Kuş Forumları > Sakalar, bülbüller ve ispinozlar
floryacılar okuyun önemli!!!!!!!!!!!!!
geçen sene başımdan geçen bir olayı yazıcam size kıssadan hisse kulağınıza küpe olsun!!!!!!!!bir tanesi bilezikli, biri kafeste kanarya altından çıkma plastik bilezikli 2 dişi floryayı(doğal renk)büyük ahşap 4 kapılı eşhanede sandıklı floryalarımla eşe attım......odada o 2 çiftten hariç 3 tek erkek sandıklı daha var ve obür odada yeni, biri kara damar biri sarı renk tokmak gibi 2 floryam var örtüde.......üretimdekiler bozuk çırlı ve açık, üretim için beslenecek florlar..........kuşlar birbirini duymuyor,üretim olan kuşlar kapalı balkonda..............kuşların bir çifti 3 yavru çıkardı öbürleri daha yuva sarıyor.bendeki sarı olan yeni florya inceden kamçı makaralarını hazırlıyor..yavaştan dersten dike geçiyor ve kabiliyetli bir kuş.......canelyelerle süslü ufak yollu makara yapıyor,arada dokunuyorum falan çırlamasın diye böyle takılıyoz....ben o ara balkona gittim yacrulara baktım sonra işe çıktım...........geldiğimde örtüdeki kuşlarda hareket görmedim.baktığımda sarı çatlamıştı kara damarda küsmüştü....gittiğimde balkon kapısı açıktı ve kuşları ürkütmemek için ellemedim sabah kaparım diye.moralim bozuldu 2-3 saat uyuyamadım,uyandığımda anladım ne olduğunu.......uyandığım zaman yuvadaki yavruların anneye seslenişini ve yuva saran dişinin erkeğe yuvalamasını duyunca işi uyandım.........siz siz olun asla yeni kuşlara dişi sesi ve yavru sesi dinletmeyin,aksi halde kuşlar anında küsüyor hatta ölebiliyorlar......elzem dikkat edin yakalama kuşlara özellikle floryalara!!!!!!!!!
Evet haklısınız geçen hafta yeni kuş dinlemeye çıkardık kuşları açtık ve olanlar oldu. gelen dişileri gördüler ve kuşlarım küstü 1 haftada anca toparlaya bildim kuşları
işte benim söylediğim konu bu!!!!!!!!bakın hep aynı hataya düşülüyor. 1-kafeste sandık yememiş,tüy atmamış kuşa,dikmek için yuva din-le-til-mezzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!dinletilmez.!! 2-sandıklı kuşta yuva dinleyecekse AÇILMAZ!! örtüde dinletilir 3-floryaya sadece güneş banyosunda örtü açılarak güneş banyosu verilir. 4-bazen kuşcular yavruya ses dinletmeye giderler ormana,dere kenarına,bu faydasız bir uygulama.yavru kuşlar ilk bir ay ne aldı aldı....yuvadan uçan yavru bir daha ses almaz.çır duyarsa bozar ötümünü ama iyi sesi almaz....bu floryanın genel yapısıdır.florya çır duyduğu an bozar.kendide acele öter,geçme yapar, basık öter, kısaca çıra düşer. 5-tatlı mama ve tohum maması hazırlanmadan kuş ötmez arkadaşım...belli programa sokulmayan kuştan randıman alamazsın....sonbahar bakımı,kış bakımı ve bahara doğru kuş dikme antremanları......zamanında çiveden alma,ufak ufak evde gezdirmeler ve paketleyip aklına gelen her gürültülü ortama kuşu alıştırmazan,kuş sadece evde öter ortamda ötmez. 6-ben ufakken floryacı kahvelerinin önünde takılırdım yaşımdan dolayı içeri çok nadir alınırdım(o da babamla):))babam derdiki floru emekli olunca beslersin yoksa vaktin yetmez..:) şimdi daha iyi anlıyorum......vakit darlığından kuşlarla yeteri kadar ilgilenemiyoruz.onların ötüm zamanı işte oluyoruz ve kuşu tanıyamıyoruz ve oda otomatikman bozuluyor. yani diyeceğim biraz zaman lazım iyi kuş için....ve herşeyden önce bakımı,ötüm yolunu çok iyi bilmek ve beslediğin kuşu tanımal gerekiyor hepsi bu.
Abi emeğine sağlık güzel bilgiler vermişin paylaşım için tşkler..
abi güzel bi paylaşım eline emeğine sağlık. he birde floryalarının resimlerini veya varsa videolarını paylaşırsan sevinirim. saygılar akif..
iyide yeni kuşları açmadan nasıl dinleyecegiz
örtüde dinleyeceksin!!!!!!!kuşu paketlemeden nasıl dinleyeceğiz başka?
peki şöyle sorayim!!açık olarak örtü olmadan kuşun uzun makaralarını nasıl dinliyeceğiz,nasıl ortama sokacağız ve nasıl müdahale edeceğiz?ben sandıklı kuşa bile yuva dinletmem patlatmak için....ki çoğu dinleten açmaz örtüyü.....örtü yemiş kuş sadece tüy zamanı salmaya atılınca açılır........bazısı örtüde tüyden çıkarır bazısı salmaya salar orda tüyden çıkarır....bunun harici ben örtüdeki kuşu açmam....açanıda görmedim, açık kuş sadece kendine öter,tııııııırr pıııır şeklinde 3-5 sayı başkada olmaz arada vıjlar saka papiklerini öter.........ben böyle bakıyorum kuşa bu benim bakım stilim.
ben senin yerinde olsam yeni kuşu açarak dinleme gibi bir olaya girmem!!kendine öten,ders yapan bir yeni kuşu dersine göre değerlendirmek sence ne kadar garantili?özellikle floryanın..ben hiç bir zaman floryayı dersine göre değerlendirilmesine sıcak bakmam.........florya testere gibi ders yapıp,dikine başladığı zaman ötümden düşene kadar çırlamayabilir.......dikini dinlemeden floryaya değerlendirme yapılmaz benim bildiğim.....açıkta kuşta dikini yapmaz..her şeyi dinleyemezsin.
Evet size katılıyorum kuşların dersleri ile asla kıyaslama olmaz ders ayrı. zamanı gelince dik tümünü bekliyoruz . ve karar vermek için en idali