Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Bebek Kablumbagalarım - 5.sayfa
Oncelikle forum cok basarılı ve bılgılendirici olmus emegı gecen herkese tesekkurler.Bundan 2-3 hafta once yegenım(7 yasında) 2 tane bebek kablumbaga almıs ama bakamayacagını anlayınca bana verdi.Acıkcası kablumbagalar hakkında hıcbır fıkrım yoktu.Forumda biraz gezdikten sonra gozum korktu buyuk akvaryumlar,ısıtıcılar, uvb lambalar,fıltreler... Yınede elimden geldiğince olanlara ıyı bır yer hazırlamak ıcın olum fanusunu her ne kadar yeterli olmasada 30cm capında 15 cm derınlıgınde bir legenle degıstırdım(simdilik hallerinden mutlular tek dertleri gece suyun bıraz soguması)Kaplarında bır kısmı taslarla ve bir tahta yardımıyla kuru alan yapmama ragmen ustune pek cıkmıyorlar.Yem olarak yegenıme kablumbaga ıle birlikte verimis kucuk sarı kurtcuklardan sabah 10 aksam 10 tane veriyorum arada bir de marul atıyorum. (dogru yapıp yapmadıgım konusunda bır fıkrım yok ama doymuyorlar gibi geliyor bana cunku ne zaman benı gorseler daha fazla yem ıcın cırpınıyorlar)Ayrıca daha once kablumbaga beslemis bir arkadasım bana sanyu shrimp verdi ama kablumbagalarım bunu hıc begenmedi.Birde aynı arkadas reptibioclear verdi ama ben sularını hergun degıstırdıgım ıcın kullanmıyorum.Size sormak istediklerimse ;
1.Bu legenle ve ısıtıcı olmadan kac ay daha ıdare ederler?
2.Yemlerini degıstırmeli miyim?Ayrıca vitamin vermeme gerek var mı?
3.Kablumbagaların ikisininde sırtında beyaz leke var bir hastalık olabilir mi?
4.Forumda gordugum kadarıyla kabuklarını kurutmaları ve guneslenmeleri lazım ama onları ne zaman gunese veya masa lambamın altına getirsem suyun dibine kacıyorlar bunun sebebı nedir?
Simdiden yardımlarınız ıcın tesekkurler.
Kabugun sol ustundekı beyaz leke Evleri Cok sevdikleri kurtcuklar
Kaplumbagalarım yaklasık 6 aylık.Heryerde cinsiyetlerinin belli olması için 1 yıl gerekir yazıyor ama ben şu an ki boyutlarından anlaşılabileceğini sanıyorum.
Benim tahminlerim 1.erkek 2.dişi tam emin olmak için sizinde görüşlerinizi almak istedim.
1.
2.
bu sabah kalktığımda akvaryumumu gorunce sok oldum. Akvaryumun üzeri köpük köpük suyu ise sanki aylardır
değişmemiş gibi bulanıktı.Beni asıl endişendiren suda hafif bir kırmızılık da olmasıydı kaplumbağaları kontrol ettim.
Hiçbir çizik,yara yok. Akvaryumun suyunu bir gecede ne bu kadar değiştirebilir bir türlü bulamadım acaba iç kanama mı oldu?
İç kanama olduğunu düşünürsek ne yapmam gerekir balikesirde kaplumbagadan anlayan veteriner bulmam pek mümkün değil.
Bende öyle düşünüyorum tabi bu kuvvetli bir tahmin
1.nin erkek , 2.nin dişi olma olasılığını kuvvetli görüyorum.
Tahminimi cloacanın kuyruktaki pozisyonuna göre yaptım.
Büyük ihtimal doğru çıkacaktır.
İç kanamamı bilemiyorum ama akvaryumda bunu yapabilecek keskin taşlar varmı ki. Çok daha basit birşey mesela ishal olmuş suyu bozmuş olabilirlermi ? En son ne yemişlerdi ve ne yapmışlardı? Suyu kızartacak kadar kan akacağını da sanmıyorum. Bunlar bazen kendileri su üzerinde köpük üretirler ben bu eylemin bir çeşit oyunsal meşgale yani psikolojik rahatlama davranışı olduğunu düşünürüm. İç kanama bile olsa veteriner zaten bir şey yapamaz. Suyun değiştirilmesi bence şu an yapılacak tek şey sonra iş onları gözlemlemeye kalıyor. Ama okuduklarımdan sonra bana göre telaşlanacak bir şey yok gibi.
İshal zor bir ihtimal kaplumbagalarıma sadece sera reptil carnivor veriyorum.Keskin taş değil ama akvaryumdan kaçmasınlar diye bir köşeye cam parçası koydum belki ondan kaynaklı olabilir fakat hayvanların hiçbir yerinde bir çizik yara yok.Herneyse sularını değiştirdim ve bir daha olmadı.Hayvanlarda da bir değişiklik yok yapıcak bişey de yokmuş o gece olanlar şüpheli bir şekilde kalıcak yani :)
kaplumbağalarımda birşey yok dedim ama bügün erkek olan pek halsiz hiç böyle değildi.Kuru alandan inmiyor,yem yemiyor,zar zor hareket ediyor,arada sırada da gozlerini ovuşturuyor.Daha önce akvaryumun suyunun garip bir şekilde aniden kirlenmesi bugün kaplumbagamdaki bu değişiklik neler oluyor çözemedim.Dişi olan kaplumbagamsa aksine çok hareketli onda hiçbir sorun yok.Bir türlü sorunu tespit edemedim o yüzden ne yapmalıyım onuda bilmiyorum ne tavsiye edersiniz bu durumda ?
Sanırım ben olsam iyice emin olmak için biraz daha beklerdim.Bu arada diğer belirtiler varmı diye onu gözlemlerdim.
İnşallah bir rahatsızlığı yoktur şu aralar esintide kalmasın.
Bugün kuru alanda halsiz yatan kaplumbagamı elime aldım.
Kloakasını kasmaya basladı ve kloakadan siyah birşey çok hafif bir
şekilde dışarıya çıktı.Sanırım bizim ufaklık erkekliğe geçiyor.Bu aşamayı
daha önce yaşayan arkadaşların yazılarına baktım.Onlarda bu tarz bir halsizlik
kuru alanda surekli kalma isteği olmamış.Bizimki ergenlik çağında biraz
huysuz davranıcak heralde :)Bu arada zar zorda olsa yem yemeye basladı.
Yemi ağzına dayayınca bir saat dusunup yiyor acaba artık kucuklugundeki
sımarıklığını bırakıp ağır abi mi olmaya çalışıyor :DŞaka bir yana deryailesezerin
aybalanın videosunu koymuşlar ona baktım kaplumbagam onunla aynı boyda
fakat aybalanın kloaksından çıkan şey bizimkinin çıkardığından çok daha
büyük acaba bu çıkış aşamasında mı bir sorun var dışkısını da aynı bolgeden yaptığı
için bir kabızlık sorunu da olabilir.Bu yazdıklarımı aynen yaşamış arkdaşlar var acaba
bu ergenlik aşamasında neler yaşamışlar davranış değişikliği olmuş mu kaplumbagalarında
onları paylaşırlarsa çok sevinicem.
Forumda daha önce bu konunun işlendiği link :http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=27790
Bu da bizimki :)
Huleyn geçmiş olsun :( Bir fikir yürütemiyorum, aklıma anca bir şekilde yaralanmış olabileceği geliyor, kapışmış ve göremediğin bir yerde bir yara olabilir mi acaba? Acil şifa dilemekten başka birşey söyleyemiyorum :( Sularına da son derece temiz tutabilirsin bu ara, eğer görünmeyen bir yara falan varsa mikrop kapma riski olmasın. Haberdar et bizi durumdan, ciddi birşey olmamasını dileyelim.
Bir haftadır buraya yazmaya çalışıyorum ama mesajlarım gitmiyor.Bu konuda hepsievcil.com mesaj bile attım ama herhangi bir yanıt alamadım.
Herneyse bir kez daha yazarım.Bundan yaklaşık üç ay önce yazmışım akvaryum bir anda bulandı,rengi kırmızıya çaldı diye...bir hafta önce bu olay
tekrar başıma geldi.Bu sefer olayı şans eseri gördüm görmesem yine şüpheli bir şekilde kalıcaktı.Olay şu şekilde oluyor ; Erkek üreme organını
tamamen dışarı çıkarttığı anda büyük bir kanama gerçekleşiyor içeri soktuğu anda da kanama duruyor.Ondan sonra kaplumbağam da 2-3 gün
halsiz bir şekilde kuru alanda kalmaya çalışıyor sonrada kendini toplayıp sanki hiçbirşey olmamış gibi hareketleniyor eski haline dönüyor.Bu bir sorun
mu yoksa doğal mı anlayamadım.Siz ne düşünüyorsunuz ?