Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Bebek Kablumbagalarım - 2.sayfa
Oncelikle forum cok basarılı ve bılgılendirici olmus emegı gecen herkese tesekkurler.Bundan 2-3 hafta once yegenım(7 yasında) 2 tane bebek kablumbaga almıs ama bakamayacagını anlayınca bana verdi.Acıkcası kablumbagalar hakkında hıcbır fıkrım yoktu.Forumda biraz gezdikten sonra gozum korktu buyuk akvaryumlar,ısıtıcılar, uvb lambalar,fıltreler... Yınede elimden geldiğince olanlara ıyı bır yer hazırlamak ıcın olum fanusunu her ne kadar yeterli olmasada 30cm capında 15 cm derınlıgınde bir legenle degıstırdım(simdilik hallerinden mutlular tek dertleri gece suyun bıraz soguması)Kaplarında bır kısmı taslarla ve bir tahta yardımıyla kuru alan yapmama ragmen ustune pek cıkmıyorlar.Yem olarak yegenıme kablumbaga ıle birlikte verimis kucuk sarı kurtcuklardan sabah 10 aksam 10 tane veriyorum arada bir de marul atıyorum. (dogru yapıp yapmadıgım konusunda bır fıkrım yok ama doymuyorlar gibi geliyor bana cunku ne zaman benı gorseler daha fazla yem ıcın cırpınıyorlar)Ayrıca daha once kablumbaga beslemis bir arkadasım bana sanyu shrimp verdi ama kablumbagalarım bunu hıc begenmedi.Birde aynı arkadas reptibioclear verdi ama ben sularını hergun degıstırdıgım ıcın kullanmıyorum.Size sormak istediklerimse ;
1.Bu legenle ve ısıtıcı olmadan kac ay daha ıdare ederler?
2.Yemlerini degıstırmeli miyim?Ayrıca vitamin vermeme gerek var mı?
3.Kablumbagaların ikisininde sırtında beyaz leke var bir hastalık olabilir mi?
4.Forumda gordugum kadarıyla kabuklarını kurutmaları ve guneslenmeleri lazım ama onları ne zaman gunese veya masa lambamın altına getirsem suyun dibine kacıyorlar bunun sebebı nedir?
Simdiden yardımlarınız ıcın tesekkurler.
Kabugun sol ustundekı beyaz leke Evleri Cok sevdikleri kurtcuklar
Mantar bulaşıcıdır ve zor tedavi edilir kökleşmişse tedavi uzun sürer disiplin ister. Sakın küçümsemeyin mantar tedavi edilmezse zamanla kaplumbağanın ölümüne yol açar. Kabukta beyaz leke denildiği zaman pek çok şey olabilir kurumuş kalıntılar , renk kaybı , mantar yada yüzeyde zedelenme gibi. Sadece fotoğraflardan bakarak tarif edilirken yada yardımcı olunmaya çalışılırken çok kolayca yanlış yorumlar yapılabilir yanlış anlamalar olabilir. Sonuçta biz sadece yol gösterebiliriz doğru teşhisi koymak sonunda size kalıyor.
Bir ara kan zehirlenmelerinde ve ileri zatürre vakalarında alt kabuk kırmızılaşır diye yazıldı ki doğrudur ama aniden herkes kaplumbağasının alt kabuğundaki doğal olan turuncu pembe renklerinden şüphelenmeye başladı. Şimdi birisi size kaplumbağamın alt kabuğu pembeleşti ne yapmalıyım dediği zaman ne diyeceksiniz. Gerçekten olağan dışı bir pembelik mi var yoksa yanlış gözlemmi internetin öteki ucundan gerçekten bilemiyoruz.
mantar olsada olmasada tedaviyi uygulayalım ne olur ne olmaz sonucta tuzlu suyun kabuklarına surulmesınde bır sakınca yoktur.Frozen bu tuzlu su karısımını hergun kabuklarına surup 1-2 saat kabuklarını kurutsam olur mu ?Bu arada plastik kaplarında yasamalarına gonlum razı olmadı onlara 40 40 20 boylarında bir akvaryum ısıtıcı,filtre,sera rafy I yem ve vitamini toplam 50 ytl ye aldım :).İste son resimleri
Ne sevimli bir yavru bu böyle :) Akvaryuma geçip gerekli malzemeleri alarak çok iyi birşey yapmışsınız, böylesi çok daha iyi, tebrik edeim :)
Bir uyarı, kuru bölgenizin üst kısmı tamamen kuru olmalı, en üste çıkabilmelerine elverişli düz bir kayrak taşı koyarak bu sorunu çözebilirsiniz. Taşlarla yapılan kuru bölgelerde dikkat etmek gereken şey taşların devrilmemesinin garanti olması ve sıkışıp kalabilecekleri boşluklar olmaması, aynı zamanda çıkmaları kolay olmalı, alttaki taşlar bir şekilde basamak oluşturmalı. Bunun için en iyi çözüm kuru bölgeyi oluşturan taşları akvaryum silikonu kullarak (antibakteriyel yazan silikon olmasın, sıkça karıştırılır, akvaryum silikonunun üstünde böyle balık resimleri falan olur) yapıştırmak. Daha önce kuru bölge için taş kullanan biri olarak bu yapıştırma işinin sizin için de çok faydalı olacağını eklemeyliyim, zira temizlik sonrası taşları aynı şekilde, düşmeyecek, devrilmeyecek, boşluk kalmayacak şekilde her seferinde yeniden düzenlemek işkenceye dönüşüyor, ben yapıştımamıştım ve bu şekilde çok uzun süre yürümedi. Fikir vermesi açısından eski kuru bölgemizden bir görüntü;
Bu fotoğraftaki bir hata tabandaki beyaz taşlar, hem gereksizdi, hem riskli, bunu da belirtiyim.
Isınma lambanızıda kaç watt ampul kullanıyorsunuz, tavsiye olarak 40-60 watt ampuller tercih etmenizi önereceğim.
Sağlıklar dilerim fındık kafalara :)
Akvaryum ve filtre yapmakla çok iyi yapmışsın huleyn.
Kuru bölge de geçici olarak inşaat tuğlasıda kullanabilirsin. Üzerine kayrak taşı gibi düz bir satıh yaratabilirsen bir süre için yeterli gelecektir. Zaten kuru bölge olayları zamanla olur. Pat diye uygun malzeme bulmak iyi birşey yapmak zordur zamanla daha iyisi olur. Kaplumbağanın kolayca üzerine çıkabilmesi en önemli husus.
Bir oyuncakçıda minik oyuncak tuğlalar görmüştüm. Gerçek topraktan pişirilmiş gerçek tuğla ama minyatür. Kesme şekerden biraz büyük tuğlalar. Çocuklar tuğla ev yapsın diye üretilmişler yanında özel çimentosuda vardı galiba. Hani şeytan al şunu kara kaplumbağaların için birşeyler yap diye beni dürtü ama çok pahalıydı. Minyatür tuğladan bir kapalı yuva hoş olurdu doğrusu.
Burada bir uyarı yapmak şart. Tuğla gibi ağır taşlarla uğraşırken 2 kere dikkatli olun. Aman ha sakın düşürüp akvaryum tabanını çatlatmayın. Birde zaman ayarlı priz edin ikeada çok ucuza var ışıklar ve filtre otomatik açılıp kapansın. Filtre sabah açılıp gece sen yatana kadar çalışmalı hatta mümkünse gecede ama gece ses yaptığı için yatak odasında çok zor olur tabi.
Kuru bolgelerini degıstirmeyi bende dusunuyorum.Kayalar akvaryumda cok yer kaplıyor ve filtrenin akıntısını bozuyor.Onun yerine plastikten asma bir kuru alan yapmaya calısıcam.Filtre konusuna gelirsek ben filtreyi normalde 2-3 saat acık bırakıyordum(akıntıdan korkuyorlar)ama bundan sonra butun gun acık bırakmaya ozen gostericem.Bu arada kabukları ıcın tedaviye basladım 1l suya 2 kasık kaya tuzu atıp kablumbagalarımı ıcınde 1 saat bekletiyorum sonrada 2-3 saat kurumaları ıcın kuru bir kaba alıyorum.Umarım tedavi en kısa zamanda yanıt verir.
Önce mavi lambadan başlayayım
Roxin adını duymadım o lambanın essas kullanım yeri nedir bilemiyorum. Sinekleri avlamakta kullanılan mavi lambalardan olabilir. Bu tür bir lambanın satıldığını görmüş ama almamıştım. Benim bahsettiğim mavi lamba bir zamanlar forumda da bahsini ettiğim Hagen Exxo Tera Night Glo. Koyu mavi camı olan uzunca bir lamba gece ay ışığını simule ederek çok az ışık veriyor. 15 watt ile 50 watt arasında seçenekleri var. Mesela gücü 25 watt ise 25 wattlık normal bir lamba kadar ısıda vererek gece kapalı akvaryumlarda soğuğu kırıyor. Daha ziyade bukalemun iguana ortamlarında hem gece soğuğunu kırmakta hemde hayvanı rahatsız etmeyen hoş bir görüntü sağlamakta kullanılıyor.
Veterinerlerin tavsiyeleri konusuna gelirsek. Kimse darılmasın kırılmasın ben veterinerlere laf etmem ama Türk veterinerleri sürüngen eğitimini yeterince alamıyor. Benim bildiğim sürüngen olarak aldıkları tek bir ders var oda genelde eğitim verecek yeterli hocaları olmadığı için boş geçiyor. Eğer kişisel olarak bu konuya ilgi duyar ve vakit ayırarak araştırırlarsa su kaplumbağasını biliyorlar aksi takdirde bilgileri genelde mantığa dayalı.Çoğu kez bu konudaki bilgileri bizim gibi arkadaşların çeşitli yerlerden araştırıp forumlarda yazdıkları bilgilere dayanıyor. Bu açıdan mavi lambaya gerek yok denmesi çokta doğru değil bence bu lambalar Türkiye doğasında gece için gerekli ama kullanılması size kalmış bu açıdan kullanırsanız daha iyi olur denmesi daha doğru olurdu. Su kaplumbağaları daha sıcak ve uygun buldukları için gece lambalar kapanınca suya inerek suda uyumayı tercih ediyorlar. Tabi doğrular ile pratik uygulamalar çoğu kez birbirine pek uymuyor, ev içi su kaplumbağası bakımında pek çok yapılması gereken şeyi maddiyat , zorunluluk ve olanaksızlıklar yüzünden es geçiyoruz. Mesela filtrelerin gecede çalışması gerekliliği gibi. Umarim az önce yazdıklarımdan dolayı veterinerler tarafından yanlış anlaşılmam.
huleyn in uyguladığı tedaviye gelince. Ben olsam tuzlu solusyonu sadece kabuğa sürer ve kuruması için dışarda bırarkırdım. Tuzlu sudan pek memnun olacaklarını sanmıyorum . Bu tuzlu suya koyma yöntemi yanlış değildir ama daha ziyade mantar kabuk dışında hayvanın derisinede yada diğer bölgelerine bulaşırsa mecburen uygulanması gereken bir yöntem. Mantar tedavisi uzun sürer. İyileşmiş gibi gözükse dahi her ihtimale karşı bir süre daha devam ettirilmeli. Mantar saklanır sonra yeniden ortaya çıkar. Tuzun iyotsuz olması da çok önemli çünkü iyot kaplumbağanın ciğerlerine zarar veriyor. İşin kötü tarafı mantar oluşmuş yaraya dönmüş kabuk tedavisinde mecburen bazı iyot bazlı ilaçların dezenfektan olarak tavsiye edilmesi ve kullanılması. Denize düşen yılana sarılır hesabı.
Özür dilerim dalıp gitmişim gene.. Mesajımdaki üstten 2 paragraf rafael in mesajına ait olmalıydı yanlış yere yazmışım.
Filtre çok akıntı yapıyorsa su çıkış borusunu cama çevirerek akıntıyı biraz azaltmayı sağlayabilirsiniz.
Kablumbagalarımın kabuklarındaki mantar icin tedaviye baslayalı nerdeyse 1 hafta oldu.Kucuk beyazlıklar hala devam etmesine ragmen kablumbagalarımın bir tanesindeki büyük beyaz leke kabardı(eskiden kabuguna yapısık sekılde dururdu)bende tırnagımla kazıyarak beyaz lekeyı koparttım.Bu lekenin altından kabugun dıger kısımlarına oranla daha koyu bir kabuk ortaya cıktı.Konuyla ilgili bir kac sorum var.Simdiden yardımlarınız ıcın tesekkurler. 1.Kablumbagam tuzlu su banyosundan sonra 5-10 dk tek gozunu acamıyor ve surekli ovuşturuyor.Sizce tedaviye devam etmem bir risk olusturur mu? 2.Gecen gün sera repticlean adında kabuk temizleyici damla gordum alsam mantar ıcınde ıse yarar mı? 3.Akvaryumum dogrudan gunes gormemesine ragmen tasların altında ipliksi,sarı renkli yosunlar goruyorum.Cozumu nedir her hafta su degıstırmek mi?:S 4.Ne zaman filtreyi(atman 3200 rpm) calıstırsam kuru alana kacıyorlar.Filtreyi cama cevirmem mumkun degıl akvaryum kare:)Filtrenin akıntısını bıraz onlemek ıcın neler yapabilirim? 5.Deep Fix kablumbaga vitamini kullanıyorum sanırım yerli bir firma tavsiye eder misiniz yoksa baska bir marka vitaminle degıstırıyım mı?
Tuzlu solusyonla tedavinin nasıl uygulanması konusundaki önerilerimi yukarda 2 kere tekrarlamıştım. Repticlean mantar oluştuktan sonra tedavi etmez çünkü ilaç değil.Fitrenin çıkışına lastik bant ile tülbent takıyorlar su çıkışı yavaşlıyor.Deppfix Yerli firmadır diye kötülemek istemiyorum ama tüm dünyaya mal satan bu yüzden titizlenmek zorunda olan yabancı firmalara daha çok güveniyorum