Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Akvaryumun altına boşaltma vanası - 2.sayfa

Selamlar arkadaşlar. Bir süredir akvaryum temizleme işini nasıl yapsam da daha kolay halletsem diye düşünmeye başladım. Malum benim akvaryumum biraz büyük 1 m x 40 cm gibi taşımak söz konusu değil. Şimdiki yöntemim tam boşaltma için şöyle; Öncelikle dış filtremin gidiş hattına ufak bir hortum takıyorum bu hortumu akvaryumun dışına kadar getirdiğim büyükçe bir bidona bırakıp bir kaç seferde suyu boşaltıyorum, emişi de iyi ce dipten yaptırıp emiş borusunun müsade ettiği yüksekliğe kadar ancak suyu boşaltabiliyorum. Bu sırada akvaryumun içinde dipte artıklar kalmışsa onu da emiş borusuna bir hortum takıp dipde gezdirerek hallediyorum. Bu işten sonra dış filtreyi temizlemem gerekiyor haliyle ve dediğim gibi emiş hortumunun müsade ettiği derinliğe kadar suyu çekebiliyorum. Dipte bir miktar su kalıyor. Şimdiki planım ise şu. Salonda duran akvaryumumu artık banyoya taşımaya karar verdim. Banyomda onun için uygun bir köşem var. Şık da duracağına inanıyorum. Yerden yaklaşık 1,1 m. yükseklikte bir dolap yaptırıp dolabın üstünde köşede bir delik bırakacağım. Bu deliğe denk gelecek şekilde akvaryumun altına yaklaşık 1" kadar bir delik açtırıp buraya bağlayacağım vana ile gerktiğinde tüm suyu boşaltacağım. Vanaya bağlayacağım boşaltma hortumunu direk çamaşır makinesinin giderine sabitlersem her seferinde tuvalete hortum uzatmak zorunda da kalmam. Tasarladığım banyo dolabı aşağıdaki gibi. Yanında da yaptırmayı düşündüğüm vananın yeri görünüyor.

Dolabın sol üstteki kapağının içinde dış filtreyi konumlandırmayı düşünüyorum. Borularını dolabın arkasından geçirip gizleyeceğim. Dış filtrenin üstünden de akvaryumun vanasına gelecek şekilde bir delik açacağım. Bu delikten aşağıya inen hortum yan tarafa bir delikten geçip çamaşır makinası ile birleşecek. Ne dersiniz ? Aklınıza yattımı ? Önerilere açığım..

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Deniz akvaryumu işi yapan bir arkadaşıma danıştım. Akvaryumun altına yuvarlak delik açtırdıktan sonra tesisatçılardaki normal sıkıştırmalı vanalardan iki tarafı da kalın contalı olacak şekilde monte edebileceğimi, hem kestirirken hemde vanayı sıkıştırırken kırılma riskinin %50 olduğunu söyledi. Şimdilik askıda bu projem. Gelişmeler olursa haber ederim.

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Banyoya Dolap yapıp üzerine akvaryumu alma fikrini hayata geçirdim. Altına delik açma işine girmedim hiç. Akvaryumun taban camını kaybetme riski büyüktü. Gidere yakın olduğundan pompalı dip temizliği hortumu ile çok kolay suyunu direk gidere boşaltabiliyorum ve de direk sıcaklığı ayarlanmış suyu hortumla küvetin musluğundan akvaryuma alabiliyorum. Sezer in gözden ırak olma fikri doğru tabi. Ama ben onlarla birlikte yaşayacaksak "karşılıklı hayatlarımıza en az müdehale" :) mantığını kurmamız gerektiğine inanıyorum. Biz onları az rahatsız edelim onlar da bizi :) Böylelikle varlıkları üzerimizde daha az bir yük oluşturacak ve çoğu kaplumbağa severin başına gelen onlardan bıkma hadisesinin oluşmaması için şartları daha makul hale getirecek.HE mo kadar da gözden ırak değil. Banyo evin salondan sonra en çok kullandığımız alanı :) .Bu arada dolabı da kendim yaptım. Üstteki şekilden biraz ufak oldu. Aradaki katı yapmadım.Ölçüleri hesaplayıp bauhausta mdf kestirip etraflarını pvc ile kaplattım. 2-3 saatimi aldı ama sonuç beklediğimden iyi oldu. Mobilyacının biçtiği fiyatın yarısı kadarına hallettiğimden de fena mutlu oldum. Buyrun bir fotoğraf..

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yasdal
lütfen kusuruma bakma çünkü eleştirmek maksadıyla yazmıyorum , çünkü senin herhangi bir eleştirilme durumun da söz konusu değil zaten ama bana göre doğal süreç sonucu oluşan bıkkınlığa karşı vicdani direnişin ilk hareketleri gibi gözüküyor bunlar. Beni anlayacağını düşünüyorum.
Şimdilik evden gitmesinler ama artık salonda da olmasınlar. Su değiştirisiniz , salonda her yer ıslanır ama dikkat ilk yıllarda da ıslanıyordu ama görmüyorduk. görmeye başlamak önemli bir etap.
Bu doğal bir süreçtir pek çok kez yazdım , bilmeden kaplumbağa alıp 3-5 yıl zor bela baktıktan sonra sonra mecburen verenleri asla suçlamıyorum ama buna karşın , sakın almayın önerilerimize ramen inatla ve büyük vaaatlerle alıp sonra ilk zorlukta başlarından atanları suçluyorum ben.

Kaplumbağa bakmak mum gibi eriyen bir süreç. Bu süre , sizin vicdani yapınıza ve canlı bakımına bakışınıza göre değişir. Yasdal şu forumda uzun süredir kaplumbağası olan kişiler içinde gereken herşeyi yapan , hala doğru dürüst bakmaya çalışan , benim bildiğim 2 ci kişi. Birinci kişi , birinciliği kolay kolay devrilemez durumda ki , meşhur dümbül dümbük iklisini yüklenen Piercing dir. 3 cü sırada emin adımlarla ilerleyen Pınar 1112 var. Sanıyorum damda pabuç olduğuna itiraz etmesine ramen Sezer 4 cülüğü bırakıyor. Forumda biraz daha aktif olsa ismi sıralamaya girebilecek birde Hnur var galiba. Diğer arkadaşlar daha çok yeni

Bu isimleri yazma sebebim yeni başlayacakl kişilere bir kez daha almayın , bu işe başlamayın demek içindir. Bu ismini saydığım 4 arkadaşım olaya en ciddi en vicdani yaklaşan kişiler. Ama emin olun ciddi oranda zorlanıyorlar. Sevgi ve vicdan gücüyle hala çabalasalar bile yakında taşıyamayacaklar. Buda çok doğal ve normal klasik son.
Gerçekten zordur bin kere yazdım 1001 kez yazıyorum. Bu hayvanlar 20-40 yıl yaşıyor siz 5 yıl sonra tükeniyorsunuz. Hayatınız zamanla değişiyor onlar ise aynı kalıyor  mesela çocuğunuz oluyor vaktiniz azalıyor ama su kaplumbağası bakım zahmeti azalmıyor aksine artıyor.. Emin olun kedi köpek bakmaktan zordur.
Tabi bu dediklerim onlara gerçekten doğru bir bilinçle bakabiliyorsanız geçerli. Bildiğiniz gibi bakmak var bakmak var... Camdan bir kase içine atıp " Yaşıyor , demek ki bakıyorum " demek te var..

Benden bıktınız biliyorum ama olsun. Yasdalın mesajı sayesinde bir kez daha fırsat yarattım yazdım...

SU KAPLUMBAĞASI ALMAYIN , ALDIRMAYIN..
frozen

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

"Frozy" Çok doğru bir noktayı işaret etmişsin yine. Bizimkilerin banyo yolculuğunun ana fikrini zaten uzun yıllar alacak bakımlarının daha katlanılır olması oluşturuyordu. Her fırsatta benim de belirttiğim gibi, şayet onları edinmeden önce bu foruma girip benim şimdi geçtiğim aşamaları fotoğraflayan, sıkıntılarından ve masrafından bahseden, hayatını onlara göre ayarlamak zorunda kalan üyeler görmüş olsaydım emin olun gidip onları 5`er liraya satın almazdım. Benim bu çabayı ve değişikliği fotoğraflamamdaki amaç aslında diğer üyelerin durumu görerek 3-4 sene sonra yapacakları değişiklikleri, göze aldıkları şeyleri biraz önceden onlara göstermek. Onları eşim sevimli bulduğu için satın aldık. Eğlenceli oldukları için bakmaya devam ettik. Sonra Bakımımıza muhtaç olduğundan bakmayı sürdürdük. Şimdi de doğaya bırakırsak ölecekleri gerçeği yüzünden, yaşamlarını sürdürecekleri asgari şartları sabit tutup elimizden geldiğince uzun süre bakabileceğimiz yeni yerlerine taşıdık. Bu süreç eninde sonunda böyle işleyecek. Her ne kadar bizim akvaryumumuz şu an için rahatsız oalcakları kadar ufak olmasada, Dış filtremiz sayesinde temizlik işi ayda bir yapılıp çok büyük sıkıntılar vermediğinden bizdeki süreç bıkkınlık derecesine gelmedi. Hatta eşimde bende onları evimizin iki ferdi gibi görüyor ve seviyoruz hala. Yani henüz bıkma sürecinde değiliz. Banyo yolculuklarının en temel sebebi bu forumdan ve bazı diğer forumlardan takip ettiğimiz tecrübeleri, Özellikle senin Yazılarını "Frozy" dikkate almamız ve bu bıkkınlık sürecini 3-5 sene ileri atma isteğimizdir. Salonda kalmaya devam etselerdi, şu an için küçük mırıldanmalar şeklinde olan şikayetler artacak ve onlara karşı olan hoş görümüz azalabilecekti. Sebeplerden biri ve önemli saydığım bir sebepte yaşam alanımız olan salonda 160 litre ılık ve bakteriye açık suyun özellikle kış aylarında uzun süre kapılarımız kapalıyken ortam havasını nemlendirip kirletmesi. Dış filtremiz kaliteli olmasına ve üzerine eğilip kokladığınızda dahi koku yapmamasına rağmen odanın uzun süre kapalı kalması sonucu ortam havasının kalitesine kötü etkisi olduğunu hissedebiliyordunuz. Hal böyleyken Banyo yolculukları "Aile" çıkarımız için en doğru karardı ve bende onlarında dahil oldukları ailemizin "reisi" olarak bir karar verip yerlerini değiştirdim. Senin dediğin gibi "Frozy" uzun süredir onlara bakmama ve forumdaki en iyi şartaları sağlayan üyelerden biri olmama rağmen ben dahi kaplumbağa alma fikrine şiddetle karşı çıkıyorsam Yeni üyelerin bu kararı vermeden önce önlerindeki 20-30 yıla bakıp başlarını ellerinin arasına alıp düşünmeleri gerekiyor demektir. NAsıl ki ailenize yeni bir fert getirmeden önce otourup uzun uzun onun ihtiyaçlarını düşünüyorsunuz, aynen burada da aynı özveriyi göstermeniz gerekiyor. Saygı ve Selamlarımla; Gökhan Yaşdal

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Frozen söylediklerinin çoğunda haklısın fakat bana göre yasdalın bu yeni akvaryum sisteminin amacı onlardan kurtulmak değil onlarla uzun yıllar beraber yaşamak için en iyi düzeni sağlamak gibi geliyor. Ayrıca forumlarda yapılan çağrıların çok küçük bir kesimde etkili olduğunu biliyorsun. Bu da kaplumbağa satışını durdurmaz. Bu satışın makul düzeye inmesi için petshoplarda kaplumbağa fiyatının 20-30 tl düzeyine çekilmesi ve kaplumbağaların bakım koşullarını anlatan bir broşür ile beraber satılması gerektiğini düşünüyorum. Tabi ülkemizdeki evcil hayvan piyasasını göz önüne aldığımızda bunun ne kadar imkansız olduğu belli.

img

huleyn

17 yıl 2 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bu fotoğraf ve yazılarda beni üzen birşey var tam olarak ne olduğunu söyleyemiyorum da. Melek`in 5 sene sonraki evini mi gördüm, banyo değil evin en baş köşesi olsa çıkıp bi tur atamayacaklarına göre aynı akvaryum değişen birşey yok onu da biliyorum, ve en çok Yasdal ailesinin malum kolay çözüme kaçmayıp, ölçüp biçip, üşenmeyip gidip mdf`ler kestirip çekiç vida koca sıpalar için uğraşmasını takdir ediyorum. Kolay zannetmemek lazım, banyo dolabı akvaryum kaplumbağa falan dediğinizde dalga geçicek çok eş dost oluyor :)

Beni sanırım genel olarak üzen şey büyük kaplumbağalar görmek. Forumlarda "şimdilik filtre almasam olur mu, şimdilik bu kadar yapabildim" diyenlerin kaplumbağasının en kısa zamanda ya öleceğini ya en iyi ihtimalle ölmeyip evden gideceğini bilip de az masraflı öneriler yazmaya çalışmak çok zor. Yasdal`ın kaplumbağalarının kapluş güzeli seçilip forumda hep gördüğümüz bebeklik yüzleri gözümün önünde. Eski yeni, hiç kimse hiçbir forumda kalmadı kaplumbağasına bakmaya devam eden arkadaşlar, hem de daha genç yetişkinliklerine gelmeden gönderildiler. Yasdal`ın kızı ve oğlu bu yüzden forumlarda yüzlerini görebileceğiniz tek istisna. Arama motorundan karıştırıp bebeklik hallerini bulmanızı öneririm. Keşke piercing`den de haber alsak..

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Tüm üstadları bir arada görmekten mutluyum doğrusu. Bence aile reislerinin aileleri ile ilgili aldıkları kararlara saygı göstermeliyiz. Bizim iki kafadar oturma odasında ikamete devam ediyor. Üstad frozen`ın tüm tacizlerine karşı tosbağalarımıza iyi bakacağız :))) Hepinize selamlar....

img

deryailesezer

17 yıl 3 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ