Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
kaplumbağamı temizleme biçimime yorum yazın lütfen...
merhaba ben haftada bir kaplumbağamın akvaryumunun suyunu yeniliyorum aksesuarlarını yıkıyorum ve filtresini temizliyorum akvaryumu temizledikten ve aksesuarları yerleş tirdikten sonra kaplumbağamı orta boy bi kaba boyunu geçmiycek şekilde ılık su koyuyoeum bir kaç damla kaplum bağa vitamini damlatıyorum ve diş fırçası ile(kullanılmamış yani temiz bir diş fırçası kaplumbağama ait)kapuğunun alt ve üst tarafını hafifçe yuvarlak oluşturarak fırçalıyorum sonra musluk suyu ile durulayıp havlu (kaplumbağamın özel ve küçük havlusu ) ile kuruluyorum kapuğunu sonrada kabuk sertleştiriciden kabuğuna 4 damla damlatıyorum ve pamuk ile kabuğuna iyice yediriyorum ve yayıyorum 2 dk sonra akvaryumuna bırakıyorum .Sizce doğru şekilde kaplumbağamın bakımını yapıyormuyum ve daha yapmam gereken şeyler varmı ?Lütfen yorum yazın...
zeynep kabuk sertleştirici kullanmayı tavsiye eden bi foruma rastlamadım. bence kabuk sertleştirici yerine güneş ışığı çok daha yerinde olur. yada kalsiyum takviyesi yapabilirsin. mümkün olduğunca doğal yollardan kabuğun sertleşmesine yardımcı olmak gerektiğini düşünüyorum.benimde filtre sorunum var. ilk temizlediğimde gayet güzel çalışan filtrem bi kaç sonra sessiz olduğu gibi kalıyor. acaba benmi çalıştığını farketmiyorum.sürekli kontrol etmekten yoruldum. filtreye ilave etmem gereken bişi varmı acaba.
Filtreyi suyun dışına doğru hafifçe çıkar suyun akışını daha iyi görürsün. Bunun dışında ilk çalışmada çıkam hava kabarcıklarının sonra gitmesi normaldir.
Zeynep, filtrenin içinden çıkan süngeri akvaryum suyuyla yıka, çok da sıkıp ovalamadan, sadece kaba pisliği gitsin, süngerde oluşan yararlı bakteriler asıl temizliği yapıyor, onları her seferinde kaybetmemek lazım. Haftada bir komple temizlik bir süre sonra uğraşılmayacak bir hal alacak, bunun için mümkün olduğu kadar büyük bir akvaryum (ki çok su), dış filtre, sık ama kısmi su değişimleri ve pratik temizlik yöntemleri geliştirmek gerekiyor; ki daha az uğraşla daha etkili ve uzun süreli filtrasyon sağlansın, ve sonucunda gittikçe ağırlaşacak temizlik işinden bezip bıkma olmasın. Kabuk fırçalama işini daha seyrek yapmak lazım bence, onun için bu ovulma, kurulama, hatta yer değişimi bile stres kaynağı olmalı. Vitamini suya damlatmaya gerek yok, yemlerine üstünde yazan kurala göre damlatıp emmesini bekleyerek yedirebilirsin. Bir de akvaryum temizliklerinde değişen sıcaklıklarla birden karşılaşmamalarına özen göstermek lazım. Kabuk sertleştirici, evet, yarar değil bazen zarar bile olabiliyor. Dilan`ın dediği gibi güzel havalarda güneş, o yoksa D3 vitamini veya UVB lamba ve tabi her zaman kalsiyum takviyesi, sıcak bir kuru bölge kabuk sağlığı için en önemli şeyler. Dilan, filtren çok çabuk tıkanıp kısa sürede debisi mi düşüyor acaba? Filtrenin markası, modeli, içinde kullandığın malzemeler, temizleme şeklin, akvaryumdaki su miktarı nelerdir?
Sevgili Pınar , bu ne güzel süpriz , hoş geldin...
pınar akvaryumum fazla büyük degil.37 ekran tv nin yarısı kadar. kaplumbağam marulu aldıktan sonra formu inceleme fırsatım olduğu için alel acele bulduğum ilk akvaryumu aldım. filtrede aynı şekilde. ucuz bi filtreydi. 8 tl.markasını hatırlamıyorum ofiste olduğum için bakamıyorumda şimdi:( o kadar acemiyim ki. filtrey karbon ilave edilmeli denmişti bi yazıda. bende suyu çok ii temizlemeyince karbonumu eksildiki die düşündüm( akvaryumun içindeki su 5 litre kadar) hoş karbon eksilirse neresine ilave edilmeli nasıl konulmalı bildiğim yok.ama filtreyi değiştireyim ben. su kirli kalıyor. ii bi filtre almak daha mantıklı geldi şimdi.resim eklemeyi öğrenirsem tüm detaylarıyla paylaşmak istiyorum :)
Hoşbulduk efendim, nasılsınız iyisiniz? :D Dilan, marul çok tatlı birşey, gördüm resmini, kocaman olacak kısa zamanda, iştahı da yerinde madem :) Sana tavsiyem filtreni değiştirmeden önce alabileceğin en en büyük akvaryumu al, çok kısa sürede çok büyüyecek, 100 litrelik bir akvaryum bile en çok 2-3 sene idare edecek. Hayvancığı rahat ettirmekten öte, az suyu sabit sıcaklıkta tutmak, suyun temizliğini sağlamak çok daha zor, bu da hastalıklara davetiye. Defalarca akvaryum değiştirmek, ona göre ısıtıcı, filtre değiştirmek çok daha masraflı oluyor, iyi bir araştırma yap, internet sitesi olan petshoplar ısıtıcı ve filtre gibi ekipmanlar açısından daha hesaplı oluyor, ama akvaryumlar bu tip online mağzalarda çok çok pahalı olur. Akvaryumu belirledikten sonra ona uygun ısıtıcı ve filtre seçmek gerek. Kolay gelsin..
sevgili dilan 2 haftadır siteye giremiyorum bilgisayarım ağrızalanmıştı ve yorumunu okudum kaplumbağama kalsiyum takviyesi yaptım ve kaplumbağamı ilk aldığım gün onun için bir teraryum hazırlamıştım yani akvaryumu ,kuru alanı ,ısıtıcı ve filtresi var akvaryumun kapağına duy yerleştirdim ve ultraviyole lamba taktığım için rehetlıkla güneşleniyor ve nerdeyse ilk aldığım gün serçe parmağım kadardı şimdi ise 4 parmağım kadar büyük ve oldukça sağlıklı yorumlarınız için herkese teşekkür ederim...
zeynep çok sevindim. umarım kocamannnn ve sağlıklı olur. benimde bi uv lamba almam lazım. ama pınarın dediği gibi evvela akvaryumu büyütmek şart. senin uv lambanın özellikleri ve fietı nedir. bide nerden aldığını paylaşırmısın. gerçi bu konu için ayrı başlıklar var ama konuşmanın gidişatında sorayım dedim :)
Merhaba dilannn akvayumumun boyunu büyüttüm ve yeni ısıtıcı bide dış filtre aldım uvb lambanında yenisi gerekiyodum onuda internetten hallettim kargo dahil fiyatı 30tl tuttu ama uvb lamba şart değilmiş normal bir lambada olabiliyormuş yada gece lambalarına takılan renkli lambalarda olabilir miş 1-2 gün denedim renkli lambayı akvaryuma loş bir hava veriyo ama haftada 3 gün onu kullanıyorum...:D