Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Dış Filtre Hakkkında... - 2.sayfa
Arkadaşlar kaplumbağalarıma 3 senedir iş yerimde bakıyorum onlar büyüdükçe akvaryumlarınıda büyüttüm. Şu anda 80 cm x 40 cm lik bir akvaryumum var. Ancak temizlik artık çok ciddi sorun olmaya başladı. Kaplumbağalarımdan biri 11 cm diğeri yarısı kadar. Burdan okuduklarımla ısıtıcı,kuru alan, çeşitli yemler yani herşeyi sağladım.Ancak tek şeyin önüne geçemedim.Son zamanlarda çok ciddi şekilde deri döküyorlar. Bunun normal olduğunu okudum ancak hiç durmuyor. Tül gibi suyun içinde yüzen deriler çok kötü gözüküyor ve su anında kirleniyor. Belki dış filtre sorunu çözer dedim ama hangisi daha iyidir , filtrelerin kapasitelerinin fazla olması sorun olur mu bilmiyorum. Ya da bu dökülmeyi durduracak bir ilaç ya da yöntem bilen bir arkadaş varsa fikir verebilir mi? Şimdiden teşekkür ederim
Aslında şimdi aklıma bir şey geldi, orta büyüklükte akvaryumlarda biyolojik kirliliği önleyecek bakterilerin üremesi için filtre değilde farklı alanlar yaratsak. Mesela bir parça süngeri akvaryumda göze batmayacak uygun bir bölüme iliştirsek (Mesela bizim kerataların akvaryumunda cam platformun altına su çıkışının önüne - bu arada 3. fotoda görünen su çıkışını aşağı, su seviyesinin altına doğru verdim - 3x5x10 cm. ebadında bir sünger düşünün) suyu da kabası süzülmüş olarak su seviyesinin altında bu süngerden geçirsek iki kademeli bir filtre sistemi yapmış olmaz mıyız? Bakteri orada yuvalanmaz mı? Bu süngeri istersek uzun bir süre hiç değiştirmeyebiliriz görevi tamamen bakterilere barınak olmak olur.İç filtreyi de istediğimiz sıklıkta değiştirir akvaryumumuzu daha temiz tutabiliriz. Bir fikir sadece, nedersin frozen?
Deryailesezer Arama motoruna Hamburg filtresi diye bir aratırsan diğer forumlarda bu konuda yazılmış bayağı bir bilgi ve tecrübe bulabilirsin. Senin düşündüğün şey işte bu hamburg filtresidir.
Ben yine mi bilinen bişey için kafa yordum yahu :)?
Selamlar Dostlar. Yaklaşık 1mt x 40 x 35 gibi bir akvaryumum var. Evveliyatında (Bilenler bilir) 70x30x30 gibi başka bir akvaryumum ve iki iç filtrem vardı. Hafta da bir akvaryumu sırtlayıp küvette yıkarsam süper temiz oluyordu. Eğer bu işi sadece su değişmi ve filtre yıkama şeklinde yaparsam da nispeten temiz sayılacak bir akvaryum oluyor bu dabeni 3 hafta - 1 ay idare ediyordu. Ne zamanki akvaryumu büyütme fikri hasıl oldu, dış filtreleri araştırmaya başladım. İnternette ikinci el dış filtresini ve akvaryumunu satanlar arasından dediğim 1 mt.lik akvaryum ve Dış filtreyi makul bir fiyata temin ettim. O gün bu gündür o koca 1 mt. lik akvaryumum içerisinde bizim iki canavar olmasına rağmen sadece ayda bir komple dış filtre temizliği ve %70 su değişimi ile tertemiz duruyor. Arada bir ısıtma lambası ve suyun sıcaklığından dolayı olan buharlaşmada kaybedilen suyu tamamlıyorum o kadar. Ortalama haftada 5 lt. gibi oda. Dış filtre kesinlikle öneririm. Hem akvaryumun içinde yer tutmuyor hemde tüm katı atıkları toparlıyor. Bu arada suyun çıkış seviyesini bir aparatla yüzeyde hareket oluşturacak şekilde yönlendirirseniz tüm yüzeyde bir akıntı yarattığı için yüzeyde toplanabilecek tüyler ve pislikler de daha çabuk filtre oluyor. Vel hasılı. Şu an için dış filtre kirlilik problemini benim için tamamen çözdü. Öneririm. Bakayım eski açtığım bununla ilgili konuları bulursam aşağıda link eklerim. Marka vs. için.
Akvaryumumun İlk hali ve Dış filtrem.
Burda da hoş bir sistem geliştirmiştim o var. Su değişimi için. Şu anda su değişimim çok daha kolay. Dış filtremin hortumlarından birini söküp bir bidona sokuyorum. Tüm içerdeki pis su otomatik olarak boşalıyor. Dış filtreyi temizledikten ve akvaryuma aynı bidonla su doldurduktan sonra da bir taktik daha buldum dış filtrenin içini tamamen su dolduruyorum, borularını taktıktan sonra emme borusunun içine bir maşrapa yardımıyle su doldurup elimle ağzını kapatıp akvaryuma sokuyorum. Filtreyi fişe takınca direk çalışıyor. Bu işlemlerin en hoş yanı da evi neredeyse hemen hiç su içinde bırakmadan hallediyorum. Burada dış filtrenin hortumlarında ufak vanalar olması da çok yardımcı oluyor.
Öneriririm.
Yasdal, işte ben de en sonunda dış filtreye geçtim, valla haklıymışsın, rahatlıkmış. Üstelik korkularımın aksine süper kolay çalıştırdım, çalışmaya başladığında bir süre inanamadım, bu kadar kolay olmamalıydı, nerde hata yaptım acaba diye orasını burasını karıştırdım :D Ben de filtrenin içini ve boruyu tamamen suyla doldurarak çalıştırmıştım.
Ama daha çok yeni, iki hafta kadar oldu, dış filtre temizliği konularındansa bucak bucak kaçıyorum henüz, senin yöntem bu konuda okuduğum ilk yöntem oldu, çok rahat görünüyor. Ama rica etsem biraz daha ayrıntı; tekrar çalıştırmak değil de ilk sökerken nasıl yapıyorsun? Yani bu yöntemde ilk önce sadece giriş musluğunu mu kapatıyorsun? Musluğu kapatınca çıkış borusundan bidona su akmaya devam ediyor mu filtrenin içi boşalana kadar? Neee, artık komple temizliğe gerek olmuyor mu, ciddi misin? :D Teşekkürler şimdiden..
Aslında filtrenin içini boşaltmaya pek gerek görmüyorum. İki hortumunda musluğunu kapatıp elimde bi bezle musluk bağlantılarındaki damlama mertebesindeki suları siliyorum. Filtrey idikkatlice küvete taşıyorum. Zaten iki ufak giriş olduğundan öyle taşiırken dökülecek gibi değil. Sonrada dediğim gibi bi bidon getirip hortumu içine sokup musluğu açıyorum akvaryumun suyu istediğim ölçüde boşalıyor. Filtrenin katmanlarını ayrı ayrı çıkarıp yıkıyorum. Elyafını kesin değiştiriyorum. Diğer aksamı yıkayıp içine dolduruyorum. Fİltreyi yine ağzına kadar doldurup içeri götürüyorum. Ama bi yöntem daha var. Filtreyi dolu taşımak istemiyorsan akvaryumunun temiz suyunu koyduktan sonra boş filtrenin giriş hortumunu tak sonra çıkış açıkken musluğu açarak filtreyi doldur. Zaten seslerden dolmak üzere olduğunu anlarsın. Elin muslukta olsunki tam zamanında kapatabilesin. Daha sonra çıkış hortumunu dabağla (Bu arada çıkış hortumunun ucunu hiç açmadığın için zaten su dolu) O su hemen filtrenin kalan kısmını da doldurur. Fişe taktığında tıkır tıkır çalışır. En kolayı böyle.
Nazar değmiş olacak ki dün genel temizlik yapayım derken suyu boşalttığım esnada emiş hortumunu sudan çıkardım yanlışlıkla :) Akvaryumun suyunu tamamen boşaltma niyetinde olduğumdan epey uğraştım. eski el pompalı su boşaltma aparatımı buldum. Ortalığı biraz ıstattım . Bundan sonra dış fitrenin borularının sudan çıkmamasına daha bi dikkat edeceğim.
dış filtremiz geldi,(tetra ex700) ne büyükmüş bu yahu varil gibi maaşallah :))
Arkadaşlar yardım... Biliyorsunuz yaklaşık 10 gün önce yeni akvaryuma taşındık. 200 litre ama üstten 8 cm boş olduğunu göz önünde bulundurursak yaşlaşık 165 litre su var ve suyuuz biraz bulanıklaştı. Pis görünmüyor ama beyaz bir bulanıklık var. Bu neden olabilir yanlış bir şey mi yapıyorum acaba? tetratec ex600 dış filtre kullanıyorum orjinal filtre malzemelerine ek olarak substrat ve zeolit ekledim ve karbonu kullanmadım. Akvaryumun tabanı tertemiz iki günde bir dip motoru ile temizlik yapıyorum ama benimki biraz da titizlikten yoksa çok fazla kirlenmiyor.