
Tüm bu örnekler benim ilk mesajımdan, şimdiki "melekondu" da bu aceminin yaptığı birşey, bu yüzden hep vurgulamak istediğim korkmayın, üşenmeyin, paniğe kapılmayın, siz yeterki araştırın, isteyin. Tabi ki bazı şeylerin maddiyatla da çok ilgisi var, özellikle kaplumbağa alanların hep çok genç kardeşlerimiz olduğunu düşündüğümüzde işler daha da zorlaşıyor, bu yüzden hep hem uygun fiyatlı hem yeterli öneriler vermeye çalışıyoruz, ancak şu da bir gerçek ki onlar büyüdükçe işler kolaylaşmayacak, masraflar azalmayacak, tam tersine. Bu işe benim gibi hazırlıksız başlamak bir hata, neler gerektiğini öğrendikten sonra imkanlar olmamasına rağmen sürdürmeye çalışmak ikinci bir hata, iş işten geçip hayvancıklar öldüğünde yada büyüyüp hiçkimse almak istemediğinde oraya buraya bırakmak en ciddi hata. Tüm bunları iyice bir enine boyuna düşünmek lazım, şu fotoğrafı unutmamak lazım, istisnalar var mı, ben de istisna mıyım bilmiyorum, bunları bundan 30 sene sonra konuşmak lazım..
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=61627
Hay allah, aslında böyle bir mesaj olmayacaktı bu ama, konu yine buralara geldi. Bu arada akvaryumdaki son durumları da aktırıyım. Beyaz bantlar nemden gevşemeye başlayınca olduğu gibi söktüm, bantaların arkalarına incecik silikon sürerek tekrar yapıştırdım, şimdi tam oldu, ama akvaryumu evden taşımamız gerektiğinde nasıl sökeceğiz bilmiyorum :(. Yasdal, geçmeli sistem için çok heveslenmiştim, ölçüp biçiyim diye akvaryumun yanına gidince olmayacağına anladım, rampanın olduğu kısım engel oluyor, tam oturamayacaktı. Rampadaki taşlar yeşil yosun tuttu, temizliyorum ama yine oluyor, "olsun doğal görüntü işte" diyerek sevmeye çalışıyorum :) İçine bir tane dev kütük, bir tane de çok kabarık bir yapay bitki daha koydum, Melek o bitkinin içine girdiğinde hiç göremiyorum :) Arka plandaki resimde çok küçük siyah yerler var mesela, kendi görüntüsü yansıyor, kafayı takıp saatlerce el titrettiği oluyor :D Bir de gece mutlaka kalkar, ince kütüğün tam belli bir yerinde en uç kısmına dakikalarca el titretir, kütüğün yerini değiştirdim, ters çevirdim, ama kindar unutmuyor yanılmıyor gidiyor yine aynı yere el titretiyor?? :))
Bu arada benim aklıma tek bir kişi (aile:) geliyor hani işte hiç bu başta yazdığım "ilk mesaj" örneğini yazmayan, birden çıkıp "biz okuduk herşeyi, hiçbir sorumuz yok, işte yaptık, hatta şunu keşfettik, bunlar da fotoğraflarımız, videolarımız" diyen :) Deryailesezer`i bu açıdan ayrıca bir tebrik etmek gerek :)
Teşekkürler Pınar, sizler bu kerataların temel ihtiyaçlarını defalarca yazmışsınız zaten yeniden sormaya ne gerek var dedik ve ne dediyseniz yaptık. Bizim sıpaların keyfi yerinde bu aralar üzüme fena halde taktılar, meyve zamanı odaya elde tabak girince deliler gibi çırpınıyorlar. Birbirlerinden gizli köşelere kaçıp birer adet küçük çekirdeksiz üzümlerini yutuyorlar. Sizlerden çok şey öğrendik teşekkürler frozen, Pınar ve diğer tüm arkadaşlar...
Heyy, biz de hala buradayız!!! Ceviz ile Fındık halen bizimle ve de sayenizde gayet sağlıklı keyifle yaşıyorlar...:))) Tanımasam da hepinizi sevgiyle selamlarım, harikasınız ve de iyi ki varsınız!!!!
Ben kaplumbağamı alalı 2 ay oldu ama onu bu kadar çok seveceğim hiç aklıma gelmezdi bakımı da gerçekten kolay sanıyordum ölüm fanusunda besleyecektim onu ama hastalandı buraya danıştığımda da yardım ettiniz bana :) Usanmadan tek tek okudum bütün başlıkları akvaryumundan beslenmesine kadar çok şey öğrendim şimdi çok mutlu 2 cm uzadı hatta :) Mükemmel bir çalışma olmuş acaba ben de pıtır için böyle bir çalışma düşünsem senin için sakıncası olur mu?
Sevgili Tinycat1 ve ruzgarinkizi çok çok teşekkür ederim :) Tinycat, sizin Ceviz`i gördüm anasayfada çok, çok şirin birşey, çizgili kaplumbağalardan mı tam seçemedim, ismi de tam uymuş :) Fındık`ı da görelim kıskanmasın :), ayrıca çok hoş bir akvaryumunuz var gibi görünüyor, daha çok fotoğraflarını görmek isteriz :) Ruzgarinkizi, sakınca ne demek, çok mutlu olurum :) Minik Pıtır`a, Ceviz`e ve Fındık`a sevgiler..:)