Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Bebek Kablumbagalarım - 6.sayfa

Oncelikle forum cok basarılı ve bılgılendirici olmus emegı gecen herkese tesekkurler.Bundan 2-3 hafta once yegenım(7 yasında) 2 tane bebek kablumbaga almıs ama bakamayacagını anlayınca bana verdi.Acıkcası kablumbagalar hakkında hıcbır fıkrım yoktu.Forumda biraz gezdikten sonra gozum korktu buyuk akvaryumlar,ısıtıcılar, uvb lambalar,fıltreler... Yınede elimden geldiğince olanlara ıyı bır yer hazırlamak ıcın olum fanusunu her ne kadar yeterli olmasada  30cm capında 15 cm derınlıgınde bir legenle degıstırdım(simdilik hallerinden mutlular tek dertleri gece suyun bıraz soguması)Kaplarında bır kısmı taslarla ve bir tahta yardımıyla kuru alan yapmama ragmen ustune pek cıkmıyorlar.Yem olarak yegenıme kablumbaga ıle birlikte verimis kucuk sarı kurtcuklardan sabah 10 aksam 10 tane veriyorum arada bir de marul atıyorum. (dogru yapıp yapmadıgım konusunda bır fıkrım yok ama doymuyorlar gibi geliyor bana cunku ne zaman benı gorseler daha fazla yem ıcın cırpınıyorlar)Ayrıca daha once kablumbaga beslemis bir arkadasım bana sanyu shrimp verdi ama kablumbagalarım bunu hıc begenmedi.Birde aynı arkadas reptibioclear verdi ama ben sularını hergun degıstırdıgım ıcın kullanmıyorum.Size sormak istediklerimse ;
1.Bu legenle ve ısıtıcı olmadan kac ay daha ıdare ederler?
2.Yemlerini degıstırmeli miyim?Ayrıca vitamin vermeme gerek var mı?
3.Kablumbagaların ikisininde sırtında beyaz leke var bir hastalık olabilir mi?
4.Forumda gordugum kadarıyla kabuklarını kurutmaları ve guneslenmeleri lazım ama onları ne zaman gunese veya masa lambamın altına getirsem suyun dibine kacıyorlar bunun sebebı nedir?
Simdiden yardımlarınız ıcın tesekkurler.

Kabugun sol ustundekı beyaz leke                                                                        Evleri                                                                         Cok sevdikleri kurtcuklar

img

huleyn

17 yıl 2 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Huleyn, mesajını önce başka bir yere yazıp (word gibi) sonra buraya kopyalıyorsan bir şekilde çıkmıyor, ilk zamanlar başıma gelmişti. Ama sorun bu da olmayabilir, kim nasıl neye göre ne zaman mesajları kontrol ediyor de gönderiyor bilmiyorum, ama bu sorun hep var. Kanama olması normal bir durum değil, aklıma gelen erkek kaplumbağan cinsel organını çıkardığında diğer kaplumbağan tarafından ısırılmış olup olamayacağı, bu çok çok rastlanan bir durum, yada bazen kabızlık sebebiyle cinsel organ çıkarılıyormuş, kanama herhangi bir yaralanma olmadan gerçekleşiyorsa içerde -kabızlık yada başka birşey- ters giden birşeyler olabileceğini düşündürüyor. Bu konuya bir bakıyım, eğer ısırma, yararlama durumları varsa ayrımak şart olmuştur, başka bir rahatsızlıksa eğer veteriner diyeceğim ama hangi veteriner bunun tetkik ve tahlillerini yapar umutsuzlukla bilemiyorum.

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Kan varsa sorun vardır , demek ki bir sorun yüzünden çıkartıyor. Bu konuda derinliğine bilgim yok. Benim erkek kara kaplumbağam da
bir ara sürekli çıkartıp topraklara bulayıp çer çöp üzerine yapışmışken içeri çekerdi ama kan olmazdı. Bende kaptığım gibi koşturup
musluk altında içeri çekemeden yıkamaya çalışırım. İçerde kalan pisliklerin zamanla iltihaplanmaya yol açmasından korkuyordum. Piko
sonunda anladı ki eğer zımbırtısını dışarı çıkarırsa ıslanacak o yüzden artık çıkaramıyor:) Gerçi içeri çekerken bu işin doğal bir seremonisi
var sanırım tamamen temizleniyor öyle giriyor ama biz insanlar rahat vermiyoruz ki. Piko benim yüzümden anlayamadığı o kadar çok şey
yaşamak  zorunda kalıyor.
Şu durumda zaten yapacak birşey yok , fenni sünetçi çağırıp bu nedir diye soramayacağımıza göre kabız olmakla kan gelmesi
arasındaki ilişkiyi takip etmek lazım. Huleyn dipte taban malzemesi yok değilmi..?

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

pinar1112 ve frozen verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.Kabızlıktan veya taban malzemesini kullanmadığım için taban malzemesinden olacağını düşünmüyorum.Bir iki kere dişiyi erkeği ısırırken yakaladım ama üreme organını mı ısırdı yoksa kuyrugunu mu ısırdı göremedim.Bende bir kanama veya yara olmadığı içinde üstünde durmadım.Onları ayırmam gerektiğini biliyorum ama durumumda çok karışık önümüzde ki sene öss var hayatım değişecek bu yüzden kaplumbagalarım benimle mi gelicek,bakmaları için ailemi mi ikna edicem yoksa bizim kaplumbaga hikayemize yazdığım olumsuz yazıda ki gibi bir akvaryumcuya mı verilecekler hiç bilmiyorum.Balikesirde bu işlerden anlayan veteriner bulmak çok zor bulsam bile onunda yapabileceği birşey yok gibi geliyor.Herneyse anladığım kadarıyla şuan yapabileceğim tek şeyi -onları ayırmak- yapamadığıma göre olayı zamana bırakmak zorundayım.

img

huleyn

ÖZEL MESAJ

bu kaplumbağalardan bende de 2 tane var bunların adı ne acaba akvaryumcuya sordum o da bilemedi yardımcı olursanız sevinirim

img

erkan_bayram

16 yıl 9 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bu türün genel adını soruyorsan kırmızı yanaklı su kaplumbagasi(Trachemys scripta elegans) ama benimkilerin adını soruyorsan cevapsız çünkü adları yok.

img

huleyn

ÖZEL MESAJ

sağol kardeşim vermiş olduğun bilgiler için saygılar kolay gelsin

img

erkan_bayram

16 yıl 9 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Aradan bir hafta geçmiş bir durum raporu veriyim :) Kaplumbagalarım arasında bu son bir hafta da bir sorun çıkmadı fakat erkek kaplumbagam artık kuru alanda yaşamaya başladı.Kendisinin hiçbir görülen hastalığı yok kuru alanda kalmasını gerektirecek ama kaplumbagam sadece yemek yemek için suya giriyor,geceleri bile kuru alanda uyuyor..Bu kaplumbagaları bir türlü anlayamadım hayvanların donem donem davranışları değişiyor ki bunların belli bir sebebi (bazen aradan epey bir süre geçtikten sonra anlaşılan) var.Hayvanlarım bir türlü huzur içinde(veya monoton) bir hayata kavuşamadı sürekli yeni gelişmeler yeni sorunlar çıkıyor.Sizce nedir benim erkek kaplumbağamın derdi(sürekli erkek kaplumbaga dişi kaplumbaga yazıyorum bir türlü isim bulamadım şu hayvanlara) ?

img

huleyn

ÖZEL MESAJ

Huleyn
ben bu kuru alandan inmeme şikayetini çokça duyuyorum. Sebebini bilemem ama tahminen bir tatsızlığı vardır. Hastalık başlangıcı olabilir , psikolojik çöküntü
olarak tarif etmeye çalışacağım tip bir sorun olabilir , diğer kaplumbağa daha baskındır rahat vermiyordur buda ondan çekiniyordur yani pek çok şey olabilir. Benim
kara kaplumbağalarında da mevsim dönemlerinde davranış değişiklikleri oluyor. Gecelerin daha serin geçmeye başlamasını sinyal olarak alıyorlar diye
düşünüyorum. Bu yüzden dirençlerini güçlendirmek için takviye olarak multi vitamin veriyorum.
Ama dediğim gibi iç dünyalarında neler olduğunu asla bilemiyoruz kendi düşünsel yapımızla tahmin etmeye çalışıyoruz  , çok hareketliyse , mutlu diyoruz  ,geçiyoruz.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Eski problemler büyük ölçüde aşıldı. Uzun zamandır aralarında kavga çıkmıyor. Erkekte kuru alan problemini kısa bir sürede aşıp normal davranmaya başladı. Yani artık durum daha stabil :)
Fakat benim içim yine rahat etmiyor bu seferde dişinin kabuğuna taktım :) Kendisi bu kadar kısa sürede inanılmaz boy atınca acaba aşırı besledim de hayvanın doğasını mı bozdum diye
düşünmeye başladım. Dişinin kabuğunun ön bölümünde bariz bir içeri göçüklük var. Aşırı evham mı yapıyorum bunu öğrenmek için fotoğrafları ekliyorum. Yorumlarınızı eksik etmeyin.
(Pinar hanım sizin tavsiyeniz üzerine yem verme sıkılığını iki günde bire düşürdüm)

Dişi kabuk genel görünüş:                                                                                                                                              Dişi kabuk sorunlu bölge:

Erkek(kıyaslama için):

img

huleyn

ÖZEL MESAJ

Merhaba Huleyn. İşlerin iyi gitmeye başlamasına sevidim :), şu sayfaya bakıyorum da nerden nereye, küçücükmüşler, mantarını da nasıl geçirmiştin bir tanesinin dimi (hadi artık, huleyn`in mesajları ne zaman hızlı gelmeye başlayacak, istek listesi mi göndersek gizemli mod`a :) ) Huleyn, bunun ne olduğunu tam olarak bilemiyorum, sadece tahminler yürütebileceğim, doğruluğundan hiçbir şekilde emin olmadığımı peşinen söylemeliyim. Kesinlikle evde sınırlı hacimde akvaryumlarımızda, yarım yamalak gerçek güneşi görebilen kaplumbağalarımız doğadakilere benzemiyor. Doğada yaşayan kaplumbağalar kopkoyu renkleriyle, dümdüz, hafif yosunlu kabukları gerçek anlamda "fit" :) görünüyorken, bizimkiler biraz hormonlu domateslere benziyor :) Evlerinin bahçelerindeki havuzlarda kaplumbağa besleyenelere imreniyorum (ve kıskanıyorum da :) Sağlıklı bir kabuğun üstü pürüzsüz, tamamen dümdüz olmalı, Melek`in de kabuğunun böyle olduğunu söyleyemem. Hızlı büyümenin etkisiyle kabukta birazcık şekil bozukluğu olabilir bu. Dengesiz büyüyen iç kısım ve kabuk arasındaki uyumsuzluk gibi. Ama iyi ihtimalle kabuk değişimine hazırlanan bir kabuk da olabilir. Belki de tamamen yapısal birşeydir, daha önce görmediğim birşey, sadece tahmin yürütüyorum. Beslenmeyi revize etmen iyi olmuş, kalsiyum takviyesi, bol yeşillik ve yazın da hani sizin şu nefis havuzcuk da güneşlensinler. Düzelmesi için senin yapabileceğin birşey olduğunu sanmıyorum, ama artmasını ve hızlı büyümeyi yavaşlatabilirsin, belki de zaten kendiliğinden geçecek birşeydir. Aralıklarla fotoğraflayıp bizim de takip etmemizi sağlayabilirsin dimi?

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ