Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kaplumbağama Arkadaş Alıyım mı ?? - 2.sayfa
Arkadaşlar benim kaplumbağam 1 haftadır yaznlız :D Ona arkadaş alsam kavga ederler mi ? daha yavru benimki
Açıkçası 1 taneye bakmak 2 taneye bakmak ayrımı çok zor bir soru. Bakım sorumluluğunu, esareti 2 katına çıkarmak anlamına gelsede ben hiç bir canlının tek başına yaşayıp ölmesini doğru bulmuyorum. Sonuçta biz onlara arkadaşlık edemeyiz. Bir esaret altında hayatlarını geçirmelerini sağlıyoruz. Ama bırakalım da bari kendi türlerinden bir arkadaş ile oyalansınlar. Ciddi yaralanmalarla biten kavgaları da biliyorum fakat onlara bir şans vermeyi denemek gerekir diye düşünüyorum. Eğer genişçe bir ortamda bakılıyorlarsa 1 taneye bakmak için verdiğin çabaya çok da bir şey eklemene gerek yok. Aynı temizlik ve bakım zahmeti ile ikisine birden bakabilirsin. Keşke 2. almalımıyım sorusu ile karşılaşmasak. Yani zamanında 1. kaplumbağayı alırken bu soruyu sorsak kendimize ve hiç almamayı seçsek. Fakat kaplumbağa satın almadan önce bu bilince sahip olan insan sayısı malesef çöldeki ağaç sayısını geçmiyor.
Çok esnek ve bilinmez bir konu, fakat son derece insansı baktığımız da gerçek. Neden 2 o zaman, neden çift olarak, mesela karınca beslesek onlar için de iki karınca çift olurlar ne güzel mi diyeceğiz? Uç ve spekülatif görünen bir örnek bu tabi, fakat demek istedim tüm hayvanların yalnızlık, sosyallik, topluluk, çift olma vs. kavramlarını sadece kendi, doğal olarak sınırlı ve dar insan bakış açımızdan değerlendiriyor olduğumuz. Üstelik belki memeli olsa yine belki biraz daha yakın yorumlar yapabileceğiz ama söz konusu olan bir sürüngen, kaç basamak var aramızda. Yada hatta memeli olsa bile mesela çift olarak köpek alınmıyor evlere, kısacası bunlar genel olarak aslında sadece bizim yakıştırmalarımız, durumları kendimize göre eğip bükmemiz. Kısacası streslerini arttırıp azaltmadığını bilmiyoruz, son derece subjektif olarak tahmin yürütüyoruz. Bu yüzden bu bilinmez konudaki duruşumu genel olarak kaplumbağa alınmaması prensibine dayandırmak bana en yakın gelen. Kaplumbağanıza arkadaş almayın bu yüzden. Ayrıca genel olarak ülkemizde, akvaryumda bakanlar için bile kaplumbağa bakım standartlarının yerlerde süründüğünü de düşününce verilebilecek en akla yatkın tavsiye bu bence bu soruya. Üstelik çok çok az kaplumbağanın ilerki yaşlarda uyum içinde, birbirlerinin kolunu kuyruğunu ısırmadan yaşadığını, zaten nerdeyse hiçbirinin çiftleşmeye bile yeltenmediğini göz önünde bulundurmak gerek.
Bende pinar1112`ye kesinlikle katılıyorum, yani bir yandan yalnız yaşamalarına razı olamıyorum bir yandan da başka bir kaplumbağayı daha eve almak istemiyorum doğal ortamından uzaklaştırmış olmayayım diye.. Bunun yerine mesela kaplumbağaları aynı şehirde olanlar belirli zamanlarda bir araya getirebilir mi gibi birşey düşünsem bilmem ne kadar olası olur :)