Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
yardımcı olabilirmisiniz..?
merhaba benimde artık bir kaplumbağam var adıda rafael hediye verildi bana 1 buçuk yaşındaymış elim kadar var akvaryumda yaşıor kendisi bende çok iyi bilmiyorum kaplumbağa bakımı hakkında bişey o yuzden yardımlarınızı bekliyorum siteyi baya bi inceledim çok kapsamlı çok ta yararlı emeğinize sağlık bana anlatılan şu günde 2 defa yem veriyorum 1 tatlı kaşığı kadar ama rafael dahada versem yicek akvaryumunda ısıtıcı, termometre bi de mavi bir ışık var bu mavi ışığı geceleri yakacakmışım - O mavi ışık şu UV denen şeymi ? - Suyunu 2 gunde bir değiştirmem gerekiyomuş Doğrumu ? - Yemek Yedirirken Ayrı bir kaba alıyorum yedikten sonra 5 10 dakika sonra dışkısınıda yapıyo - Akvaryumdaki taşın üstüne çıktığı zaman Yine rafaelin bir kısmı suyun altında kalıyor Tamamen kuru kalması onun için gereklimi? zamanla rafaelle aramızda güçlü bi bağ oluşmasını umuyorum :) bunun için ne yapmalıyım :)) bide yemekten sonra onu evde yürüyüşeçıkartıyorum bu yaptıklarımda yanlış olan bişey varmıı??? akvaryumuda biraz büyütürsem ısıtıcısı fln değiştirmemmi gerekiyor??
Hayırlı olsun ama çok zor bir işe başlıyorsun. Balayı dönemi bitince malesef bütün bu sözler unutuluyor. Esas iş 1 seneyi geçtikten anlaşılıyor ve kaplumbağa "onu çok seviyorum ama artık bakamıyacağım" diyerek evden atılıyor. Kaplumbağasını verenlerin tümünün çeşitli nedenleri var ve itiraf etmem gerekiyor ki bir çoğu haklı. Su kaplumbağalarına bakmak ağır bir yük bir süre sonra tamamen kişisel özveriye ve fedakarlığa kalıyor. Eğer insanlar bu yükü taşıyabiliyorsa bu iş devam eder ama yük gerçekten ağırdır ve herkes taşıyamıyor. Sana verilen kaplumbağa da bence bu nedenle evden sepetlenen bir kaplumbağa.Birisi artık ondan ondan.kurtulmak istemiş. Acaba kim ? Bu mavi lamba bir ip ucu olabilirmi acaba çünkü herkeste olmaz...???? Zamanında su kaplumbağası bakımına iddialı başlamış birine benziyor !!!
Demek adı rafi hımmmm. SKSHÇD iş başına
Mavi ışık UVB değildir büyük ihtimal gecede ısı sağlanması için kullanılan ışıklardandır. Şu an senin kullandığın nedir bilemeyeceğim ama koyu mavi camı nedeniyle çok az ışık ama buna karşın normal lamba kadar ısı veren özel gece lambaları var ay ışığı lambası deniyor. Kullanmanı tavsiye ederim ama tabi eğer gece çıkıp kuru bölgede uyuyorsa.
Kuru bölge tamamen su dışında olmalı rafi ısınma lambası altında arka bacaklarını yay gibi gererek toptan kuruyabilmeli. Kuru bölgede mutlaka ısınma lambası olmalı.
Akvaryuma mutlaka bir filtre al ama su hacmine uygun olsun ne çok güçlü ne çok güçsüz filtre tüm gün çalışsın tabi su değişimlerinide mutlaka yap. Bu değişimlerde ısı farkı olmasın.
Bazı kişiler su kaplumbağasının akvaryum dışına çıkarılmaması gerektiğini yazar ve dışarda mikrop kapabilir derler. Ben buna katılmıyorum hiç bir ortam kendi akvaryumu kadar mikrobik olamaz. Ama yinede su kaplumbağasını sürekli ele almak sürekli oynamak onun dengesini , güvenini bozabilir akvaryum dışında üşütebilir ayrıca yere düşürülme riski var senin içinde salmonella riski var.
Akvaryum kaç litre ısıtıcı kaç watt ne marka.
Kolay gelsin Rafiye uzun ömürler
Ben de çok merak ettim Refi`nin eski ailesini, senin bir tahminin var gibi geldi bana Frozzz?;) Ayrı bir kapta yemek yemeye alışmış, üstelik de kısa süre sonra dışkısını burada yapan bir kapluş demek! Bunu bizim Melek Bey`e okutmam lazım :D Frozen`ın yazdıklarına ek olarak, dikkat etmen gereken şeylerden biri beslenme yaptığın kaptaki su kesinlikle soğuk olmasın, en iyisi akvaryumdan bir miktar hazır sıcak alarak bu işi halletmek. Eviniz sıcak değilse bu kış günlerinde çıkarmamak en doğrusu, kısacası hiçbir ortamda soğukla temas etmesin. Ayrıca artık koca bebek sayılabilecek bir kapluş olduğuna göre bitkisel besinlerle de beslenmeye başlamalı, hatta bu sağlıklı bitkisel besinler beslenmesinin temelini oluşturmalı, hazır yem miktarı yavaş yavaş azaltılmalı. Gerçi ben bu kadar duruyorum bu beslenme konusunun üstünde ama en öncelikli şey doğru bir yaşam ortamı, kuru bölgenin tamamen kuru olmasını sağlamayı, gündüzleri açık tutulacak bir ısınma lambasını ve filtre konusunu kesinlikle ihmal etmeyin.
ısıtıcının markası karakutu 220v mavi ışığım ise Roxin oda 220v 50hz 3 yada 4 litre su vardır aslında rafaelin fotosunu koymakta isterdim ama beceremedim rafaelin akvaryumu en 16cm boyda 35 cm bana çok küçük geldi o yuzden değiştirmem gerekir diye düşünüyorum dün gittim veterinere bana lambanın gerek olmadığını söyledi..! sosis fln vermeye başladım bayaa yiyo doymadığı için bende bayaa veriyorum sosisin yanında raffy P ve turtle stick veriyorum aslında bayaa zor bişe kalkıştığımın farkındayım bana veren kızın şehir dışına tayini çıktı öğretmelik yapacak birine satacaktı yada atacaklardı atacaklarına ben bakayım dedim daha önce raffy kör olmuş onu iyileştirmişler fln kız çok güzel bakıyodu die biliyorum raffiye çok asil hayval valla :) bir tek yem verirken benimle samimi oluyor :) ayrıca dün hiç siteye giremedim sayfa hatası veriyo???
rafael, volt değil de watt değerleri önemli bizim için, akvaryum gerçekten çok küçükmüş, değiştirirseniz basitçe örneğin 100 litre için 100 wattlık bir ısıtıcı, 50 litre için 50 watt gibi düşünebilirsiniz, gerçi doğru ısıtıcı tayininde evin sıcaklığı da önemli, eğer isterseniz daha ayrıntılı konuşabiliriz bu konuyu, öncelikle akvaryumu değiştirecekseniz kaç litre su koyacağınızı belirlemek gerekiyor. Kuru bölgesi var değil mi? Yüksek bir kuru bölge, bol bol yüzme alanı, dalıp çıkmak ister derin sularda bu afacanlar, sıcak bir kuru bölgede ayaklarını kocaman açarak yatmak ister. Lamba şarttır, hatta bir ısınma, bir UVB lamba kullanılır kaplumbağa akvaryumlarında, hadi UVB pahalı, onu alamasanız bile gündüzleri kuru bölgeyi ısıtacak bir ısınma lambası mutlaka gerekli, bir masa lambasını bile 40-60 watt ampulle ısınma lambası olarak kullanmak mümkün. Sosis vermeyin, bu yaştaki bir kaplumbağanın en son ihtiyacı olan şey bu tip ağır besinler, bebekler bile yememeli. Hiç doyma alameti beklemeyin, her zaman daha fazlası için yalvarırlar :) Hatta bu büyüklükteki kaplumbağalar günaşırı hazır yemle beslenmeli, bol bol yeşillik yemeli. Huleyn`in başlığına bakmayı unutmayın, bazı sorularınızın cevapları o başlıkta ;)
öncelikle meraba arkadaşlar bende yeni üyelerdenim. 2 tane yeni kaplumbağa aldım çünkü en sevdiğim hayvan ama birinin kabuğunda kremsi bir leke var mantar olmasında korktum ama değilmişbenim araştırmalarıma göre. sizde bana yardım edebilirmisiniz diğer sorun ise çok fazla güneşlenmeleri üzerlerinde bir de ışık olunca ikisi üstüste çıkıp ayklarını havaya kaldırıp güneşleniyorlar siz ce bunula ilgili bir sorun varmıdır?
evet baktım ısıtıcım 100 watt benim bi sorum daha olacak ; rafinin kabuğunun üstünde jel gibi şeyler var kabuğu sert fırçalıyorum hafif hafif temizlenzin diye suyunu 2 gunde bir temizliyorum bir de şimdi fark ettim şuan rafi kendi dışkısını yedi NEDEN BÖYLE BİR ŞEY YAPTI?? güzelim yemleri dururken bu Normalmi? Yoksa Benim Rafi biraz garipmi :)
rafael kaplumbağanda bi sorun yok . benim bilgime göre kaplumbağalar dışkısını ağzına alır ama geri çıkartırmış
Rafael Merak etme hepsi bu dışkı yeme işini yapar. Güzelim yeşillikleri yemezlerde gidip kakalarını yerler. Üst kabuktaki jel olayını ise pek anlayamadım. Hergün Sürekli fırçalamaya gerek yok ayda 1-2 yeter. Bazen üst kabuk yosunlanır yada sudaki erimiş materyaller kabuk üstünde beyaz toz gibi kurur o zaman fırçalarsınız.
Ben Rafaele Bugun Yeni bir akvaryumda aldım Aldık Bi sorumluluk elimizden gelen neyse yapmaya çalışacağız artık :) boy 50 cm en 25 cm rahat rahat yüzebilsin diye genişleteceğim.. 100 wattlık ısıtıcı yeter diye düşünüyorum *Rafide şuan filitre yok akvaryumu küçük diye koymadım yüzecek yeri kalmıyodu 2 gunde 1 temizliyordum akvaryumuda şimdi yeni akvaryuma filitre taktığımda temizliği nasıl olacak? filitre temizliyomuş -Suyu Ne sıklıkla değiştireceğimi bilmiyorum