Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
SU DEĞİŞİMİ - 2.sayfa
önce en baştan başliyayım suya penbeleşme veren kesinlik le tetra bits tir başka yoluyok hatta filtre süngerinden bile bu rengi göre bilirsiniz. su değişimi konusuna gelince bunlar da benim görüşlerim suda ki değişim niyedir?tamamen kapalı ortam olan akvaryum içerisinde balıkların yaşadığı süre içerisinde yaptıkları sindirim faliyetleri sonucuna bağlı olarak yaptıkları dışkıların,çıkardıkları amonyağın ve akvaryum içerisinde hertürlü bitki ve canlının çürümesiyle bozulan su kalitesinin yenilenmesi değilmidir düşünsenize akvaryum ortamın da doğayı taklit etmeye çalışıyoruz burda balıklar sayıları nedar olursa olsun yağan yağmur suları ve kaynaklardan gelen sular sürekli doğal ortamlarının taze kalmasına neden olur bizde de böyle bi şans olmadığına göre su değişimleri yapmalıyız ayar nere göre olmalı?ayar akvaryum da ki balık sayısına göre başta olmak kaydıyla sudaki nitrit nitrat a göre olmalı bunun aslında akvaryumda ki biyolojik dengeyle de alakası var.Mesela içinde kum bitki güzel bi filtre olan akvaryum düşünelim ortam öyle oluşturulmuş olsunki yararlı baktariler uyum içinde bir birleriyle çalışsın durum böyle olunca balıkların çıkardıkları amonyak sırasıyla nitrit e sonra nitrat a çevrilir ve akvaryum ortamın dan hızla uzaklaştırılır bu istenmeyen zehirli bileşikler durum böyle olunca akvaryumdaki nitrar seviyesi çok az olacak ve balıklar sönük kalmayacaklar su değişiminde ki amaç bozulan su kalitesini yenilemek suda nitrit ve nitratı alt seviyelere çekip hücre bölünmesini hızlandırmaktır ben kumsuz akvaryum da discuslarımı yetiştiriyorum bunun kendi açım dan nedenleri var oyüzden biyolojik baktariler için sadece ortam filitrem bunu da çok iy bir şekilde yapmalıyım bunu nekadar iy yaparsam yapayım kumlu akvaryum daki gibi bakteri kültürlerini uyum içine sokamam diyebilirim kumlu akvaryum daki gibi çalışmayan bakteri kültürleri suda ki nitrat seviyesini her zaman üst seviyede tutar bu demektirki ben çok sık aralıkla su değiştirmeliyim yani kumsuz bir akvaryumda balık besleyen birisi sık su değişimiyapmalıdır kumlu bir ortamda balıklarını besleyen birisi bu süreyi biraz daha uzata bilir yanlız balık sayısı ve akvaryum daki nitrat oranı önemli en iyi yöntem su tesleriyle suyun nitrat değerlerini ölçerek suya değişim uygulamaktır sudaki 5mg nitrit 25mg nitrat hiç bir zaman iy sonuç değildir bu seviyeler den altta tutulması gerekir siz nekadar su değişimi yaparsanız yapın bu değerler balıklar yaşadığı sürece artsada oranları nerzaman minimum seviyede tutmaya çalışmalıyız buna örnek verecek olursam yüz lt bir akvaryum düşünün yanında 50 lt lik bir akvaryum içine aynı boyda iki yavru discus atın zaman la akvaryum daki nitrit seviyesi yükselecek 100lt lik akvaryuma dışardan hiç bi müdahele yapılmadan iş sadece yararlı bakterilere bırakılsın diyelim 50ltlik akvaryum da ise düzenli günlük su değişimleri yapılarak nitrat oranı her zaman en alt seviyede tutulsun diyelim hatta 100lt lik akvaryumda ki discussa 50 lt de olana göre daha kaliteli yem ve deha fazla yem verilsin bu seyirle 7-8 ay sonra gördükleriniz sizi hiç şaşıtmasın ne mi olacak tabiki 50 cm lik akvaryum da olan discus 100lt akvaryum da olan discusa göre gözle görülür bir şekilde çok büyük olacak ben bunu besleyerek gördüm tabi beslerken bu amaçla yapmadım ama sonuç böyle oldu ve su değişimlerinin önemi bana resmen bu olay anlattı su kalitesi herzaman önemlidir bizler yemlere önem veriyoruz kesinlikle discus gibi balık besleyen hobiciler su değişimleri daha çok önem vermelidir çünkü bu balıklar diğerlerine göre sudaki nitrat seviyesindeki artıştan çok etkilenir yapılacak şey testkitleriy ölçümler yapılıp oranı yakalamak tabiki her su değim yapılırken test edin oran yüksek çıkıyorsa değiştirin demiyorum bitest alın ikl önce suyu ölçün ve su değişimiyapın bakın bakalım ne kadar günde oran istenilen oran dan yukarı çıkıyor işte bu dengeyi bulun ve buna göre değişim yapın tabi balıkların büyümesiylede sudeğişim sıklığı ve oranı artacaktır crano senin su değişim olayına gelince işe bilimsel konudan bakalım çünkü beni anlayacağına eminim diyelimki suyu sade ce buharlaştıkça değişim yapıyosun su sadece h2O değildir içerisinde birçok tuzlar kalsiyum magnezyum gibi suya sertlik veren tuzlar vardır suyun buharlaştıkça sudan sadece h2o uçar yani suyun içerisinde suya setlik veren tuzlar aynen akvaryum içerisinde kalır sen buharlaşan suya su ekledikçe suyun sertliğini sürekli oran da artıracaksın bu olay çok yayaş yavaş gerçekleştiği için balıkların da çiklet olduğu için bu durum dan etkilenmeye bilirler ama olduki ilerler discus gibi hasssas bi balık besleyeceksin sürekli buharlaşan suya ekleyeceğin su suyun kimyası değiştirecek su iyce sertleşecek herangibi bir başka akvaryuma balıkları aktaracağın zaman balıkların su koşuşları aynı olmadığı için güme gider ve buna sende üzülmezsin umarım sana bana inanmalısın diyorum çünkü yapacağın tesler sana bunu gösterecek 9 yıl yıldır sadece buharlaşan suda eklenen su eklersen su beton gibi set olur ve bi balığın yaşayacağını da sanmıyorum eğer şimdi sürekli buharlaşan akvaryum suyuna eklediğin su ile devam ediyorsan hemen bi akvaryumcuya git bi test kiti al gh testi yani sudaki genel setlik ölçen test suyunu bi ölç oran çok yüksek çıkar sonra diyelim sürekli su değişimi yap belli bir süre sonra suyun sertliğini ölç oran ne olursa olsun şebeke suyun daki sertlik olduğunu görürsün bunları bilmeni istiyorum ve arkadaşların da bakıp bilgi edinmelerini istiyorum bilgi paylaştıkça büyür
crano o prof.dr.yallçın şahin in yazısı bu da benim yazım şimdi ilk başta ph 8 den küçükten olursa amonyok zehirlenmesi olmaz demiş.Burda hiç bir açıklama yapmamış diğer yazdıkları doğru ama burda biraz hatalı bir cümle kullanmış amonyok ile ph arasındaki ilişkiden bahsetmemiş hiçbir şekilde buda kafanızza bunu koşullamış durumda AMONYAK(NH3) Sebepleri:akvaryumlara fazla sayıda balık eklenmesidir balıklarının zehirlenmesinin nedeni amonyağın toksik olan formumun yani zararlı olan kısmının miktarındaki artış. belirtileri:durumdan atkilenen balıklar suyun üst seviyelerinde yüzer solungaçlar kan toplamış bir paziyettedir ve 1ppm den yüksek amonyağa maruz kalmış balıklar akvaryumun dipkısmında yorgunmuş gibi yatar ŞİMDİ PH LA ALAKASINA GELİNCE Amonyağın iki farklı formu vardır bunlar sudaki ph ile orantılı bir şekilde suyun içinde bulunurlar bu formlar 1-amonyak NH3 2-amonyum NH4 dür akvaryumda su asidikleştikşe yani ph 7 nin altına düştükçe akvaryumdaki amonyum seviyesi yükselir ph 7 nin üzerindeyken akvaryumdaki amonyak miktarı artar ph sadece burum üzerinde etkisi vardır buda işte iyi yada kötü sonuç doğurmasına etki eder diyelimki ph 5 de suyun içinde lt 0.5mg amonyak var bu balığa zarar vermiyor diyelim aynı miktardaki amonyak oranı ph 9 da balıkları öldürebilir yani anlatmak istediğim ph ın düşük olması amonyak oranını amonyuma dönüştürüyor ve zehirli etkisini azaltıyor sadece bu işallah yazdıklarımı anlamışsındır bunlar demek değiltirki ph4 amonyak zehirlenmesi olamaz seviye yükseldikçe bir noktadan sonra balığı götürür ph ın düşük olması sadecce sudaki amonyumu amonyağa karşı koruyarak zehirlenmede etkisini azaltır.Bu zehirlenme çeşidinin azot döngüsüyle doğrudan bağlantısı vardır bu unutulmamalıdır bu döngüden küçükçe bahsetmek yerinde olacaktır akvaryumda yaşayan balıklar besin alarak ve akvaryum da canlı şeylerin çürümesiyle ve balıkların çıkardığı dışkılar sayesinde amonyak oluşur bu amonyağı ilk etapta NİTROSOMANAS türü bakteriler besin amaçla kullanarak daha az zehirli olan nitrite çevirirler bunedenle akvaryumda amonyak seviyesi azalırken nitrit oranı artar nitriti ise başka bir bakteri kültürü yani NİTROBAKTERİLER nitrit i kendisinden daha az zehirli olan nitrat a çevirirler nitrat ise su değişimleriyle akvaryum ortamından uzaklaştırılır. akvaryumda amonyok zehirlenmesine hiç rastaladım ama bu olağan bir şey zehirlenmeyi görmemenin nedeni kesinlikle bu dönüşünmü yapan bakteri kültürlereinin üreme hızlarıdır şimdi crano yazılan yazıya yanlış demiyorum sadece eksik bazı şeyler belirtilmemiş konu daha iy anlamak için üsteki yazımı dikkatli bir şekilde okursan bana hak vereceksin sana tek anlatmak istediğim öğrendiğin bilgilerde bir cümleye takılıp kalma (ph 8 den küçükse amonyak zehirlenmesi olmaz)olmaz ama niye bunu merak edip üzerine gitmelisin yoksa öğrendiğin bilgi anlık olur bi vakit sonra unutur gidersin.Ayrıca baya güzel bir tartışma oluyor bu tartışmalarda sonuna kadar varım yeterki kişisel tartışma olmayıp hobimizi ilertleme yolunda olsun bu arada yazdıklarında hatalı bulduğum bir şey daha var ph düşürülmelidir.(%3 lük tuz, kükürt yada fosfor asidi ilavesi) şimdi crano hiç fazla açıklama yapmayacam ph düşürmek öyle basit bişe değil aslında düşürmek çok bazit ama sabit tutmak çokzor senşlimdi bi deney yaparak bunu anlayabilirsin bitane boş akvaryum içerisine su doldur içine biraz kum bi filtre tak yani normal biyolojik döngü sü olan bi akvaryum içinde balık olmasın yanlızca çünkü ölürler şimdi hemen bi kimyasal ilaçlar satan bir yere git saf asit al asit adamın yazdığı veya sülfürük asit olabilir veya kolay olsundiye tuz ruhuda olabilir hcl yani sulandırılmışı tabi bitanede renkli test kiti gerk ph için akvaryumda kendine oranlar çıkar ph ı düşür diyelim ph ın 8 ayarlamalarla akvaryuma asit dökerek bir dakka içinde ph 4 e çekebilirsin ama bunu 7-8 saat sonra tekrar ölçüm yaparak görebilirsin ph yine 8 çıkmış bunun nedeni suya setlik veren tuzların tanpon görevi yapmasıdır ve hidrojen iyonlarları ilede alakası vardır anlatmak istediğim öyle asit dökmeyle ph düşürülmez sabit tutulamaz ayrıca çok dikkatli yapılmadıdır düşüşler balıkları aniden öldürebilir
ya olum burda sadece bunlar yok hepsini geçirim istersen..ama sen hala neyi idda etmeye çalışıyosun senin yazdıklarını yani amonyak zehirlenmesi neden olur ne yapılması gerekir ben zaten biliyorum bunları anlatmana gerek yok ben sana sölediklerimi kanıtlayabilmem için prof. dr. yalçın şahin in yazılarından faydalandım ve dediklerimde dogru zaten...fark edersen su konulumumun bilinçsiz konumu ve ya aksinin yapılması taktirde ölümlere neden olabilcek zehirlenmelerin olabilecegini yazmış...
belki bilmeyebilirsin ama ben amatör bir balık yetiştiricisi degilim yaptıklarımın ve yapılması gerekenlerin farkındayım ve bunu bu şekilde yaparım..sen dedinki ph la ilgisi yok amonyak zehirlenmesinin ama var işte ph 8 i geçmedikten sonra yada 8 olmadıktan sonra amonyak zehirlenmesi diye bir şey söz konusu degildir..
bak dostum her canlının enzimlerinin çalışabilmesi için gereken sıcaklıklar ve ph degerleri vardır mesela ph 2 de aktif olan bir enzim yada bakteriyofaj ph 5 de aktif olmaz...bu durumda aynı şey biraz mantıklı düşün lütfen, ben seninle tartışmak istemezdim ama yeri geldikçe bu konularda tartışmak gerekir dogrulara ulaşabilmek için...sana da kesinlikle karşıyım demiyorum çok dogrusun ve eminimki sende bu işte profesyonel olmuşsundur yaşın kaç olursa olsun umrumda degil..istersen 10 yaşında ol ama bu yaşa kadar işi başarmışsan ve geregi kadar uygulayıp gözlemlediysen yinede tecrübeli olursun....
ph 8 in altında suda amonyak zehirlenmesi olmaz...bu bilimsel bir gerçektir ne olur artık tartışmayalım bunu kabul et artık..görüşlerini gerçekten çok taktir ettim..
Saygılarımla
Crano
crano benim bişe idda etmeyecalıştığım yok bunu unutma sadece ph la amonyak arasındaki ilişkiyi sana açıkladım zaten hayatında amonyak zehirlenmesi ile karşılaşacağını sanmıyorum şimdi senden yada şu yazıyazan kişiden bir şeyin açıklamasını istiyorum pH, Hidrojen iyon konsantrasyonunun negatif logaritma değeridir ve 0 ile 14 değeri arasında bir değerle ölçülür bunun ta tam orta olan noktası yani 7 orta değerdir değerde 7den sonra ise su bazik 7 den aşağı bir değerse su asitiktir burayı zaten biliyorsun şimdi açıklama istediğim konu 8 den ph de aşağı olunca akvaryumdaki amonyak oranı buhar olup uçuyormu bukadar mantıksız bi cevap olamaz heralde bu cevabı senden bekliyorum BU BİR her canlının enzimlerinin çalışabilmesi için gereken sıcaklıklar ve ph degerleri vardır demişsin akvaryumve suda yaşayan balıkların coğunun ortamı ph 4 ile 10 arasında dır bunun dışında çok büyük bi bölümünün yaşaması mümkün değildir verdiğin örnekler yazdıklarına göre olsun BU İKİ daha başka olarak sen küçüksün bilmezsin diye bişe demedim yaştan falan bahsetmişsin ben seni hiç bir zaman küçük görmedim bunu nerden çıkardın BU ÜÇ ve eski formlardan seni hatırlıyorum biz formda uğraşırken sen küçük bir akvaryumda 50 tane çiklit besleye bilirmiyim diyerek forma mesajlar atıyordun dün gibi aklımda hatta ben dahil arkadaş sana gerekli cevapları yazmışlardı bunu eski formu araştırarak çıkarabilirim burda anlatmak istediğim bir iki yıl içinde insan profösönel olamaz bunun çeşitli nedenleri varki bende 19 yaşındayım ilk okul birden beri hobiyle uğraşıyorum ve kendimi halen profosönel görmüyorum bizden çok ilerde insanlar var saygı duyulması gereken büyükler var forma katılmıyor olabilirler ama bu böyle verdiğin izlenimler BU DÖRT benim bütün formda yazdıklarım bir kaynağa bağlı olmadan gördüğüm ve izlemlediğim şeylerdir BU BEŞ BANA BİR DAHA OLUM DİYEREK HİTAP EDERSEN SENİ GERİSİNİ SEN DÜŞÜN BUDA ALTI VE YAZILARININ ALTINA SAYGILARIMLA YAZMA BİDAHA DEEP Senden birşey rica edecem forma link vermeden nasıl resim atılıyor öğretirsen çok memnun olurum
amonyak azaltımı için zeolit kullanan varmı aranızda?
zeoit i ben balıkların nakliye aşamasında kullanırım poşetlerin içine atarlar ve balıkların oluşturduğu amonyağı üzerine çekerek hapis eder bu da balıkların solungaçların en az şekilde etkilenmesi sağlar tüm akvaryumlarımde çok iyi bir biyolojik döngü olduğu için akvaryumda amonyok zehirlenmesine rastlayacağımı sanmıyorum
Selam diamond ;
Sayende diğer arkadaşlarda öğrenecek ne mutlu sana
Önce www.photobucket.com (Alternatif siteler var ben bunu tercih ediyorum)adresine girip nick alıp kaydoluyorsun.Her hangi bir yerde gördüğün resmi bilgisayarında bir yere kaydediyorsun. www.photobucket.com adresine aldığın nick ve şifre ile girip albümüne gözattan kaydettiğin resmi ekliyorsun.(photobuckette sana albüm açılıyor oraya örneğin resimlerime kaydettiğin resmi ordaki gözattan bulup albüme kaydediyorsun.)Kaydettiğin resmin altında URL adresi çıkıyor.
Resmi buraya kopyalarken ;
HTML sayfasını açıyosun yani bu sayfayı,üstte yazı renginin yanındaki , dağ-güneş resmini tıklıyorsun.. photobuckete kayıtlı resmin URL adresini burdaki URL kısmına kopyala yapıştır yapıyorsun.Tamamı tıkladığında resim sayfada :)))
deep kusura bakma teşekkürler hemde çokk
Selam diamond ;
www.photobucket.com da işlemlerini (aktivasyon no vs.)bitirince buraya bir resim göndersene olmazsa
[email protected] `dayım.
diamond, benim amonyak zehirlenmesi ile karşılaşmadıgımı söylemişsin yani öyle sanmışsın diyeyim bunda yanılıyosun benim akvaryumumda he rzaman bu tehlike var ve ben bu savaşta herzaman galip geldim bundan haberin olsun bir kez daha önyargılı konuşma...kişisel tartışmalar olmasın diyosun ama sen kişisel tartışmalara olanak veriyosun...
senin maddelerine gelince:
1)tabiki uçmuyo bunu önlemek için su degişimi yapıyosun...ben su degiştirmiyomuyum, bunu defalarca açıkladım...amonyak zehirlenmesine yakın bir durumu gözledigimde suyun 1/3 ünü dipten çekerim ve yerine uygun olanını koyarım...benim su değişim periyotlarım sizinkiler gibi ezberci degildir ben onun ne zaman ne şekilde yapılmasını gayet iyi biliyorum...
2)verdigim örnekler buna göre zaten...ben ph2 ve ph5 örneklerini verirken akvaryuma dayalı olarak vermedim..sadece ph 2 de aktif bir enzimin ph 5 de aktif olamayacagını söyledim bunu akvaryumdaki canlılar ile bir ilgisi yok...ben biliyorumki benim balıklarım ph 7.4 ve buna çok yakın degerlerde en uygun şekilde yetişir...
3)ya ben beni küçük gördün demdedim asıl sen çıkarıyosun bunu...demek istedigim yaşın kaç olursa olsun bu konuda tecrübeli olabilirsin ama bunları yaşamış olman gerekir ve bende bunu defalarca yaşadım....bak sen şu tesadüfe bende 87 dogumluyum...lütfen anlamını güzel çıkar yazıların..
4)afferim güzel takip ediyosun ama ben buraya üye olalı 1 yıl oldu diye 1 yıldır akvaryumla ugraşıyorum demek degil bu işi 10 yaşımdan beri yapıyorum....o 50 cichlid hikayesini hatırlamıyorum ama illaki vardır bunu tam olarak buraya yazmalısın..çünkü bu 50 cichlid yavru olabilir ve ben ilk kez o zamanlar yavruları kendi balıklarımdan almıştım ama cichlidlerden bahsediyoruz...ben 3 yıldır cichlid besliyorum..akvaryum hakkındaki genel bilgilerinden ise 8-9 yıldır haberim var ve sen şuan genel bilgilerden bahsediyorsun bunun cichlidlerle pek bir özel alkası yok bütün balıklarla var hatta su ile..
5)bende burada tecrübelerimi yazıyorum ve yine yazdıgım gibi amonyak zehirlenmesi ile karşılaştım..sen kanıt istemedin mi ben de sana kanıt olsun diye bu işte gerçekten profesyonel bir kişini yazılarını buraya geçirdim...
6)olum kelimesinden rahatsız olduysan bir daha söylemem merak etme ama kimseden korkmam bundana da haberin olsun..
7)yazılarımlda herzaman `saygılarımla` olacak bununun haşuna gitmemesi beni ilgilendirmez..
ve sana son bir şeyi de ben sölim sen burada kişesel bir tartışma yarattıgının farkındasın hernekdar kişisel tartışmalar olmasın diye söylesende...o yüzden bu konuyu kapa çünkü ben noktamı koydum.
Saygılarımla,
Crano bu tartışmaların olmasını istemezdim .. [email protected]
şimdi tartışmayı kapttığın için fazla bişe konuşmayacağım olanlar için üzgünüm diyebilirim ama halen bilimsel bir açıklama olmadıkça ph 8 den yukarı çıkmadıkça amonyak zehirlenmesi olmaz bilimsel açıklamasına karşıyım düşüne bilirmisin balıklar çıkardığı dışkıdan fazla suya sıvı atık bırakır buda hızlı bişekilde amonyak oranın artmasına da yol açar ve oran yükseldikçe ph da baş edemez herkesin bildiği gibi türkiyede ki tüm sular ph 7.5-7 arası durum böyle olunca kimsenin amonyak zehirlenmesinden etkilenmesi beklenemezdi yani bu zehirlenmeile ilgili en küçük bi açıklama yapılmazdı uğraşacak başka çok şeylervar.daha başka bişe yazmayacağım gerek yok su değişimlerinin önemi ile ilgili siteye resimler ekleyerek açıklamalar yapacağım