Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

akvaryum ve beyaz lekeler...

arkadaşlar merhaba,

öncelikle güzel bir forum olduğunu söylemek istiyorum...bilgiler tatmin edici...benim bir iki sorum olacak...akvaryumum ve kaplumbağalarımın resimleri aşağıda...akvaryum 50x70x25 cm boyutlarında...içerisinde 4 adet kırmızı yanaklı kaplumbağa besliyorum..henüz çok küçükler...su seviyesi aşağı yukarı 10 cm civarında...ısıtıcı ve küçük bir filtre mevcut...renkli taşlardan ve büyük bir taştan kuru bölge yaptım....

1) resime bakarak bu ortamın uygun olup olmadığını söyleyebilirmisiniz?
2) kaplumbağalarımın bir tanesinin sırtında ve kabuğunun bir kısmında beyazlıklar oluştu..forumda okudupğum kadarıyla bu beyazlıklar kadifemsi değil ve kötü kokmuyor.ama ne olduğunu anlayamadım açıkçası..resime bakarak bir yorum yapabilirmisiniz acaba?

img

pheadrus

16 yıl 1 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Renkli taşları çıkarmalısın. Suya boya salabilirler. Biraz da ufak olanları var onları da yanlışlıkla yutma tehlikeleri var. Sırtındaki sürtünmeden oluşmuş gibi duruyor. Sakıncalı değil gibi şimdilik. 4 Kaplumbağa ile allah sabır ve kolaylık versin diyorum :) Su seviyesini 20 cm e kadar zorlayabilirsin bu akvaryumda. Taşları üst üste koyup kuru bölge oluşturablirsin. su ne kadar dderin olursa o kadar geç pislenir. O filtre de bi süre sonra iş görmeyecek. Haberin olsun. Daha büyük hatta dış filtreye geçmek zorunda kalacaksın. 2 Kuru bölge ve 1 lamba görünüyor. Diğer kuru bölgeninde kullanılmasını istiyorsan 1 lamba daha ayarlamalısın. Kelepçeli-kıskaçlı lambalar var. Tavsiye ederim.

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

cevabınız için teşekkür ederim....bende sürtünmeden falan diye düşünmüştüm.çünkü sırt bölgesindeki beyazlık birden bire ortaya çıktı...ama kabuğunun eteklerine doğru olan (sol alt köşe) başlangıçta daha beyaz ve küçükken şimdilerde biraz daha büyüdü ve rengide biraz daha griye dönmeye başladı. umarım kötü birşey değildir :( gündüzleri evdekiler,akşamlarıda ben hergün en az 3-4 saat mesai harcıyoruz arkadaşlara :).... renkli taşlar konusunda şimdiye kadar sorun olmadı,renk bırakmadılar suya ancak küçük taşları yutma ihtimalleri konusunda haklı olabilirsiniz gidince hemen onu halledeyim. filtre konusunda da haklısın şimdi bile yetmiyor bu bence..sularını haftada bir kere değiştiriyorum.değiştirdikten sonraki gün yine bulanık bir hal alıyor.ama zannedersem normal balık akvaryumu gibi berrak bir su olmasını beklememek gerekiyor herhalde değilmi?çünkü balık gibi değiller bu yavrular :).... aslında 6 taneler..ilk önce nişanlım ile almıştık bundan 1 ay önce 2 tane. nişanlım ile ayrı yerlerdeyiz...o iki tane onda kaldı...daha sonra ben eve döndüğümde 2 tane daha aldım ayrı ayrı yerlerde toplam 4 ettiler...sömestr tatilinde nişanlım gelirken onda olan 2 taneyide bana getirince (uzun süre kalacağından dolayı)bendeki kaplumbağa sayısı 4 etti. yolda bişey olur diye oradan oraya taşımayalım hayvanları dedik ve bendeki kaplumbağa sayısı böylelikle 4 yükseldi. ama tatil dönüşünde dayanamadı nişanlım ve gidince 2 tane daha almış. yani şu anda 4 tanesi bende 2 tanesi onda toplam 6 tane kaplumbağamız var...ileride nasıl bir tablo çıkar karşımıza bilemiyorum. ama dileğimiz 6 sınında sağlıklı bir biçimde büyümeleri ve uzun yıllar yaşamaları.

img

pheadrus

ÖZEL MESAJ

Pheadrus
6 kaplumbağa ile mümkün değil asla olamaz. Şimdiden 4 tanesini geri vermeye çalışın. Diğer bütün konuları bir kenara bıraksak bile 15 cm boyunda 6 kaplumbağa için gereken su hacmi toplam 1350 litredir. Hadi diyelim bu profesyonel bir öğüttür biz bunun yarısını yapsak genede eder 675 litre. Eğer yaşarlarsa 20-25 cm e kadar büyüyecekler. Birde bu hesabı 20 cm üzerinden yaparsak ortaya ufak bir havuz çıkacaktır.
Her biri en az bir sayfa yazmayı gerektiren diğer olumsuzluklardan daha bahsetmedik bile.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ya aslında 6 tanesinin birden bakımının zor olduğunun farkındayız bizde,ama biraz duygusal davranıyoruz herhalde ve şu anda hiçbirine kıyamıyoruz,çünki çok seviyoruz onları. dediğiniz boyuta gelmeleri tam olarak bilmiyorum ama en az bir 5-10 sene sürer herhalde. açıkçası şimdiden bunu düşünerek onlardan ayrılmak işimize gelmiyor hiç :(...o yüzden şimdi bunu düşünmüyoruz açıkçası..ama tavsiyeniz için teşekkür ederim.kesinlikle haklısınız ve dikkate alacağız...

img

pheadrus

ÖZEL MESAJ

almayın ya da geri verin diyorsunuz ama satılan yerlerdeki koşulları görünce de insanın hepsini alası geliyor, orda o şekilde bırakmaktansa bi kacı kurtulsun bari dyoruz ama gene kurtaramıyoruz :(

img

nilgunozyer

16 yıl 2 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Allah kolaylık versin ne diyeyim. 6 kaplumbağa !!!!! frozenın dediği gibi büyüdükleri zaman inanılmaz zor olcak sizin için çok büyük miktarlardada para yükü demek bu...Bencede 4 tanesini iyi bakabileceğine ınandığınız dostlarınıza verin.....

img

bahadır_hacıoglu

18 yıl 10 ay 20 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Frozen (yada bilen başka bir arkadaş) 25 cm boyunda tam yetişkin 2 kaplumbağa için en uygun yaşam ortamı nasıl olmalı. Ne kadar su koymalıyız, filitre ne olmalı, tesisat ve benzeri, su değişimi falan şimdiden teşekkürler.......

img

bahadır_hacıoglu

18 yıl 10 ay 20 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Profesyonel öğüt veren siteler yetişkin kaplumbağalar için inch başına 1 gallon su hacmi olması gerektiğini söylerler. Buda bizim ölçülerimizle cm başına 15 litre ye denk geliyor. Yani 15 cm lik tek bir su kaplumbağası için 15*15 = 225 litre. 2 tane ise 450 litre....

Gerisi zaten aynı , bu ölçülere göre kuru bölge , ıstıcı ve filtre gücü. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir husus cinsel olgunluğa erişen su kaplumbağaları arasında can sıkan kanlı bıçaklı kapışmaların çıkma olasılığının yüksek olması ve kesin olarak ayırmak dışında bu sorunun çözümü olmaması. 20 cm lik boya erişmiş 2 kaplumbağanın beslenme ve bakım gideri vede yaratacağı pislik neredeyse bir bebeğe eşit olacaktır.

Fakat benim burada söylemeye çalıştığım bu durumlarla karşılaşıldığında suçun yada can sıkıcı durumların kaplumbağaların suçu olmadığı.Onlar sadece bir kaplumbağa gibi yaşamaya çalışacaklardır onları alan daracık uygunsuz akvaryumlara kapatan , hapis eden , rezil eden bizleriz... Bir kaplumbağa diğer kaplumbağanıza saldırdığı zaman da suç bizimdir.
Lütfen şunu unutmayın herkes çok severek başlıyor , çok şeyler vaad ediyor , gerçekten ilk günler çok çabalıyor ama ne zamana kadar...Gün geliyor mum eriyor , sevgiler bitiyor , canım cicim kaplumbağalarımız birer baş belasına dönüyor ve sonrasını biliyorsunuz Sepet Havası Jaz Band eve geliyor ve kaplumbağalar meçhul bir geleceğe doğru evden sepetleniyor...
Sessiz çığlıklarını kimse duymuyor , manalı bakışlarını kimseler görmüyor , görmek istemiyor...

Almayın derken sizi uyarırken ben sizi değil kaplumbağaları baz alarak , onlara yardımcı olmak için konuşuyorum... Evet satın almak bir tanesini kurtarmak gibi gözüküyor ama işin esası zaten onları kurtarmış olmuyoruz sadece biolojik idam süreçlerini azıcık daha uzatmış oluyoruz o kadar. Aldığınız her kaplumbağa için petshopa yenisi gelecektir...

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yazının son cümlesi burada en can alıcı olan noktadır. "Aldığınız her kaplumbağa için petshopa yenisi gelecektir..." Bu siteyi veya bu tip siteleri genelde biz kaplumbağalarımızı evimize aldıktan sonra ihtiyaçtan arayıp buluyoruz. Ha tabi biz araştırma zahmetine katlanan, hayvan dükkanındaki satıcıların yönlendirmelerini yeterli bulmayan küçük bir azınlığız o kadar. Birde satıcılara inanan 1 yıl kadar küçücük kapta "büyümeyen cins" kaplumbağalarına bakıp sonra bunların yaşamları çok kısa oluyor diye düşünen büyük bir kitle var. Eğer bu siteyi kaplubağa almadan önce farketmiş olsaydım inanın hayvan dükkanının önünden bile geçmezdim ... Fakat şimdi durum değişik tabi. Onlar artık bakmakla yükümlü olduğum evimin iki ufak ferdi. Onlara ömürlerini geçirebilecekleri büyük ve uygun ortamı hazırlamak benim sorumluluğum. Ama ne yparsam yapayım, doğalarından koparılıp çiftliklerde ürettirilen atalarının bu hallere düşmelerindeki payımı azaltabileceğimi düşünmüyorum .

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ