Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
Yeni Akvaryum aldım 2 zayiat var ?
Merhaba arkadaşlar. 2 gün önce Tay-Mur''un bombeli 1 metrelik bir akvaryumunu alarak aranıza katıldım. Henüz bu alanda pek bilgim yok. Çok yeniyim. Maalesef Akvaryumun 2. gününde 2 balık öldü(köpek ve vatoz) Dikkat etmediğim birşey mi var acaba ? neden ölmüş olabileceklerini çok merak ediyorum. Yoksa diğer 8 balıkta aynı sebepten dolayı ölebilir. Akvaryumu nasıl kurduğumu, ve yaptığım işlemleri anlatayım belki bir sonuç çıkabilir. Yanlışım varsa da öğrenirim.: İlk önce Akvaryumu temizledim, Akvaryumun kumunu yıkadım, daha sonra musluk suyu ile akvaryumu doldurdum. içine aldığım iki küçük şişe ilacı Akvaryumu satın aldığım arkadaşın tavsiyesi ile suya boşalttım. Su mavi renk aldı. Kumu yeni yıkadığım için de su çok az bulanık görünüyor. 1 gün akvaryum balıksız bekledi. ertesi gün balıkları aldım. ve poşetin ağzını açarak suya boşalttım. Balılar da bir sersemlik gördüm halen Piranalar da(2 adet) bu sersemlik devam ediyor. Köpek balıları da(2 adet) çok hareketli. Sudan çıkmaya çalışıyorlar. En son bu noktayakadar geldim. Balıkları Akvaruma koyduktan 1 gün sonra vatozun biri ölmüştü. 2. gün ise köpek balıklarının biri ölmüş. 4 adet ciklet balığı çok kefiyli görünüyor. Piranalar halen korkak ve yem yemiyorlar. Köpek balıkları da yem yemiyor. Arkadaşlar durum bundan ibaret. Balıklar neden ölmüş olabilir. Nelere dikkat etmeliyim. Bir de neden balık yemlerini yemiyorlar ? Tasiyelerinizi almak istiyorum. Gerçi akvaryumcudan bilgi aldım ama neticede balıklar akvaryumun içinde pek keyifli görünmüyor. Not: Derece ve Isıtıcı mevcut, derece de yeşil çizgide(olması gereken sıcaklık), Hava motoru gün boyu çalışıyor. Teşekürler.
Hemen balık atılan yeni akvaryumlarda ölümler kaçınılmazdır. Heleki vatozun ölmesi zaten beklenen bir durumdur çünkü vatoz dayanıklı bir balık olmasına rağmen yosunla beslenen bir balıktır ve yeni akvaryumda yosun olmaz. Diğer balıklarda taze sudan(heleki bu musluk suyuysa ve birde dinlendirilmemişse) kolay etklenir ve toplu ölümler başlayabilir. Akvaryumcular hemen satış yapmak adına yeni başlayanların bilgisizliğini malesef sömürüyorlar. Hepsi değil fakat çoğu öyle. Akvaryumunuz en az 1 hafta- 10 gün boş beklemeliydi. Su yeterli ısıya gelmeliydi, oturmalı dinlenmeliydi, filtre 24 saat çalışarak suyu hazırlamalıydı. Daha sonra maksimum 2-3 balık konularak(ki bu vatos olmamalı) biyolojik döngünün başlaması sağlanmalıydı. Yani balıklar için gerekli bakterilerin suda oluşması vb... Suya balık koymadan bu değerler elde edilemez. Fakat siz yanlış yönlendirmeyle akvaryumunuzu %100 musluk suyuyla doldurmuş, dinlenme vb olmadan direk balıkları atmışsınız. Akvaryumucunuz size ne verdi bilmiyorum mavi dediğinize göre büyük ihtimalle dezenfektandır fakat bu işe yaramaz, malesef suyu ayarlayacak bişey değil ayrıca iki şişe döktüğünüze inanamadım. Akvaryumunuz kaç lt acaba? Size ilk tavsiyem 1 aya kadar yeni balık satın almayınız ve forumları su dengesi vb gibi konuları çok okuyunuz. Akvaryumcu tavsiyesine her zaman güvenmeyiniz çünkü çoğu zaman yanıltıcı olanlarla karşılaşırsınız. Şu aşamada başka birşey yapamazsınız. Umarım biran önce biyolojik döngü başlar ve eldeki balıkları kurtarırsınız. Kolay gelsin.
Çok teşekküerler öenmli bigiler verdiniz. 10 balıktan 2 vatoz 2 köpek balığı öldü maalesef. 2 pirana ve 4 ciklit rahat görünüyor. İnşaallah onlar sağ kalır. :) Akvaryumcunun dediklerini yapmakla iyi bir başlangıç yapamadık hayırlısı bakalım. Bu arada kumları yıkamama rağmen su bulanık. Bu balıklar üzerinde olumsuz etki yapar mı ? Bulanıklığı nasıl gideririz? Teşekkürler.
Tekrar merhaba; Kumları akvaryuma yerleştirmeden önce çok çok iyi yıkamanız gerekir. Fakat ne kadar çok yıkanırsa yıkansın ortaya çıkan bulanıklığı engellemek mümkün değil. En fazla 1 hafta sonra su dinlendikçe bulanıklık ve tortular filtreninde yardımıyla dibe çökecektir. Bulanıklığın balıklara herhangi bir zararı olmaz korkmayın(tabi kumu iyice yıkadıysanız). Bu arada bilgisizliğimden soruyorum çiklit vb. gibi balıklarla pirana nasıl beslenebiliyor? Etçil pirana değil mi?Saygılar.
Valla ben de duysam inanmazdım çiklit ile pirananın birarada yaşayabileceğini ama gördüm yaşıyor. Bizim eniştenin akvaryumunda çocuk eli büyüklüğünde 2 pirana ve 7-8 tane de ayak parmağı(:)) büyüklüğünde çiklit gül gibi geçiniyorlar. İlginç ama gerçek. Onlara nakarak pirana almıştım. Bu arada akvaryumumdaki köpek balıkları ve vatozlar ebedi aleme gittiler en dayanıklı çiklit ve piranalar çıktı halen yaşıyorlar. Ortam :1 gün dinlenmiş musluk suyu, biraz da bulanık.
Dostum Geçmiş Olsun Benim çok engin bilgilerim yok ama benzer bir durum bende yaşamıştım özellikleri köpek balıkları ısıya karşı çok hasas suyunun 28 derece olması ve ısı değişikliği olmaması çok önemli birde balıkları direkt suya atmadın herhalde torbanın içinde en az yarım saat akvaryumun suyunun üzerine koyup ısı dengesini sağlaman gerekiyor birde suyuna 1Lt 1 Çay kaşığı tuz atarsan iyi olur.Yemlemeye dikkat yemleri az öğünleri fazla tut.Halen Vatozun varsa salatalıkları ufalayıp at.Kolay gelsin.
Arkadaşlar hepinizden Allah razı olsun. Akvaryumum 2. haftasında kendine geldi. Bir dış filitre aldıktan sonra da suyum berraklaştı. Bunları hep forumlarda öğrendim. Bakteri kültürü supra mupra falan. Filitrenin içinde aktif kömür, elyaf, supra, seramik var. Akvaryumun ilkgünlerinden sonra başka bir ölüm hadisesi gerçekleşmedi. Şu an 20 adet Ciklet var 2 de pirana çok keyifli görünüyorlar. Bundan sonraki aşamada nasıl bir bakım çizelgesi takip etmeliyim ? Negibi katkı malzemeleri kullanmalıyım ? Akvaryum oturduğuna göre vatoz alabilir miyim ?. Teşekkürler.
selamlar..vatoz icin erken olabilir ama akvatyum direkt gun isigi alıyosa yosunklanma baslamistir.(gozle henuz goremezsin) birde 1 mt.lik akvartyum icin 20 cichlid biraz fazla olabilir.cunku birkac ay sonra uremeye baslayabilirler.onun icin kucuk bir yedek tank almani tavsiye ediyorum.sakin ha canlı doguran falan almaya kalkma(lepistes-plati-moly v.s..) aninda yem olur senin ufaklıklara .birde canli yem vermeye calis yada hazir dondorulmus yemler kullan ozellikle kan kurdu falan..hem daha ekonomik hemde evde pisligi olmuyor.gor bak ne kadar cabuk buyuyecekler ve temel renklerine kavusacaklar. her turlu sorun icin [email protected].. sevgiler mert polat(veteriner hekim)
slmlar musado,
Arkadaşım öncelikle yeni akvaryumun hayırlı olsun.seninde dedigin gibi sana yanlışlarını ve yapman gerekenlerini anlatacagım, istersen bunları maddeleyelim ;)
Yanlışların :(
1)yeni bir akvaryum kurulmadan önce tuzlu su ile silikon cevresini (içten) yıkaman gerekerdi daha sonrada iyice çalkalaman.artık bunu yapmana gerek yok..
2)Aslında o iki küçük şişe dedigin şeyin adını yazsaydın çok iyi olurdu neyse birde şu önemli doldurdugun suyun en az 3 gün dinlenmesi gerekir..
3)Aldıgın balıkları poşetle beraber suyun içerisinde en az 15 dk beklettikten sonra poşeti yırtman gerekirdi..Balıkların afallayıp ölme sebebi bunun olması çok yüksek hae eger beklettim diyorsan suyunun 3 gün balıksız durmamasından olabilir..
İşte birkaç işine yarayacak noktalar:
1)Köpek balıklarını cichlidlerle beslememelisin yaşarla belki ama uygun degil..bence onları ayır birde köpek balıkları dediğin challenger mı?
2)pirhana ve köpek balıklarının kotrkması gayet normal.yen yemelerini istiyorsan onlara dibe inen yemarden almalısın çünkü su yüzeyinden çok nadir tercih ederler..ama dedigim gibi köpek balıklarını ayırmalısın..
2)Akvaryum suyunun sıcaklıgı 27-28 c olması gerekir..
3)tebrik ederim dış filtre alman çok iyi olmuş..
Birde arkadaşım cichlidlerinin cinsi ne acaba bunları yazarsan çok memnun olurum..
Saygılarımla,
Crano
Yardımlarınız için teşekkürler. Yem olarak elimde :karışık yem, Çiklitler için renklenmelerine yardımcı sarı silindir ambalaj içinde satılan(adını unuttum) turuncu renkli fiyato 20 ytl civarında olan yem. bir de yaprak kırıntıları var. Karışık yemleri piranalar yiyebiliyor. Çiklitlerin bazıları ise yemleri yer gibi yapıp tekrar geri dışarı atıyorlar. Çiklitler henüz çok küçükler. En büyüğü 3 cm. Çiklitler için aldığım yem(sarı kutudaki) su yüzeyinde kalıyor. Çiklitler su yüzeyine pek çıkmıyor ve yem su yüeyinde öylece kalıyor. Uzun süre bekleyen yemler tek tek aşağı düşmeye başlayınca o yemleri yemiyorlar. Yaprak yemleri hepsi yiyor. Bir de küp şeklinde kurt almıştım onu Piranalar çok sevdi ama çiklitler piranalar kadar pek sevmesede yediler. :) Sonuç olarak Çiklitlerin yemlerini iştahla yediklerini rahatlıkla göremiyorum. 2 haftadır bi ölüm yok hepsi sağlıklı görünüyor. Dış filitre ise suyu iyice berraklaştırdı. Köpek balıkları ilk günlerde ölmüştü. Çöpçülerde.. Suyun sıcaklığı 27-28 derece. Akvaryum ışık almıyor. Çiklitlerin cinsleri karışık, bildiğim kadarıyla yazayım : Sarı Prenses, Yunus, Beyaz renkli çiklit, benekli(zürafa beneği gibi), Çizgili. En küçüğü 1.5 en büyüğü 3 cm boylarında 20 adet Çiklit var. Aklıma takılanlar. Çok küçük çiklitler için özel yem mi var ? Çiklitlerin saklanabileceği ne gibi ortamlar tavsiye edersiniz. Başka tavsiyelerinizi de alabilirim :) Teşekkürler.