Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
YETERLİ Mİ?
Belki bir yada iki ay önce aldığım kaplumbağlarım malum fanuslarda yaşıyordu.Burda FROZEN ın büyük yardımlarıyla aşağıdaki hale getirdim ortamlarını:
(tabi bu ortam 1-2 ayda değil 2 gün içinde oluştu:)
Şuanda ise içindeki beyaz taşların hepsini aldım.Çünkü hem daha fazla kokmasına sebep oluyor, hemde araları çok fazla kirlendiğinden temizlemesi zor oluyor.
Birde şuan çok küçük olduklarından, dalmalarını zor olacağını, ve dipte daha raaht gezmeleri için sularını yarıya indirdim.Alttaki taşın seviyesi kadar. Üstteki kayayıda şimdilik kaldırdım.Belki bir asma kat yaparım onlara.
Ama şimdilik bu ortam onlar için YETERLİ Mİ?
hacı guzel yapmıssın usteki taşı kaldırmakta mazallah taş kayar felan kapluş ezilir ;)
Çok güzel olmuş eline sağlık.Senin kucuk afacanlar boyle guzel bir ortamda bakılırsa 2-3 aya boylarını nerdeyse ikiye katlar :)Bu arada ortadaki taşlar pek saglam durmuyor gibi her ne kadar suan icin pek sorun olacaga bensemese de sen yinede bir asma kat yapmaya calıs.İnternette ve bu sitede bir sürü örneği var onlara bakarak cok guzel bir sey yapabilirsin.Bu arada korkma onlar sukaplumbagasi kucuk de olsa yuzmeyı bılırler o yüzden suyun seviyesini artırabilirsin.
Aredrum
Bana göre yeterli. Temel yaklaşımında bir hatan yok. Düzgün derli toplu ve doğru bir yaklaşım olmuş. Senin Emys ler şanlı keratalar , gördüğüm kadar bol bol yüzecek yerleri var.
Hatan yok ama bazı kişisel öneriler olabilir mesela ısıtıcı ve filtreyi yan yana alarak ısıtıcıyı su akışı yönünde takarsan ısı akvaryumda daha kolay dağılır. Suda yaratılan ufak bir akıntı pislikleri bir köşeye toplayabilir sonra oradan alınması kolaylaşabilir. Birde bence hava emme borusu tamda ön camda görüntü kirliliği yapmış. Olayı anlayamadım ama oradan su mu akıyor. Tam tersi oradan içeri hava emmesi lazım. O aparat akvaryuma hava vermek için kullanılır ama sende tam tersi olmuş su çıkarıyor gibi gördüm.
Akvaryum iç tasarımı zaten asla bitmez. . Üşengeçlikten kendimiz kurtulabildiğimiz her an şurayı şöyle yapsam daha mı iyi olur acaba diye restorasyon eylemleri başlar. Sende zamanla yavaş yavaş daha çok şeyler yaparsın. Ne zamanki aman boş ver demeye başlarız işte o an bilin ki heyecanımızın bittiği ve su kaplumbağası bakımı klasik sonun başladığı andır.
Yeri gelmişken belirteyim su hacmi ne kadar çok olursa dengesinin bozulması o kadar zor olur. Akvaryum içinde zamanla oluşan yararlı bakteriler bir manada minik askerler biz durumu fark etmesekte bizim yanımızda müttefiğimiz olarak güçleri yettiğince mücadeleye girerler. Çürümüş artıklar yok edilir oluşan zehirli amonyak dönüştürülür falan filan. Suyun dengesini koruduğumuz zaman işte bu mikro askerleride korumuş oluyoruz. .Senin akvaryumun geniş , su hacmini düşürdüğünü söylediğin miktar bile miniklere yetecek gibi gözüküyor ama dediğim gibi izole ortamlarda ne kadar çok su o kadar sağlık ve iç düzen demek.
Kolay gelsin..
Elinize sağlık başlangıç için bence yeterli. Suyu ne kadar çok olursa o kadar iyidir, bir asma kat yapıp o kocaman taşı da çıkarabilirsin. Zamanla büyüyecekler, biz 9 ay önce 3,5 cm kabuk boyu ve 24 litre akvaryumla başladık şimdi tosbiklerimiz 9,5 cm ve akvaryumları 200 litre. Selamlar
Frozen aldığım yerde de bana aynı şeyi söyledikler orda hava alıcak dışarda kalsın dediler ama ben çalıştırınca su gelmeye başladı:)Şimdi su seviyesini alçattığım için o boruyuda çıkardım. Öncelikli yapacaklarım arasında zaten asma kat mevcut. Tavsiyeleriniz için teşekkürler.
aredrum seninle aynı filtreyi kullanıyoruz.Bende o borudan hava alıyor.Filtre kapalıyken o şeffaf borunun filtreye takılan kısmındaki yöne dikkat ederek tak.Yine olmazsa üsten biraz hava üfle sorun duzelecektir.Suya hava vermek kaplumbagalar ıcın cok gereklı olmasada suyun daha temiz kalmasını sağlıyor tavsiye ederim yani o boruyu kullan :)
huleyn dediğim gibi satıcıda bana ordan hava alıcak dedi ama aldığım ilk günden beri ordan su geliyor. bende hava çıkışı ilk resimde boruyu taktığım yerin hemen altında daha büyük bir açıklık var orda çıkıyor.Hatta ilk resimdeki önce camdaki hafifi su kabarmasının sebebide o hava. Şelale filtreleri gibi bişeyler okumuştum internette ne akdar doğru bilmiyorum ama acaba o borunun mantığıda öyle birşey mi? Çünkü anladığın kadarıyla; Filtrenin sünger kısmından suyu çekiyor, o borudan temiz suyu veriyor: o bizden tarafa olan açıklıktanda hava ile su sirkülasyonunu sağlıyor sanırım.
Hayırlı olsun, ferah ve güzel bir akvaryum, miniklerin tüm ihtiyaçları tamam, güle güle otursun yüzsünler :) Bence de hazır yeriniz varken su seviyesini yüksek tutun. Mesela ben sonradan çok pişman oldum, kaplumbağamızın içinde kaybolacağı kadar çok yüzme alanı sağlamak sadece bebekken mümkündü, keşke diyorum hazır küçükken tam anlamıyla çok derin su olan bir akvaryumu olsaydı, sonradan istesek de olmuyor, büyük bir akvaryumda bile 40 metreden görünecek durumda şimdi :), hiç olmazsa bebekken doya doya yüzsünler (tam olarak nasıl hissettiğimi anlatamadım pek ama...) Düşecek/kaplumbağalar düşürebilecek gibi durmuyor ancak yine de iki kayayı üstüste tutacaksanız mutlaka yapıştırmanızı tavsiye ederim (akvaryum silikonuyla), insan bazen ne çabuk büyüdüklerini ne kadar güçlendiklerini farkedemeyebiliyor, tatsız bir kazaya yolaçabilecek en küçük bir risk de olsa, yapamazlar nasıl olsa diye düşünmemek lazım, tedbirli olmakta büyük fayda var. Kuru bölge ve su sıcaklıklarını birer dereceyle takip edebilirsiniz; iç dekorasyon için oyalanabilecekleri, saklanıp tırmanabilecekleri birşeyler (yapay bitki, kütük gibi) ama mutlaka güvenli olan (suya salınım yapmayan, sıkışmayacakları, devrilmeyecek) birşeyler koyabilirsiniz. Filtreyi kısa kenara, yani akvaryumu uzunlamasına görecek şekilde ve ısıtıcıya yakın olarak yerleştirirseniz daha iyi verim alırsınız. Tebrikler, tekrar hayırlı olsun..
Aredrum filtre ile herşeyi doğru anlamışsın tek sorun o borudan su akması.Borudan hava alıp temiz suyu verdiği yerden havayı da vermesi lazım filtrenin.Bak resimdeki benim filtre aynı sekil neyi yanlış yaptığını anlayamadım bir türlü :)