Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Dış Filtre Hakkkında...
Arkadaşlar kaplumbağalarıma 3 senedir iş yerimde bakıyorum onlar büyüdükçe akvaryumlarınıda büyüttüm. Şu anda 80 cm x 40 cm lik bir akvaryumum var. Ancak temizlik artık çok ciddi sorun olmaya başladı. Kaplumbağalarımdan biri 11 cm diğeri yarısı kadar. Burdan okuduklarımla ısıtıcı,kuru alan, çeşitli yemler yani herşeyi sağladım.Ancak tek şeyin önüne geçemedim.Son zamanlarda çok ciddi şekilde deri döküyorlar. Bunun normal olduğunu okudum ancak hiç durmuyor. Tül gibi suyun içinde yüzen deriler çok kötü gözüküyor ve su anında kirleniyor. Belki dış filtre sorunu çözer dedim ama hangisi daha iyidir , filtrelerin kapasitelerinin fazla olması sorun olur mu bilmiyorum. Ya da bu dökülmeyi durduracak bir ilaç ya da yöntem bilen bir arkadaş varsa fikir verebilir mi? Şimdiden teşekkür ederim
Dış filtreler katı partikül söz konusu olduğunda beklenen etkiyi yapamıyorlar. Daha ziyade nitrat döngüsüne yönelik bakteriyel filtrasyon için düşünülmeli. Zaten kaplumbağa akvaryumlarında dış filtre kullananlar bir süre sonra tıkanma nedeniyle dış filtrenin debisinin düştüğünü sürekli aç kapa yaparak dış filtreyi temizlemekten gına geldiğini yazdılar. Yada bazı kişiler dış filtre yanında iç filtrede kullanmaya başladılar.
Malesef hergün kepçe ile toplamanız ve dipteki pislikleride alarak su değişimi yapmanız gerekecek.
Arkadaşlar öncelikle bu konuda hedefimizi iyi belirlemeliyiz. Bizim tosbik akvaryumlarında mücadelemiz suyun fiziksel kirliliği mi yoksa biyolojik kirliliği ile mi olmalı? Bence fiziksel kirliliği halledersek biyolojik kirlilik için sık yapılan kısmi su değişimleri yeterli olacaktır, zaten her ay yada 3 haftada bir mutlaka tamamen temizlik şart diye düşünüyorum. Biz 6,5 aydır aranızdayız tosbiklerimiz Aybala ve Aybars 3.5 cm den 9 cm kabuk boyuna ulaştılar ( 6,5 ayda ) ilk günden bu yana yaklaşık 50 litre bir akvaryumları var başlarda akvaryum kuru bölgenin yapısı nedeniyle yarısına kadar doluydu 5w bir iç filtre kullanıyordum ve her hafta sularını değiştirmek ve akvaryumu tamamen yıkamak zorunda kalıyordum. Şimdi ise 15 w bir iç filtrem var suyu 45 litre seviyesine yükselttim ve filtreyi sadece su pompası olarak kullanıyorum, esas filtreleme su seviyesinden yüksek bir yerde bildiğiniz plastik dip temizleme pompasının içinde oluyor (içinde iki farklı tip sünger var önce kalın gözenekli sonra ince ) boru olarakta bu pompanın borularını kullandım. Biyolojik olarak suyu temiz tutmak için de hafta en az bir kere ( bazen iki oluyor ) 1/3 oranında su değişimi yapıyorum ( doğrudan ısısı 28 dereceye ayarlanmış çeşme suyu koyuyorum klor vs.için bir miktar sera aquatan damlatıyorum ) her 3 haftada bir akvaryumu boşaltıp tamamen temizliyorum. Filtre sistemimden oldukça memnunum deri parçalarını alıyor, zaten dışkılarını tüm tosbikler 30 dk. içinde parçalıyor :) bu da filtrenin işini kolaylaştırıyor. Aşağıya 10 gün önce tamamen temizlediğim ve bir kere 1/3 oranında su değişimi yaptığım akvaryumumuzun bir fotoğrafını koyuyorum suyun durumunu ve filtre sistemini inceleyebilirsiniz. Bu sistem bence 100 litreye kadar olan akvaryumlarda işe yarar 100 litreden sonra belki iki tane yapılabilir.
Gerçekten çok teşekkür ederim frozen ve deryailesezer verdiğiniz bilgilere...Ben iç filtre olmasına rağmen suyu 2 veya 3 günde bir değiştirmek zorunda kalıyordum. İş yeri olduğu için akvaryumu taşımam gerekiyordu ki, çok ağır gerçekten.Şimdi deryailesezer in kullandığı tip filtrelemeyi yapmaya çalışacağım bende. Sizin dip temizleme pompasının aynısından bende de var. Anladığım kadarıyla iç filtrenin süngerlerinin bulunduğu kısmı sökmüşsünüz ve filtrenin suyu verdiği kısma dip pompasının ucunu takmışsınız.Süngerleride pompanın iki ucundan içine yerleştirmişsiniz. Sizin kuru alan çok yukarda herhalde bir kapak kullanıyorsunuzdur diye düşündüm ben o kadar yükseğe kaldıramam kuru alanımı. Çünkü şimdiki halinde bile rüştücüm 20 cm. den atlama çalışmaları yapıyor. Tekrar teşekkür ederim resimler ve anlatım için, emeğinize sağlık,gerçekten çok güzel gözüküyor akvaryumunuz...
Evet kapak kullanıyorum ısıtma lambası da kapağa monteli.
Arkadaşlar
Su kaplumbağalarında su değişimlerinden çekinmeyin.İç filtrenizde olsa , dış filtrenizde olsa günlük haftalık su değişimlerini mutlaka yapın.
Forumdaki ilk günlerimde bende okuduklarımdan etkilenerek aman çok değiştirmeyin su değişimlerinde belli bir miktarı aşmayın filan derdim. Şu anki düşüncem su kalitesine dikkat ettikten , ısı veya klor farkı farkı olmadıktan , aynı kaynaktan su kullandıktan sonra büyük su değişimlerinin sakıncası yok. Tam tersi bence çok yararı var hem size hem onlara. Su değişimlerinde balık akvaryumu mantığı ile düşünmemek lazım. Balıklar herşeyleri ile suda yaşıyor suda nefes alıyor onların yaşama ortamı su. Su kaplumbağaları ise vakitlerinin çoğunu suda geçirseler bile aslında kara canlılarıdır. Pisletme kapasiteleride muazzam.
Temiz su her zaman iyidir özellikle hijyen açısından.
Üstad frozen`a katılıyorum, balık akvaryumu gibi değerlendirmemek lazım sadece fiziksel kirliliği daha çok önleyecek sistemler kurmalıyız zaten suyu sık sık tazeleyerek aynı zamanda içtikleri suyu yeterince temiz tutmamız mümkün. Fakat filtre sistemi olmazsa sık sık suyun tamamını değiştirmek zorunda kalırız bu da gereksiz iş gücü kaybına neden oluyor.
Merhaba deryailesezer Çoktandır bu başlığa birşeyler yazmak istiyordum.
Prd cümlemi geri almaya çalışırken yanlışlıkla mesajı yolladım buradan devam edeyim.
Önce bu özel düzeneği tebrik edeyim bu tür çabaları çok takdir ediyorum hemen sonra küçük bir uyarı yapayım süngerin kapasitesi akvaryuma göre çok ufak kalıyor diye düşünüyorum. Deryailesezer filtrasyon hakkında bilgiye sahip ama bilmeyenler için kısaca ifade edeyim süngerde zamanla bakteriler yuvalanır ve filtrasyonu bu bakteriler yapar. Süngerin boyutu işte bu noktada önem kazanıyor ne kadar çok yuvalanacak yüzey olursa o kadar çok bakteri oluşur o kadar kuvvetli filtrasyon olur. Ama deryailesezerin bu konuda bir sorun yaşamadığını da görüyorum.
Bu filtrede kısa sürede tıkanma oluşmuyormu ve filtre gece kapanıyormu acaba.
Deryailesezerin projesini farklı şekillerde de yapabilirsiniz. Fikir vermek açısından yazayım. Bu tür basit evde yapılabilir düzenekler görmüştüm ama nerde şu an bilemiyorum. Akvaryumun tam üstünde su seviyesinden yukarda dibi bolca delikli plastik bir kap olduğunu düşünün. İçinde kat kat süngerler var. Deryailesezerin yaptığı gibi bir kafa motoru suyu bir baston boru ile direk yukarı bu kaba basıyor. Su kap içindeki süngerlerden süzülerek alt deliklerden akvaryuma geri akıyor. Kap tam akvaryum üstünde olduğu için herhangi bir taşma durumunda da su gene kabın kenarından akvaryuma akacaktır. Biraz görsel kirlilik oluyor ama filtrelerin özü aslında sadece budur. Bu projede suyun süngerli kaptan akvaryuma dönüşünü başka şekillerde yapmakta mümkün. Su yukardan serbest akar biçimde dönmezde mesela kabın dibinde delikler olmaz ama su bir hortum ile akvaryuma geri dönerbilir bu şekilde de yapabilirsiniz.
Peki bu pahalı dış filtrelerin üstünlüğü nerde derseniz herşeyden önce çok sessizdir gece aynı odada kapatmadan uyumanızı sağlar , taşma sorunu yoktur , akvaryum içindeki filtre görüntü kirliliğini ortadan kaldırır filtreyi hortumların geçeceği delikler açtıktan sonra bir dolabın içine bile koyabilirsiniz ve bakterilere büyük hacimde yuvalanma olanağı sağlar.
Teşekkürler frozen. Henüz yedi aylık tosbik bakıcılığının ardından dersimizi iyi çalışmışız anlaşılan, zaten bunu Aybala ve Aybars sıpasının ayda 1 cm büyümesi de destekliyor :) 9 cm oldular. Bahsettiğin yukarıda asılı kap işini hiçbir yerde görmediğim halde bu sistemden önce yapmıştım ve 3 ay kadar kullandım, dediğin gibi görsel olarak biraz çirkin oluyor. Yeni sistemde haftada bir kez suyun giriş tarafında bulunan kalın gözenekli süngeri yıkamam gerekiyor çünkü özellikle soyulan deriler tıkanmasına sebep oluyor.Bunun dışında suyun kalitesini de haftada en az bir defa yarısını değiştirerek koruyorum. Şimdilik sorun yok ama akvaryumu büyütünce dış filtre şart olacak. Bizim düzenek gibi düzenekler büyük akvaryumlarda biyolojik kirliliği temizlemek için yetersiz kalabilir. Yoksa kur bundan iki tane akvaryum tertemiz olur süngerleri de sık sık yıkarsın debisi düşmez ama yararlı bakteriler her yıkamada lavaboyu boylar :)