Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

LÜTFEN YARDIM!!!!!!!!!!!!!!!!!

Arkadaşlar ben 2 tane kaplumba alcam ama nası bakcam falan bilmiyom en iyisi buraya sorup tecrube edinip alıyım dedim. 1. sorum kaplumbagyı yıkama varmı varsa nasıi? 2.kaplumbaga ısırır yada çizemi ( bu önemli :D )

img

bionli

15 yıl 9 ay 29 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

haaa bide kaplumbag hastalıkları insana geçermi yada insanı hasta yapa bilirmi?

img

bionli

ÖZEL MESAJ

Almadan önce böyle bir siteye gelmen çok iyi olmuş. 1. Ilık su altında tutarak yıkayabilirsin. 2. Yavruyken sevimli ısırıklar atarken 10cm geçip küçük canavarlar haline geldiklerinde ısırıkları hiçte sevimli olmuyor :) 3. Salmonellayı araştırmanı tavsiye ederim. Forumlarda bu hastalığa kapıldığını söyleyen yanlızca bir kişi duydum o da ciddi değildi. Genel olarak temizlik şartlarına uyarsan ve kaplumbağayı yemezsen sana geçme ihtimali çok düşük. Soruların haricinde 2 kaplumbağa için gerekli şartları araştırmalısın. Daha sonra hayatının 20 veya daha fazla bir zaman dilimini gözden geçirmelisin. Eğer bu süreçte hayvanlarına iyi bir şekilde bakabileceksen almalısın. Yoksa "bizim burda bir gölet var oraya salsam olur mu" tarzı sorular sormak zorunda kalabilirsin.

img

huleyn

17 yıl 2 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

huleyn gerçek çok teşekkürler kaplumbaglarım için dün iyice araştırma yaptım gerekli olan herşeyi yapcam tekrar teşekkürler :D

img

bionli

ÖZEL MESAJ

Henüz almadıysanız kesinlikle almayın tabi ki, ilk birinci tavsiye bu, bu konuda pek çok başlık var, ataçlı konuların ilkinden başlayabilirsiniz. Salmonella içinse, kaplumbağalarınız 30 küsur sene yaşayacak, bu süre içinde size birşey olmasa bile evinize illaki riskli grup tabir edilen hamile, yaşlı, çocuk, bebek girecek, bunu mutlaka düşünün. İlk seneler olmasa bile sonraki yıllarda bu da aşılması güç sorunlara katkı yapıp onların "mecburen" evden gönderilme nedenleri arasına giriyor. Almadıysanız hiç almayın, alıp da vermeyen gerçekten hiç yok gibi çünkü, hani filmlerde çok klasik denir ya, "hey john saçmalama, oraya gidip de sağ dönen yok dostum" ;)

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Pinar, kesinlikle almayın demek biraz hata oluyor. Sonuçta almadan önce forumları araştıran bir kişi, ayrıca önceki mesajımda dediğim 20 yıl veya daha fazla bir zaman dilimi konusunu sorun etmemiş. Kaplumbağaları sadece bu tarz insanlar alsa kaplumbağa ticaretine hayır diye bağırmamıza hiç gerek kalmayacak. Herneyse, Bionli yaptığın araştırmalar sonucunda kaplumbağa almadan önce görüşlerini bir kez daha paylaşırsan daha sağlıklı olur.

img

huleyn

ÖZEL MESAJ

Huleyn
Su kaplumbağası almak kesin olarak hatadır. Hem onların adına hem bizim adımıza büyük bir hatadır.
İlk anlarda kimse 3 yada 5 yıl sonrasını planlayamaz düşünemez. Gelecek hakkında uyarılan pek çok kişi gördüm ama hayır dediler çok şey vaat ettiler ve illaki aldılar çünkü gözleri körleşmişti. Sonra ne oldu dersiniz , kısa bir süre içinde sonuç aynen uyarıldıkları gibi oldu. Ölen kaplumbağalar , evdeki ilk kaplumbağa tarafından öldürülen yeni yavrular , şu yada bu nedenle evden atılan sağa sola verilen yavrular. Bıkkın bezgin pişman insanlar. Hepsi çok severek almışlardı. 1000 kişi de hatta belki de 1.000.000 kişi de bir kişi doğru dürüst bakıyor diye geri kalanların ızdırabını görmemezlik edemeyiz.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Huleyn, insan dediğimiz canlı o kadar öngörülü ve rasyonel mi? Karakterlerimiz bile, özellikle de yaşam koşullarımız stabil mi? Bu yüzden yaşam süresi bu kadar uzun olan, tek bir ortama ve tümüyle bakana bağımlı yaşayan, rahat ve sağlıklı yaşama kriteri bu kadar yüksek olan bir hayvanı evcil hayvan kategorisine asla yaklaştırmamak lazım, benim görüşüm asla alınmaması yönünde. Mesela eğer yavru boyutu 3-4 cm. olmasaydı da gelecekte ulaşacakları yetişkin boyutuyla doğuyor olsalardı, eve hiç kimse kaplumbağa alır mıydı? Ama o boyuta ulaşacaklar sonunda, hem bakana en çok da kaplumbağalara eziyet dolu bir hayat bu, ilk seneler, özellikle de almadan önce hiç anlaşılmıyor bu tabi. Evden kaplumbağasını gönderecek kadar büyütenlerin hepsi iyi bakmış bir süre demektir, ki hepsi çok seviyor, çok araştırıyor, asla ayrılmayacaklarını söylemiş/di/yor. Ama sonunda evden sepetlenen kaplumbağalara sepet havası çaldırmama derneği kimlere kimlere o sepet havasını çaldırmamış bir bilsen.

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sizden ayrıldığım nokta bu "kimse almasın" yerine "bilinçli alınsın". Evet, bilinçli alınsa bile SKSHÇD görev düşebilir ama bunun şimdikinden çok daha az olacağını düşünüyorum. Diyelim Türkiye`de 10cm den küçük kaplumbağa satışı yasaklandı ve satılan kaplumbağaların yanında bir broşür verilmesi zorunlu hale getirildi, işte o zaman yine karşı çıkar mıydık alınmasına, yine yazın göletlere kaplumbağalar salınır mıydı, yine bir ay önce kaplumbağa adına site açıp sonra sıkıldım satıyorum denir miydi ? Bilmiyorum, ben sadece biraz daha iyimser bakmaya çalışıyorum.

Pinar, böyle diyince gittim bir ara garip bir ruh haliyle yazdığım yazıyı buldum, garip çünkü bir yandan sınav stresi bir yandan da o sıralarda beni çok üzen kaplumbağaların kanlı kavgaları... aradan 9 ay geçmiş o yazdığım yazının ardından gelen sitemli cevaba sonuna kadar hak veriyorum. O cevabı ben vermek zorunda kalsaydım, bende şu an kaplumbağa alınmasın derdim veya siteye aynı zamanda üye olduklarım şimdi ortalarda olmasa. Daha yeni olduğum için daha iyimserim heralde, 3-4 yıl sonra Pinar, kaplumbağamı veriyorum derse işte o zaman "bilinçli alınsın" tarafından "kesinlikle alınmasın" a geçerim. 

Bahsi geçen yazı: www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=53425

img

huleyn

ÖZEL MESAJ

Benim tavrım değişmezdi. Hangi cins olursa olsun , kim alıyor olursa olsun , kaç cm den büyük kaplumbağa alıyor olursa olsun su kağlumbağası satışına karşı çıkardım.
Kedilerin köpeklerin satılmalarına , bunca gereksiz ve egosantrik adamın eline düştüklerini görmeme ramen toptan karşı çıkmıyorum ama işte o mesajında söylediğin bilinçli kişiler , bilinçli olarak alsın sözünü de bu tür evcilleşebilen canlıların satışı için söylüyorum. Yani aslında herkes kedi köpek te almamalı , alamamalı.
 Bu gün bir bakıyoruz , bastonlu teyzeler jack russel , apartmanda yaşayanlar pitbull , Antalyada oturanlar husky türü köpek alıyor.
Kısaca özetlersem her tür canlıyı özel kişiler özel koşullarda satabilsin , ancak bilinçli ve hakkıyla bakabileceğini ispat edebilenler satın alabilsin. Timsah yılan gibi ve diğer bazı türler ve de su kaplumbağaları ise hiç bir zaman hiç bir kimseye satılmasın. Satılan canlılar da çip sistemiyle filan sıkı bir biçimde takip edilsin , sürekli eşya gibi oradan oraya satılmaları da engellensin.
Su kaplumbağası satışına karşı çıkma sebebim su kaplumbağalarının bu kadar büyüyebilen ve bunca uzun yaşayabilen canlılar olarak hiç bir şekilde ev , akvaryum yaşamına uygun olmadıklarına inanmamdandır.
Son kez söylemek istediğim , şu forumdan bile bunca kişi geldi geçti , içlerinde bilinçli kişiler ve üstadlar da vardı ama......veni,  vidi , vici... Herkes ya verdi , ya birgün verecek yada zaten verecek bir kaplumbağası kalmadı..İnan.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ