Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

çipilin mantar sorunu

merhaba eski malzemelerini nasıl dezenfekte edebilirim başlığıma yazmıştım tekrar sorumu ama yukarı taşınmadı idy eyeni başlık açtım tekrar çipilin mantar ilacı ve tuzlu su ile tedavisine güzel başladım sonra birtakım nedenlerle biraz aksatmak durumunda kaldım bazı günler tedavi uygulamadığım oldu daha sonra daha disiplinli bir şekilde devam ettim bir aydan fazla oldu hala tam olarak yok olmadı bahsettiğim beyaz lekeler ama çok çok küçüldüler frozen huleyn`in bir aylık tedavisine uzun olmuş demiş bebek kaplumbağalarım başlığında benim ilk tedavi sürecimi saymazsak 37 gün olacak ama hala tam olarak yok olmadı tedaviye devam ediyorum umarım bir sakıncası yoktur çipil için. başta küçülmüşlerdi sonra aksatınca tekrardan büyüdüler o lekeler şimdi ise düzenli gidiyorum ve söylediğim gibi çok çok küçüldüler ama hala duruyorlar acaba günde kaç kez bu işlemi tekrarlamalıyım ben sabah ve akşam olmak üzere iki kez yapıyordum bazı günler ise bir kez. daha sık aralıklarla mı yapmalıyım bu işlemi? bir de mantar ilacı da bitti sadece tuzlu su ile tedavi ediyorum artık bu kötü haberden sonra bir de müjde vereyim 4 aydır uğraşlarımın sonucunu aldım ve çipil artık çiğ marul yiyor hem de yıllardır yiyormuş gibi :))) bir ay boyunca aralıksız marul yedirmeye çalıştım yemedi. sıkıldım dere otuna geçtim yemedi. bir iki kere de karahindiba denedim yemedi. sonra pes ettim, bir süre hiç yeşillik vermeyi denemedim. daha sonra aklıma geldi bir daha deneyeyim dedim. sabah koyup akşam aynen hiç dokunmadığı ön ayakları ile ittiği marulları alıyordum hergün. bir akşam gene çipilin marullarını temizleyeyim suyundan diye gittim bir baktım hiç marul filan yok suda. önce daha önceden topladım da unuttum sandım ama sonra toplamadığımı fark ettim ve bir daha marul vereyim bakayım yiyecek mi dedim ve bir de ne göreyim gayet iştahla yiyor marulları :D ne kadar sevindim anlatamam. ne yalan söyleyeyim bıkmadan usanmadan deneyin, bir anda yemeye başlıyorlar diyen arkadaşlara aylar sonra inanmıyordum artık. benim çipil belki de kırmızı yanak olmadığı için yemiyordur belki kırmızı yanaklar daha çok yeşillk yiyordur filan diye düşünmeye başlamıştım. ama gerçekten haklılarmış çok çok sabır gerekiyormuş sonunda daha sağlıklı besleniyor çipil

img

hnur

18 yıl 9 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Hnur merhaba
Şimdi ben konuya uzakta olduğum için sadece tahminen ve mantıken yazacağım.
Mantar tedavisi zordur kolayca geçmez ama 37 gün bana göre uzun bir süre. En kuvvetli tedavi tuz ve mantarlı bölgenin iyice kuruması ama malesef işe yaramamış. Belki de tedavide birşeyler eksik kalıyordur yada mesela çok çabuk geri suya koyuyor olabilirsin , mantar da yeniden toparlanma fırsatı buluyordur , bilemiyorum.
Örneğin kaplumbağa hergün iyice kuruyor mu ? En azından mantarın olduğu üst kabuk kupkuru oluyormu ?
Son olarak eğer uzun süreli tuz ve ilaç tedavisine cevap vermiyorsa , tedaviden ve kabuğu iyice kuruladıktan sonra Sera nın yada Tetra nın kabuk bakım solusyonu ile o bölgeleri silmek tedaviye yardımcı olabilir. Bu solusyonların kabuk sertleşmesinde kullanılmasına karşı olmama ramen şimdi önermemim sebebi de şu. Bu solusyonlar genel olarak bitkisel yağlardan oluşuyor , bölgenin üstünde ince ve yağlı bir tabaka oluşturarak mantarın dışarısı ile ilşkisini kesebilir ve geriletebilir. Bir denemek yararlı olabilir.
Marul olayına sevindim örneğin bağırsakları için çok daha iyi olur.
Kolay gelsin.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

teşşekkür ederim cevabınız için önceki başlıkta da yazmıştım zaten çipilin 4 sene filan önceki mantarını kabuk sertleştirici ile geçirebilmiştim ancak diye hatırlarsanız sonra da baya uzun süre haftada bir filan kullanmaya devam etmiştim o zaman zararı olduğunu bilmiyordum. gerçi çipile uzun yıllar kullandım kabuk sertleştirici ve herhangi bir sorun olmadı yani gözleri filan kapanmadı belki çipil dayanıklı diyedir zaten lağım sularında bile yaşıyormuş çizgili kapluşlar diye okuyunca anladım benim çipil neden bu kadar dayanıklı ;) kurumasına gelince fazlasıyla kuruyor bi iki saat diil saatlerce dışarıda duruyor. şimdi havalar da iyice güzelleşti tuzlu su sürülmüş kabuğu ile bir güzel de güneşleniyor ama çok çok minik noktacıklar olara hala duruyor o lekeler acaba suyunun temizliğinde bir yanlış mı yapıyorum diye düşünüyorum. su miktarı az 25 litre daha arttıramıyorum çünkü en büyük boy çamaşır leğeninde yaşıyor ve daha arttırırsam leğenden kaçıp düşebilir, iç filtresi var acaba filtre yetersiz geliyor olabilir mi kaç litre su için olduğunu bilmiyorum.öğrenmeye çalışayım. bir daha toptan dezenfekte etmeye karar verdim malzemelerini tuzla da yine ovarım artık marul yediğine sevindim ama çok fazla dip birikimi oluyor ya o biraz problem dip temizleyicim yok mecidiyeköy civarında alabileceğim bir yer tavsiye edebilir misiniz acaba?

img

hnur

18 yıl 9 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Hnur
Benim bahsettiklerim kabuk sertleştirici değil. Bunlar kabuk bakımı diye satılıyor kategori olarak ayrı. Biz kabuk sertleştiirici diye satılan üretimi merdiven altı , içeriği belirsiz sıvılara karşı çıktık. Hem kabuk sertleştirme konusunda işe yaramadıkları hemde içerik açısından sakıncalı olabilecekleri için. Zaten bu benim söylediklerimde kabuk sertleştirmez. Kabuk sağlığı ve sertliği kalsiyum metabolizmasına bağlı dışardan birşey sürerek olacak iş değil.
Mecidiyeköy civarında Profilo alış veriş merkezi arka çıkışı önünde I love all pets var , AVM içinde de amazon kafenin orada bir petshop var. Ama bu ürün varmı bilemiyorum. İnternetten alabilirsin otuz.com a bir bak. Ama cavahir koçtaştan alacağın basit 1-1.5 cm eninde şeffaf bir hortum yetecektir. Ama ağız yolu ile emmek işte o biraz tecrübe ister    sonuçta akvaryum suyu yutmakta var. Hortuma banyoda su doldurup 2 ağzını tıkayarak bir ucunu akvaryuma daldırıp diğer ucunu aşağı seviyede kovada açmak işe yarayabilir.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Nurcum, merhaba. Demek Çipil`in inadını kırdın en sonunda, bravo valla :) Diğerlerinden de denemenin tam sırası şimdi bak söyliyim :), özellikle karahindiba çok faydalı. Yerli güzel Çipil, derende kalsaydın pıtır pıtır o sarı çiçeklerin peşinden koşucaktın şimdi yaaa :D, aynen böyle söylediğimi ilet kendisine :). Ama tabanda birikenler için eğer leğen yerde duruyorsa hortum işi olmayabilir, zor. Bak bu mantar ile ilgili de aklıma anlatılan birşey geldi, tedaviye devam ederken bir süre sonra tuzlu suyu, mantar ilacını artık neyse kullandığın sürüp iyice kuruttuktan sonra mantarlı doku kazınabilecek bir hale gelirmiş ve çok nazikçe çıkarılabilirmiş , acaba bunu denedin mi diye düşündüm.

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

evt 4 ay süründürdü beni sıpa :D ya bu karahindibayı hep unutuyorum nedense ama yeni fesleğen aldım saksıda henüz yaprakları çok az biraz serpilsin ondan da koycam. bir iki yaprak attım marullarla beraber önce marul sandı ağzına aldı dedim hah şimdi yutacak ama geri çıkardı. ona kaç ayda alışacak erak ediyorum. ahah iletirim mesajını evt leğen yerde duruyor o nedenle hortum pek uygun değil bana. mantarlı dokuyu ıslakken fırça yardımı ile baya bi çıkardım ama kuru iken denemedim bir de öyle deneyeyim. zaten çok minicik noktalar halinde kaldı kabupu kuruyunca biraz zor ayırt ediliyor kireç kalıntılarından .

img

hnur

18 yıl 9 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba öğrendim ki kapluşlarımızın durumları ne oldu diye paylaşmayınca kızanlar oluyormuş ben de paylaşayım dedim ;) gerçi çipille ilgili çok fazla şey paylaşmak istemiyorum nazar değiyor diye korkuyorum ama kötü duruma hasta kapluşa da değmez herhalde. çipilin kabuğundaki küçülmüş beyaz noktacıklar tamamen yok olsun diye epey tuzlu su tedavisine devam ettikten sonra kabuğunda deformasyon olduğunu düşünmeye başladım ve tedaviyi durdurdum. hem de bakayım dedim o beyaz bir türlü yok olmayan noktacıklara ne olacak? şuanda o noktacıklar ıslakken varolup kuru iken yok oluyorlar ilginç bir şekilde. ama artık mantar olmadıklarını düşünüyorum çünkü tuzlu su tedavisini bırakalı çok oldu ve büyümüyorlar, ayrıca da mantar kuru iken de görünüyor. ama ne onlar anlayamadım kuru iken yok oldukları için kireç kalıntısı da olmadıklarını düşünüyorum. dip temizliği için de pilli bir dip süpürgesi alıp sorunu hallettim. çipilin leğenini şuan için yükseltmem mümkün değildi çünkü. kabuğu biraz yıprandı gibi uzun süren tuz tedavisinden sonra. bu aralar hergün istediği kadar güneş banyosu yapabiliryor yaz olduğu için direk güneş ışığını bolca alıyor. suyunda mürekkep balığı kemiği de var. ana yem olarak hergün kıvırcık marul ve 2-3 günde bir sera ruffy p yiyor. çeşit olsun diye sera gammarus da alayım dedim ama onun çoğunluğu karides. e karides de yaşı geçmiş kapluşlara nadir yedirilmesi gereken bir besin olduğu için gammarus çok da çeşit olamadı. çipilden haberler böyle. deforme olmuş kabuk için ne yapılabilir? mantarlı bölgeleri normal kabuk renginden koyu kaldı ama derinlerde bişey yok pembeleşme filan yok. kabuk kenarları biraz kalkmış gibi oldu.

img

hnur

18 yıl 9 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Çipil mürekkep balığı kemiğini yiyormu ? Ya benimkiler kalınca salatalık diliminde bile zorlanırken , sizinkiler nasıl ısırıp koparıp yiyor o mürekkep balığı kemiklerini ?
Bu arada sadece kıvırcıkla kalma , kalsiyum açısından kuvvetli kara hindiba bulursan onu da dene. Mastiyle dolaşırken parklarda çokça raslaman lazım , ama şu an mevsimi değil galiba. Tabi masti dolaşıyorsa başka kuçularında üzerlerinde dolaşıp imza atmış olmaları olasılığını da düşünüp bolca yıkamak doğru olur. Ama Masti çakar zaten eğer imza atılmışsa.
Kabuk deformasyonu (şekil bozukluğu yani ) düzelmez , çok abartılı bir deformasyon olmadıkça kaplumbağa sağlığına da direk etki etmez. Ama kabukta deformasyon yeterli kalsiyum alamadığını , alıyor olsa bile o kalsiyumu kendine yararlı bir hale getirmediğini gösteriyor da olabilir. Kenarlardan hafifçe kıvrılma bir derceye kadar normal ama göze batmaya başlarsa müdahele etmek lazım çünkü dengeli beslenemiş ve kabuğu yukarı doğru garip biçimde adeta kağıt gibi kıvrılmış çok kaplumbağa gördüm ben. Kalsiyum eksikliğinde olur. Tabi her kaplumbağanın yaşlandıkça orasında burasında yıpranmalar eğrilmeler mutlaka olacaktır. Bazen normal durumları , yanlış değerlendiriyor olabiliriz.. Bolca çizgili kaplumbağa fotoğrafı bulup , çipille kıyaslamak işe yarayabilir...

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

çipil mürekkep balığı kemiğini hatur hutur yiyor ama çok ıslanıp dibe batanlara ağzını sürmüyor beyefendi. ağzını kocaman açabiliyor bir de çipilin ağzı kırmızı yanaklar gibi düz değil de testere gibi minicik dişli tırtırlı dudak kenarları. çipil çok ıslanan yemlerini de yemez mesela değişik huylu biraz :) o nedenle vitaminle ıslatırsam yemlerini yemez diye tereddüt etmiştim. biyotortvit aldım damlattım yemlerine yedi ama çok bekletmiyorum damlattıktan sonra olur da çok ıslandı bunlar ben bunları yemem der diye :D kabuk deformasyonunu yanlış anlatmışım kabuğun en kenar kısımlarında bir değişim yok da üstündeki kabuk parçalarının kenarları kalktı gibi pınarın kabuk değişimi yazısında paylaştığı fotoğraflar gibi bir kalkma ama bana tuzlu su tedavisini çok uzattım diye oldular gibi geldi. karahindiba deniyorum arada sırada aklıma geldikçe topluyorum parktan.ama henüz yemedi karahindibadan. ve şuan yaprakları küçüldü mevsimi geçti tohuma kaçtılar yapraklar sertleşti en iyisi köklü bir tane alıp saksıya ekmek. ama o zaman da kendi beslediğim bitkimi koparırken içim gidiyor :) çipil için fesleğen aldım mesela evdeki çiçeklerimin yanına koydum arada ondan da koparıp veriyorum henüz yemeye başlamadı ama bir taraftan da üzülüyorum haline o süs olsun diye diil de çipile yemek olsun diye yaşıyor diye. inşallah çiçeklerin duyguları yoktur söylendiği gibi.

img

hnur

18 yıl 9 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bahsettiğim kabuk parçaları Vertabrallarr ve Pleurallar onların kenarları kalkıyor gibi kıvrılmış biraz

img

hnur

18 yıl 9 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ