Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
SU DEĞİŞİMİ - 3.sayfa
önce en baştan başliyayım suya penbeleşme veren kesinlik le tetra bits tir başka yoluyok hatta filtre süngerinden bile bu rengi göre bilirsiniz. su değişimi konusuna gelince bunlar da benim görüşlerim suda ki değişim niyedir?tamamen kapalı ortam olan akvaryum içerisinde balıkların yaşadığı süre içerisinde yaptıkları sindirim faliyetleri sonucuna bağlı olarak yaptıkları dışkıların,çıkardıkları amonyağın ve akvaryum içerisinde hertürlü bitki ve canlının çürümesiyle bozulan su kalitesinin yenilenmesi değilmidir düşünsenize akvaryum ortamın da doğayı taklit etmeye çalışıyoruz burda balıklar sayıları nedar olursa olsun yağan yağmur suları ve kaynaklardan gelen sular sürekli doğal ortamlarının taze kalmasına neden olur bizde de böyle bi şans olmadığına göre su değişimleri yapmalıyız ayar nere göre olmalı?ayar akvaryum da ki balık sayısına göre başta olmak kaydıyla sudaki nitrit nitrat a göre olmalı bunun aslında akvaryumda ki biyolojik dengeyle de alakası var.Mesela içinde kum bitki güzel bi filtre olan akvaryum düşünelim ortam öyle oluşturulmuş olsunki yararlı baktariler uyum içinde bir birleriyle çalışsın durum böyle olunca balıkların çıkardıkları amonyak sırasıyla nitrit e sonra nitrat a çevrilir ve akvaryum ortamın dan hızla uzaklaştırılır bu istenmeyen zehirli bileşikler durum böyle olunca akvaryumdaki nitrar seviyesi çok az olacak ve balıklar sönük kalmayacaklar su değişiminde ki amaç bozulan su kalitesini yenilemek suda nitrit ve nitratı alt seviyelere çekip hücre bölünmesini hızlandırmaktır ben kumsuz akvaryum da discuslarımı yetiştiriyorum bunun kendi açım dan nedenleri var oyüzden biyolojik baktariler için sadece ortam filitrem bunu da çok iy bir şekilde yapmalıyım bunu nekadar iy yaparsam yapayım kumlu akvaryum daki gibi bakteri kültürlerini uyum içine sokamam diyebilirim kumlu akvaryum daki gibi çalışmayan bakteri kültürleri suda ki nitrat seviyesini her zaman üst seviyede tutar bu demektirki ben çok sık aralıkla su değiştirmeliyim yani kumsuz bir akvaryumda balık besleyen birisi sık su değişimiyapmalıdır kumlu bir ortamda balıklarını besleyen birisi bu süreyi biraz daha uzata bilir yanlız balık sayısı ve akvaryum daki nitrat oranı önemli en iyi yöntem su tesleriyle suyun nitrat değerlerini ölçerek suya değişim uygulamaktır sudaki 5mg nitrit 25mg nitrat hiç bir zaman iy sonuç değildir bu seviyeler den altta tutulması gerekir siz nekadar su değişimi yaparsanız yapın bu değerler balıklar yaşadığı sürece artsada oranları nerzaman minimum seviyede tutmaya çalışmalıyız buna örnek verecek olursam yüz lt bir akvaryum düşünün yanında 50 lt lik bir akvaryum içine aynı boyda iki yavru discus atın zaman la akvaryum daki nitrit seviyesi yükselecek 100lt lik akvaryuma dışardan hiç bi müdahele yapılmadan iş sadece yararlı bakterilere bırakılsın diyelim 50ltlik akvaryum da ise düzenli günlük su değişimleri yapılarak nitrat oranı her zaman en alt seviyede tutulsun diyelim hatta 100lt lik akvaryumda ki discussa 50 lt de olana göre daha kaliteli yem ve deha fazla yem verilsin bu seyirle 7-8 ay sonra gördükleriniz sizi hiç şaşıtmasın ne mi olacak tabiki 50 cm lik akvaryum da olan discus 100lt akvaryum da olan discusa göre gözle görülür bir şekilde çok büyük olacak ben bunu besleyerek gördüm tabi beslerken bu amaçla yapmadım ama sonuç böyle oldu ve su değişimlerinin önemi bana resmen bu olay anlattı su kalitesi herzaman önemlidir bizler yemlere önem veriyoruz kesinlikle discus gibi balık besleyen hobiciler su değişimleri daha çok önem vermelidir çünkü bu balıklar diğerlerine göre sudaki nitrat seviyesindeki artıştan çok etkilenir yapılacak şey testkitleriy ölçümler yapılıp oranı yakalamak tabiki her su değim yapılırken test edin oran yüksek çıkıyorsa değiştirin demiyorum bitest alın ikl önce suyu ölçün ve su değişimiyapın bakın bakalım ne kadar günde oran istenilen oran dan yukarı çıkıyor işte bu dengeyi bulun ve buna göre değişim yapın tabi balıkların büyümesiylede sudeğişim sıklığı ve oranı artacaktır crano senin su değişim olayına gelince işe bilimsel konudan bakalım çünkü beni anlayacağına eminim diyelimki suyu sade ce buharlaştıkça değişim yapıyosun su sadece h2O değildir içerisinde birçok tuzlar kalsiyum magnezyum gibi suya sertlik veren tuzlar vardır suyun buharlaştıkça sudan sadece h2o uçar yani suyun içerisinde suya setlik veren tuzlar aynen akvaryum içerisinde kalır sen buharlaşan suya su ekledikçe suyun sertliğini sürekli oran da artıracaksın bu olay çok yayaş yavaş gerçekleştiği için balıkların da çiklet olduğu için bu durum dan etkilenmeye bilirler ama olduki ilerler discus gibi hasssas bi balık besleyeceksin sürekli buharlaşan suya ekleyeceğin su suyun kimyası değiştirecek su iyce sertleşecek herangibi bir başka akvaryuma balıkları aktaracağın zaman balıkların su koşuşları aynı olmadığı için güme gider ve buna sende üzülmezsin umarım sana bana inanmalısın diyorum çünkü yapacağın tesler sana bunu gösterecek 9 yıl yıldır sadece buharlaşan suda eklenen su eklersen su beton gibi set olur ve bi balığın yaşayacağını da sanmıyorum eğer şimdi sürekli buharlaşan akvaryum suyuna eklediğin su ile devam ediyorsan hemen bi akvaryumcuya git bi test kiti al gh testi yani sudaki genel setlik ölçen test suyunu bi ölç oran çok yüksek çıkar sonra diyelim sürekli su değişimi yap belli bir süre sonra suyun sertliğini ölç oran ne olursa olsun şebeke suyun daki sertlik olduğunu görürsün bunları bilmeni istiyorum ve arkadaşların da bakıp bilgi edinmelerini istiyorum bilgi paylaştıkça büyür
bu dışkılar çok oldugu için ph yükselir ve buna baglı olarak amonyak zehirlenmesi olabilir zaten..ya bubenim dedig bişey degil zaten ph 8 in altında amonyak zehirlenmesi olmuyo işte..bunu adamalar yapmış denemiş biliyo bende çok amonyak yükselmesi ile karşılaştım halada karşı karşıyayım çünkü balıklarım çok büyük ve akvaryum bunlara göre küçük yani benim bu durumu yaşamamı sanmana açıkçası uyuz oldum çünkü önyargılı bir davranış..neyse ben sende ve diger üyelerden özür dilerim her şe ragmen...neyse [email protected] bu adresi ekle konuşalım senle..
Saygılarımla,
Crano
ok kardeş
aaaaaaaaa ne kadar ayıp bir hitap şekli;
Crano
901 Mesaj Gönderilme Tarihi : 18.01.2006 14:32:52
--------------------------------------------------------------------------------
ya olum burda sadece bunlar yok
AKVARYUM SEVER BALIK DOSTLARI AKVARYUMUNUZUN BAKIMINI-TEMİZLİĞİNİ-SU DEĞİŞİMİNİ PERİYODİK OLARAK MUTLAKA YAPMALISINIZ!..