Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kaplumbağalarımıza hazırladığımız yaşam koşulları - 5.sayfa
Arkadaşlar Pınarın tavsiyesiyle böyle bir başlık açtık, (teşekkürler Pınar) çünkü biz bu kerataların maceralarını sizlerle paylaşmayı çok sevdik. Biz yaklaşık üç aydır tosbiş besliyoruz ve aldığımıza hiç pişman olmadık. Hiç araştırmadan bir gün durup duruken gittik ve iki tane 3.5 cm. kabuk boyu olan tosbiş aldık. ( Tabii uyduruk bir yem ile birlikte ve ölüm fanusunda ) Eve geldik nette araştırdık bir de ne görelim bu iş çocuk büyütmekten zor :) Daha sonra bu forumun eski bir üyesi beppomomo `nun ( teşekkürler beppomomo ) KAPLUMBAĞA BAKIMINDA REFERANS LİNKLER -VOL. III isimli başlığında yazanları bir gecede okuyup ertesi gün akvaryum, ısıtıcı, filtre, ısıtıcı lamba ne gerekiyorsa aldık, iyi ki de yapmışız baksanıza nazar değmesin şimdi çok mutlular. Bu başlıkta daha çok sevimli dostlarımıza evde hazırladığımız yaşam koşullarını konuşalım, nasıl yaptığımızı sağlayacağı avantajları vs. çok yaratıcı fikirler çıkabilir. Çünkü çok pahalı şeylerin yapacağı işleri ucuz ve daha basit ürünler ile de yapabiliriz. İmkanları iyi olan var olmayan var ama unutmayın tosbikleriniz size muhtaç yaşam koşularını ne kadar iyi hazırlarsanız o kadar mutlu olurlar. Tabii ki kısıtlama yok tosbişler ile ilgili her şey burada konuşulabilir. deryailesezer
Dış filtreden sonra eskiye nazaran çok çok rahatladım, orası kesin, ama temizlik hala günde ortalama 15 dakikamı işgal eden birşey. Ben mi fazla titiz davranıyorum bilemiyorum ama yine hergün büyük bir şaşal (5 litreliklerden) dinlenmiş su değişimi yapıyorum, eksilmiş suyu da tamamlıyorum, çok bitki artığı kalıyor (iç filtrem de olmasına rağmen), bu yüzden hergün dip süpürgesi de yapıyorum, ve günaşırı dış filtrenin ağzındaki süngeri temizliyorum. 2-3 haftada bir akvaryumdaki suyun yarısını değiştiriyorum. Dış filtre temizliği sanırım 1,5-2 ay gibi yeterli olacak, ama borular feci kir tutuyor, büyük bir çubuk edindim, 2-3 haftada bir ucuna bir bez parçası takarak iki dakikada boruları temizliyorum, debi çok düşüyor yoksa. İç filtrede sadece elyaf kullanıyorum, onu da 2 haftada bir yenisiyle değiştiriyorum. Komple su değişimi yapar mıyım bilmiyorum, belki 6 ayda bir, öyle birşeye uzun zaman ihtiyacım olmayacak gibi görünüyor.
Sonuçta dış filtredeki bakteri popülasyonumuz oturduktan sonra amonyaktan nitrite, nitritten nitrata dönüşüm yapılıyor(dur umarım :) ) ama bitki mitki birşeyimiz olmadığından azot döngüsü nitratın azot gazına dönüştürülmesiyle son bulamıyor ve nitratı ancak su değişimiyle seyreltebiliyoruz. Dış filtrenin en büyük avantajı su değişim miktarını azaltması ve komple temizlik süresini eksiye nazaran çok uzatması oldu benim için, bilemiyorum dediğim gibi benim fazla titizliğim de olabilir. En sonunda abartıp nitrit, nitrat ölçüm testelerinden de alıcam tam olucak :))))
Bıkar mıyım bilmiyorum, bıkmamak için çeşitli yöntemler uyguluyorum, hiçbir temizlik işini aynı gün içinde yapmamak gibi. Yani mesela herhangi bir iç/dış filtre, boru temizliği yaptığım gün ne dip süpürgesi, ne su değişimi yapıyorum, kendime izin veriyorum.
Küçük su değişimlerini bir aparatım var(mış, yeni keşfettim melekıvırzıvır kolisinde:) ) , bir hortum ve ucunda kapağı basınçla açılan bir "şey" ("şey" demek istiyorum, ne denir ona bilemiyorum :) ) , biriki sallayınca kapak açılıyor (kalp kapakçığı gibi birşey heralde :) )su kovaya boşalıyor. Büyük su değişimleri için de eski bir iç filtremin motorunu akvaryumun dibine oturtuyorum, ucuna salondan banyoya kadar giden dev hortumumu takıyorum, fişe takınca su kolayca tuvalete boşalıyor. Suyu doldururuken de aynı şekilde bu sefer motoru suyu dinlendirdiğim bidonun tabanına oturtuyorum, fişi taktığımda su akvaryumda. Pilli bir dip süpürgesi kullanıyorum, suyun tamamen içine sokulabiliyor ama suyu süzüp geri veren birşey, çevresine elyaf sardım, rahat kullanılıyor. Evet elyafı artık kiloyla alıyorum :)))
Elyaf için yorgancılara gidin benden kocaman bir parça için para bile almak istemedi , benim işime yaramaz zaten al git dedi. Ben ısrar edince eh madem öle ver bi 25 kuruş demezmi ! Zorla dövüş kakış 1 ytl verdim ama o bile çok azdı bence.
O sallamalı dip zımbırtısıdan bende de var tek sorun akvaryuma sokup sallayınca benim balıklar camlara yapışıyor , kullanamıyorum.
Bendeki zımbırtıları Nasaya versem o parçalardan yeni bir uzay mekiği bile yaparlar valla..
Sevgili frozen, benim hurdalığı da ekleyelim de o uzay mekiğini beraber yapalım :))
Sevgili deryailesezer, Diğer başlıktaki önerine burdan cevap veriyim, orda kendi açtığım konuyu kendi kendime dağıttım zaten :D Sizin oğlanların kanepe sistemi hoşuma gidiyor, ben de plexiye artık alıştım diye sizinkine baka baka yaparım diyordum. Aynı mantıkla hafif bir kütüğümüz vardı, red moore diyorlar, onu suyun yüzeyine yakın bir yere vantuzlamıştım. Şimdi eski kuru bölgenin üzerine aldım, alttan destek alıyor, suyun azıcık altında bıraktım, kütük kanepe gibi :) Kenarlarına da yapay bitkilerden koydum, üstünü birşeyle kapatarak uyumayı seviyor gibi. Şimdi gece mışıl mışıl kütüğün üstünde burnu dışarda uyumaya başladı, hiç kesintisiz. Kanepe sistemini kapluş literatürüne katıp fikir verdiğin için kendi adıma çok teşekkür ederim :)
Derya bak bu aklıma gelmemişti.
Uzay mekiği bizi aşar ama microlights yapabiliriz. Kapluşları mississippi nehirlerine salar döneriz. Yalnız el becerisinde sana güveniyorum ona göre , çünkü ben çok iyi hayal kurarım hatta o hayalin peşinden yola bile çıkarım ama o kadar... sonrası yok... Bende ne ararsan var hemde fazlasıyla ( örneğin sadece 2 akvaryumum için , 3 adet iç filtre , envayi boy ve ebatta 4 adet askı filtre , 2 devridaim motoru gibi ) ama el işçiliği ve sabır yok.
Bu gün bir adet uyduruk CO2 diffuser yaptım görsen gülersin ama ona ramen öldüm bittim. O ona uymaz , bu şuna girmez , onu sök bunu ekle olmadı şunu tak.
Resmen afakanlar bastı anneannemin deyimi ile heyheyler geldi.
Üstad frozen ben Sezer:)) Ben daha çok döner kanat hava araçları ile ilgileniyorum, fakat bizim iç filtrelerle askı filtrelerle nasıl olur bilemem:) bende iki iç, bir askı filtre var ve hiç balık akvaryumum olmadı:)) İç filtrelerden biri malum dip süpürgesi olarak görev yapıyor diğerleri yeni icatlar için bekliyor. BU ARADA AZ SONRA ALMANYA MAÇI VAR MİLLİ TAKIMIMIZA BAŞARILAR!!!
Bu arada frozen havacılığa merağın var sanırım?
Sen projeleri üret ben İstanbul`a geldiğimde hepsini yaparım merak etme:))
Pınar her tosbik akvaryumuna öncelikle bir kanepe lazım, tabii imkan varsa oturma grubu alınmalı sonra hazır mutfak, beyaz eşyalar, plajlarında dondurma ve soğuk su bulunacak dondurucular vs. vs. .............:))
Sezer kusuruma bakma , bir karışıklık olmuş.
Bu arada havacılığa özel bir ilgim yok ama hava sporları yapabilenleri yani planörden paraşüte , yamaç paraşütünden microlights a kadar hep kıskanmışımdır.
Keşke bende yapabilseydim.