Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Lütfen Yardım!! - 3.sayfa

Merhaba arkadaşlar, Yaklaşık üç, dört ay önce bahçeme kabuğunun yarısı dökülmüş bir kaplumbağa girdi. Kabuğu beni gerçekten rahatsız ediyor. Sanki birileri bile bile yapmış gibi. Ben türünü tam olarak bilemiyorum. Ne yediğinide bilmem mümkün değil. Arada su veriyorum 2 yudum içip gidiyor. Çok ürkek bir hayvan. Resmini sizlerle paylaşıyorum. Ne yapmam gerektiği hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. Selamlar.. [URL=http://imageshack.us][IMG]http://img229.imageshack.us/img229/1287/dscn1226zz6.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=229&i=dscn1226zz6.jpg][IMG]http://img229.imageshack.us/img229/1287/dscn1226zz6.c1e5dd4852.jpg[/IMG][/URL]

img

kaplumbaga123

16 yıl 10 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yamuk ismini espiri olarak söylemiştim fotoğrafına bakarken üst halkalarında bir eğrilik gördüm takıldım. Sevdiysen sen bilirsin ama büyüdüğü , yakışıklı bir kaplumbağa olduğu zaman bu ne biçim isim diye sana sitem etmesin...
Açıkça söylemek gerekirse kaplumbağalar için tür tahminim var (Testudo graeca) ama bu fotoğraflara bakarak kesin bir tür ve cinsiyet tayini yapmam , yapana da pek inanma. Tepeden bakarak tür tahmini yapmam için kabuğun kenar halkalarının (marginal) en arkadakini çok net görmem lazım. Yada daha etkilisi bu başlıktaki 4 cü mesajımda yazdığım gibi butlarda mahmuz varmı yokmu görmem yada senin iyice bakıp bize söylemen lazım. Şöyle ufacık çıban gibi çıkıntılardır. Kaplumbağaların tersten çekilmiş net fotoğrafları belli eder.

Yardımcı olması için Bu aşağıdaki fotoğraf benim pikonun arkadan fotoğrafı oklarla işaretli mahmuzları var çünkü o bir Testudo graeca ( ibera)

Bu fotoğraf ise wikipedia dan. Bu bir Testudo hermanni ( boettgeri) Çünkü işaret ettiğim gibi butlarında mahmuzları yok kuyruk ucunda kemiksi koni uç var

Bu fotoğrafta wikipediadan ve Testudo hermanni  çünkü en arka marginalin tam ortasında ayrım çizgisi var. Bu çizgi graeca`larda olmaz orası bütün olur.

Ben Yamukta dahil tümünün aynı tür olduğunu düşünüyorum hatta aynı anneden akraba olmaları çok kuvvetli. Eğer Edirne Kırklareli gibi Türkiyenin Avrupa sınırına yakın oturuyorsan hem T. hermanni hemde T. graeca olabilme ihtimalleri var. Ama istanbul dahil Anadoluda herhangi bir ilde oturuyorsan sadece T. graeaca türü olabilirler. Bunların dışında başka bir seçenek zaten yok gibi birşey. İran ve Suriye sınır illerinde de 2 tür daha var ama çok azdırlar.

Klipsli lamba dediğim böyle dibinde mandalı olan bir aparat kolayca her yere takılabiliyor. Ampulu de bildiğimiz heryerde satılan normal ampul. Softone özelliği olursa kaplumbağanın gözleri için daha iyi olur. Pınarın Meleğin gecekondusu mesajında akvaryum kenarına takılmış bir örneği var.

Kış uykusu konusuna gelirsek bahçem olmadığı için bu konuda yaşanmış bir tecrübem yok. Benimkiler 3 senedir evdeler hiç yatmadılar.  Mevsim dönümlerinde bir sersemlik tembellik oluyor ama sonra geçiyor. Büyük kaplumbağalara evde bakmak zor olacaktır. Onlar bahçede başlarının çaresine bakacaklar zaten geçtiğimiz senelerde yatmışlardır tecrübeleri var. Tek sorun bahçe onların hareket olanağını kısıtlıyormu , yuva yapmaya uygun bir yer bulabileceklermi...
Yamuk ise kolay aslında sana kalmış minik olduğu için eve de alınabilir 50*70 üstü açık bir kasa yaparsın içine birde ufak kapalı yuva koyarsın içinde yaşar. Genelde dertleri karın doyurmaktır. Benimkiler sabah 8-9 gibi uyanırlar yanan lambalarının altında 1 -1.5 saat daha uyur iyice ısınırlar sonra 11 gibi önlerine yemekleri suları konur kıtır kıtır yerler. 1 -1.30 arası kapalı yuvaya geri dönerler sabaha kadar gene uyurlar.. Ama alır bahçeye çıkarırsam saat 1-2 gibi uyumaz dolaşır sürekli aranırlar.
Seninkiler gece ne yapıyor ? Bahçede nerde nasıl uyuyorlar ? Yağmurlarda nerde kaldılar ?
Bilgenin kabuğunun iyileşmesine sevindim sen biraz yardımcı ol ama çok zorlama daha ziyade doğal olarak düşsünler. O zaten uygun bir yer bulursa kabuğunu sürtecek kendini kaşıyacaktır..
Kolay gelsin...

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Galiba bu sefer fotoğrafı yükledim.. Bu açıklatıcı bilgiler için teşekkür ederim. Benim evdekilerin hepsi mahmuzlu ama fotoğraflarda belli olmuyor.. Tecrübeli kaplumbağalarım yuvalarını yaptılar diye düşünüyorum. Biri yağmurlu günlerde nanelerin orada kalıyor ki ben birazda yuvanın üstüne saman koydum. Diğeri bilge kaplumbağam ise ağaçların altında uyumayı tercih ediyor ki ben yine saman koydum oralara.. Ben Samsun`da ikamet ediyorum. 20 senedir buradayım ve bu sene kadar kaplumbağası bol bir yıl görmedim. Dağlık bölgedeki ağaçlar gün geçtikçe azalıyor daha doğrusu azaltılıyor.. Bu yüzden hayvanlar yer değiştiriyor olabilir.. 

Yamuk için ise arkadaşımdan bir balık akvaryumu aldım.. Şimdilik idare edeceğini düşünüyorum. Ama içine ne koymam gerektiğini tam olarak bilemiyorum. Forumda araştırdım. Güzel bilgiler elde ettim ama yinede yardımlarınıza açığım. Selamlar..

img

kaplumbaga123

ÖZEL MESAJ

Bir kaç şey buldum. Yararlı olabilir mi? Sürüngen Altlığı http://www.hepsiburada.com/productDetails.aspx?Categoryid=562597&Productid=ptay15 Sürüngen Toprağı http://www.hepsiburada.com/productDetails.aspx?Categoryid=562597&Productid=ptar4001942028486 Sürüngen Isıtıcıları http://www.hepsiburada.com/productDetails.aspx?Categoryid=562597&Productid=ptar6500201011309 http://www.hepsiburada.com/productDetails.aspx?Categoryid=562597&Productid=ptar6500201011347 Bu arada Yamuk`un tırnakları fazla uzun ve sivri gibi. Onlar kesilr mi?

img

kaplumbaga123

ÖZEL MESAJ

Bu ürünler hakkında tecrübem yok ama ben biraz soğuk duruyorum. Sebebi bu ürünlerin yüksek maliyetleri var ama buna karşın
bizim kara kaplumbağalarımız için sağlayacakları fayda düşük.

Örneğin maddiyat sorun değil diyorsan o pahalı toprağı kullanabilirsin sakıncası yok ama malesef bir kere almakla bitmeyecek zamanla
sürekli yenilemek gerekecek. Kaplumbağa büyük ve küçük tuvaletini yapınca ıslanan o bölgeyi bir miktar toprağıyla alıp atmak lazım.

Dip malzemesi olarak pek çok şey kullanılıyor ama ben saman yada talaş kullanmayı hiç istemedim. Her zaman üzerinde torf diye
yazan kaliteli poşet toprak koydum. Her markayı da almıyorum. Yapısı bana daha uygun geldiği için ANADOLU marka poşet toprak
kullanıyorum. Kullanmadan önce yere serip bir miktar kurutuyorum çok ıslak koymamak lazım. Yeni konulduğu zaman gevşek olan
toprak zamanla iyice oturmaya başlıyor. Yukarda saydığım sebeplerden dolayı toprak miktarı zamanla azalmaya başlıyor arasıra
ekliyorum. 6-12 ay sonra ise toprak iyice ufalanarak ince toza dönmeye başlıyor bu yüzden gerek gördüğün zaman sıcak günlerde toptan
değiştiriyorum.

Kuzey Avrupa ülkelerinde kaplumbağa beslemek oldukça revaçta. Adamlar kocaman terraryumlar yapıyorlar.
Bir bölgede taş diğer bölge toprak veya özel malzemeler filan kullanarak kaplumbağanın yemiyeceği yada ulaşamayacağı çeşitli
bitkiler ekerek estetik terraryumlar yapıyorlar. Doğalarında kaplumbağa olmadığı için bizden daha meraklılar.Eh onlar kaplumbağalarını
bizim gibi doğadan bulmuyorlar , tek bir graeca ingilterede 100-200 pound. Hatta bu fiyat kaplumbağanın yaşına ve türüne göre yukarı
doğru alır başını gider.

Isıtıcılara gelirsek. Gündüz lambaları olduğu için ısıtıcıya gerek duymaz ama gece eğer ev soğuksa ısıtıcıya gerek olacaktır fakat o link
yolladığın ısıtıcılar daha ziyade kapalı ortamlarda bakılan iguanalar yılanlar için. Zaten eğer yuvanın üstü açıksa işe yaramayacaktır.
Kaplumbağa terrayumlarının üstü açık olmalı içerde nem olmamalı. Benim evim kışın serinlemek için cam açacak kadar sıcak oluyor
bu yüzden gündüz kaç derece olursa olsun lamba yakarım ama gece uyudukları için pek ısıtıcıya gerek duymadım.
Kaplumbağa terraryumu evde sıcak esintisiz bir yerde durmalı ama eğer ortam serinse gece terraryum üstünü örterek içini hafifçe soğuğu
kıracak kadar ısıtmak iyi olur. Tüm terraryumu ısıtmak yerine gece uyuyacağı kapalı yuvayı sıcak tutmak daha mantıklı.

Nasıl diye sorarsan bende yıllardır bu sorunu düşünür dururum ama daha bir yöntem bulup beceremedim. Malesef bir önerim yok :))
Bir ara 25 wattlık normal bir lambayı aliminyum folyo ile ışık sızdırmayacak şekilde sarıp kapatarak uyduruk bir ışıksız ısıtıcı yapsam ,
kaplumbağaya değmeyecek bir şekilde kapalı yuva içine yerleştirsem mi diye düşünmüştüm ama çok gerek olmadığı görünce konu
öyle kaldı. Çünkü içine lamba yerleştirmek için çok özel bir kapalı yuva yapmak gerekecekti.

Kaplumbağa tırnaklarını kesme doğal yapısında kalsın. Aslında doğal yaşamda taşlık sert yerlerde dolaşırken bir miktar törpülenmiş oluyor.

Terraryum içine kaplumbağanı ters düşürecek herhangi bir taş yada yükselti koyma. Bunlar herşeyin üstüne tırmanmak isterler birde
sanıldıklarından çok daha yetenekli tırmanıcılar ve firarilerdir. Temkinli davranmak diye birşey bilmezler. Heryerden küt diye düşerler.

Son bir uyarım dışkısını yapmadan sakın odaya halı üstüne bırakma. Çaktırmadan kaş la göz arası yapıverirler , benim başımı yaktılar
bu yüzden. Birde yaptığı yetmemiş üzerinde dolaşmış  heryere bulaştırmış halıyı sileceğim diye 2 saat uğraştım.

img

frozen

ÖZEL MESAJ

Çok teşekkür ederim. Bitirince fotoğrafını koyarım. Eksiklerimi söylersiniz.

img

kaplumbaga123

ÖZEL MESAJ

Yamuk maalesef yemek yemiyor. Sera prefesyonel vardı. Şimdi yeni bir tane aldım. Sera Raffy. İnşallah bunu yer. Yada yemesi için ne yapmam lazım? Selamlar..

img

kaplumbaga123

ÖZEL MESAJ

Anadolu marka toef bulamadım ama başka bir markanın torfunu aldım. Bu toprağım içine çim tohumu yada marul falan eksem nasıl olur? Zamanla çimende dolaşır gibi olur yada kendi yemeğini kendi yer.. Tabi dezavantajları ne bilemiyorum. Selamlar.

img

kaplumbaga123

ÖZEL MESAJ

Yememesine üzüldüm , hasta mı acaba? Korku belirtisi yüksekmi ?  Tutsaklığa ve yeni ortama alışmaya mı çalışıyor da ondan mı yemiyor diye düşünmeden edemedim. Onu lamba ile ısıtıyormusun.
Isı çok önemli. Ya diğerleri şu sırada ne yapıyorlar ? Onlar nasıl?  Ben de sanki sen de İstanbuldaymışsın gibi geçen mesajda yağmurları soruyordum ama galiba oralara da yağdı.
Vital`ı acaip sever bunlar Sera içine ne koyuyorsa artık dayanamaz verdiğin kadar yerler. Çok fazla da verme. Ufaklık için günde kırılmış 2 tane profesyonel yeter büyükler içinde  4-5 tane yeterlidir.Bu yemi ana gıda olarak değil
destek olması için veriyoruz. Profesyonel denilen yem içinde kalsiyum olması çok yararlı. Ufaklık için birde Kaplumbağa vitamini almalısın Sera yada Beaphar marka !!! ..Masraf nasıl büyüyor değilmi.

Direk yaşadığı yere birşey ekme derim çünkü sadece 15 dakika içinde yeni çıkan tüm filizleri kazacak , ezecek ve harap edecektir. Ama ayrı yassı bir yerde örneğin kare peynir kutuları olabilir mesela darı yada çim ekip sonra
yeşillendikleri zaman söküp halı gibi getirip yaşadığı yere koyabilirsin. Ayrıca üzerine tuvaletini yaptığı zaman yeşillikleri temizlemek zor olur.
H999 , zamanında darı ekmeyi denemişti hatta ana sayfadaki kaplumbağa resimleri içinde taa ilk başlarda kaplumbağaların ekilmiş darıları berbat ederken çekilmiş resimleri olacaktı.
Aslında bazı konular var ki forumlarda biz olumsuz şeyler yazsak bile bizzat denemek lazım. Ben pek çok saksıya karahindiba tohumu ekmiştim ve çıktılar da ama çok mu suladım nedir kısa sürede üzerleri beyaz toz gibi
küf oldu kaplumbağalara veremedim. Sende mesela darı gibi karahindiba da ekebilirsin. Denemek lazım.

img

frozen

ÖZEL MESAJ

slm arkadaşlar buradaki konuyla ilgili olduğu için ben de birşey yazmak istedim... Kaplumbağalarıben de çok seviorum. İstanbulda ki evde su kapluşlatı, Şiledeki evde ise bahçede kara kapluşlarım var. Bahçe oldukça geniş 200 metreye 20-30 metre diebilirim, ben de oralarda etrafta buldukça kapluşları bahçeye getirdim hala da bulursam buyuk bır sevınçle bahçeye getiriorum. sımdılık 7 taneler ve arkadas oldu hepsi, otları yıyolar ama en sevdıklerı sey domates. Her gun domates verıorum ve bayıla bayıla yıyolar ve çiçek yaprakları çok sevıolar... Sorum şu gecen hafta bahçede dolaşırken bı tane bebek kapluş buldum küçük parmağınızı düşünün onun sadece 1 boğumu buyuklugunde. muhtemelen daha vardır bahcede sanırım tek başına o çıkmamıştır 1 kaç yumurta olmuştur. önce onu eve aldım ama sonra içim rahat etmedi ve bıraktım bahceye tekrar ama önumuz kış buyukler kendılerıne bı yer kazdılar oraya gırıolar amşam soğuk olunca hava ya o küçük ne yapacak fikir verirsenız sevınırım....

img

mehhhhh

17 yıl 2 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

mehhhhh
Sorun olan özgürlüklerinin kısıtlanması. Yoksa büyük küçük demez başlarının çaresine bakabilirler yeterki özgür olabilsinler. Bahçe bu manada özgürlüklerinin bir parça kısıtlanması demek. Kaplumbağalarda
bildiğin gibi annelik babalık olayı yok. Doğdukları an kendi başlarının çaresine bakmak zorundalar. Senin bahsettiğin yavru kaplumbağa o kadar minikse biraz geç doğmuş olmalı , yeterince hazırlık yapabildimi
başının çaresine bakabilirmi bilemem. İçgüdüleri ona yol gösterecektir.
Sonuçta doğada da çeşitli sebeplerle dayanamayan başının çaresine bakamayan ve ölen kaplumbağalar vardır. Hepsi yaşamayı becerir demek yanlış olur. Başının çaresine bakıp bakamayacağı biraz bahçenin
uygun olup olmamasına da bağlı.Ben olsam ufaklığı gece takip ederdim bakalım ne yapıyor geceyi nerde geçiriyor. Artık vakitleri geldi kışı geçirecek bir yer hazırlamak zorundalar. Sen büyüklerin gece içine
girdikleri yuvalarını gördünmü. ? İmkanın varsa fotoğraf koyabilirmisin.
Minikte ya başının çaresine bakar yada kışı atlatamaz buna doğa karar verecek.

img

frozen

ÖZEL MESAJ