Hepsievcil

Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları

Mesaj Ekle

SU DEĞİŞİMİ

önce en baştan başliyayım suya penbeleşme veren kesinlik le tetra bits tir başka yoluyok hatta filtre süngerinden bile bu rengi göre bilirsiniz. su değişimi konusuna gelince bunlar da benim görüşlerim suda ki değişim niyedir?tamamen kapalı ortam olan akvaryum içerisinde balıkların yaşadığı süre içerisinde yaptıkları sindirim faliyetleri sonucuna bağlı olarak yaptıkları dışkıların,çıkardıkları amonyağın ve akvaryum içerisinde hertürlü bitki ve canlının çürümesiyle bozulan su kalitesinin yenilenmesi değilmidir düşünsenize akvaryum ortamın da doğayı taklit etmeye çalışıyoruz burda balıklar sayıları nedar olursa olsun yağan yağmur suları ve kaynaklardan gelen sular sürekli doğal ortamlarının taze kalmasına neden olur bizde de böyle bi şans olmadığına göre su değişimleri yapmalıyız ayar nere göre olmalı?ayar akvaryum da ki balık sayısına göre başta olmak kaydıyla sudaki nitrit nitrat a göre olmalı bunun aslında akvaryumda ki biyolojik dengeyle de alakası var.Mesela içinde kum bitki güzel bi filtre olan akvaryum düşünelim ortam öyle oluşturulmuş olsunki yararlı baktariler uyum içinde bir birleriyle çalışsın durum böyle olunca balıkların çıkardıkları amonyak sırasıyla nitrit e sonra nitrat a çevrilir ve akvaryum ortamın dan hızla uzaklaştırılır bu istenmeyen zehirli bileşikler durum böyle olunca akvaryumdaki nitrar seviyesi çok az olacak ve balıklar sönük kalmayacaklar su değişiminde ki amaç bozulan su kalitesini yenilemek suda nitrit ve nitratı alt seviyelere çekip hücre bölünmesini hızlandırmaktır ben kumsuz akvaryum da discuslarımı yetiştiriyorum bunun kendi açım dan nedenleri var oyüzden biyolojik baktariler için sadece ortam filitrem bunu da çok iy bir şekilde yapmalıyım bunu nekadar iy yaparsam yapayım kumlu akvaryum daki gibi bakteri kültürlerini uyum içine sokamam diyebilirim kumlu akvaryum daki gibi çalışmayan bakteri kültürleri suda ki nitrat seviyesini her zaman üst seviyede tutar bu demektirki ben çok sık aralıkla su değiştirmeliyim yani kumsuz bir akvaryumda balık besleyen birisi sık su değişimiyapmalıdır kumlu bir ortamda balıklarını besleyen birisi bu süreyi biraz daha uzata bilir yanlız balık sayısı ve akvaryum daki nitrat oranı önemli en iyi yöntem su tesleriyle suyun nitrat değerlerini ölçerek suya değişim uygulamaktır sudaki 5mg nitrit 25mg nitrat hiç bir zaman iy sonuç değildir bu seviyeler den altta tutulması gerekir siz nekadar su değişimi yaparsanız yapın bu değerler balıklar yaşadığı sürece artsada oranları nerzaman minimum seviyede tutmaya çalışmalıyız buna örnek verecek olursam yüz lt bir akvaryum düşünün yanında 50 lt lik bir akvaryum içine aynı boyda iki yavru discus atın zaman la akvaryum daki nitrit seviyesi yükselecek 100lt lik akvaryuma dışardan hiç bi müdahele yapılmadan iş sadece yararlı bakterilere bırakılsın diyelim 50ltlik akvaryum da ise düzenli günlük su değişimleri yapılarak nitrat oranı her zaman en alt seviyede tutulsun diyelim hatta 100lt lik akvaryumda ki discussa 50 lt de olana göre daha kaliteli yem ve deha fazla yem verilsin bu seyirle 7-8 ay sonra gördükleriniz sizi hiç şaşıtmasın ne mi olacak tabiki 50 cm lik akvaryum da olan discus 100lt akvaryum da olan discusa göre gözle görülür bir şekilde çok büyük olacak ben bunu besleyerek gördüm tabi beslerken bu amaçla yapmadım ama sonuç böyle oldu ve su değişimlerinin önemi bana resmen bu olay anlattı su kalitesi herzaman önemlidir bizler yemlere önem veriyoruz kesinlikle discus gibi balık besleyen hobiciler su değişimleri daha çok önem vermelidir çünkü bu balıklar diğerlerine göre sudaki nitrat seviyesindeki artıştan çok etkilenir yapılacak şey testkitleriy ölçümler yapılıp oranı yakalamak tabiki her su değim yapılırken test edin oran yüksek çıkıyorsa değiştirin demiyorum bitest alın ikl önce suyu ölçün ve su değişimiyapın bakın bakalım ne kadar günde oran istenilen oran dan yukarı çıkıyor işte bu dengeyi bulun ve buna göre değişim yapın tabi balıkların büyümesiylede sudeğişim sıklığı ve oranı artacaktır crano senin su değişim olayına gelince işe bilimsel konudan bakalım çünkü beni anlayacağına eminim diyelimki suyu sade ce buharlaştıkça değişim yapıyosun su sadece h2O değildir içerisinde birçok tuzlar kalsiyum magnezyum gibi suya sertlik veren tuzlar vardır suyun buharlaştıkça sudan sadece h2o uçar yani suyun içerisinde suya setlik veren tuzlar aynen akvaryum içerisinde kalır sen buharlaşan suya su ekledikçe suyun sertliğini sürekli oran da artıracaksın bu olay çok yayaş yavaş gerçekleştiği için balıkların da çiklet olduğu için bu durum dan etkilenmeye bilirler ama olduki ilerler discus gibi hasssas bi balık besleyeceksin sürekli buharlaşan suya ekleyeceğin su suyun kimyası değiştirecek su iyce sertleşecek herangibi bir başka akvaryuma balıkları aktaracağın zaman balıkların su koşuşları aynı olmadığı için güme gider ve buna sende üzülmezsin umarım sana bana inanmalısın diyorum çünkü yapacağın tesler sana bunu gösterecek 9 yıl yıldır sadece buharlaşan suda eklenen su eklersen su beton gibi set olur ve bi balığın yaşayacağını da sanmıyorum eğer şimdi sürekli buharlaşan akvaryum suyuna eklediğin su ile devam ediyorsan hemen bi akvaryumcuya git bi test kiti al gh testi yani sudaki genel setlik ölçen test suyunu bi ölç oran çok yüksek çıkar sonra diyelim sürekli su değişimi yap belli bir süre sonra suyun sertliğini ölç oran ne olursa olsun şebeke suyun daki sertlik olduğunu görürsün bunları bilmeni istiyorum ve arkadaşların da bakıp bilgi edinmelerini istiyorum bilgi paylaştıkça büyür

img

diamond

20 yıl 10 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

evet su değişimiyle balığın büyümesi arasında büyük bağlantılar var. özellikle discus lar için ki diğer yavrular arasında cılız kalan veya akvaryumcudan aldığınız daha cılız gösterişsiz bir discus u ayrı bir akvaryumda iyi filtre kaliteli yem ve oranlı ve günü birlik su değişimleriyle güçlendirip gösterişli bir hale sokabilirsiniz. bu konuda diamond a katılıyorum. tamamen kendi görüşümdür teşekkürler...

img

nurettindede

19 yıl 6 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

görüşlerin için teşekkürler nurettin dede işte benim anlatmak istediğim bu işte

img

diamond

ÖZEL MESAJ

Crano umarım okumuşsundur yazıyı

img

diamond

ÖZEL MESAJ

okudum diamond okudum...umarım sende bunları kur ve sende beni anlarsın...

ilk olarak ben kesinlikle sadece buharlaşan kısım kadarında eklemede bulunmam...tabiki bende su degişimi yapıyorum...benim anlatmak istedigim şey şu bak lütfen şunu dogru okuyun:eger akvaryumda hiçbir olumsuzluk yoksa buharlaşan kısım kadar su eklemelisin...mesela 15 gün geçti akvaryum dogal bulanıklıgında yani normal ph ı yerinde(amonyak zehirlenmesi dediginiz olay suyun ph ı yalnızca 8 i geçtiginde olur..) hiçbir hastalık parazit vs yok ise suyun degişimi mantıksızdır..ama bir hastalık yada amonyak zehirlenmesi yada bu koşullara egimlenmiş ilereleyen bir su durumu varsa tabiki suyun 3 te biri degiştirilmelidir...akvaryum suyu ne kadar içerisinde bulundugu balıklarla birlikte eskimişse ama saglıklı olmak koşulu ile balıklar için o kadar uygun bir koşul haline gelmiş demektir..

bizim aklımız şuraya takılıyo 15 günde bir su degişimine...ya bu standartlık nedir biliyomusunuz?kitaplarda bu süreç geçene kadar akvaryumun uygunsuz koşullara ulaşabileceginin(yukarıdaki yazdıgım durumlar gibi) tahmini ile 15 gün denir..ama sizde bu sürede böyle bir durum yoksa bunu yapmak m a n t ı k s ı z d ı r.o yüzden akvaryumunuzu kendiniz gözleyin...yani bu 15 gün hikayyesi bir genellemedir..bak kardeşim benim mesela 200 lt akvaryumum var vebunun içerisinde de bu suyu rahatlıkla süzen bir dış filtrem var eeee ben neden su degişimini bu sıklıkta yapayım bana bunun cevabını verin...tamam iyne bu koşullar elimde ama olumsuz bir durum varsa su degişimini yaparım tabiki ama ben normal sudan bahsediyorum..çok açık sölim eger bu koşullara sahipsem ve suda hiç bir olumsuzluk yoksa tabiki buharlaşanı tamamlayacagım vede su degişimini(3 te biri)4-5 aydabir yaparım bu da bir genelleme balık sayısına ve filtre kalitesine göre degişir..dimi mesela 5 balık varken le 50 balık varken arasında bir fark olmalı.....gayet açık degilmi...

iç filtre konusunda bu genellemeyi yapmanız daha dogru olur çünkü filtre içerde olacagı için bu durum dış filtrei ile kesinlikle aynı olamz ayda bir duruma göre 20 günde bir suyun 3 te birini degiştirmeli ve filtreyi temizlemelisiniz...buda normal bir koşulda zaten...

eger anlaşılabildiysem ne mutlu bana hepinizin görüşlerine saygı duyuyorum ve taktir ediyorum...ama artık lütfen şu yazıyı anlayın ve banada hak verin ki zaten dogrusuda budur...

Saygılarımla,

Crano

img

crano

20 yıl 2 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Selam ;

Tüm Akvaryumlarda periyodik olarak dipten çekerek 1/4 oranında su değişimi şarttır!..   Sprinkler

Sevgiler. 

img

deepfıshıng48

19 yıl 10 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Olası periyot 15 günde bir  

img

deepfıshıng48

19 yıl 10 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ben size bir örnegim bu konuda yani dediklerimi arkasında olarak:hayatımda zorumlu kalmadıkça hiç bir zaman 15 günde bir akvaryum suyu degişimi yapmadım iç lifte kullanırken en az bu bahsettiginiz periyotum 1 ay olmuştur...ve 3 seneden beri yani cichlid besledigimden beri 2 tane balıgımı kaybettim ve onunda bu konu ile ilgisi yok...

Saygılarımla,

Crano

img

crano

ÖZEL MESAJ

crano suda amonyak zehirlenmesinin ph 8 geçmesiyle falan alakasıyok bu ph 4 olur 9 da da ikisi bir birinden çok ayrı şeyler ben suya asitik özellik kazandırarrak yanı ph 7 altına çekerek bu zehirlenmeyi önleyemem birisi balıkların çıkardığı zehirli bi madde diğeri ise sadece sudaki hidrojen iyonlarının miktarı hepsibu yani uzaktan yakın dan alakası yok bu bilgiyi sen nerden öğrendin söylermisin yazınla ilgilide kendini nasıl hissediyorsan hangi olayları yaptığın zaman balıkları rahat görüyorsan öyle yap hiç kimse sana karışamaz zaten ben yada sen tutupta birisi yazmışdiye değişikşeylere yapacak halimiz yok ve iyice şu amonyak zehirlenmesi üzerinde dureğer konuyu daha iy anlamak istiyorsan güzelbir yazı yaziyim buraya

img

diamond

ÖZEL MESAJ

diamond demek kanıt istiyorsun al sana kanıt:

pH 8`den küçükse amonyak zehirli olmaz.o halde bol bitkili akvaryumlar fotosentezin en fazla oldugu durumlarda pH testi yapılmalı, eger fazla ise ph düşürülmelidir.(%3 lük tuz, kükürt yada fosfor asidi ilavesi).

Akvaryumda amonyak nasıl artar?Amonyak artışının kaynagı balıkların idrarları ve yem artıklarıdır.Zira dogada, diger elementlerde de oldugu gibi madde(azot) çevrimi sürmektedir.Azot devri(nitrifikasyon)de süreklidir.Bu devirdeki ara ürün olan nitrit ve nitratlar su bitkileri tarafından alınırlar ancak nitrit ve nitrat miktarı belirli bir sınırın(nitrit için 10-20 mg/1 ve nitrat için 80-400 mg/1)üzerine çıkarsa, balık zehirlenmesi meydana gelir.Bu miktardan fazlasını bitki kullanamaz.İçinde nitrit ve nitrat bol bulunan eski bir suya temiz sudan balık aktarmak ya da aksini yapmak, nitrit ve nitrat zehirlenmelerine neden olur.Böyle aktarmalar olmaz ise zehirlenme tehlikesi yoktur.Ancak arkasında bir amonyak zehirlenmesi gelebilir.Aynı şekilde suyun bir litresindeki 2000-3000 mg lık ürede zehirli olur.

Tüm bu zehirlenmelerde en iyi önlemlerden biri 1/3 lük su yenilenmeleridir.

PROF. DR. YALÇIN ŞAHİN

Her hangi bir bilgi kopyalaması söz konusu degildir..Üyeleri bilinçlendirmek ve söylediklerimin dogrulugunu ispatlamak için kanıt için kopyalanmış..

yukarıda da yazdıgı gibi dostlar tüm bu zehirlenmelerde suyun 3 te biri degiştirilmelidir ama zehirlenme yaşandıgında yada çok yakın ise yani siz bunu gözlemlediginizde bu degişim yapılır..öyle kafanıza göre su degişimi yanlıştır, gereksizdir..ayrıca suyun bakteriyel dengesine yani balıklar için uygun duruma gelen çevreye zarar vermiş olursunuz...bu belki ölümle sonuçlanmayabilir ama mutlaka gereksizdir...ve eminimki gelişimde de olumsuzlukları vardır...ben bu işi böyle bilirim, böyle yaparım seninde dedigin gibi: isteyen istedigini yapmakta serbestir, diamond...

Saygılarımla,

Crano

img

crano

ÖZEL MESAJ