Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Akvaryumun altına boşaltma vanası
Selamlar arkadaşlar. Bir süredir akvaryum temizleme işini nasıl yapsam da daha kolay halletsem diye düşünmeye başladım. Malum benim akvaryumum biraz büyük 1 m x 40 cm gibi taşımak söz konusu değil. Şimdiki yöntemim tam boşaltma için şöyle; Öncelikle dış filtremin gidiş hattına ufak bir hortum takıyorum bu hortumu akvaryumun dışına kadar getirdiğim büyükçe bir bidona bırakıp bir kaç seferde suyu boşaltıyorum, emişi de iyi ce dipten yaptırıp emiş borusunun müsade ettiği yüksekliğe kadar ancak suyu boşaltabiliyorum. Bu sırada akvaryumun içinde dipte artıklar kalmışsa onu da emiş borusuna bir hortum takıp dipde gezdirerek hallediyorum. Bu işten sonra dış filtreyi temizlemem gerekiyor haliyle ve dediğim gibi emiş hortumunun müsade ettiği derinliğe kadar suyu çekebiliyorum. Dipte bir miktar su kalıyor. Şimdiki planım ise şu. Salonda duran akvaryumumu artık banyoya taşımaya karar verdim. Banyomda onun için uygun bir köşem var. Şık da duracağına inanıyorum. Yerden yaklaşık 1,1 m. yükseklikte bir dolap yaptırıp dolabın üstünde köşede bir delik bırakacağım. Bu deliğe denk gelecek şekilde akvaryumun altına yaklaşık 1" kadar bir delik açtırıp buraya bağlayacağım vana ile gerktiğinde tüm suyu boşaltacağım. Vanaya bağlayacağım boşaltma hortumunu direk çamaşır makinesinin giderine sabitlersem her seferinde tuvalete hortum uzatmak zorunda da kalmam. Tasarladığım banyo dolabı aşağıdaki gibi. Yanında da yaptırmayı düşündüğüm vananın yeri görünüyor.
Dolabın sol üstteki kapağının içinde dış filtreyi konumlandırmayı düşünüyorum. Borularını dolabın arkasından geçirip gizleyeceğim. Dış filtrenin üstünden de akvaryumun vanasına gelecek şekilde bir delik açacağım. Bu delikten aşağıya inen hortum yan tarafa bir delikten geçip çamaşır makinası ile birleşecek. Ne dersiniz ? Aklınıza yattımı ? Önerilere açığım..
Dostum sistem olarak çok iyi fikir, fakat senin tosbikler ufak ufak banyoya mı yollanıyor ne? Ayrıca yaklaşık 200 litre suyun basıncına dayanacak şekilde vana sistemi biraz zor gibi geldi bana bunu cama nasıl yapıştıracaksın? tabii bu mühendislik işi hesap ister. Ayrıca akvaryumun içindeki katı pislikleri zaman zaman temizlersen ( dip pompası vs. ile) sadece su değişimi yapmak zorunda kalırsın dış filtre ile su değişimini yapmak oldukça kolay zaten. Ben de senin yöntemini uyguluyorum. Tamamen su değişimine gerek yok zaten her ay 3/4 değişim yapıyorum 140 litre civarı su yenileniyor bu da yetiyor. Dış filtreyi katı dip temizlik için hiç kullanmadım çünkü onu temizlemek daha zahmetli.
Yasdal çok güzel bi fikir... Geçenlerde aynı fikri bende düşündüm çünkü ne temizliği yaparsam yapıyım akvaryum 1 ay sonunda resmen sarı renkli bir suya dönüşüyo ve bu da insana tiksinti veriyor ve hoş olmayan bi görüntü oluşturuyor... Bu vana sistemini bende düşündüm ama deryailesezer haklı o borular o basınca dayanabilecek mi?? Sonra benim evimde akvaryumumu tuvalete koyamam... Bunun daha pratik bir yolu mutlaka olmalı... Ben iç filtre ucuna bi hortum bağlıyıp tuvalete akıtma taraftarıyım üstadlardan öğrendiğime göre... Fakat doldurmak yine ayrı bi sorun damacana taşımaktan kas yapıyorum valla ... :) Ya bi de şu dip pompası dediğiniz tam olarak nedir??? Şu tansiyon aleti gibi pompası olan alet mi??
Bunu ben de düşündüm fakat deryailesezer`in dediği gibi hem musluk bu kadar basıncı kaldıramayabilir hem de cam direnci düşeceği için ufak bir harekette alt cam çatlayabilir tabii fizikçi değilim sadece tahminim...
Açıkçası bu başlığı açmamdaki ana neden de bi bakıma bu musluk işini nasıl yaptırabilirize yanıt bulmaktı. Daha önce bu uygulamayı yapan kimse varmı acaba diye de merak etmiyor değilim. Vanadaki basıncı düşünmeyin, içerideki suyun litresi değil de yüksekliğidir basıncı belirleyen, 40 cm akvaryu yüksekliği dersek bu da 40 mmSS (milimetre su sütunu)oda yaklaşık 0,40 bar yapar, yani musluklarımızda olan yaklaşık 3 barlık basıncın yanında pek kıymeti yok. Açıkçası beni sıkıntıya düşüren iş camın mukavemeti ve cama vanayı tutturma yöntemi... Aklıma ilk gelen, bir votka şişesinin ağzının(daha büyük ağızlı kalın şişe olursa çokdaha iyi) çapını kontrol edip standart vanaların ölçüleri ile tutuyormu diye bakmak. eğer tutarsa,(ki hiç bi fikrim yok) misal 3/4" (3 çeyrek boru) çapında bir vana alıp şişe kapağına vidalı geçme ile bağlamak, votka şişesini uygun bir yöntemle ağızın bittiği yerden kestirmek, daha sonra cam süslemecilerin yaptığı yöntemle ısıtarak camı cama yapıştırmak... bu sayede hem kaynayan yerler yumuşak geçişlerle keskin köşe bırakmadan tehlikesiz biçimde birleşir, hem de orada oluşturacağı kalınlık mukavemete yardım eder. Evet var mı birleştirme ile ilgili değşik fikri olan veyahut örnek görmüş arkadaş ?
Burada
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=53871
153322 numaralı mesajımda benim kendi yaptığım dip süpürgesi var hala da bunu kullanıyorum. Pilli olanları da varmış.
Aslında niyetim suyu nasıl boşaltırıza yanıt bulmak değil. Sonuçta dış filtrem var dediğim gibi, dış filtre çıkışına bi hortum bağlayarak çok kolay çözüyorum o işi ama, serde mühendislik var :), nası yapsam da sabit bir sistem kursam düşüncelerine dalmaktan alamıyorum kendimi. Sonuçta 30 yıllık bir misafiri çek yatta yatırmak gibi şimdiki çözümlerim. Banyoya alma fikri de biraz buradan çıktı. Artık sabit bir yerleri olması, o yerinde bu su değiştirme, yıkama vs. işleri sırasında evdeki diğer yaşayanları en az etkileyecek bir yer olması fikrinden yola çıktım. Banyom onlar içn oldukça müsait. Hem ne zamandır eşim bir banyo dolabı daha istiyordu, Bakarsınız aradan onu da çıkarmış olurum. Evet, var mı akvaryumun altına nası deilk açarızın cevabı ?
Votka şişesini ısıtıp kaynaştırmak akıllıca... Bunun yanında benim aklıma gelen bir fikir : Dolabı sağa veya sola çok az eğimli yaptırsan??? Akvaryumu koyduğunda bir eğim yakalasan. Sonra hiç uğraşmadan cam kesici ile hortum büyüklüğünde kessen?? Alt cam değil yan camdan bahsediyorum... Hem böylce alt camda oluşabilecek büyüklükte basınç oluşmaz ... ??? Fikrimin ne kadar uygulanabilir olduğunu da bilmiyorum bu arada...
Gökhan tankın basıncına takacağın vana dayanır bunda sorun yok ama bağlantı yeri nasıl olacak, sıcak kaynak işi mantıklı ama ne kadar güvenli olabilir? sonuçta mühendis olan sensin dediğim gibi hesap kitap işi. Bu arada ben senin tosbağaların yerinde olsam banyoyu istemezdim:) gözden ırak bir yer. Ben oturma odamıza koydum bizim kerataların yeni tankını, dip temizliğini haftada iki kere yaparsam dipte katı partikül kalmıyor. Su değişimini dış filtrenin ucuna uzun bir hortum bağlayıp doğrudan tuvalete yapıyorum aynı hotumla temiz suyu koyuyorum. Yere bir damla su dökmüyorum yoksa eşim kıyameti koparıyor.
şimdiki yenilikler insanın hayatını kolaylaştırmak için ama suyu eski hali gibi al normal olarak boşalt tembelleşmek iyi değildir hem kapluş beslemek zahmetli iştir =)