Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
ihmal mi çaresizlik mi?
öncelikle merhabalar.. ne yazık ki dün sevgili enriquem`i kaybettim..yaklaşık bi ay önce sanırım sudan enfeksiyon kaptı ve gözü kapandı..teramicin verip güneşe çıkarttıp faydasını da gördüm..yemeye başladı arada bir açıyodu gözünü de..ama diğerlerinden ayırmadığımdan olsa gerek bir tanesi daha hastalanmıştı..sonra ikisini ayırdım ama ayırdıktan sonra enriquenin durumu ağırlaştı..iki gün önce sürekli ağzı açık dolaşmaya garip sesler çıkartmaya başladı (sanırım yardım istiyodu).. dün yine teramicin sürüp güneşe çıkarttım..çok hareketliydi kaçmaya çalışıyodu sürekli..her zaman kaçmaya çalıştığı için önemsemedim ama yaklaşık 1-.1,5 saat sonra ağır hareket etmeye başladı ve durdu :( öldüğünü çok geç anladım..burnu öldükten sonra kızardı (ya da kan geldi).. sorum şu:oldukça hareketli olan hayvan bi saat içerisinde öldü,o yüzden havasızlıktan olduğunu düşünüyorum..bu bana acı veriyor ama gerçeği öğrenmem gerek..burnu tıkalı olduğu için ağzından nefes alıyodu,dolayısıyla güneşte ağzı kuruyup açamamış olabilir mi,yoksa ciğerleri iflas ettiği için mi ölmüştür..bişeyler yapılabilir miydi kısacası?? bu arada dün diğer kapluşu 4 veterinere-pet shopa götürdüm..hepsi akciğer rahatsızlığına bişey yapılamacağını söyledi,bu konuda tavsiyesi olan var mı? (lütfen iğne demeyin,çok riskli olduğu için diğerini de götürmemiştim) şimdiden teşekkürler ilginiz için..
arkadşım mesajını okudum başın sağolsun çok üzüldüm ama bi bildiğim olsa söylerdim bence o burnu tıklalı olduğu ve güneştte ağzı açık kaldığı için ölmüş olabilir .
Merhaba thedamned
Gözlerin kapanması , ağzını kocaman açması , nefes alırken ses çıkarması ileri derecede zatürre belirtileri. Kesin konuşamam , ne olduğunu bilmiyorum ama insanlar zatürrede neden ölürse enrique de ondan öldü. Son anlarında yaşadığı bazı dış etkenlerden dolayı ölümü hızlanmış olabilir. Hastalığın son safhalarında zaten kurtulması mümkün değildi ama ilk safhalarda antibiotik iğnesi ile kurtulabilirdi.
Ses çıkaran kaplumbağalarda içerde ciddi oranda salgı oluşmuş demektir ve bu salgı ciğerlere de iner. Ciğerlerde iltihap oluşur , tıkanır , çalışmaz olur , kaplumbağa nefes almaya çalışsa bile yeterli oksijen alamaz. Hayvan hava alabilmek için çaresizce yapabileceği şeyi yapar ağzını kocaman açar.
Hasta kaplumbağa akvaryumdan ayrılmalı ama hangi koşullara gittiği de önemli. Hasta iken daha uygunsuz bir ortama ayrılmışsa bunun sonucu tam tersi daha ölümcül olur.
2006 senesinden beri kaplumbağa almayın çok sevsenizde almayın diye yazıyorum. Çünkü bakımlarının çok zor ve zahmetli olduğunu ve kaplumbağa sağlığının ip üstünde yürüyen bir cambaz kadar hassas olduğunu biliyorum. Dengesi bozulur aşağıya düşerse işiniz mucizelere kalıyor. Su kaplumbağaları kim ne derse desin ev ve akvaryum yaşamına uygun canlılar değiller.
Şunu herkes dürüstçe kabul etmek zorunda ki , kaplumbağalar bizim bilerek yada bilmeden yaptığımız hataların sonucunda ölüyorlar.Çoğu kezde bildiğimiz halde yaptığımız hatalar sonucunda.
öncelikle teşekkür ederim cevabınız için..aslında ben 2006 senesinde de bakıyodum bi tane,o zaman cahilce alıp ölüm fanusunda bakmaya çalıştım.kısa sürede öldü tabi..bu kez daha ihtiyatlı davranıp bütün donanımı sağlayıp öyle aldım..su sıcaklığı yeterince iyiydi,zatürre olabilir mi o derecede bilmiyorum.. bu arada sıcaklık konusunda çok çelişkilere düştüm dünden beri..iki veteriner ve bir pet shop sahibi yaz aylarında ısıtıcı kullanma dediler..ben 30-32 derecede besliyorum deyince çok fazla dedi hepsi.. alınmaması gerektiği konusunda da haklısınız kesinlikle..ancak bunlar bu ülkeye geliyor ve büyük çoğunluğu o lanet fanuslarla birlikte satılıyor..biraz da kurtarma düşüncesiyle bakıyorum artık..eğer fırsatım olursa hasta kaplumbağaları alıp iyileştirmeye çalışıcam..bu sitede bi kaç arkadaşın böyle yaptığını okudum,gerçekten örnek bi davranış..
yazık
thedamned , aramıza hoş geldin.
Zatürre sadece soğuktan olmuyor , bu hayvanın bağışıklık sistemi ve direnci ile ilgili bir olay. Yani soğukta metabolizması çalışmadığı , direnci daha çok düştüğü için daha kolay hasta olur. Kış uykusuna yatma olayında henüz direnci yüksekken hayvan kendi bilinciyle metabolizmasını ölüm derecesine kadar kapattığı için hasta olmuyor. Evde kış uykusuna karşı çıkılmasının sebebi bu zaten , hasta olmakla kış uykusuna yatmak arasında sadece bir zar var. Olumsuz koşullarda mecburen kış uykusuna yatmaya çalışırken ya çok hırpalanıyorlar yada hasta oluyorlar.
Sudaki hijyenin bozulmasıda zatürreye yol açabilir. Bu yüzden her zaman için kaplumbağa cm si başına mümkün olan en fazla su hacmi kullanılması gerekiyor. Su içinde oluşan iç dengenin korunmasında önemli. Kaliteli filtre edilen büyük su hacminde tek yada ikili yaşayan kaplumbağalar çok daha zor hastalanıyorlar. Evlerde en büyük sorun işte bu kaplumbağa başına düşen su hacmi ve filtrasyondur. Çünkü iş bizim zahmetli ve bıktırıcı çabalarımıza kalıyor gün geliyor aksıyor. İşte o zaman risk yükseliyor.
Kuşkusuz ki sağlık konusunda devreye giren ve olayı etkiliyen pek çok faktör var yani her kaplumbağa aynı koşullarda mutlaka hasta olur yada mutlaka sağlıklı kalır demek te doğru değil bilemediğimiz kontrol edemediğimiz faktörler de var. Bazısı bir kabın içinde iğrenç bir ortamda uzun süre yaşarken bazısı tam donanımlı akvaryumda hasta olabiliyor.
Su sıcaklığı 30-32 derece biraz çok olmuş bir kaç gün gibi bir süre içinde kademeli olarak 26-28 arasına indir. Daha hızlı olmasın çünkü uzun süredir yaşadıkları ısıya adapte olmuş olabilirler. Isınma lambaları ise yaz kış her zaman yansın. kışın lambanın wattını yükseltebilir yazın 35 derecelerde 25 watt a düşürebiliriz ama mutlaka yanık olmalı.
Kaplumbağalar için yapabileceğimiz en büyük yardım malesef bu gün petshoplara düşmüş olanlara değil ancak gelecekte satışa sunulacak olanlara olabilir. Hatta daha hiç doğmamış olanlara. Kaplumbağası ölenler gidip yenisini aldıkça bu ticaret katlanarak artıyor. Bunu tek bir yolu var satın almamak , satın aldırmamak , bu ticaretin miktarını düşürmek. . Bunu da ancak bir nesil kaplumbağanın petshoplarda satın alınmayıp telef olması ile sağlayabiliriz. Biraz acımasız gibi gözüksede tek yol budur. Amerikanın ürettiği 12 milyon , çinlilerin ürettiği 20 milyon su kaplumbağası var. Yok pahasına ölmeye satılan çaresiz canılar bunlar.
Toplumu bilinçlendirmek lazım bu iş hop diye de olmaz , önce yatay giden sonra yavaş yavaş yükselen bir eğri çizerek oluşacaktır diye düşünüyorum Her forumda yazmak lazım..
evet de bu başarılması zor olan bi yöntem..bu işe ilgili bakanlığının el atıp kaplumbağa satışını yasaklaması gerekir..bildiğim kadarıyla kara kaplumbağası zaten yasak,neden su kaplumbağaları için de aynı karar alınmasın ki..bi çok ülkede yasaklandı zaten..
Kara kaplumbağası satışı yada yerli dere kaplumbağalarının satışı kağıt üstünde yasak ama yasak sözde kalıyor , isteyen rahatça bunları bulabiliyor malesef.
Benim kablumbağalarım 1.5 yıldan beri bir akvaryumda yaşıyor.Bu ak varyumda uvb va.Isınma lambası yok su 28 derece sabit filtre far bu alan rüzgar alıyor ama hiç hasta olmadılar gayette sağlıklılar neden?Acaba adapte mi oldular.Akvaryumu büyütsem ve başka bir yere koysam adapteleri bozulrmu? lütttfennnnn!!!
thedamned benim şekeriminde gözleri kapalı yaklaşık 1,5 aydır bu gün vete götürüyorum gine çok ilgileniyorum halsiz seninkinin sanırım ciğerlerinden bir sorunu var ağzını açma nedeni hava alamamaktandır bnce burnunda kanama olabilir diğerleriyle kavga ettiyse burnunun içi kanayabilir o kanda kurumuştur ve burundan nefes alamas bu nedenle ağzından su almak zorunda kalır ama alamaz bnce bu nedenle olabilir veya ciğerlerinde bi sorun olabilir