Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Deri ve Kabukta Deformasyon

Merhaba degerli kaplumbaga severler, Benim iki adet su kaplumbagam (Trachemys scripta elegans) var. Biri disi ve digeri erkek, iksi de 5 yasindan biraz daha buyukler. Disi kaplumbagamda kabuk deformasyonu olustu, ve sanirim artik geri donusu olmasa da gunluk gunes banyosu ve kasliyum, ve vitamin destegi ile en azindan daha ileriye gitmesini durdurabilirim. Baska bir sey yapabileceksem lutfen paylasin. Ikinci problem ise, hayvanin boyun kisminda farkettigim deri deformasyonu. Koyu sari renkte bir acik yara. Neden, nasil oldu bilemiyorum, ilk kez dikkatimi cekti. Diger kaplumbagamla oynarken ya da benzeri bir sebeple mi oldu onu da bilemiyorum. Cok zor bir acida old. icin fotografini maalesef cekemiyorum. Hayvanda herhangi bir istahsizlik, ya da hareketsizlik durumu yok. Gayet saglikli ve yemlenmesi normal. Kaplumbagamin yarasina puppix yardimi ile Batticon surdum, kuruduktan sonra da ilik, ve tuzlu su ile banyo yaptirdim. Baska yapabilecegim bir sey gelmedi aklima. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Saygilarimla

img

seamansoul

20 yıl 8 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Seamansoul Verdiğin vitaminin markası nedir , içerisinde D3 varmı? Gerçi hepsinde var ama genede kuru mamalara ilk hafta 2-3 sonra her hafta 1-2 damla bebekler için d3 vitamini katkısı olan Devit3 damlatabilirsin. Kalsiyum metabolizmasını sadece D3 vitamini destekliyor. Daha fazla verme doz aşımı olmasın. Yara için doğru yapmışşın , ne olduğunu bilemiyorum ama düşünceme göre tuza gerek yok mantar olduğunu sanmıyorum ama zararıda olmaz. Bir kaç gün böyle batikonla tedavi edip sonuca bir bakmak lazım. Kolay gelsin

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Frozen selam, Cevabin icin tesekkurler. Kaplumbagalarim icin vitamin kullanmiyorum, cunku onlara verdigim kuru mamanin (Tetra Pond Sticks) icinde D3`un oldugu gozukuyor. Yine de vitamin alip, daha dikkatli bir bakim prensibi uygulayacagim. Kabuk deformasyonu icin yapabilecegim bir sey var mi ? Yani, geriye dondurme sansim ? Tekrar tesekkurler.

img

seamansoul

ÖZEL MESAJ

Malesef kabuk deformasyonları kalıcı ama kaplumbağa hala hızlı gelişme dönemindeyse sonraki halka büyümelerinde görselliği biraz toparlıyabilir ama deformasyon düzelmiyor. Evlerde beslenen özellikle kara kaplumbağalarında ne yaparsak yapalım az çok deformasyon olur. Eğer deformasyon kabuğun arkadan yukarı kıvrılması filan gibi anormal boyutlara ulaşmamışsa bu görsel bozulmanın ona bir zararı yok sadece görsellik bozuluyor. Fakat bu bozulma yeterli kalsiyum alamadığını yada aşırı protein aldığını gösteren bir uyarıdır. Yani bir manada yanlış beslenme hatası uyarısı ki başka vücut organlarında da risk oluşabileceğini de düşünebiliriz. Mesala ağır protein ve böbreklerde yorulma gibi. Bu deformasyon besin yolu ile kalsiyum ve protein alımı arasındaki oranın bozulduğunu göstersede daha ziyade aşırı protein alması ve buna bağlı aşırı hızlı büyümesi olarak yorumlamak lazım çünkü kalsiyum alamaması esas olarak kabuk yumuşaması olarak ortaya çıkıyor. Yani kalsiyumu arttırmak tam çözüm değil. Yapılması gereken mutlaka proteini azaltmak buna karşın kalsiyumun etkili alımını bir miktar (kalsiyum+d3) desteklemek.

img

frozen

ÖZEL MESAJ

sevgili seamansoul kaplumbağalarda sıkça görülen hastalıklar başlığına bakarsan eğer kabuk deformasyonu hakkında bilgi bulabilirsin:)

img

_ceren_

17 yıl 2 ay 6 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaşlar tekrar selam, Sizlere bahsettiğim açık yaranın nedenini anladım bugün. Dişi kaplumbağamın boğaz kısmı (şu körük gibi olan kısım) biraz şiş ve kabuklarının ön uzantıları tahriş ediyor. Neden bu kadar şişer, ne yapmak gerekir? Tavsiyeler için şimdiden teşekkür .

img

seamansoul

ÖZEL MESAJ

Merhaba seamansoul.
İlk kabuk deformasyonu bilgileri ile bu son bilgiyi birleştirince obezite mi diye düşünüyorum. Tabi görmeden uzaktan konuşuyorum.
Ama gene temkinli olmak lazım çünkü eğer boynu içeri çekemeyeceği kadar adeta yüzük gibi şişmişse bu böbreklerin düzgün çalışmadığının sinyali olabilir. Ama sende bu durumun olduğunu sanmıyorum çünkü o zaman ilk söyleyeceğin şey boğazı şişti demek olurdu demekki anormal bir durum yok bir miktar obezite şişkinliği var diye fikir yürüttüm.
Onu fazlamı besliyorsun yada evde ona kıyamayan günün her saati sürekli yem atan birileri daha varmı ? Yada beslenme rejimi nasıl ? Salam sucuk beyaz peynir ekmek gibi cisimler varmı yedikleri içinde ?. Sebzelere doğru yönelmeni tavsiye edeceğim. İlk önerim geçerlidir protein mutlaka azaltılmalı obezitede olsa böbrek yetmezliği de olsa.. Eğer koyabilirsen foruma bir resim eklermisin özellikle boğaz bölgesinden.

img

frozen

ÖZEL MESAJ

Frozen selam, Evet, maalesef onu evde besleyen cok kisi var. Gunde iki uc avuc dolusu kuru yem yiyorlar her iki kaplumbagam da. Kesinlikle salam, sucuk, vb ile beslemiyorum, kesinlikle sadece kuru, bitkisel yem. Ama bundan sonra sadece uc-dort gunde bir, soyulmus salatalik ve cuzi kuru yem ile besliyorum. Galiba benim sorunum obezite... Bu da kabuk deformasyonunun fotografi. Sevgiler...

img

seamansoul

ÖZEL MESAJ

Tekrar merhaba,

Kaplumbagam maalesef her gecen gun biraz daha kotuye gidiyor. Kabuk deformasyonunu durdurmus olsam da, boyun bolgesindeki sislik ve acik yara daha da kotu bir hal aldi. Konu ile ilgili arkadaslardan, Izmir`de Red Ear Slider`lardan anlayan veteriner klinigi adresi rica ediyorum. Yine de yapacagim bir sey vardir diye de size kaplumbagamin son halinin fotografini gonderiyor, yorumlarinizi bekliyorum.

Saygilarimla

[IMG]http://i180.photobucket.com/albums/x181/seamansoul/G_r_nt015.jpg[/IMG]

img

seamansoul

ÖZEL MESAJ

img

seamansoul

ÖZEL MESAJ