Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Rengi Değişti, Yardım Edin!
Kapluşum 7 aylık ve kabuk uzunluğu 7 cm daha önce yazmıştım :) Şuanda ona en uygun yaşam şartları altında bakıyorum, filtresi, ısıtıcısı, UV-A lambası ve yüzey ısıtıcı lambası var, yüzmek ve güneşlenmek için geniş alanlara sahip :) Ama birşey dikkatimi çekti, gün geçtikçe rengi daha açık yeşil hale gelmeye başladı.Özeliikle kafasındaki beyaz çizgilerden bu çok belli oluyordu.Daha sonra kabuğunu bir kağıt peçete ile sildiğimde yeşil bir iz çıktı ve bu renk değişiminin yosunlar sebebiyle olabileceği aklıma geldi.Fakat kafasını silmeme rağmen yosunları çıkaramadım, çıkmayıncada endişelendim, yosun olup olmadıkları konusunda kuşkuya düştüm.Belki hastalık olabilir diye size danışayım dedim. Sizce bu yosun mudur, yosunsa nasıl temizleyebilirim? Bide temizleme sorunu var tabi, hiç yerinde durmadığı için kafasını temizleyemiyorum, devamlı hareket ediyor :) Genelde günün en az 5 saatini bizimle dışarıda geçirdiği için elime aldığımda hareketsiz durmuyor hep tırmanmaya ve gezinmeye çalışıyor, bu durumda onu temizlememde zorluk çıkarıyor.
Kafasını pek elleme temizlemeye çalışırken kafasına yada gözüne zarar verirsin. Kafası yeşil kalsın daha iyi. :) Kabuğu ne zaman silersen sil yeşil renk hep olur. Arasıra kuru bölgeye çıkıarak toptan kurumasına dikkat et kabukta oluşan yosuna karşı en etkilisi bu.
Kafasına hiç dokunmayın.Frozen`ın da söylediği gibi temizlemeye çalışırken zarar verebilirsiniz.Hem kafasını tenizlemenize hiç gerek yok. Eğer kabuktaki yeşil renk açılıyorsa bu D vitamini eksikliği olabilir.Yemine vitamin damlatabilirsiniz veya sübye kemiği ekleyebilirsiniz , daha çok UV B ışını almasını sağlayabilirsiniz ya da içeriğinde daha çok D vitamini olan bir yem yedirebilrisiniz.Hatta imkanınız varsa sık sık güneşlendirin.
Sık sık güneşlendirmeye imkanım yok fakat UV-B lamba günde en az 5 saat açık oluyor, hergün sabah ona sanyu turtle stics veriyorum ve verirken üzerine vitamin damlatıyorum, ama eğer subye kemiği daha iyi ise ondan alırım. Bu sırada yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
Günün 5 saati kadarını dışarıda geçiriyor demişsiniz ? Akvaryumdan çıkarıyorsunuz demek mi oluyor? Doğru mu anladım. Eğer çıkarıyorsanız hem siz hemde onun için büyük risk var demektir. Akvaryum dışındaki mikroplar, stres, ezilme tehlikesi vs. onun için zararlıdır. Bu sırada dışarıda temas ettiği insanlar için de solmonella tehlikesi vardır. Kaplumbağalardan ev hayvanı performansı beklememek lazım. Eğer ki böyle bir uygulamaya hala devam ediyorsanız ikinizin de iyiliği için onu akvaryumunda bırakmanızı tavsiye ederim.
Ona temas ettikten sonra ellerimi çok iyi yıkıyorum ve sadece ben temas ediyorum bu konuda bir sorun yok ama dışarıya iyice alıştı diyebilirim yani asıl çıkarmayınca strese giriyor.Fakat mikrobik açıdan ona çok zararı dokunur derseniz bidaha çıkarmam.
aynı sorunu bir kaç gün önce bende yaşadım.. rengi iyice açılmaya başlamıştı ama bakım koşullarının uygun olduğunu,önemli birşey olmadığını düşünerek gözlemlemeye bıraktım. ve ne oldu dersin? kabuk değştirmeye başladı:D atıcağı kabukların rengi sarı-yeşil bir halde..alttan gelen kabukların rengini görebiliyorum..eskisi gibi koyu yeşil bir renk geliyor. belki seninkide bu sebeptendr..bira bekle bakalım.Vitaminlerini ihmal etme.
Çok merak ettim şimdi kabuk nasıl değişiyor acaba, inşallah bende tanık olurum bu olaya :) Bu sırada yukarda bi soru sormuştum en son önemli bir soru bir de onu cevaplayabilir misiniz?
Evet dışarısı onun için uygun değil. Özellikle ele alınıp sevilecek türden ev hayvanları değildir kaplumbağalar. Dışarı yalnızca güneşlendirme amaçlı çıkarmanı onu da kontrollü bir ortamda yamanı tavsiye ederim.
Ben kendi kapluşlarımı 2 yıldır besliyorum benim kilerde öyle olmuştu biz kafasını silerken pamuk kunnandık ben kaplumbağlarıma dur diyince hiç hareket etmiyorlar ben onları biraz eğittim istersen sende deneyebilirsin.