Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kaplumbağalarımızdan Vazgeçmek..! - 2.sayfa
Neden kaplumbağalarımızdan bu kadar kolayca vazgeçiyoruz ? Neden binbir hevesle kaplumbağa alıp hatta onlar için birçok şey yaptıktan bir süre sonra onlardan kurtulmaya çalışıyoruz ? .Elimize alıp sevemediğimiz için mi? .Bize kuyruk sallamadıkları, peşimizden gelmedikleri , bizimle aktif bir ilişki kuramadıkları için mi.? Aniden onlar için harcama yapmanın gereksiz bişey olduğunu anlayıverdiğimiz için mi.?. Neden ?
Gerçi biz her yeni Kaplumbağa Sahibi Olmak İsteyen Aday Adayına " aman almayın bir daha düşünün, ilerisini iyice düşünün " diyoruz ama bir türlü dinletemiyoruz.Hatta bazı kişiler bu uyarılarımızı ters anlayıp bize karşı aksileşiyorlar bile.Kim ne derse desin kaplumbağalar alınıyor ilerisi için bir çok şeyler vaat ediliyor, bazı çabalara girişiliyor ama sonra birden.....Bişey oluyor ve kaplumbağalar alındığından daha hızla elden çıkarılıyor..
Onların bi suçu yok.. Onları petshoplardan biz aldık ,daracık akvaryumlara biz tıktık. Sürekli kaka yapacakmısın ,kötü kokacakmısın çok param yok yem yemeden ve hastalanmadan uzun süre duracakmısın diye sormadık.Onları aldık önce oyuncak sandık oynadık ,sonra boşverdik üşüttük ,birçoğunu hasta yaptık, öldürdük, sürekli bişeylerle suçladık.Onlar ise her olumsuzluğa karşın sadece normal bir kaplumbağa gibi yaşamaya çalıştılar.Sonra bi gün iyice sıkıldık ve onları başımızdan sepetleyiverdik....
Baş belalarının tekiydiler zaten..Almak hataymış ama bilememişiz ki..Keşke biri bizi uyarsaydı.
Yazar Notu: Lütfen kimse üzerine alınmasın, ben bu yazıyı kimse için yada kaplumbağasını veren eskiler için değil yeni Kaplumbağa Sahibi Olmak İsteyen Aday Adayları için yazdım
Bu bir sivrisinek gitarı ...saz bulamadım.
Sepetlenen Kaplumbağalara Sepet Havası Çaldırmama Derneği adına Frozen yazdı.
Bir arkadaşım daha birkaç gün evvel su kaplumbağalarından vazgeçti ve onları bir başkasına verdi.
Forumlardan su kaplumbağaları sayesinde tanıştığım arasıra yazıştığım bir arkadaşımdı. Hiç karşılaşmadık birbirimizi hiç görmedik ama fikren uyuştuğumuzu gördük bu konuda iyi anlaştık. Bizi bir araya getiren sadece su kaplumbağalarıydı. Bu konuda da onunla çok yazıştık.
Gerek akvaryum tasarımında olsun gerekse sağlık ve bakım konularında olsun bu zahmetli olaya gerçekten bilinçli ve yumuşak bir yaklaşımı vardı. Asla vazgeçmiyecek sonuna kadar gidecek gibi gözüküyordu. Kaplumbağalarına çok iyi bakıyordu resimlerini görseniz 3 ü de canavar gibi kaplumbağalar. Sanki bir ressam özenmiş te boyamış.
Bende mutlu mesut ihtiyarlayacak olan o kaplumbağaların geleceklerini hayal ediyordum. 15 yaşını aşmış 20 cme ulaşmış ender yaşlı bilge kaplumbağalar düşlüyordum. 2 yaşını bile görmeden ölen her yüzbinlerce kaplumbağa adına onlar uzun yaşayacaklardı
Ama arkadaşım aniden vazgeçti.
Asla o vazgeçme kararının bir hata olduğunu söylemiyorum. Herkesin kendi açısında son derece haklı sebepleri var. Kimseyi uzaktan yargılamak bir bir niyetim yok. Vazgeçmekte haklısınız.
Esas hata bu işe başlamak. İşte haksız olduğunuz nokta tam burası. Ama bu hata ölesine sinsi ve ölesine gizli ki asla göremiyor anlayamıyor ve hatta uyarılsanız bile gelecekteki belayı algılıyamıyorsunuz.
Vazgeçmeyen nerdeyse yok gibi Benim bildiğim tek bir kişi var ama o kişinin de şu an yaşam şartları stabil yani eğer bu şartlar değişirse kaplumbağaların durumu ne olur gerçekten bilemiyorum.
Her zaman söyledim gene söyliyeceğim su kaplumbağası bakımı oldukça zahmetlidir ve bu zahmet kaplumbağalara duyduğunuz sevgiyi zamanla yer bitirir o sevgi ne kadar büyük olursa olsun. Herkesin bir vazgeçme bir dayanma süresi var ama 1 yıl ama 5 yıl yada 15 yıl ...Ama kaplumbağanın yaşam süresi 40 + yıl , bakımları çok zahmeti üstelik su kaplumbağalarında kedi yada köpek gibi size geri dönen ve sizi besleyen bir sevgi de yok. Uyumsuzluk burada.
Ben asla vazgeçmeyen diyen sizlerde gün gelecek bir sebepten dolayı vazgeçeceksiniz. Ama sağlık ama taşınma ama bıkkınlık.
Bu işe hiç başlamayın Su kaplumbağalarına gerçekten yazık oluyor. Emin olun onlar da o pis kokan akvaryumlarda yaşamak istemiyorlar ama biz mecbur bırakıyoruz.
Çünkü bir süreliğine de olsa onları çok seviyoruz ta ki şu yada bu sebeple günün birinde başımızdan atana kadar.
O arkadaşım eğer bu yazıyı okursa eminim beni anlayacaktır.
Eğer henüz su kaplumbağası bakmaya başlamadıysanız lütfen sizde anlayın hiç başlamayın.
Sepetlenen kaplumbağalara sepet havası çaldırmama derneği şimdi çaresiz. Çünkü hiç üyesi kalmadı. Tüm üyelerimiz indirimli satışlardan sepet yağmalamaya gitti.
Frozen, insanların çoğu için bir hayvana sahip olmanın bir köylünün tarla için öküz almasından farkı yok; kaldı ki o köylüler, hayvanını başından atan çoğu azgelişmiş organizmadan daha fazla ilgilenirler malları(!) ile.. Sürekli gittiğim veterinerde yada evcil hayvan mağazasında her gidişimde bazı nebati mucizelerin (konuşan salatalık, kendini hayvansever sanan patlıcan) "hevesi alıp başından attığı" hayvanları görmekten bıktım artık.. Ingiltereye giderken goturemedigim hayvanlarim icin cektigim izdirabi dusundukce basindan atip kurtulabilme kuvveti olan arkadaşları takdir etmemek mümkün degil..
Ellerine saglik Frozen, tebrik ederim ...
slm arkadaşlar we frozen ewt kaplunbağa sahibi olmak isteyen adaylar hep senin dediğin gibi yapıyor.ilk heycanla mutlulukla alırken daha sonra hemen onlardan bıkıyorlar.we bunu buraya bas bas duyurduğun için gerçekten seni tebrik ediyom.:)
Merhaba frozen senin düşündüklerin bana çok mantıklı geldi.ve son derece haklısın kaplumbağaların hiç suçu yok onlar sadece yaşamaya çalışıyor.Onlara bütün imkanları sunsakta onlar kendi ortamlarındaki gibi yaşayamıyor eee nede olsada her denedikleri zaman önlerine çıkan şeffaf bir engel var.Lütfen Arkadaşlar kaplumbağaları almayalım onları petshop`tan alanları uyaralım...
Sonuçta kuzey amerikanın güneyinde bir derede doğmamış olmaları bir bakıma bizim suçumuz. Biz evlerimizde besleyerek arkadaşlarımızın da görüp satın almasını sağlıyoruz. Onlar talep ettikçe yüzbinlercesi daha paketlenip ülkeler arası yolculuk yapıyor. Şayet biz talebi durdurursak bu iş çözülür. Tabi o kadar kolay değil. İnsan sonunu çok düşünemiyor. ŞAhsen ben aldığım gün taşıdığım aynı duyguları taşıyorum. Büyüdüler dertleri arttı ama çocuklarımızda öyle değil mi. Herkes ister oğlu kızı bütün hayatı boyunca 3 yaşındaki gibi tay tay yürüsün gülsün koşsun ama hayat öyle değl :)
Slm güzel insanlar Ben de kaplumbağa besliyorum 2tane Bebeklerim.. Biri 3 biri 2 yaşında :) Onlar için hergün çabalıyorum sularının kokması ya da sürekli acıkmaları beni rahatsız etmiyor Tek istediğim onlara daha güzel bir ortam sağlayabilmek.. Sepetlenen Kaplumbağalara Sepet Havası Çaldırmama Derneği`nin gönüllü bir üyesi sayılırım aslında Frozen Çünkü ASLA VAZGEÇMİYCEM! Kimsenin vazgeçmemesi dileklerimle Hepinize sevgiler..
arkadaşlar bende ilk defa dicem ama gerçekten kaplumbağa almayın.. zühtüyü aldığımda minnacık akvaryumda masamda duruyodu.hiç kimseye derdi tasası yoktu.zevkle temizlerdim akvaryumunu.bana laf eden yoktu çünkü.. sonra akvaryuma sığamamaya atladığında kabuğunu vurmaya başladı.bende büyük akvaryumu kömürlükten çıkartıp eve kurdum.inanın ev o kadar küçük ve eşya doluki..bi köşeye zar zor sığdırdık..(80 m2 evde 5 kişi yaşıyoruz) sonra yanına gelinim sudenaz geldi.onla pek ilgilenmeme gerek kalmadı çünkü zühtüyü gördükçe elime gelmeye mamanın peşinden koşmaya başladı zaten.zühtüde olduğu gibi evcilleştirmeye çalışmadım.. evet şuan zühtü de sudenazda 17 şer santimler.akvaryumlarına tek bir taş koyamıyorum atlayınca karınlarını vuruyolar.bomboş cam ve üstüne çıktıkları kaya var sadece.çok boş ve doağl olmayan bir akvaryum.suyunu yapabilceğim maksimum derinliğe yükselttim.daha yükseltirsem kayadan dışarı atlıcaklar. zühtüyle sudanaz çok şıpırdıyolar.gece bizi uyutmuyolar.hayvanlar 1 senedir 80 cm lik genişlikte akvaryumda durdular.enerji patlaması yaşıyorlar artık.sürekli çırpınıyorlar.kayaları tırtıklı parmak aralarındaki perdeyi böle irrite ediyo kızarık olmasına neden oluyo.çenesinin altındada ufak bi kanatma olmuş.daha büyük kayaya veya daha iyi bir kayaya yer yok..işin kötüsü maddiyat hiç önemli değil ama YENİ DAHA GENİŞ VE DERİN AKVARYUMU KOYCAK YER YOK.acı olan canımı acıtan şuan gözlerimi dolduran sebep bu.hayvanlar salondaydı kokuyor ve sürekli şıpırdıyo die evin koridoruna aldılar.karanlık ve penceresi olmayan bir ortam.orda mutsuz oldular yemek yemediler.bu sefer 3 kardeş yattığımız odaya odadaki divan salona çıkartılarak kondu.bu sefer ablam "bunun suyu kokuyor" die uyuzluk yapmaya başladı.2 günlük suyu bile kokuyor.tabiki 1haftalık kadar değil ama yinede bi koku oluyo.. üniversiteyi kazanmak bana çok süpriz oldu.4 sene daha en az bu evdeyim. bundan önce okulum bitince evlenirim o zaman yeni evime 2 mt genişliğinde kocaman bir akvaryum alırım die düşünmüştüm.hani böle deniz akvaryumları olur ya onlar gibi olcaktı.içinde kayalar olcaktı.hatta arada sırada balık bile atarım die düşünmüştüm.2 tane çok güçlü dış filitresi olcaktı.uv lambayıda dayadıkmı..al sana cennet.. bugün sahurda annem babam bizim odada(benim uyuduğumu sanıolardı)akvaryumu dışarı alalım felan die konuşuolardı.annem suratını çekemem kızın dedi.evet surat yapıyorum çünkü ailesinin istemediği dul bir kadını evine gelin getiren ve evinde sürekli dışlanan biri gibiyim.huzur felan kalmadı.5 günde bir bunun konusu baştan açılıyor.kimisi göle bırak dio kimisi parklarda havuzlara bazen kaplumbağa koyuyolar ona götür dio.kimisi hiçbişe demio ama ben hissediyorum istemediklerini.. tatile çıkarken komşuya anahtar vermek zorunda kaldığımız için tedirgin oluyolar.eve neden birini alıyorz şu hayvanlar için apartman boşluğuna koyalım dedikleri bile oldu.. kısaca arkadaşlar masraf değil ama yer darlığı yüzünden sıkıntıdayım.ve alacak arkadaşlara sesleniyorum .masrafı her ihtimalle çıkarırsınız.ama ne kadar iyi baksanız bile yer problemi olunca kilitleniyosunuz. ben şuan ne yapacağımı bilmiyorum.bazen gidip veriyim diorum bi petshopa ama alan olmaz bunları orda bi dolu ziyet çektikten sora fırlatır atar adam bunları. bazen buraya ilan koyayım birine vereyim diyorum.ama onlar benim bebeklerim.oğlum ve kızım.ben onları başkasına terkedemem.ne kadar hayal kırıklığına uğrarlar düşünsenize bi..konuşup dertleştiğim vitamin iğnesi yapıp balık yağı içirdiğim kokuşuklarım onlar benim.uyanmamı bekleyip kafamı onlara çevirdiğimde deli gibi çırpınan bebeklerim.. arkadaşlarıma vereyim geçici olarak diyorum.verebilceğim kişi çalışıyor.ve evi çok soğuk hiçbizaman bizim ev gibi ısınmaz.eskiden sobalıydı şimdi kombili ama ne kadar ısınabilirki arka oda.ve birde su taşıma temizlik işleri var.ben ona kalk pislik temizle diyemem.annesi titiz ben gidip temizlesem bile ay ora sıçradı bura sıçradı die düşünür.bide arkadaşım ameliyat oldu ağır kaldırmaması gerekuzun bi süre... ne yapacağım ben?evlilik uzadı ve bu hayvanlar 4 yıl bu evde ASLA barınamayacaklar.kara kara düşünmekteyim.. alan kişiler bunları göz önünde bulundursun lütfen...
Sevgili Catzilla
Okudum ve gerçekten üzüldüm. Olayın çözümsüzlüğüne de , senin çaresizliğine de başta kaplumbağalar olmak üzere birçok kişinin bu yüzden mağdur olmasına da üzüldüm.
Yazdığın yazıyı herkesin iyice okuması gerek. Petshopçuların kapısına da asmak lazım.
Sevgili NokNanaNay
Hem foruma hemde derneğimize hoşgeldin. Üye sayımız hızla azalsa da genede aktif üyelerimiz hala var. Belki içlerinden birinin ismini yazmayı unuturum üzülür diye tek tek isim yazamıyorum. Dernek eş başkanının bana " Aaaa gökyüzünde ne var bakın bakın cambaz cambaz " derken çaktırmadan kaplumbağalarını sepetlemeye çalışırken yakalandığı günden beri dernek biraz tatsızdı :(
Yeni katılımlar bize güç ve tat verecek. Yakında dernek tüzüğünü hazırlamayı ve genelin görüşlerine sunmayı umut ediyorum. Bizde öle aidat vermek , eylem miting yapmak , başkana itaat etmek filan yok. Üye olduğunu düşünmek forumlarda yazmak yeterlidir. :)
Frozen "eski kaplus sahipleri nerde?" diye actigim baslikta da kaplumbagalarina bakamayacak duruma gelen, onlari bir yerlere sepetlemeye calisan eski site mudavimlerinden bahsetmisti. Ayni bu yazi gibi, o zaman yazdiklari da beni derinden sarsmisti. Insan ister istemez kendine soruyor, kaplumbagalariyla bu kadar ilgili, onlari bu kadar cok seven kisiler biraktiktan sonra acaba ben de bir gun sevimli yavrucagimizdan bikar miyim, yorulur muyum, sartlar hep uygun olacak mi onunla beraber olabilmemiz icin diye. Her konuda oldugu gibi burada da "ben asla oyle yapmam/etmem"ci olmak taraftari degilim, ama bir gun kosullar oyle gerektigi icin (yorulmak ve bikmak soz konusu zaten olamaz) bir canliyi basimdan atmaya calisir durumda bulursam kendimi benim icin hayatboyu en buyuk vicdan azaplarindan biri olur bu. Ustelik besledigimiz kaplumbagalar asla dogal ortama salinamayacak, bir kere evimize girdikten sonra daima bize muhtac olarak yasayacak hayvanciklar. Kimsenin bu duruma gelmemesini, asla ama asla Melek`ten ayrilmamayi diliyorum. Ve tabi, butun arkadaslarimizin hemfikir oldugu gibi almamak, aldirmamak cok cok onemli, hem uzun uzun dusunmeden aldigimiz kaplumbagalarimizin gelecegi icin hem de bu isin ticaretinin yavaslayabilmesi icin. Sevgili Catzilla, iki mesajdir icimi parcaliyorsun, cok uzuluyorum durumuna gercekten. Gel, bizim eve getir demeyi cok isterdim, bunu ciddi ciddi de dusundum. Ama ne yazik ki bizimki de kendini zor toparlayan bir ogrenci evi, en fazla 1,5 sene daha Istanbul`dayiz ustelik. Bu o kadar cok dusunulmesi gereken bir karar ve biz de, inadina sanki, o kadar dusunmeden basliyoruz ki. Her ayrintiyi dusunmek gerekliymis en bastan. Mesela biz bu yaz tatilinde eve, Izmir`e gidecektik. Kara kara dusunmeye basladik yaz gelmeden, Melek`i napsak, yanimizda mi gotursek, birine mi biraksak, ama kime birakacagiz diye. Kahraman bir arkadasim ben teklif etmeden Melek`in bakimini ustlenebilecegini soyledi. Utana sikila koskoca akvaryumu yaninda da koca bir torba esyasini tasidik arkadasimin evine taksilerle. Ustelik cok samimi oldugum bir arkadasim da degil, insan cok mahcup oluyor koca koca torbalarla birinin evini isgal ederken. Daha bitmedi, birkac gun gecti, tam Izmir`e yola cikmak uzereyiz, artik kapidayiz, arkadasimdan telefon geldi, akvaryumun dibi catlamis, butun su bosalmis, buyuk ihtimal biz tasirken bir yerlere carptik. Yasadigim stresei size tarif edemem. Ustelik arkadasim cok da titiz bir kiz, yeni evli, evi cicek gibi ustelik. Butun oda batmis tabi. Kizcagiz o gece onu filtresi, isiticisiyla, hatta birkac agaciyla birlikte bir kovaya yerlestirmis (cok iyi bir kiz:), ertesi gun de genis bir cekmeceyi duzenlemisler. Artik mahcubiyetime mi, kaplumbagamizin durumuna mi uzulsem bilemedim ve hepsine ayri ayri uzuldum! Bizim Melek tabi bir gecede o cekmeceden kacmayi basarmis, neyse ki cabuk bulunmus, tabi hic mudahale etme, tavsiye verme hakkim ve yuzum olmadi arkadasima. Sonunda bir internet sitesinden acil olarak kucuk bir akvaryum siparis ettik ikinci gun, durumu anlattik, isler biraz yoluna girdi. Bir ay boyle gecti, ama bir ay boyunca da cok uykum kacti, hem cok cok endiselendim kaplumbagamiz icin, hem de cok utandim arkadasima karsi. Bizimki de kucuk bir ornek sadece, daha 6 aydir Melek bizimle ustelik. Dusunun ki bu canlilar 40 yil kadar yasayabiliyor, ve bizim hayatimizda 40 yilda neler neler degisecek. Yazdiklarim yanlis anlasilmasin sakin, Sepetlenen Kaplumbağalara Sepet Havası Çaldırmama Derneği`nin sonsuza kadar sadik bir uyesi olmayi diliyorum :) Sozum kaplumbaga almak isteyenlere; bir daha bir daha dusunmelerini, 5-10 sene sonrasini bile degil, 30 yil sonrasini dusunmelerini rica ediyorum ben de. Bu minik burunlular kendilerini savunmasizca bize emanet ediyor cunku, hadi biz yaptik bir hata, bu ticarete cirkin bir katkimiz oldu, bari siz yapmayin. Dernegimizin bir gun gereksiz olup kapanmasini da yurekten diliyorum :)