Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
AYAKTA YARA
Dün akşam rutin kaplumbağa sertleştiricisi sürme seansım sırasında benim erkeğin (OBAMA) et ve tırnaklarının kesişim noktasında sarı kahverengi karışımı yaramsı şeyler gördüm. Bu iki ön ayağında da mevcut. Resim çektim fakat cep teliyle çekilen resimlerde hiç birşey anlaşılmıyor fluluktan. İlk fırsatta fotoğraf makinesiyle çekip yollayacağım... Tam 2. ve 3. tırnakların etle kesiştiği yerde çıkan 1 cmlik yaralar gibi. Önce benim dişinin saldırısı yüzünden olduğunu düşündüm. Ama daha sonra 2 ayağında birden görünce bi sıkıntı olduğunu anladım. Referans linkler volume 3 te bunla ilgili bi durum yazılmamış. Hayvanda bi sıkıntı yok rahat ve hali keyfi yerinde. Bu neyin nesidir anlamadım???
Kuru bölgesine çıkarken biraz izlemeni tavsiye ederim. Çok zorlanıp sağını solunu yaralıyor mu? Bu arada kabuk sertleştirici vs. ürünlerin bir faydası olmadığını tekrar hatırlatayım. Sürmek için devamlı akvaryumdan çıkarman onlar için daha büyük sıkıntı. Tavsiyem sertleştirici türevi ürünlerden uzak dur.
abiskap referans linklerde kabuk sertleştirici kullanın diye de yazmıyor neden kullanma ihtiyacı hissediyorsun. İyi beslenen ve vitamini ve güneş ışığını yeterli alan kaplumbağalarda buna gerek yok.
Abiskap sanki sürtünmeden kaynaklı "shell rot" gibi anlaşılıyor, tabi bu sadece bir tahmin. Yasdal`ın dediği gibi kuru bölge rampasında buna sebep olabilecek bir durum olabilir mi bir bak derim ben de. Bir de yeri itibariyle aklıma gelen başka bir sürtünme sebebi acaba tırnaklar olabilir mi diye düşünüyorum. Bir ara bizim Melek Bey`in de tam ellerini iki yana birleştirdiğinde tırnaklarının ucuna denk gelen yerde iki sarı minik noktacık oluşmuştu, sonra kendiliğinden kayboldu. Bir de son birşey bu kısım çok ters bir yerde, koltuk altı gibi bir yer :), benzer bir durum başka bir arkadaşın kaplumbağasında olmuştu, o kısmı nazikçe fırçalamayı, pamuk ve ılık suyla temizlemeyi dene bir de. Nasıl birşey tam gözümün önüne getiremiyorum, bunlar da sadece tahmini yorumlar, gelişmelerden bizi haberdar et mutlaka.
Kabuk sertleştirici konusunda aldığım günden beri her hafta 1 defa sürüyorum sertleştiriciyi. Bence bi canlılık katıyo kabuğa. Bu arada büyük kaplumbağalarım yeteri kadar güneş ışığı almadığı için de gerekli görüyorum bunu... Yaralara gelince iyice baktım, ön ayaklardakiler üstte yani sürtünmeden dolayı olamaz. Tırnağın ucunun ulaştığı yerdede deil... Arkadakiler ise tam tabanda. Sürtünecek taş yok. Kuru alanlarım 60-70 kglık taş yığınından oluşuyor. üstüne çıktığı taş ise en ufak pürüzü olmayan bi taş... Batticon aldım yarım saat önce ve kullanmaya başladım... Gelişmelerden haberdar edeceğim... Başka bi ila. öneriniz olursa da mutlu olurum...
Yara teşhisi kesinmi yoksa tırnak aralarında deri üstünde oluşmuş bir nevi kalıntımı var ?
Yok frozen yara teşhisi kesin ama kanama yok... Böyle sürtünmeden olmuş bişey gibi ama bahsettiğim gibi batticona başladım bakalım nolack...
Bu sabah batticon tedavisi için elime aldığımda kanayan bi yara gördüm. Son çare olarak kuru alanın en üstündeki kayayı deiştirdim bakalım bi şey deişecek mi ? :(
Baticon`u çay rengi alana kadar suyla deriştirerek kullanmak gerektiğini okuyorum abiskap. Bir de yaralar iyileşirken uzun süreler kuru olarak kalması çok önemliymiş, hem yaranın hava alması hem çok mikrobik olan sudan uzak kalması için. Deride mi yoksa kabukta mı tam anlayamadım bir de?
Pınar112 yaralar kabukta değil deride. Bu verdiğin bilgi iyi oldu demekki ben yanlış kullanıyormuşum. O zaman bana batticonu sürdükten sonra ne kadar süre kuru kalması gerektiğini de söyleyebilirmisin?? 15 dk yeter mi... ? Yazmıştım ama çıkmamış kuru bölge kayasını değiştirdim gelişmeleri takip ediyorum... Birde bu batticonu ben suyla karıştırmıyodum onu da yaparım çok sağol...