Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
çizgili kaplumbağam (M.c. rivulata olduğunu tahmin ettiğim) çipil
Çipil tahminen 9-10 yaşlarında, 8 yıldır benimle(maşallah diyelim lütfen). Aldığımda akvaryumculardan duyduğum şeylerle eksik gedik besledim bu yaşa getirttim:) baya dayanıklı çıktı hayvan. kabuk uzunluğu 11cm ve enine ortadan genişliği 8cm . ilk aldığımda bebek kırmızı yanaklardan biraz daha büyüktü. şu ana kadar hep yarı kış uykusuna yattı 2 kez de tam kış uykusuna yattı. ama daha sonra ısıtıcı aldım ve artık yatmıyor. huyundan suyundan burda bahsetmiştim:http://hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=60700.bakımı ve ırkı konusunda pınar1112 bilgilerini paylaştı sağolsun yoksa ben bu sitenin içinde kayboluyorum. başta leprosa sanmıştım ama bize satın aldığım yer yerli dedi o zaman rivulatadır diye düşündüm. çipil karidesi sever mesela ama çatlayana kadar yemez doyunca kalanları sudan alırım. ucuz kalite kaplumbağa çubuklarını da öyle (hani küçük poşetlerde satılan). eskiden sera gibi yemlerden haberim yoktu. ayrıca 2 canlı kertenkele yemişti zamanında ve 2 de dere balığımı hüpletmişti:) kertenkelelerin ayaklarını 2 -3 gün sonra suyunda görüyoruz onları sindiremiyor. işte birkaç resmi
arkadaşlar içinizde aynı ırtan besleyen var mı? bakımı konusunda kırmızı yanak bakımından farklı bir bakım gerektirdiği durumlar var mı?
Kaplumbağa taksonomik listeleri hala tam oturmamıştır , karmaşa ve değişkenlik hakimdir. Özellikle alttür sıralamaları kaynaktan kaynağa ve hatta kaynağın yazıldığı tarihe göre değişir. Sıralamaya sürekli yeni alttürler eklenebildiği gibi tür ve alt tür sıralamasıda değişebilir. Örneğin bir kaynakta alt tür olarak geçen kaplumbağa diğer başka bir kaynakta bir üst basamağa çıkarak tür oluveriyor. Bazı kaynaklar M.caspica rivulata derken bazıları aradaki caspicayı yok edip direk Mauremys rivulata diyor ve rivulata tür oluveriyor.
Tübitak bile kaynaklarının bazı yerlerinde M.c.rivulata demiş bazı yerde sadece M.rivulata diye bahsetmiş. DNA araştırmaları en kesin ve doğru listelerin yapılmasını sağlayacak ama zaman lazım. Bu açıdan bir kaynaktan alınan tür ve alt tür sıralamalarına bilginin o an donmuş hali olarak bakılmalı ama düzeltilebileceği değişebileceği dikkate alınmalı.
Benim bildiğim ve kullandığım kaynaklarda M.caspicaların Türkiyede Maureyms caspica caspica ve Maureyms caspica rivulata olmak üzere 2 farklı alt türü bulunmakta olduğu yazıyor. Batı bölgelerimizde M.c.rivulata , İç Anadolu bölgelerinde ise M.c.caspica bulunmakta. Ama eğer çok meraklı değilsek tür de kalmak en doğrusu alt tür konusuna pek bulaşmamak lazım.
M.c.c yada M.c.r , tür , alttür derken kafalar konular biraz karıştı değilmi ? Normal herkesin karışıyor zaten..Karışık ve karıştırılmış konu bunlar
Evet kaplumbağanız Çizgili kaplumbağa (M.caspica) ama alt tür olarak M.c.caspica mı yoksa M.c.rivulata mı orası belirsiz.
Çipile maşallah
Nur`a Çipil`in cinsi konusunda gönderdiğim sevgili Frozen`ın gizli yerlerde kalmış blog sayfası:
http://kaplumbaa.blogspot.com/
internetten biraz karıştırdım ve eğer doğru türe doğru resim koyulmuşsa çipil bu linkteki rivulatadan http://www.empireoftheturtle.com/mauremys_caspica.htm kabuğunun altı da aynı o şekilde ve gözü de yılan gözü gibi bu resimdeki M. caspica caspica gibi değil. bu hayvanın kabuğu da gözü de çipilden farklı. http://bp0.blogger.com/_ussENYXGKuc/Ru2HLADZi6I/AAAAAAAAAA8/PBPBqdcU5Wk/s1600-h/mauremys_caspica_caspica_1_gross.jpg caspica caspicaların gözleri çipil gibi yılan gözü gibi değil de tamamen siyah gözüküyor, benim gördüğüm fotoğraflarda. çipilin fotolar net olmadığı için anlaşılamayabilir. bir de caspica caspicadiye gördüğüm resimlerdeki hayvanların çizgileri çipilden daha sarı çipilinki yeşlimsi bu belki doğada yaşamadığından da kaynaklı olabilir bilemicem.
not:fotoğrafları eklediğimde altalta çıkmıştı önizlemede ve ben de entera bastım sanmıştım bu nedenle. forumun böyle yana taşmasını ben de hiç sevmiyorum kusura bakmayın arkadaşlar.
41,5 kere maaşallah Çipil`e!!!!! Çipil çizgili ise bizim Ceviz kesin benekli tosbiş sınıfından, karar verilmiştir!!! Cevizin kolunda bacağında boynunda öyle belirgin yol yol çizgili desenler yok, alt alta dizilmiş benekler şeklinde bibirini takip eden çizgiler var (nasıl tarif ama???? anlayan beri gelsin!!!:))))) Şöyle adam gibi net bir foto çekemedim ki anlatayım derdimi...
M. caspica Çipile de , E.orbicularis Cevize de bende maşallah diyorum. . Çipil`in yaşadığı eve bayağı uyum sağladığını da düşünüyorum. Nede olsa bunlar bizim Anadolumuza ait su kaplumbağaları.
evet çipil evimize baya uyum sağladı inanmayacaksınız ama kapı bile açabiliyor :) kaplumbağalar için size alışmazlar filan denir ama o bana da masti`ye de alıştı. Bizimle duygusal bir bağ kurduğunu düşünmüyorum ama varlığımızdan kolay kolay rahatsız olmuyor. Hatta buna dair çok komik bir videoları var elimde çipil mastinin kemiğine sulanıyor ve masti de kemiği ondan kaçırıyor. bu videoyu izlesene.com a yüklemeyei denedim başaramadım hata verdi:( Sayın tinycat sizin benekli cevizinizi de görmek isteriz