Kuş Forumları > Muhabbet Kuşları
TÜRLER HAKKINDA BILGI
merak ettigim ve cogumuzunda bilmedigini dusundugum bir konuda forumun itici gucu olan ve bu iste uzmanlasmanin otesine gecen arkadaslarima muhabbet kuslarinin genel olarak turleri hakkinda doyurucu bilgi vermelerini istiyorum... konuyu biraz acmakta yarar goruyorum;mesela jumbo hollanda karisimi diye bir yazi gordum,benim bildigim hollanda bir cins ama jumbo irilik ozelligini ortaya cikaran sifat.bildigimiz ingiliz,hollanda ve tepeli muhabbet kuslari.... arkadaslarimiz daha baska cesitler varsa bu kuslarla beraber kalitimsal ozelliklerini yazarlarsa mennun oluruz. bir ornek vermek istiyorum: durusu cok hosuma gittigi icn ingiliz cinsi bir cift edindim ama amacim yavru almakti.yani bilmedigim icin amacima en mesakkatli yoldan hizmet eden bir cinse sahip oldum.bunun gibi ozellikleriyle beraber anlatirsaniz hepimizin bu isi daha bilicli yapacagini dusunuyorum.. hepinize basarilar.........
Selam ; Muhabbet kuşu bir papağan türüdür. Doğal muhabbet kuşu türleri sadece yeşil renktedir. Farklı renklerdeki muhabbet kuşları, yapay seçilim yoluyla üretilmiş doğal olmayan türlerdir.İşte örnek sevimli kuşlarımız:
Açık Yeşil Muhabbet Kuşu
Gri Kanatlı Gök Mavisi Muhabbet Kuşu
Gri Muhabbet Kuşu
Renesif Benekli Mor Muhabbet Kuşu
Lutino Muhabbet Kuşu
Tepekli Opal Kobaltı Muhabbet Kuşu
Sevgiler.
ingiliz, hollanda ve cekoslavakya cinslerini bilirim hepside aynı görünümün biraz irili ufaklı yani ebatları farklı türlerdir bakımları aynıdır yavru almak icinde aynı yöntem uygulanır ingilizdiye kuşa ayrı muamele edecek halimiz yok :)
:))))))) Haklısın
IRONDOG ingiliz cinsine ozel muamele yapilmayacagindan ayni sekilde ciftleseceginden bahsetmissin ama ne yazik ki senin dedigin gibi olmadi.Yazilan aher seyi denedim ama gee de kos kos oturmaktan baska bir sey yapmiyorlar.......
Selam oddemir ; Sana muhabbet kuşlarının çiftleşmesi ve yavru bakımı hakkında bilgiler topladım.Umarım yararlı olurum
Yavru muhabbet kuşu 6-8 aylık olunca erişkinliğe ulaşmış olup, eşleşmeye hazırdır.
Muhabbet Kuşlarının çiftleşmesi nasıl gözlemlenir?
Muhabbet kuşları eş kabullenmede oldukça seçicidir. Çiftler birbirlerini benimsediklerinde çiftleşmek için uygun zamanı beklerler. Kuşlarda seksüel istek güneş ışığıyla uyarıldığından doğru zaman baharın gelmesiyle başlar.
Muhabbet kuşlarının dişisi daha zor eşe gelir, erkek ise dişinin engel olmasına rağmen, her fırsatta dişisinin kuyruğuna dokunmaya çalışır. Dişiyi etkilemek için, kafeste can varsa çanı kuvvetli şekilde çalar. Durmadan, uçacak yer varsa uçar yoksa uçmak için çırpınır, konmak için dişinin yanını seçer. Yan yan sekerek yürür. Ateşli bir şekilde başını sallayarak dişinin yanına yaklaşır. Gagasıyla omuzuna vurur. Bu sırada, heyecandan göz bebekleri küçük siyah noktalara dönüşür. Dişi, birleşmeye hazır olduğunu günlerce sonra gösterir. Dalın üzerine konar oturur. Başını arkaya uzatır. Kuyruğunu havaya kaldırır ve hareketsiz kalır. Erkek mesajı alınca, dişinin sırtına çıkar. Çiftleşme bittiğinde dişi hemen uzaklaşır gider.
Muhabbet Kuşunun yuva yapmasına yardımcı maddeler neler olmalıdır?
Doğada yaşayan kuşlar, güçlü gagalarıyla ağaç dallarını ufalayıp, elde ettikleri talaşı, yuvalığın dibine taşırlar. Kafeste yaşayan kuşlara yardımcı olmak için, yuvanın tabanını üç santim yüksekliğinde, talaşla kaplayın. Yuvaya koyduğunuz talaşın, kimyasal maddelerle işlenmiş ağaçlardan elde edilmediğine emin olun. Ayrıca yuva yapmasına yardımcı olmak için kendir liflerini kafese koyarsak, dişi yuva yapmak için bu malzemeyi kullanacaktır.Yuva geniş bir kafese yerleştirilmeli. Kafes küçükse, yer kaplamaması için kapıyı açıp, dışarıdan yerleştirin. Muhabbet kuşları önce , yuvayı merakla izler. Dişi kuş gün geçtikce, yuvayla daha çok ilgilenir. Yuvanın içine gözatmaya başlar. Bir süre sonra içine girip, sağı solu gagalayıp, kontrol eder. Giderek, yuvada daha çok kalır. Erkek kuş da yuvaya gözatar ama içeri girmez. Dişiden uzak duran erkek kuş, artık daha cüreetkar davranacaktır.
Yuva nasıl olmalıdır?
Pet shoplarda, muhabbet kuşları için uygun ölçülerde hazırlanmış yuvalar bulmak mümkün. Dilerseniz, 25 santim yüksekliğinde, 15 santim derinliğinde ve 15 santim genişliğinde bir yuvayı kendiniz de kontraplaktan yapabilirsiniz. Yuvaların arka kısmında, yavruları kontrol edebilmek için dışarı doğru açılan bir kapı ve ön kısmında anne ve babanın girebilmesi için bir delik bulunmalı. Giriş deliğinin birkaç santim altına, kuşcuların konarga adını verdiği kısa tüneği yerleştirmeyi unutmayın. Dişi kuş, yuvalığa uçtuğu zaman, giriş deliğinin kenarına değil, konargaya konacaktır. Ayrıca dişinin yuva yapabilmesi için arka kısıma bir oyuk yapmanız yuvanın düzgün durmasını sağlayacaktır.
Muhabbet Kuşlarının çiftleşmesi nasıl gözlemlenir?
İlk yumurtadan sonra iki günde bir olmak üzere toplam 4 ile 6 yumurta yaparlar. Yumurtlamak, dişi için muazzam zordur. İlk yumurtadan sonra kuş kuluçkaya yatar. Yalnızca, tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkar. Artık, erkeğin onu besleme zamanı gelmiştir. Bu arada meraklanarak yuvanın içine bakmak gibi bir harekette bulunmanız dişiyi rahatsız edeceğinden bazen yumurtaları kırmak ya da aşağıya atmak gibi eylemlerle de karşılaşabilirsiniz. En iyisi uzaktan takip etmektir.Muhabbet kuşları hislerini çabuk gösteren, çabuk kızan kuşlardır. Özellikle yumurtladıktan sonra yuvasına bakılmasından, kendisi ya da eşi ile ilgilenilmesinden, Kafes ya da yuvasının yer değiştirilmesinden kesinlikle hoşlanmaz. Bunu yumurtalarını kırarak ya da yuvadan aşağı atarak gösterir. Hatta yumurtadan çıkmış yavrusunu dahi yuvadan atabilir ya da gagalayarak öldürebilir. Bazen yeniden yumurtlayacağı zamanda yavrusunu öldürerek aşağıya atabilir. Eğer yumurta boş ya da yavruya bakma niyeti yoksa zaten yumurtayı aşağıya atar.
Yumurtanın döllendiği nasıl anlaşılır?
Kuluçkanın 6'ncı gününde, yumurtanın döllenip döllenmediği anlaşılır. Elinize aldığınız yumurtayı, bir el fenerine doğru tutun. Yumurtanın çekirdeğini görebilirsiniz. Döllenmemiş yumurtanın içinde leke göremezsiniz. Yumurtaların hepsini yuvaya koyun ki dişi kızmasın.
Yavru Muhabbet Kuşu kaçıncı günde yumurtadan çıkar?
Yumurtadaki embriyonun, bebek muhabbet kuşuna dönüşmesi için, belli ısıda 18 gün geçmesi gerekir. Nasıl ikişer gün arayla yumurtladıysa, yavrularda aynı şekilde ikişer gün arayla yumurtadan çıkar. Dişi kuş, farklı boylarda yavrularla ilgilenmek zorundadır. Yuvada hala tüylenmemiş yavru varsa, bunları gece gündüz, kanatları altında korumaya devam eder.
Yumurtanın bulunduğu ortama dikkat etmek gerekir. Aşırı nemli ortamda embriyonal ölümler görülür. Taban ve tüneklerdeki ıslaklık sonucu ise mantar ve küf üremeleri oluşur.
Yavru Muhabbet Kuşunun sağlıklı yetişmesi için nelere dikkat edilmelidir?
Yuva sıcaklığı 37, ev sıcaklığı ise 16-18 derece olmalıdır. Yumurtaların kurumaması için kafesin içinde nem oranı yüksek tutulmalıdır.
Kuşlar, filizlenmiş tohumlar ve özel kuluçka yemleriyle beslenmeli.
Yuvalar her gün kontrol edilmeli. Yuva kontrolü, kuşun yuvada olmadığı zamanlar yapılmalı.
Yumurtaların kabukları yavrulara zarar verir. Yumurta kabukları, zaman geçirmeden yuvadan alınmalı.
Yavrulardan biri ölmüş olabilir. Diğer yavruların sağlığını tehtid eden ölü yavru mutlaka yuvadan çıkartılmalı.
Yavrunun kursağına hafifce dokunun. Genellikle boştur. İyi beslenmeyen yavrular, gelişimlerini tamamlayamazlar. Anneler, yeterince beslenmemiş olabilirler. Bu yüzden yavruların ve annelerin özel olarak beslenmesi gerekir.
Kuluçka döneminden önce satıcılardan beslenme şırıngası ve yavru yemi alın. Yavruları ilk 14 günde şırıngayla, daha sonra kaşıkla besleyin.
Besleyeceğiniz yavruyu, yumuşak bir kağıt havlunun üzerine yatırın. Hazırladığınız özel yemi, şırıngayla yavrunun diline damlatın. Kursağı doluncaya kadar bu işleme devam edin. Annenin yeterince besleyemediğini inandığınız yavrulara bu işlemi her gün uygulayın.
Yavru Muhabbet Kuşunun gelişmesi nasıl olur?
Yavru yumurtadan çıktığında 2-2.7 gram ağırlığındadır. İlk beş gün boyunca gözleri kapalıdır. Sırt üstü yatar pozisyonda, annesinin yemlemesini bekler.
6-8'inci günler arasında yavrunun ağırlığı 12-14 grama ulaşır.
7'nci gün kanat tüyleri belirmeye başlar.
8'inci günde başını dik tutmaya başlar. Birkaç sıçrama yapabilir.
9'uncu gün kuyruk tüyleri büyümeye başlar. Gözleri açılır. Kuyruk kısmına oturarak beslenir.
12'nci gün, tüm ince tüyleri çıkmıştır. Ağırlığı 23 grama ulaşır.
17'nci gün tüm tüyleri tamamlanır. Hala yuvadan çıkmaz.
21'inci gün, tüy renkleri belirginleşir.
28 ve 31'inci günler arasındayavrular tırmanabilir. Kanatlarını çırparlar. Yuvadan çıkabilirler.
28'inci gün, tüm tüyleri tam anlamıyla çıkmıştır. Renkleri büyüklerinkine nazaran daha mattır.
3-3 aylıkken, gençlik dönemi tüy değişimi gerçekleşir. Yeni çıkan tüyleri, büyüklerinki gibi parlak olur.
slm.aslına bakarsan muhabbet kuşlarının çeşitliliği sadece anavatanları avustralya dan ayrılmaları sonucu ortaya çıkmıştır.aynı karakteristik özellikler kanaryalarda da görülmektedirler gerek iklim gerek beslenme şekli ile tamamen kafese bağımlı hale dönüşmüşlerdir.örnek vermek gerekirse sizin hollanda bizim hollandiz dediğimiz ırk,jumbo adı verilen ve irileşmesi de tamamen dış etkenlerden dolayı meydana gelmiştir,bu yine beslenme ve diğer faktörler sonucu tıpkı insanlar gibi karakteristik ve fiziksel farklılık gösterir.ancak bakım konusu hemen hemen aynıdır.aynı tip yem ve yuvalıklarla üretebilirsin.bu arada doğal hallerinden de gözle görülür farklılıklar yaşamışlardır,örneğin tüm kafes kuşlarının makus kaderi olan kanat kısalmaları,kuyruğun doğal hali olan yelpazeye benzer şeklinden daha çok çubuk şekline dönüşmesi gibi.üzücü ama ne yazıkki doğallıklarını bizim sayemizde yitirmişlerdir.
merhaba deepfishing48.bilgilerinizi aktarmışsınız ve ben sizin yazdıklarınızla ilgili birşey sormak istiyorum.ben kuşlar için bir pet shoptan yuvalık aldım ama konargası dışa doğru değildi yani bu doğru mu?içe doğru takılmıştı konarga.ben de o şekilde aldığım için bişrey yapmadım ama konarganın dışa mı bakması gerekir yoksa yuvalığın iç kısmında mı olmalı.şimdiden teşekkürler :)
.
Yuvalıktaki konarga içe değil dış tarafa çıkıntı oluşturmalıdır. Erkek ve dişi kuş yuvalığa giriş çıkışlarda konargayı kullanır. Pet shoptaki arkadaşın konargayı yer kaplamaması için o şekilde taktığını tahmin ediyorum. Hatta genelde konargayı ayrı olarak yuvanın içine atarlar.