Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

LÜTFEN YARDIM!!!!!!!!!!!!!!!!! - 2.sayfa

Arkadaşlar ben 2 tane kaplumba alcam ama nası bakcam falan bilmiyom en iyisi buraya sorup tecrube edinip alıyım dedim. 1. sorum kaplumbagyı yıkama varmı varsa nasıi? 2.kaplumbaga ısırır yada çizemi ( bu önemli :D )

img

bionli

15 yıl 9 ay 29 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bnce su kaplumbağasını iyi bilen tecrübli ondan bıkmayacak tamdonanımlı büyük bir akvaryumu olan herkes alabilir tamamen kesinlikle alma demek bnce doğru deil

img

ginamus1

15 yıl 8 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

2 yıldır köpek 9 yıldır su kaplumbağası besleyen biri olarak söylüyorum. ben çipilden bıkmadım beslediğim hiçbir evcilden bıkmam sadece ilk eve geldiklerindeki duyduğum heyecan azalır ama bitmez. ama çipil benden ve ev hayatından bıkmıştır eminim. onu doğadan koparmasalardı kimbilir kaç kez baba olmuştu. derseniz yanına eş alınabilir eşini yaralamayacağı ne malum? ki zaten çipil yerli kaplumbağa yanına eş almam demek doğasından başka bir zavallı kapluşu koparmak demek ki bunu kesinlikle yapmam. keşke çipili satan akvaryumcu da bunu düşünseydi. çipil şimdi doğasında olsaydı doğru düzgün mevsimleri yaşayabilecekti, güzel güzel bu yaşlarında karahindibalar yiyebilecek doğal ısınmanın güneşin tadını çıkarabilecektişimdi ise doğal besini olan bitkilere bile ağzını sürmüyor. kuru kuru çubuklar yiyor ki doğasındaki besinleri kuru değil sulu sulu. istediği kadar bilinçli olsun iyi bir akvaryumu olsun vb fark etmez kaplumbağalar evcil hayvan değiller ve kesinlikle evde beslenmemeliler. bize alışmıyorlar kedi köpek gibi varlığımız onları mutlu etmiyor, aksine rahatsız ediyor. köpek gibi nereye gitsek yanımızda götürebileceğimiz taşınma seyahat gibi durumları anlayabilecek alışabilecek canlılar değil. ama insanın 20-30 yıllık hayatı belli olmuyor bu yıllar içerisindeki değişimlere evcil olan hayvanlar bir şekilde adapte olabilir ama aynı şeyi kaplumbağalar gibi akvaryuma mahkum hayvancağızlar için söylemek mümkün değil. bu nedenle kesinlikle kaplumbağaları evde en teşekküldü akvaryumda beslemek bile onlara hapis hayatı yaşatmaktan faksız. hangi akvaryum bir göl kadar hangi kuru bölge bir göl kenarı kadar olablir ki?

img

hnur

18 yıl 9 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Hepinize sonuna kadar katılıyorum. Turşu`mu aldığımda bana petshop`un dediği kaplumbağaların büyümediği idi... 10 sene önceydi, ve "yüce google" da yoktu o zamanlar. Kaplumbağa bakımına dair ne bir kitap ne bir kaynak... belki de ben ulaşmayı beceremiyordum ama çoğu şeyi deneyerek anladım. Güneşten hoşlandığını, çubuklardan başka şeyler de yediğini...İlk aldığımda o saçma fanus`ta vermişlerdi bebişleri... sonra büyüdüler ve firar etmeye başladılar... turşumun gözleri iltihaplandı, kendi gözüme sürdüğüm ilacı sürdüm, geçti...akvaryum aldım filtre aldım, petshopdakiler "ne gerek var" dediler..şimdilerde bir büyük akvaryuma daha geçmeyi düşünüyorum, dış filtre alacağım, yine petshoptan gelen cevap "ne gerek var, iç filtre yeter" ki düşündüğüm akvaryum 250 lt ve turşumun güneşleneceği yer dışarıda olacak... akvaryum ararken bebek kapluşların halini görünce içim parçalanıyor. Bir petshopta 2 cm suyun içerisinde 15 tane kapluş üstüste duruyordu... suyun rengi berbattı... şeytan dedi al şunları at koskocaman akvaryuma besle... ama işte öyle olmuyor malesef... bizler satınaldığımız için bilinçsiz petshop sahipleri getiriyorlar bu zavallıları. Bu arada 2 hafta önce yolda bir yoğurt kabında terkedilmiş bir tane daha buldum takriben 1-1.5 yaşlarında. yazık yüzmeyi bile bilmiyordu! eski akvaryumuma koydum onu da:) çok özlemişim bebekliğini turşumun... 10 sene geçti hala bıkmadım ama tahmin ediyorum ki onlar bizden bıkıyorlar... ne yapsak çok da mutlu edemeyeceğimizi düşünüyorum ama yine de elimden geleni yapmaya çalışıyorum. petshop sahiplerinden bir tanesi bir gün elimde kalacak... çok kızgınım.. sattıkları hayvanlar konusunda nasıl bu kadar bilinsiz, yalancı ve vurdumduymaz olabiliyorlar!!!! sonuç olarak, kaplumbağa beslemek iyi bakarsanız 20-25 yıl süren zorlu bir süreç. Hem zaman hem para harcamanız gereken, bir o kadar da emek gerektiren bir iş... turşumun gözleri iltihaplandığında her sabah 6:30da yemek istediğini belirten çırpınışlarını duyduğumda yemeğini ellerimle yedirmiştim. Üzüntüsü de cabası... insanın içi gidiyo o hasta olunca. Bence kaplumbağa almayı bir kez daha düşünün... Eğer yeterince sevemezseniz terkedilmiş kaplumbağalara yenilerini katabilirsiniz...

img

arzu_atalay

18 yıl 11 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bionli, biz bu kadar konuştuk, herkes kendi fikirlerini söyledi sen neye karar verdin, neler yaptın ?

img

huleyn

17 yıl 2 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Benim bir tane singapur kaplumbağam var, yaklasık bir yıldır plastik ağaclı pet-shoplarda satılan havuzda ısıtıcısız filtresiz besliyordum. Yemek olarak kurumuş küçük karides, bi de bitkisel bi kaplumbağa yemi veriyorum. Ara ara marul veriyorum. her gün yemini yiyordu. Hatta gecen aya kadar fazla fazla yiyordu. Ancak yaklasık bir aydır hiç yemek yemiyor. gün boyu aynı yerde duruyor, su anda da hareketli ancak eskisi kadar hareketli değil. Dahası suda da batmıyor.Ara ara kafasını kaldırıp ağzını acıp sanki nefes almaya çalışır gibi davranıyor. Gecen hafta cam akvaryum, ısıtıcı ve filtre aldım. Isıtıcının derecesinide 30 a ayarladım.Bugün de iki tane arkadas aldım yalnızlıktan sıkılmıs olabileceğini düşünüp. Ancak bir haftadır ısıtıcının üzerinde uyuyor, bugün cok sıcak olabileceğini düşünüp ısıtıcının derecesini 28 e düşürdüm. Hala yemek yemiyor, hala suda batmıyor, 2 arkadasından uzak duruyor, onların yanlarına gitmiyor. Daha önce yemek yerken yemeğini ben midye ya da tasın üzerine koyuyordum sudan değilde karaya tırmanıp oradan yiyordu. Acaba yemek yerken hava yutması batmamasının sebebi olur mu? bi de tüm yaz boyunca öğlenleri havuzu ile balkona cıkıp güneşlendiriyordum, o da midyeye cıkıp güneşleniyordu bol bol. Dahası her zaman durduğu kaloriferin hemen yanında yaz olduğu için pencere acılıyordu, ve kendisi aksamları hava akımına maruz kalabiliyordu. Sizce akciger enfeksiyonuna, verem ya da astım gibi bi hastalığa mı yakalandı minik? ne yapmalıyım? antibiyotik tedavisi uygulamalımıyım? ya da arka bacağından antibiyotik iğnesi yaptırmam mı gerekli? bana da ya diğer kaplumbağalara bi hastalık bulaşır mı?

img

_minik_

15 yıl 7 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ