Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

UVB lamba arayanlar. - 2.sayfa

Selam arayan bulurmuş ... :)) uvb lamba çok aramıştım yapı marketler, elektrik tesisatçıları,petshoplar, internette buldum ama onada güvenemedim. ve sonunda arayan bulurmuş. anadolu yakasında oturan arkadaşlar kadıköyde UVB lmabayı buldum. florasan olarak var. firma ismi vermek, site yönetimi için belki uygun degildir diye düşündüm, UVB lamba arayan arkadaşlara yardımcı olmak isterim saygılarımla

img

kokpit

15 yıl 9 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

UVB lambalar endişe edilcek derecede zararlı değil , genelde UVB lambalar , zararlı ışıma yapan  UVC lambalarla karıştırılıyor. Zararlı olan odur.
Dünyanın hiç bir yerinde UVB lamba kullanımına yasak getirilmedi.ABD AB ve Japonya gibi , bu konuları son derece ciddiye alan ülkelerde bile. Bizim kullandığımız UVB lambaların verdiği UVB ışınlarını çok daha yoğun olarak güneşe çıkınca alıyorsunuz zaten.
Bu lambaların UVB etkisi en fazla 30 cm den etkili olur , lambadan uzaktayken gözünüze helen ışınlar sadece ışık. Konu uzun ve derin başka bir foruma yazdığım bir yazıdan kısa bir alıntı yapıyorum

" GÜNEŞ IŞIĞINDAKİ ULTRAVİOLE ( UV ) IŞINLAR VE UVB IŞINI UV ışınları 400-200 nm dalga boyları arasında yer alan ışınlara verilen ad. Görüldüğü gibi en düşük dalga boylu görünür ışın olan mor ışınlar ile UVA ışınları 400-380 nm dalga boyları arasındaki bölgede biraz iç içe girmiş durumda.

Ultraviole ışınlar kendi aralarında dalga boylarına göre 3 bölüme ayrılıyor UVA , UVB ve UVC

UVA : Dalga boyu 400-320 nm arasında olan ışınlarıdır. Bu ışınlar ışığın olduğu her yere ulaşabilirler yeter ki ortamda güneş ışığı olsun. Buluttan camdan yada ozon tabakasından kolayca geçerler ve kolayca yansırlar.UVA ışınının normal yaşamsal davranışlar üzerinde etkileri vardır yani yeme içme hareket etme ve üreme gibi davranışlarımızı aktive eder.

UVB : Dalga boyu 320 - 260 nm arasındaki ışınlardır Bizim için önemli olan esas ışın işte budur. Deriye temas ettiği takdirde ciltte bir reaksion oluşur ve vücut D3 vitamini sentezlemeye başlar. Bu UVB ışını UVA ya göre biraz daha nazlı bir ışın mesela buluttan bayağı etkileniyor camdan ise ancak %5 oranında geçebiliyor.

UVC : Dalga boyu 260 - 200 nm arasında yer alan ışındır. Çok tehlikelidir, hücrelerde tahribat yaparak canlının ölmesine yol açar fakat dünyamızı saran ozon tabakası tarafında tamamen süzülür ve dünya yüzeyine ulaşamaz.Eğer ulaşsaydı dünyada yaşam kalmazdı.Ozon tabakasındaki delik işte bu açıdan risk taşıyor.Akvaryumlarda sterilizasyon amaçlı kullanılan UV ışını işte bu ışındır Mikro organizmaların hücre yapısını bile tahrip ederek zararlı mikropları öldürür tabi bu arada bizim için yararlı olan bakterilere de hiç acımaz onlarıda yok eder.

Güneş ışığında bulunan bu her 3 UV ışınının da fazlasının cilt kanseri yaptığı kesinlik kazanmıştır."

Ama ne kadar fazlası , yoğun güneş altında  kaç saat yatarsak fazla olur acaba ?? Güneşten gelen UV ışınlarıyla yada solaryumlarda çok kuvvetli ve çok sayıda lamba altında yatmak ile bizim kullandığımız 14 wattlık UVB lambaları bir tutmamak lazım .
UVB lambalar tüm dünyada çok yerde güvenle kullanılıyor. Endişe etmeyin...
Seviler.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Teşekkürler Frozen. Ellerine sağlık. Gerçekten içim rahat kullanabileceğim.

img

marti

15 yıl 7 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Frozen bu siteye girdiğimden beri senin bütün yazılarını okudum ve uyarıların ve bilgilerinden çokda yaralandım ve yaralanmaya devamda ediyorum, uv-c ışığı gördüm iplik üretilen fab. pamuklar üzerinde zaman zaman bakteri kontrolü yapılır. uv-c morglardada kullanılıyor.uv-a ve uv-b`yi bilmiyordum. braderin ve dermotolokların yazıları açıkcası tırstırdı. ukelalık ve saygısızlık olarak alma sakın. avustralya`da herhangi bir petşhopa girip ne sürüngen nede uvb lamba alamıyorsunuz,önce kayıt olup sertifika gibi belge alıyorsunuz sonra nerden alacagınızı onlar söylüyor, aldığınız sürüngen veya başka bir evcil öldüğü zaman bildiriyorsunuz. teşşekürler

img

kokpit

ÖZEL MESAJ

Kokpit
rica ederim. Hiçbir zaman yazılanları ukalalık yada saygısızlık olarak düşünmemiştim , düşünmem de. Bu endişeye biraz şaşırdığımı da bilmeni isterim. Acaba yanlış bir ifademi kullandım diye mesajımı bile baştan bir daha okudum. Her tür düşünce , karşı görüş , endişe , şüphe ve sorgulama forumlar da yan yana kardeşçe yer almalıdır.
UVB lambalar konusunda bilmemiz gereken bir konuda şudur. Yeni aldığımız lambanın üzerinde ne yazarsa yazsın ne kadar UVB verdiğini bilmiyoruz ve ölçemiyoruz. UVB ışını zamanla azalan ve biten bir özellik. Lamba hangi hızda bu özelliğini kaybediyor , UVB ışın ne zaman sıfırlanıyor bunuda bilemiyoruz. Bilinmezler dolu bir lamba alıp kullanıyoruz.
Avustralyanın egzotik canlılar için yaptığı bu uygulamayı çok doğru buluyorum ve bütün dünyada tüm satılan canlılar için de yaygınlaştırılmasını diliyorum. Sürüngen forumların da esen ve bitmek tükenmez bilmeyen " şu canlıdan arıyorum , buldum alıyorum , üf sıkıldım artık satıyorum . satamadan öldü yüh ya " fırtınalarını gördükçe bu canlıların ne kadar sahipsiz olduğunu çok net anlıyorum.

Herkese sevgiler.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Frozen sen yanlış bir şey yazmadın, Tam tersine senin her yazından bir şeyler öğrendim ve öğrenmeyede devam edeceğim. Diğer arkadaşlarında pınar 1112, huleyn, yasdal,`ın bilgi ve tecrübelerinden birşeyler öğrendim,her sorunda yardım aldım. Altın kızlarım şuan çok saglıklı bu sizlerin yardımları sayesinde onları gerçekten çok seviyorum. Ben sadece avustralya`daki sürüngenler ve diğer tüm evcil hayvanlar için yapılan uygulamayı paylaştım, herkeze saygılarımla

img

kokpit

ÖZEL MESAJ