Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Veda töreni
Bugün Profiloda dolaşırken bir veda törenine denk geldim. Bir aile ve üniversite çağlarında olduğunu tahmin ettiğim mahçup üzgün kızları bayağı büyümüş su kaplumbağalarını profilodaki içinde kaplumbağaların yaşadığı soğutma suyuna bırakıyordu. Kimbilir belkide o kaplumbağa da geçmişte bir gün bu forumun içinden bir biçimde geçmiştir.
Orası pek uygun bir yer değil ve kaç kaplumbağanın o soğuk sularda can verdiği bilinmez. Su dere gibi ortadan akıyor iki tarafında bir bar ve masalar var. Su soğuk , güneş yok , doğru beslenme yok , D3 katkısı yada vitamin yok... Baktım babaları terk etme töreninin fotoğraflarını çekmeye hazırlanıyor. Önce saf taklidi yaparak bu kaplumbağayı satın mı aldınız diye sordum hayır buraya bırakacağız dediler. O an birden vazgeçtim , ukalalık yapmak istemedim. Genç bayan zaten yıllardır baktığı kaplumbağasını terk etmenin hafif mahçupluğu içindeydi. Nutuk atma zamanı değildi herşey olmuş bitmiş sepet havasıda çoktan çalınmıştı. Elimden bile büyük , şaşkoloz bir kaplumbağa ufak bir leğenin içinden kafasını uzatmış ne oluyor der gibi sağa sola anlayamadığı bu dünyaya bakınıyordu.
Arkama bile bakmadan uzaklaştım. Sevgiyle başlayan yıllar süren bir kaplumbağa hikayesi daha klasik final sahnesiyle bitiyordu. Kimbilir nasıl bir hikayesi vardı ve kimbilir ismi neydi .
Nazım hikmetin dediği gibi " Ne en öndeki , nede en arkadakiydi o , sıradan bir kaplumbağaydı"
Üstad doğa böyle ne yapalım, şimdi o kızcağız yıllar önce verdiği kararın acısını çekiyor eminim. Ama bir yandan da okuyacak hayatına yeni bir bir yön verecek. Zor karar yahu :((
Uzun zamandır unuttuğum unutmak istediğim yerden vurmuşsun frozen. Şurda öss ye girmeme 5 ay kalmış. 5 ay sonra büyük belirsizlik, nerde yaşayacağım, ne yapacağım... Sonra aklıma geliyorlar küçücük akvaryumlarında şaşkın bakışlı kaplumbağalarım. Onlarda mı benimle gelicek, geride kalırlarsa kim bakıcak. Altı üstü kaplumbağa, nolucak gider verirsin bir petshopa ya ölürler soğuk sularında ya da şans bir kez daha onlara güler de iyi biri alır. Ya o da bakamaz da kaplumbağalar tekrar soğuk suya dönelerse. Peki kimin hatasıydı bu neden uzak diyarlardan gelip burda bu şekilde satılmışlardı ?. Apartmanda yaşayan, çocuklarının hayvan özlemini gidermek isteyen petshop sahibinin yalanlarına inanmış anne mi suçluydu yoksa arkadaşına kolay bir doğumgünü hediyesi almak isteyen mi ?
Kim bilir kaç kişi bu foruma "ısıtıcı almam şart mı" diye yazdı,kaç kişi hayvanıyla eve geldiğinde internetten gerçekleri öğrendi yada kaç kişi araştırma zahmetine bile girmedi de ölen hayvanları için bunun ömrü bu kadarmış dedi. Ne olucak sadece bir kaplumbağa, seni rahatsız eden sineği bir vuruşta öldürürsün ama onu öldürmek o kadar zor ki. Bu çocuklukta kurban için bir kaç hafta önceden alınan koyunu besledikten sonra onu kesmemesi için babamıza yalvarmaya benziyor. Tabi sonra siz arka odaya alınırsınız sonra da yemekte kavurmayı afiyetle yersiniz. Bazen bilmemek daha iyidir kendimizi kandırmamız daha kolay olur. O kız da şu an kaplumbağasının mutlu olduğunu düşünerek kendini kandırıyordur.
Peki sizce 5 ay sonra hangi kararı almalıyım ?
O kaplumbağa için çok üzüldüm. Maalesef çoğu hayvan için onları bekleyen kaçınılmaz sonla o da karşı karşıya gelmiş. Huleyn, kaplumbağanı çok sevdiğini ve onu bırakmak istemediğini, ama bir bilinmezlikle canının sıkıldığını biliyorum. Keşke bir süre daha bekleseymişsin onlara sahip olmadan önce. Ama sonuçta sendeler ve 5 ay sonra ne olacakları belli değil. Bakarsın ailen sen dönene kadar onlara bakabilir? Kısa bir süre için bunu kabul edebilirler belki. Uzun uzun düşünüp, bu konuya yazmamın sebebi de onlar için kaçınılmaz sonun bu kadar erken gelmemesini sağlamak. Biliyosundur belki ben de kaplumbağa sahibi olmak isteyen ama yaşananları görüp, duyup almayı bilinmeyen bir zamana erteleyen biriyim. Ve sana bir teklifim var."Eğer çok zor durumda kalırsan, ailen kabul etmezse"; hem senin zor ve ne olacağı belli olmayan geleceğinde kaplumbağalarının bir pet shopa veya dereye bırakılmadan seni beklemelerini, hem de benim kaplumbağa özlemimin bir süre de olsa giderilmesini sağlayacak bir teklif. Eğer istersen onlara, senin üniversite durumun ve ordaki yaşam koşulların belli olana kadar bakabilirim. Bir eve taşınırsan veya bakabilecek koşulların olursa alırsın. Ama imkanın olmazsa okulun bitene kadar bakabilirim. Ben İstanbul`da yaşıyorum. Evimiz kalabalık değil ve onları rahatsız edecek kimse yok. İstersen bu konu üzerinde bir düşün. Benimki sadece bir teklif. Dediğim gibi hem sana yardımcı olmak için hem de kendi özlemimi gidermek için önerdim sana bunu. Tabi döndüğünde geri alman şartıyla :)
sevgili huleyn ben sende kalmalarının taraftarıyım eğer üniversitede okurken yurtta kalacaksan pek çok yurtta hayvan beslemek yasak olsa bile eğer koku problemi yoksa ve de korkan yoksa, ki akvaryumdan çıkamayacaklarına göre o da çok sorun değil, bence seninle yaşamaya devam etmeliler. ben bir dönem hayvan beslemek yasak olan bir yurtta kalıyordum diye çipili anneme emanet ettim, ki ona güverniyordum ama o da ihmal etmiş ve çipilin bir kolu iltihaplandı malesef. bunun haricinde hep benimle geldi bir sürü ev yurt değiştirdim mezun olana kadar. gerçi akvaryumu taşımak onları sıcak tutmak hem de kendi eşyalarını taşımak baya zor olacaksa da ben yine de sende kalmalılar diyorum. senin kadar iyi bakacak gerçekten güvendiğin biri varsa sen eve filan çıkana kadar ona emanet edebilirsin tabi. benim çipil soğuktan çok etkilenmediği için taşıma kısmında ona birşey olmadı ben üşüyebileceğini bilmiyorudm. seninkiler kırmızı yanak olduklar için daha çok özen göstermen gerekecek. ben de seneye yurtdışına gidebilirim ve başta köpeğimi götürmek istiyorum hem çipil hem masti zor taşırım diye. bir de yurt dışına kaplumbağa çıkarma konularında bilgisizim bilen varsa paylaşabilir mi acaba? gidersem, çipili abim ve anneme emanet etmeyi düşünüyorum tekrar ama bu sefer sürekli kontrol etmek kaydıyla. inşallah onlar için iyi bir karar verebilirsin.
yaa gerçekten ço kkötü bir durum yazık hayvana ağlayasım geldi:(
FROZEN BENDE SANA KATILIYORUM ACABA KAPLUMBAĞA VEYA BAŞKA HERHANGİ BİR HAYVANI ALIP SONRA SIKILINCA SANKİ HİÇ YOKMUŞ GİBİ DAVRANMAK VEYA ÇÖP MUAMELESİ YAPMAK BAZI İNSANLARA GÖRE GÜZEL OLMALI AYRILIRKEN DUYGUSALA BAĞLAYIP SONRA UNUTMAK ÇOK KOLAY BAHANELER HEP AYNI YA ALLERJİ YADA EVDEN BİRİ İSTEMİYOR OZAMAN AİLENE SORMADAN ALIP BAKIYORSAN DELİKANLI OL VE ONU SAVUN KORU AMA NERDE ÖYLE İNSAN BAŞINDAN ATMAK DAHA KOLAY BEN NERDE SOKAĞA BIRAKILMIŞ BİR HAYVAN GÖRSEM ÜZÜLÜYORUM BİR KERESİNDE BAHÇEDE BAKTIĞIM KÖPEK YAVRUSUNUN ZEHİRLENMİŞ OLDUĞUNU GÖRDÜM ONUN ELLERİMİN ARASINDA ÖLÜMÜNÜ İZLEDİM SONRA YAPANI BULDUM VE KOMAYA SOKANA DÖVDÜM O AN ELİMDEN ALMASALAR ÖLDÜREÇEKTİM ŞEREFSİZİ ASLINDA İBRET OLSUNDİYE YAPMAK LAZIM
Forum gene yavaşladı mı yoksa pek çok mail bekleme odasında mı bekliyor acaba ?
Bu işe başlama kararı bizim verdiğimiz bir karar olsa bile bırakma kararı çoğu kez elimizde değildir. Bu açıdan hayat şartları kararı çoktan vermiştir diye düşünüyorum. Su kaplumbağalarının değişmeyen kötü kaderi bu.
Petshoptakileri o kötü durumdan kurtarmak adına bile olsa hiç başlamamak gerekiyor. Şu forumda bile eğer zaman ayırıp takip edebilsek , yakalayabileceğimiz pek çok çarpıcı terk örnekleri var. Sevgi ilk başta sanıldığının aksine durumu kurtarmaya yetmiyor. Mumun erimesini sevgiyle durdurabilirmisiniz , bu iş eriyen bir mumdur.
Öncelikle herkese merhabalar. Yeni bir teraryum yapmakla uğraşıyorum şu aralar ve sormak istediğim bir şey var. Isıtma lambası olarak spot ışık kullanmayı düşünüyorum sizce nasıl olur. Bir sakıncası varmıdır. 40 lık bir spot lamba ve yuvası aldım normal ampüllere göre çok daha iyi ısıtıyor diye böyle bir tercih yaptım ama size sormadan kulanmayayım dedim. Teraryum bitince yapılışının, son halinin, ve kullandığım bütün malzeme lerin fotoğraflarını ve videolarını siteye ekliyeceğim 2 yıl sonra tekrar burada olmak güzel teşekkürler.............
Bahadır tekrar merhaba.
Hala devam ettiğini tahmin etmiyordum açıkçası.. Terraryumu merakla bekliyoruz hatta şimdiden fotoğraf koy belki işe yarar bir yönlendirme gelebilir. Bu arada yaptığın şey terraryum değil , çünkü terraryumda su olmaz sadece kuru alan olur.. Kolay gelsin
Konuyu çok aykırı bir mesajın içine açmışsın , ayrıca bir başlık açarak cevap yazdım.
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=71801
Link aktif değil mecburen kopya yapıştır metodu yapmak gerekecek