Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
kırmızı yanak beslenme programlarımız (kendinizinkini de listeye ekleyin) - 15.sayfa
arkadaşlar, berkayyazer arkadaşımızın da önerisi üzerine bu başlıkta fındık parçalarımızın beslenme diyetlerini toplayalım. hepimiz standart bir şekilde yazarsak takip etmek de daha kolay olur, şöyle ki;
kaplumbağamın tahmini yaşı:
kaplumbağamın kabuk boyu:
kaplumbağamın kilosu (ölçenler için):
günlük verdiğim yemler:
ekstra besinler ve veriliş sıklığı:
tabi ne kadar ayrıntılı yazarsak o kadar iyi, marka ve çeşitleri de ekleyebiliriz, sebzeler için haşlanmış yada çiğ gibi ayrıntıları belirtebiliriz. böylece her yaş/boy için örnek beslenme listeleri oluşturmuş oluruz, listelerdeki yanlışları doğruları tartışabiliriz.
hemen tatlı oğlumuz Melek`inkini yazıyım :)
kaplumbağamın tahmini yaşı: 2
kaplumbağamın kabuk boyu: 10.5 cm.
kaplumbağamın kilosu: 200 gram
günlük verdiğim yemler: hergün 6-7 adet sera raffy p; 3-4 küçük parça sera raffy ı ve sanyu karides
hergün yediği kadar kıvırcık marul, fesleğen, su mercimeği
ekstra besinler ve veriliş sıklığı: haftada 2 kez havuç; haftada 1 kez kabak, üzüm yaprağı ve karanfil yaprağı; 10 günde 1 küçük bir parça meyve; haftada 1 kez 2 tane sera reptil carnivor (3`er damla sera reptilin vitamin damlatarak); haftada 1 kez bir parça sera royal.
(bitkisel besinlerin tümünü iyice yıkanmış ve çiğ olarak veriyorum)
RiseOfthePhoenix, Çok özür dilerim, çok geç gördüm yazılarınızı. O kadar yardım çağrınıza cevapsız bıraktığım için kendi adıma çok üzüldüm. Pınar da sanırım baş belası yoğunluklarımız nedeniyle çok ayrıntılı yazamamış. öncelikle miktarları; Biz yemleri kaplumbağanın kafası kadar diye nitelendiriyoruz. Yani 6cm lik bir kaplumbağa için 3-4 adet stik yeterli. öğün sayısı; ilk 1 yaşına kadar günde iki öğün beslemek en iyisi diye bilgi edindim hep. Ama miktarı asla aşmamak kaydıyla. Obezite en büyük riskimiz. yem çeşitleri; tek tip yem kullanmamak en iyisi. kaliteli yem ise olmazsa olmazımız. Sera, Raffy gibi markalar en çok kullandığımız ve memnun kaldığımız markalar. gammarous denilen ana yem var, mineral içerikli yem çeşidi var ve bir de vitamin içerikli yem çeşidi var. Genelde bizler bunları kullanıyoruz. örn: sabahları gammrous, aksamları birgün mineral içerikli, bir gün vitamin içerikli. Böyle olunca ektra ürün kullanmak zorunda kalmıyoruz. ( vitamin damlası, dvit 3 damla, calsiyum falan gibi) Extralar: Mutlaka haftalık menüye bitkisel besin koyulmalı yoksa büyüdüklerinde alıştırmak kabus oluyor. O nedenle haftada 3-4 kez bitki ile beslemek gerekiyor. Bunu öğlen veya akşam üzeri gibi extra bir araya yerleştirebilirsin. pınarın dediği gibi çeşitleri önceki sayfalarda var. Pınarın harika araştırmaları sonucu edindiği sonuçlar. Bu bitki listesinin dışına çıkmamamnızı önemle öneririm. keza ciddi zararlar verebiliyor bazı bitkiler. Gaga taşı; Kabukları için gerekli. Ya kırıntı halinde haftada bir suyuna koyuyoruz ya da toz haline getirip yemlerinin üstüne serperek veriyoruz. Karides; mümkün olduğunca az veriyoruz. Karidese bayılıyorlar ama sadece kof yağ içeriyor. Besleyici özelliğide yok denecek kadar az. O nedenle daha çok iştahsız oldukları zaman iştahlarını açmak için, yada haftada 1 gün şımartmak için verebilirsiniz. NOT: tüm yazılanlar tek kişilik kaplumbağa içindir. yani iki kaplumbağanız varsa kişi başı olarak hesaplayıp kullanmalısınız. aklıma gelenler bunlar. Eksiklerim yada yanlışlarım varsa arkadaşlar mutlaka düzeltir ve tamamlarlar. Kolay gelsin ve kapluşlarınızla mutluluklar diliyorum. :)
kaplumbağamın tahmini yaşı : alalı 3 hafta oldu kaplumbağamın kabuk boyu:4.5 cm kaplumbağamın kilosu:tartmadım günlük verdiğim yemler:sanyu turtle stick ekstra besinler ve veriliş şekli:arada bir karides ve 3 gün önce ilk defa küçük bir parça tavuk verdim yakında marulada alıştırcam ilerde alışması zor olur die ama daha başlamadım vermeye sizce beslenme programım doğrumu eğer eksik veya yanlışsa bnm programımı oluşturabilrmiyiz???
busefistik, hemen üstünde, RiseOfthePhoenix için yazdigim programi aynen uygulayabilirsin. Senin içinde çok uygun olur bence. Bu arada mutlaka sabit basliklari okumani ve okuduklarini uygulamanı öneririm. yaşam koşulları çok önemli. görüşmek dileğiyle... :)
yavaş yavaş uygulamaya çalışıyorum ztn kaplumbağamı ölüm fanuslarında deil cam akvarumda besliyorum su ısıtıcısı var kuru alanı var kuru alanın üstünde florosan lamba var şimdilik ama hergün güneşlendiriorum ilerdede uvb alcam inş :)
bnde yemini iki öğün veriodum ama burdakileri okuyunca az geldi bide yemin yedktn snra bile hala yem aranıo kuru bölgesini bile kokluyo hatta bgn yemeye kalktı ısıırmayı denedi
Busefistik ne güzel haberler vermissiniz :) En önemli ihtiyaçlarinin tümünü karsilamissiniz! Uvb lamba için acele etmeyin zaten. Yaz boyunca günes alacak. Ki en önemli ihtiyacı güneş. Onun yerine filtreye öncelik verin bence. Hem filtrasyon hem de sizin bikmadan, keyifini çikara çikara onlarla ilgilenebilmeniz için önemli. Onuda hallettinz mi bu is tamamdir. Sonrasi hep " daha iyi? " sorusunun cevabini aramak. Keyif yaniii :)) Yem konusunda içiniz çok rahat etsin. Hem tecrübelerle hem de edinilen bilgilerle sabittir ki iki öyün en ideali. Mazallah en büyük riskimiz obezite! Bizimki gibi degil üstelik onlarinki. Beden asiri kilo alinca kabuk içinde sikisiyorlar. Yani tek kelimeyle aci verici. Onun için içiniz rahat olsun. iki öyün gelisimleri ve mutluluklari için yeterli geliyor. Yem aranmalarına gelince; Ben birkez denemek için iki gün birer yemek kaşığı yem vererek besledim. Emin olun hiçbir değişiklik yok, Küçük emrah gibi hep açlar, hep yem istiyorlar!!! :)) Doğaları gereği yem aranıyorlar. Doğal ortamda nehir yada denizde yaşıyor bu hayvanlar. Sınırsız yüzme alanı, engebelerle dolu bir yaşama uyarlı dünyaya geliyorlar. Aldıkları besinden edindikleri enerjiyi hemen tüketebiliyorlar. Dolayısıyla sürekli açlar! Ama biz onları minnacık akvaryumlarda, süs bitkisi gibi yasatiyoruz. Dolayısıyla onlar doğalarına uygun olarak isteyecekler, biz se yaşantılarına uygun olarak VERMEYECEĞİZ! Bence içiniz rahat olsun. Bu kadar kısa zamanda ilgilenip ihtiyaçlarını bile karşılamışsınız! Eminim çok mutlu ve şanslı hissediyorlardır kendilerini. Görüsmek üzere... :)
size birkaç sorum olck inş sıkmam szi sorulrımla kapluşumun kabukların kenrları hafif hafif beyaz gibi sanki uçlarıda haff kalkık kabuk aralarındaki siyah yerlerde baya bi çoklştı kabuk deiğşimi olablrmi mantar warmı die baktım kokladm fln ama kötü kokmuo ama daha çok kçk kuruyunca ortaya çıkıo szce ne olabilir?????
Yazdığın belirtiler kabuk değişimine daha çok uyuyor. Ama yinede görmeden birşey söylemek zor. Mantarın nasıl kontrol edildiğini öğrenmişsin zaten. Bir süre daha takip et bakalım. Bu arada, Kapluşunla bu kadar iyi ilgilendiğine göre ( ki bunun için içtenlikle tebrik ediyor seni ve çok seviniyorum) bence bizler gibi, kendine bir baslik açmalisin. Oradan hem sorularını rahat rahat sorabilirsin ve çok daha tatminkar cevaplar alabilirsin, hem bizde senin kaplumbağalarının gelişim sürecini takip edebiliriz. Bu bizede katkı olur. Her geçengün yeni birşey öğreniyoruz birbirimizden. Mesela başlık açmış olsaydın, şimiye kadar birçok kişi sana cevap yazmış olurdu. Sabit başlıklara yazılanları çoğu zaman farkedemiyoruz çünkü. Ayrıca soru sormaktan hiç çekinme. Sorarak öğreniyoruz. Ve bu soruların cevapları bir kaplumbağanın yaşamına katkıda bulunuyor. O nedenle burada asla soru sorulmasında rahatsızlık duyulmaz. Aramıza hoşgelin diyorum ben :) umarım uzuuun uzuuun yıllar, bıkmadan, sevgiyle bakarsın kaplumbağana ve çok mutlu olursunuz birrlikte. Görüsmek üzere :)
artık kndm içn yeni bir başlık açtım artık ordan sorcm sorularımı cewplrınızı bekliyorum :D görşmek dileğiyle
bu arada gnlük olarak sabahları 2 tane stick yem öğlen marul akşamda 1 tane stick yem arada bi karide ve tavuk