Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Akvaryumu Büyüttüm - Melekondu :D

Arkadaşlar, Melek Bey`in mevcut akvaryumunu daha verimli kullanmak için yaptığım düzenlemeleri aşama aşama paylaşmak istiyorum. Akvaryumun dışında bulunan kuru bölgeler akvaryumu tam kapasite kullanmaya olanak verirken, türlü yapım zorlukları, düşünülmesi gereken detayları bulunduğu için pek yaygın değil. Umarım bu çalışma böyle bir düzenleme yapmak isteyenlere yeni fikirler verir :) Ayrıca tabi yorumlarınızı duymak için de çok hevesli ve heycanlıyım :)

80x35x50 ölçülerinde bir akvaryumumuz vardı Melek`in yaşadığı. Kuru bölge tam akvaryumun yarı hizasında bulunan üstü taş döşenmiş bir cam platformdu ve tabi akvaryumu yarı yarıya suyla doldurabiliyorduk. Akvaryumumuzun önceki düzenlemesi bu şekildeydi:

 

Ama minik Melek hızla büyümeye devam etti, hem akvaryumun küçük gelmeye başladığını hissedebiliyordum, hem de akvaryum çok çabuk kirleniyordu; bize daha çok su, daha geniş kuru bölge ve de bir dış filtre lazımdı, ve de Melekondu projesi böyle ortaya çıktı :D

Suyu yükseltmek için de bize akvaryumun dışında bir kuru bölge gerekliydi, yani akvaryuma bi nevi "kat çıkma"lıydım :), hem böylece çok daha geniş bir kuru bölge de yaratabilirdim. Ama suyu yükseltirken kuduruk Melek`in kendini akvaryumdan aşağı atmasını da engellemek gerekiyordu, tüm kenarları yükseltmek lazımdı, ama bunu nasıl yapmalıydı.. Böylece uzun bi düşünme ve araştırma sürecine girdim, sonunda gerekli malzemeler, planlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı:

 

Öncelikle iki yanı açık cam bir kutu yaptırdım bir camcıda (ölçüleri 40boy x 35en x 25yükseklik). Bu kutunun eni tam da bizim akvaryumun eniyle aynı ölçüde olmalıydı, yüksekliği de lambaların konumuna uygun olmalıydı, ölçüler buna göre belirlendi.

Yükseklikler ve kuru bölgeye çıkacak rampa için plexiglass kullanmaya karar verdim, bir tabelacıdan belirlediğim ölçülerde levhaları kestirdim.Rampa konusunda Frozen`ın bir yazısı bana önemli bir ipucu verdi, tabelacı istediğim ölçülerde düz olarak kesilmiş bir plexiglassa basit bir işlemle ortasından eğim verdi. İstediğimden biraz daha dik oldu eğim malesef, ama Melek sorunsuzca (hatta kuru bölgenin ucunda birini gördüyse koşarak :))) çıkabiliyor neyseki. Toplam bir arkaya, bir öne, bir yan tarafa ve de bir rampa için olmak üzere uygun ölçülerde 4 tane levha kestirdim.

Böylece ana malzemeler hazırlanmış oldu. Rampa ve kuru bölgeyi düzgün taşlarla kaplamak için Kemerburgaz`daki taş marketlerden 1-2 torba geniş, yassı taş aldım. Eve gelince öğrendim ki kuru bölge için aldığım koyu yeşil-beyaz çizgili taşlara "melek taşı" deniyormuş, o da hoş bir tesadüf oldu :). Rampa için ise bir miktar yassı dere çakılı aldım. Hepsini sıcak suda bekletip yıkadıktan sonra kullanıma hazırdı:

 

Öncelikle rampaya taşları nasıl yapıştıracağımı belirmek gerekiyordu. Silikon kullanacağım için iyi bir plan yapmak lazımdı. Ardından akvaryum silikonu kullanarak yapıştırma işlemine geçtim ve kurumaya bıraktım. Silikon eğer taşar, damlarsa anında aseton ile çıkarılabiliyor. (not: taşlarla döşenmiş yüzey, rampanın suya doğru inecek olan kısmıdır):

 

Daha sonra platformu cam kutuya yapıştırma aşamasına geçtim. Rampayı tam olarak cam kutunun içine yerleştirilebilecek şekilde kestirmiştim. Rampanın taşsız olan kısmını silikonlayıp kutunun içine yerleştirdim, üzerine ağırlık koyarak yine kurumaya bıraktım:

 

Ardından sıra cam kutunun içini taşlarla döşemeye geldi. İşin en zor kısmı buydu, arada riskli boşluklar kalmayacak, mümkün olduğunca düz bir zemin olarak şekilde taşları nasıl düzenleyebileceğimi planladım ve yine yapıştırma-kurutma işlemine geçtim, toplam 2,5-3 gün kurumasını bekledim:

 

Sıra yükseklikleri hazırlamaya gelmişti. Arka tarafa yapıştırılacak olan plexiglass yükseklikte, daha önceden ölçerek belirlediğim boru ve kabloların geçmesine uygun boşluklar da bıraktırmıştım. Arka tarafa yapıştırılacağı için hoş görünsün diye akvaryumun içinde de kullanacağım hazır arka fonu uygun şekilde kesip çift taraflı şeffaf bantla yapıştırıp hazırladım. Bu L şeklindeki yükseklik, cam kutu ile birleşeceği için cam kutunun arkasına da görüntü bütünlüğünü sağlayacak şekilde arka fonlardan yapıştırdım:

 

Akvaryum içinde kullandığımız ekipmanlar: Tetra Tec ex700 dış filtre, 200 watt Sera ısıtıcı, Eheim pick-up 2010 iç filtre.

Dış filtrenin malzeme seçimi ve sıralanışını çok fazla miktarda katı atık, bitki kalıntıları olduğunu ve Melek`in müthiş dışkı potansiyelini düşünerek ayarlamaya çalıştım :).  En alt sepette geniş gözenekli bir sünger olan Ehfi fix, onun üstündeki sepette önce seramik borular ardından normal sünger, bir üstteki sepette normal sünger ve onun üstüne substrat, ve en son sepette 300 g. kadar zeolit torbası, normal sünger ve son olarak ince bir tabaka elyaf var. Dış filtre konusunda çok tecrübesizim, çok araştırmama rağmen bu dizilimin bir kaplumbağa akvaryumu için de uygun olup olmadığını zaman gösterecek tabi.

 

Cam kutu şeklindeki kuru bölge çok ağır olduğundan akvaryumun kenarına monte etmek içime sinmedi. Bu yüzden tam akvaryum+sehpa yüksekliğinde küçük bir kitaplık yaptırdım bir mobilyacıda ve cam kutuyu bunun üzerine yerleştirdim. Akvaryumun arka kısmına da yine aynı hazır arka fonlardan yapıştırdım ve filtre borularını yerleştirdim. Önceden kullanmıyordum ama artık akvaryum tam kapasiteye çıkacağı ve ağırlık artacağı için akvaryum forumlarında hep vurgulandığı üzere akvaryumun alt camı ve tepsi arasına 2 cm.lik yumuşak straforlardan koydum. Bu önceden hesabedemediğim yükseklik sebebiyle aynı şekilde cam kutunun da altına uygun bir kalıp strafor yerleştirmem gerekti:

 

Alttaki ilk fotoğrafta arka yükseklik, ikinci fotoğrafta da ön ve yan yükseklikler yerleştiriliyor. Daha sağlam olması ve bütünlüğü oluşturmak için arka ve ön yükseklikler L şeklinde ve cam kutu ile yanlardan birleşiyor, bu kısımda da yapıştırılıyor. Ve suyu dolduruyoruz :), akvaryum içindeki malzemeler ve kuru bölge lambaları yavaş yavaş yerleştiriliyor:

 

Plexiglass yükseklikleri önce 4 sıra olacak şekilde şeffaf, çift taraflı bantla yapıştırmıştım, ancak sonra süngerli, yumuşak, beyaz bantlarla değiştirdim, görsel olarak daha kötü oldu ama daha sağlam ve güvenli oldu böyle sanırım. Küçük ayrıntılar da düzenlendikten sonra değişik açılardan akvaryumumuzun son hali ve Melek Bey`in komik pozları :D

 

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Elinize saglık pınar hanım gercekten cok güzel olmus melegin yeni akvaryumu.Birde yapım asamalarını bizimle paylasıp bizlere yeni fikirler vermeniz cok hos.Bu calısmanızdan oturu cok tesekkur ediyorum.Umarım benim minikler biraz büyüdügünde bende onlara boyle bir akvaryum kurabilirim.

img

huleyn

17 yıl 5 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

müthiş bir çalışma olmuş gerçekten yetenek ve uğraş isteyen bir düzenleme. tebrik ederim ve Melek Bey`ede sevgiler gerçekten çok şanslı bir hayvan...

img

learnedrains

17 yıl 11 ay 14 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Pınar önce tebrik ederim son derece profesyonelce hazırlanmış bir proje. Bravo..
Şunu çok iyi biliyorum bu türden fotoğraflara bakıldığı zaman yapılmış bazı şeyler uzaktan çok kolaymış gibi gözükür ama malzemeyi eline alıp işe başladığında hiçte kolay değildir. Ben bu projede bir titiz bayanın ruhunu ve yaklaşımınıda görüyorum biz erkekler yapmaya kalksak bu kadar temiz ve duru yapamayız .
Seni 2 noktada tebrik ediyorum birincisi yaptığın proje ikincisi ise minik kaplumbağana düzgün bir yaşama alanı yapmak konusunda gösterdiğin kararlılığın. Hiç bir noktada boşvermemiş asla işin kolayına ucuzuna kaçmamışsın. Bu o minik canlıya duyduğun saygının bir ifadesidir. Herkesin göstermesi gereken bir saygı. LearnedRains çok haklı melek çok şanslı bir kaplumbağa.
Birde itirafta bulunayım ben hala pleksiglass yükseltilerin akvaryumun üstünde nasıl durduğunu tam çözemedim :) Hatta rampa platform ve kutu yuvanın 3 noktada kesiştiği yerden melek aşağı düşermi diye soracaktım ama sanıyorum orada benim fark edemediğim pleksiglass bir yükselti var.
Dış filtrede tecrübem yok ama dış filtrelere katı partiküllerin girmemesi gerek çünkü kolayca tıkanıyorlarmış ve aç kapa sök tak temizlenmeleri kolay olmuyormuş. Dış filtreler daha ziyade bakteri kolonileri sayesinde biolojik filtrasyon yapmak için. Partikül girişini engellemek için su giriş kısmına dışardan yuvarlak sünger takıyorlar. Çürümüş bitki parçalarını katı partikülleri o sünger dışarda tutuyor. Bir uyarım da elektrik kesintilerinde dış filtredeki bakterilerin bir süre sonra ölmesi ve tekrar çalıştığında akvaryumu zehirlemesi konusunda.

img

frozen

19 yıl 6 ay 30 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Pınar eline, emeğine sağlık Melek çok şanslı bir tosbik. Seneye Aybala ve Aybars`a Melek abilerinin evinin aynısından bizde yapıcaz gördüler ve çok beğendiler :) Aslında bu yıl istediler ama malum kriz kapıda krediler yüksek vs.vs. :)

img

deryailesezer

17 yıl 6 ay 8 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Akvaryum haaarikaaa görünüyor.. Ellerinize sağlık şimdi Melek bey çok daha sağlıklı, keyifli ve mutlu yaşayacaktır. Sizide tebrik ediyorum bu kadar özenli ve güzel bir çalışma için. Herkese kuru bölge yapımında bir örnek olacaktır diyede düşünüyorum. Mesela bana :)

img

kame

18 yıl 2 ay 6 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Learnedrains, Frozen ve Huleyn, hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim, çok güzel sözler bunlar :D

Huleyn, bir yandan da tam olarak istediğim kapluşlara daha verimli yuvalar yapılabilmesi için farklı fikirler verebilmekti; bu tip, tank dışında kuru bölge yapma düşüncesi olanlara yardımcı olabilmek için önce benim de bunu bi tecrübe etmem lazımdı :) Aslında hataları olan bir düzenleme, çokça amatör, inanın silikon tabancasını elime ilk alışım, ilkini ise hiç anlatmıyım, nerdeyse kendimi de yapıştırıyordum :D  Eminim bundan çok daha iyisini yapabilecekler vardır aranızda, fikir olarak sizi tetiklerse benim için bir kat daha mutluluk :)

Akvaryum konusunda tabi bizi kısıtlayan şeyler var, ama baktığımız minik canlılara limitlerimizi zorlayarak her zaman daha iyisini yapabilmenin yollarını aramalıyız, buna inanıyorum. Onlar bizim onları eve getirmemizi dilemediler, buna biz karar verdik, biz istedik. Bu yüzden bu minik surat için birşeyler yapabilmek bana gerçekten huzur veriyor :)

Frozen, bir önceki uyduruk dış filtre yüzünden "dış filtrefobik" olmuştum :) Neyseki bunu çok kolay çalıştırdım. Partiküller konusunda çok haklısın, bu yüzden iç filtreyi de tutmaya devam edeceğim, hatta iç filtrenin içinde de süngerini çıkarıp iri gözenekli süngerden koydum ve iç filtrenin çıkışını tam da dış filtrenin girişine doğru çevirdim ki dış filtreye partikül girişini biraz engelleyebiliyim. Ucuna sünger takmak debiyi çok düşürmez mi? Bi de galiba içini çok tıka basa doldurmuşum, üfff, ben en iyisi biraz daha bu filtre işlerine bakıyım :)

Öndeki plexiglassı görememen çok normal, ben bile karşıdan baktığımda göremiyorum :) Süper bir malzemeymiş, camdan çok daha berrak, çok net bir görüntü veriyor, ama çizilme konusunda nasıl olucak onu zamanla anlıycam, okuduğuma göre çizilmeye yatkınmış. Bu öndeki yükselti konusunu aydınlatmak için bir foto ekliyim ;)

Ben de aynı şekilde hepinizin kapluşlarına sevgilerimi iletiyor, fındık kafalara sağlıklı, uzun ömürler diliyorum :)

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

kesinlikle enfes b çalışma olmuş melekondu inanılmaz güzel ferah ve b okadarda orjinal bir konut... doğrusu bu çalışmanda bunu paylaşmanda tüm kapluş severler için süper b duurm,, benjaminde melek adına çok sevindi:)

Deryailesezer, kame, ecix çok çok teşekkürler güzel sözleriniz için :D Zaman geçtikçe projenin çöken tarafları da olursa bunları da anlatmayı düşünüyorum ki gittikçe daha güzel, sağlam, verimli yuvalar yapılabilsin, hataları gittikçe azaltıp daha iyisini yapabilelim hepimiz. Temizlik, kuru bölge, yeterlilik, güvenlik... tümünü ayrı ayrı düşünmek gerekiyor ki bunu da en iyi birbirimizle paylaştıkça aşabiliriz :) Melek`ten de ailesinde de hepinize ve miniklere sevgiler :)

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Şu ana kadar gördüğüm en güzel kaplumabağa akvaryumu, yapmış olduğunuz paylaşımın ayrıntılarında ne büyük bir emek harcandığı da açıkça ortada. Ben de yılbaşından bu yana kaplumbağa besliyorum, 40 x 40 x 20(yükseklik) boyutlarında bir akvaryumum ve herhafta içindeki suyu boşaltıp akvaryumu banyo küvetinde temizliyorum, sadece suyunu değiştirip akvarymu yıkamazsam akvaryum çok kötü görünüyor, hertarafında leke kalıntıları ve su veviyesinin oluşturduğu bir takım leke izleri oluşuyor, ayrıca son 3 haftadır ikinci filtreyi almak zorunda kaldım, filtrede bu partiküller nedeni ile bozuluyor yada çok gürültülü çalışmaya başlıyor. Bu şekilde büyük akvaryumlar görünce bu akvaryumların temizliğinin nasıl yapıldığını anlayamıyorum, bir kere akvaryum çok büyük olduğu için alıp banyo küvetine götürmek çok mantıklı olmasa gerek, yani beni şu rutin temizliği nasıl yaptığını konusunda bilgilendirirseniz çok sevinirim.

img

kovboy47

17 yıl 5 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ