Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

kaplumbağalar ele alınmalı mı??

ben su kaplumbağası almak istiyorum.gerekli ortamı sağladığımda almayı düşünüyorum.yani ısıtıcı vs...bakıma konusunda gerekli bilgileri buldum.fakat sadece kaplumbağalar ele alınırsa zarar görür mü?sorusunun yanıtını bulamadım.ele derken tabii ki temiz ele....yardımcı olursanız çok sevinirim...

img

niceday

15 yıl 8 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Fazla elinize almanızı tavsiye etmem zira dokunulmaktan hoşlanmıyorlar, hatta strese giriyorlar. 10 yaşına gelmiş olanlar ise doğrudan ıssırmaya yöneliyorlar:) Eğer çok elinize almak istiyorsanız havada yüzer şekilde tutmak yerine elinizle alt kabuğunu tamamen desteklerseniz onu çok rahatsız etmemiş olusunuz...

img

arzu_atalay

18 yıl 11 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

sayın niceday su kaplumbağası almayın bu forumda ilk başlıklara bir göz atın su kaplumbağaları evcil hayvan değiller. onları en uygun akvaryumda beslemek bile onlara hapis hayatı yaşatmaktan fazksız ve bakımları çoz zor. bir de köpeğim var inanın onun bakımı daha kolay

img

hnur

18 yıl 9 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ben de akvaryumda beslemeye karşıyım..zaten akvaryumda beslemiyeceğim...babaannemin küçük bir çiftliği var...kaplumbağada beslemeyi düşünüyoruz.çünkü orda çok aç kalıyorlar ve su kaplumbağaları girecek su bulamıyorlar...yani bir kapta beslemiycem .açık alanda onlara su ve yemeklerini vercem.ısıtıcıyı falan da suları için alcam.ve o yerde gerçekten kaplumbağalar ölmek üzere...bu sırada da onları ele almamın bir sakıncası var mı diye sordum.o kadar........hnur o açıdan aynı düşünüyoruz .yani hayvanları kapalı bir yerde hapis hayatı yaşatmayı sevmem..........

img

niceday

ÖZEL MESAJ

Mesajınızdan tam konuyu anlayamadım. Babannenizin çiftliğinde kaplumbağaları var (dere olmalı yakınlarda) ve siz akvaryum olmadan o su birikintisine ısıtıcı mı takacaksınız ?

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Evet bu konu enterasan. Bende merak ettim detayları. Örneğin neden yeterli su yok , içinde yaşadıkları su zamanla kuruyormu ?

Niceday,
bölge ve mevki belirtmeden , yerlerini açık etmeden , konuyu biraz daha açabilirmisin. Ben çok merak ettim detaylıca öğrenmek isterim. Doğal yerlerinin fotoğraflarını çekebilirsen foruma yükleyebilirmisin. Bakalım ne tür su kaplumbağası bunlar. Eğer onlar doğal kaplumbağa ise ve havuz gibi bir yerde geçici olarak bakmayı düşünüyorsan ısıtıcıya zaten gerek yok ama havuz yeterli büyüklükte olmalı ve içerde sürekli su sirkülasyonu olması lazım. Eğer havuz gibi o yer , çok ufaksa , onlar açısından pekte hayırlı olmaz. Kuru bölge olması lazım , gölgeli bölgesi olması lazım , sağa sola kaçamamaları lazım...
Eğer ki onları dereden ayırıp ayrı bir yerde beslersen , kış yaklaşmadan en geç eylül ayı başında dereye geri koymalısın ki , kış için adapte olsunlar , vakitleri varken kış uykusu için kendilerine yer hazırlasınlar. Tabi aslında en doğrusu doğal ortamlarından ayırmadan koruyabilmek besleyebilmek. Gerçekten zor durumdalarsa ve sen yardımcı oluyorsan çok iyi birşey yapıyorsun.
En iyisi sen herşeyi ince detayları yaz bize , değişik bir konu bu ve ilgimi çekti.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

arkadaşlar babannemin yaşadığı yer dere kenarıydı.ayrıca yakınlarında hayvan barınağı gibi bir yer vardı.nedenini bilmiyorum ama orayı kapattılar...bir çok hayvanı doğasına geri bıraktılar...bu dereden karşı tarafa geçemiyorlardı.babannemin tarafındalardı...zamanla sıcaktan bu dere kurudu.ben babannemin yanına gittiğimde çok sayıda kaplumbağa olduğunu gördüm.veteriner bir yeğenim var.onu çağırdım ve durumu gösterdim..bu kaplumbağaların su kaplumbağası olduğunu söyledi ve böyle giderse öleceklerini söyledi...biz de bu durumu yetkililere bildirdik.fakat onların işleyişi çok yavaş....bana cevap bile gelmedi...gerekli mercilerin çoğuna haber verdim bana olumlu bir cevap geldi fakat bunların ölmeden uzun süre yaşamaları hatta 3-4 gün ancak dayanabilirler diyince bende bu siteyi buldum ve gerekli bilgileri öğrendim.onları veteriner yeğenimle birlikte onlara yeterli gelebilecek bir havuz buldum fakat bu havuz çok büyük olduğu için ısıtıcıya ihtiyacı olduğunu belirtti....bunların hepsini ayarladım ve kaplumbağalar bu havuzu görünce çok mutlu oldular...çok tatlı oldukları için onlardan bir tanesi sahiplenmek istedim fakat ilk yazıları okuduktan sonra onları doğal ortamlarından ayırmak istemedim......olay bundan ibaret....başka sorunuz varsa söyleyin... :D:D:D

img

niceday

ÖZEL MESAJ

Bende acaba ben mi anlayamadım konuyu diye üzülmüştüm :) Roman gibiymiş :) Yeğenin türlerinden dolayı ısıtıcı şartı koşmuş olabilir. O yüzden o konuda bir yorum yapamam ama o çok büyü kbir havuz diyorsan onu ısıtmak için standart akvaryum ısıtıcılarını aklına bile getirme. Onlarca katı güce ihtiyacın olacak. Şu anda en akla gelen çözüm hazır dere yatağında yaşamaya alışmışlarken onları güvenli bir şekilde başka bir dere yatağına taşımak gibi görünüyor.

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Önce yürekten tebrik ederim. Muhteşem bir şey yapıyorsun.
Şu hikaye benim elime düşseydi herhalde ben bir roman yazardım.
Anladığım , resim ekleme olanağın yok. Bu kaplumbağalar sayıca kaç tane. Cinslerini de merak ettim , boyunların da parçalı sarımsı lekecikler mi var yoksa pijama gibi boydan uzun çizgilerimi var. İnşallah yanaklarında kırmızı lekeleri var demezsin. O zaman onlar ithal kaplumbağa ve vicdansızın biri dereye attı demektir.
Nasıl beslemeyi düşünüyorsun. Doğal kaplumbağalar için ısıtıcıya gerek yok ama tabi aslında hem dereyi ve havuzu basit bir akvaryum derecesiyle ölçmek çok yararlı olur. Bazen havuzlar gereğinden soğuk yada sıcak olabiliyorlar. Dere ile ısı farkına bakmak lazım. Havuzda dinlenebilecekleri ve kolayca üzerine tırmanabilecekleri bir yer varmı , çünkü onlar aslında kara canlısı , balıklar gibi sürekli yüzemezler , boğulurlar. Eğer yoksa yapman lazım gerekecek.
Yasdal`ın dediği gibi yakınlardaki başka bir dereye taşımak en mantıklı şey olur. O dere her sene kuruyormuymuş yoksa bu kuruma sadece bu seneye mi mahsus. Bu arada sana olumlu yanıt veren kişiler sana yardım edecekler mi ?  Bulunduğun ildeki hayvan derneklerini de arayabilirsin. O kaplumbağaların bazıları aslında koruma altındalar. Ama Türkiyede ilgilenecek kurum nerdeeee...
Sana ve hayatlarını kurtardığın dere kaplumbağalarına kolay gelsin. Gelişmelerden bizi haberdar et...Özellikle şu yardıma gelecek olanlar gelirse...
Sevgiler...

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

fotoğraf koyamıyorum iki nedenim var birincisi nasıl yapıldığını bilmiyorum ikincisi elimde fotoğraf yok çünkü fotoğraf makinem yok.o yüzden fotoğraf koyamadım.frozen sen inşallah demişsin ama yanlış hatırlamıyorsam yanaklarında kırmızı lekeler vardı.ayrıca küçüktüler..yani elin yarısı kadardı en büyüğü....dedim ya bir barınak vardı onlar bırakmışlar neden böyle sorumsuzca bir davranışta bulunduklarına dair en küçük bir fikrim yok..yetkilileri dün aradım bana ilgileniyoruz demekten başka bir şey demiyorlar..ayrıca ben ankarada oturuyorum.tatil için babanneme gittiğimde bu olayı gördüm.ve ankaraya dün döndüm.o yüzden oradaki işleri yeğenim yapıyor bana sürekli telefon ediyor ve bilgi veriyor.ben ankaraya dönmeden önce havuzu ayarlamıştık ve inanın orası kaplumbağa plajı gibi oluyordu.yetkililerde bu işi ayarlarsa süper olacak... arkadaşlar sizden bir yardım isteyeceğim..ben ankaraya döndüğüm gün biraz çevreyi gezmek istedim arkadaşlarımla...bir pet-shopda bir köpeği yeni doğduğunda annesinden ayırmışlar ve satmak için bir kafese hapsetmişler....bununla ilgili olayı köpekler bölümüne ayrıntısıyla anlattım ve yardım istedim fakat kimse bir şey yazmadı ..belki siz yardımcı olursunuz.

img

niceday

ÖZEL MESAJ