Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kaplumbağalarımızdan Vazgeçmek..!

Neden kaplumbağalarımızdan bu kadar kolayca vazgeçiyoruz ? Neden binbir hevesle kaplumbağa alıp hatta onlar için birçok şey yaptıktan bir süre sonra onlardan kurtulmaya çalışıyoruz ? .Elimize alıp sevemediğimiz için mi? .Bize kuyruk sallamadıkları, peşimizden gelmedikleri , bizimle aktif bir ilişki kuramadıkları için mi.? Aniden onlar için harcama yapmanın gereksiz bişey olduğunu anlayıverdiğimiz için mi.?.  Neden ?
Gerçi biz her yeni  Kaplumbağa Sahibi Olmak İsteyen Aday Adayına  " aman almayın bir daha düşünün,  ilerisini iyice düşünün " diyoruz ama bir türlü dinletemiyoruz.Hatta bazı kişiler bu uyarılarımızı ters anlayıp bize karşı aksileşiyorlar bile.Kim ne derse desin kaplumbağalar alınıyor ilerisi için bir çok şeyler vaat ediliyor, bazı çabalara girişiliyor ama sonra birden.....Bişey oluyor ve kaplumbağalar alındığından daha hızla elden çıkarılıyor..
Onların bi suçu yok.. Onları petshoplardan biz aldık ,daracık akvaryumlara biz tıktık. Sürekli kaka yapacakmısın ,kötü kokacakmısın çok param yok yem yemeden ve hastalanmadan uzun süre duracakmısın diye sormadık.Onları aldık önce oyuncak sandık oynadık ,sonra boşverdik üşüttük ,birçoğunu hasta yaptık, öldürdük, sürekli bişeylerle suçladık.Onlar ise her olumsuzluğa karşın sadece normal bir kaplumbağa gibi yaşamaya çalıştılar.Sonra bi gün iyice sıkıldık ve onları başımızdan sepetleyiverdik....
Baş belalarının tekiydiler zaten..Almak hataymış ama bilememişiz  ki..Keşke biri bizi uyarsaydı.

Yazar Notu: Lütfen kimse üzerine alınmasın, ben bu yazıyı kimse için yada kaplumbağasını veren eskiler için değil yeni  Kaplumbağa Sahibi Olmak İsteyen Aday Adayları  için yazdım
Bu bir sivrisinek gitarı ...saz bulamadım.
Sepetlenen Kaplumbağalara Sepet Havası Çaldırmama Derneği adına  Frozen yazdı.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

frozen seni tanımıyorum ama sana büyük bir saygım var. bu yazınıda okuduktan sonra bişey diyemiyorum sadece tebrik ederim. umarım senin gibi düşünen insanlar çoğalır. sevgiler

img

nyan

18 yıl 9 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bunun kaplumbağalarla doğrudan bir bağlatısı olamaz çünkü insanlar onlara can dostu olan diğer hayvanlarından da vazgeçebiliyorlar.tek diyebileceğim insanlar vücudunun o üzerine oturdukları parçasına güvenmiyorlarsa hayvan sahibi olmasınlar...

img

blackcode

18 yıl 10 ay 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Ah Sevgili Frozen! Çok önemli bir noktaya parmak bastın seni kutluyorum! Sadece sessiz, zavallı kapluşlar değil, tüm diğer hayvancıklar da çoğu insandan aynı muameleyi görmüyor mu? Çocuğuna karne hediyesi sözü verip küçücük bir köpeciği ouyncakmışçasına alıp sonra da "ay bu çişini eve yapıyor, kakasını benim keyfim gelipte onu gezdirene kadar tutamıyor" diye önce güneşte yanan (ya da soğukta donan) daracık bir balkon köşesine hapsedip sonra da ilk fırsatta başlarından def edenlere ne demeli? Küçük bir kedi yavrusunun şirinliğine tav olup evlerine alanlar, sonra ev yaşamının tüm konforuna alışmış bu garibanları "aman koltuklarımızı tırmıklıyor, zaten canı istediğinde gelip kendini sevdiriyor, kumu kokuyor" gibi bahanelerle sokağa atıvermekte hiç bir sakınca görmüyorlar da, kaplumbağa gibi ağzı var dili yok, üstelik (onlara göre) hiçbir interaktif atraksiyonu olmayan yaratıklara mı acısınlar? Evinizi bir hayvanla paylaşmadan önce o minik şirin yavrunun gün gelip büyüyeceğini, onun beslenme, dışkılama, hastalık hallerini, hatta günü gelip yeterli olgunluğa eriştiğinde cinsel problemlerini de üstlenmeniz gerektiğini düşünüp ona göre karar verin. Hiç büyümeyecek bir bebeğiniz varmış gibi her türlü ihtiyaçlarını karşılamayı uzun yıllar boyu göze alabiliyorsanız bu muhteşem sevgi dolu dünyada size de bir yer var demektir! Sepetlenebilecek Tüm Hayvancıklar Adına Yüreği Yananlar Derneği adına; Tinycat Sevgiyle kalın...

img

tinycat1

18 yıl 9 ay 19 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

inanırmısın, yazını okurken benim ufaklık gözümde canlandı(odada olmasına rağmen), tabiki winamp ta slow bi parça vardı ve gözlerim yaşardı. eline sağlık.sana katılıyorum kaplumbağa alacak arkadaşların gerçekten iyi düşünmesi lazım. hayvanları seviyoruz ve kapluş( ZONTA ) benim TEK oğlum.. arkadaşlar sevgiye çok muhtaçlar. gerçekten sevelim onları.. saygılarımla.

img

adige54

18 yıl 9 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

sevgili Frozan.. buradaki bir çok arkadasım gibi bende sana katılıyorum.. benimde 2 oğluşum var.. onları çok seviyorum. Ağzına sağlık..

img

tenente

19 yıl 2 ay 8 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Herkese güzel sözleri için teşekkür ederim.
Sadece kaplumbağa değil her çeşit canlı satışının azaltılması ve sıkı bir biçimde kontrol edilmesi gerekiyor.Yani her aklına gelen gidip her canlıyı alamamalı vede her isteyende canlı satış mağazası açamamalı.Bu işin insan onuruna yakışır bir ciddiyetle kontrol edilmesi gerektiğine inanıyorum.Hoş kişi bazında insan onurundan söz edebiliriz ama kişilerin oluşturduğu topluluklar söz konusu olduğunda böyle bir onur varmı yokmu o da bayağı bir tartışılır.Bkz televizyonlar.
Kaplumbağalar bu ticaretin en şansız canlılarından. Neredeyse en altta yer alıyorlar.Çok ucuzlar öyleki böcek sınıfından sayılarak , 5 bin tane kargolasak 4 bini yerine ulaşsa ne kazanırım hesabı yapılan canlılardan.Her yıl milyonlarcası paketlenip tüm dünyaya adeta mektup gibi dağıtılıyor.Amerikadan yada singapurdan yola çıkan bir kaplumbağanın hayatı,genelde çile çekilen kısacık bir yaşamdan sonra  x ülkesi, y şehri, z kasabasındaki  herhangi bir evin çöp tenekesinde son buluyor.Kimse umursamıyor çünkü onu çok ucuza almıştı isterse bir tane daha alır ne olacakki.
.Hamsterler sadece 2 yıl yaşarlar , kaplumbağaların hayatı ise çok daha fazladır .Ama hamster kadar bile yaşayamıyorlar.Para kazanmak adına yaşamalarına izin vermiyoruz..Bu ticareti durduramayız ama acaba yavaşlatabilirmiyiz.Kaplumbağaların onları çok severek alan kişilerin bile büyük çoğunluğu tarafından eninde sonunda terk edildiğinin bilinmesi lazım... Kısaca kaplumbağalar için şöyle bir hayat söz konusu , ya kısa süre yaşayıp ölecekler ama eğer olurda uzun yaşarlarsa bu seferde bir gün mutlaka - persona nongrata ilan edilip bir şekilde def edilecekler.Alacak kişiler bunu bilmeliler belki bir daha düşünebilirler.
Alınan Satılan en sonunda Çöpe atılan ve Neden diye soramayan kaplumbağalar adına Frozen yazdı.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba frozen. Bende eskiden kaplumbağa besliyodum.1.5 yıl.Çeşitli nedenlerden vermek zorunda kaldım.2 yaşıyor dediğin hamsterlar bile inan petshoplarda ya ölüyor yada biri gelip oyuncak niyetine çocuğuna alıyor.

valla frozen ağzından bal damlıyo diyemiycem konsepte uymuyo ama işte anladın sen :) benim bunlardan vazgeçme gibi bi durumum yok, yapamam ama onlar ikili komplike habitatlarıyla kendi aralarında bi doğal seleksiyon yapacak gibiler bakalım nolcak.. anca saç saça baş başa kavga ediyolar

img

mono_blaine

19 yıl 6 ay 8 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili üstat Frozen ve tüm diğer değerli arkadaşlar, hepinize saygılar, sevgiler... Uzun bir aradan sonra bu forumda olmak, bir şeyler yazmak gerçekten çok güzel ve hoş bir duygu... Üstat Frozen`in büyük bir sabır ve hoşgörü ile yardımda bulunduğu ve bundan sonra da yardımını esirgemeyeceğini bildiğim eski bir kapluş bakıcısıyım :( Eski diyorum çünkü, istemeyerek de olsa çok sevdiğim gizmo ve momo dan ayrıldım :( Malum evlilik yeni bir hayatı ve yeni sıkıntıları beraberinde getiriyor. Benim de aynen böyle oldu, evlilik hazırlıkları ve sonrası günlerde bakımsız kalan ve ilgisizliğim yüzünden ölümden dönen kapluşlarım için ne kadar vicdan azabı çektiğimi kelimelere dökemem :( Tüm bu gelişmelerden sizleri zamanında haberdar etmek isterdim fakat, alacağım tepkilerin vicdan azabımı daha da artıracağını bildiğimden bir türlü cesaret edemedim. Suyun pisliğinden tüm dengeleri bozulan, güneş göremediklerinden kabukları yumuşamaya yüz tutan, keyifsizleşen ve durgunlaşan gizmo ve momoyu uzun bi tedavi sürecinden sonra onları ve kendimi daha fazla yıpratmamak adına devamlı takip ve yardımda bulunabileceğim teyzemin oğluna verdim :( Şu an durumları çok iyi bomba gibiler diyebilirim. :) Bana gelince, sizlerle paylaşmamış olsam da; uzun zamandır beslediğim balıklarım ve yeni edindiğim yavru köpeğimle ilgileniyorum... (Tabi bi de hanımla :D) Durumu biraz uzunda olsa özetledikten sonra diyeceklerim şunlardır; Akvaryum kurarsınız 1-2 ay içinde suyu oturur, balıklarınıza düzenli yem ve su değişimi yapmanın dışında her hangi bir bakımı olmaz; akvaryumun dengesi oturunca karşısına geçer yıllar boyu keyifle seyredersiniz... Köpeğiniz olur (daha önce de besledim). Onunla yatar, onunla kalkar, yıkar, yedirir, aşıya götürür, oynar; kısacası hayatınızı paylaşırsınız. Karşılığında size büyük bir sadakat ve sevgi verir, emeğinizin karşılığını alırsınız. Peki ya kapluş; Akvaryum gibi zahmetsiz değildir, Suyu dengeye gelmez, çok çabuk kirlenir; diğer petlere nazaran olumsuz şartlarda bakıldığından ve yanlış bilgilerle satıldığından geneli hastalıklara açık olur; hastalıklarla boğuşursunuz. Tüm bunları göze alıp herşeyi yapsanız da; size alışması çok zordur. İstisnalar dışında size bi köpek gibi sevgi gösterisinde bulunması çok zordur... Kısacası ektiğiniz sevgi tohumunun karşılığını, onun size karşı olan sevgisinden değil sizin onu seyrederken aldığınız keyiften alırsınız. Tüm bunların farkında olarak kapluş edinmeniz ve onları karşılıksız sevmeniz en önemli nokta. Bunu kaldıramayacak yürek, büyük bir vebalin altına girer haberiniz olsun... Bana gelince, vicdanımla yaşadığım bu savaş beni çok yordu. Şu an keyifleri yerinde olsa da gizmo ve momo`yu o hallere düşürmek hala da yoruyor... Tüm hayvanseverlerden özür dilerim. Sevgiler saygılar...

img

koyu

19 yıl 2 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ