Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Bebek Kablumbagalarım
Oncelikle forum cok basarılı ve bılgılendirici olmus emegı gecen herkese tesekkurler.Bundan 2-3 hafta once yegenım(7 yasında) 2 tane bebek kablumbaga almıs ama bakamayacagını anlayınca bana verdi.Acıkcası kablumbagalar hakkında hıcbır fıkrım yoktu.Forumda biraz gezdikten sonra gozum korktu buyuk akvaryumlar,ısıtıcılar, uvb lambalar,fıltreler... Yınede elimden geldiğince olanlara ıyı bır yer hazırlamak ıcın olum fanusunu her ne kadar yeterli olmasada 30cm capında 15 cm derınlıgınde bir legenle degıstırdım(simdilik hallerinden mutlular tek dertleri gece suyun bıraz soguması)Kaplarında bır kısmı taslarla ve bir tahta yardımıyla kuru alan yapmama ragmen ustune pek cıkmıyorlar.Yem olarak yegenıme kablumbaga ıle birlikte verimis kucuk sarı kurtcuklardan sabah 10 aksam 10 tane veriyorum arada bir de marul atıyorum. (dogru yapıp yapmadıgım konusunda bır fıkrım yok ama doymuyorlar gibi geliyor bana cunku ne zaman benı gorseler daha fazla yem ıcın cırpınıyorlar)Ayrıca daha once kablumbaga beslemis bir arkadasım bana sanyu shrimp verdi ama kablumbagalarım bunu hıc begenmedi.Birde aynı arkadas reptibioclear verdi ama ben sularını hergun degıstırdıgım ıcın kullanmıyorum.Size sormak istediklerimse ;
1.Bu legenle ve ısıtıcı olmadan kac ay daha ıdare ederler?
2.Yemlerini degıstırmeli miyim?Ayrıca vitamin vermeme gerek var mı?
3.Kablumbagaların ikisininde sırtında beyaz leke var bir hastalık olabilir mi?
4.Forumda gordugum kadarıyla kabuklarını kurutmaları ve guneslenmeleri lazım ama onları ne zaman gunese veya masa lambamın altına getirsem suyun dibine kacıyorlar bunun sebebı nedir?
Simdiden yardımlarınız ıcın tesekkurler.
Kabugun sol ustundekı beyaz leke Evleri Cok sevdikleri kurtcuklar
1. sorunun cevabını kimse bilemez ama büyük risk altındalar. Leğende yaşabilirler ama kısa bir süre. Cam akvaryumlar sadece estetik ve kullanım kolaylığı açısından kullanılıyor. Yeterli büyüklükte plastik ortamlarda yaşamaları mümkündür. Sadece donanım kullanmak ve firar açısından bazı sakıncalar içerir mesela ısıtıcıyı nasıl takacaksınız çünkü plastik yüzeye değmemesi lazım.
O beyaz lekeler ( ilk resim sağ üst tarafta kenara doğru olan beyazlık) sanki mantara benziyor. İyice bir incele pamuksu kadifemsi bir dokumu pis kokuyormu. Uzaktan kesin konuşmak zor senide boş yere pirelendirmiyeyim. Toptan kurumaları şart sen onları dışarı al akan ılık bir su altında sadece kabuklarını çok hafifçe fırçala ve sonra iyice kurula. Yarım saat filan esintisiz sıcak ama kuru bir yerde ( lamba altında filan) dursun. Sonra geri koy aynı yerde gene aynı biçimde bir beyazlık oluşuyorsa şüphelenmek lazım.
Kuru bölgeleri su altında kalıyor gibi gözüküyor. Tamamen kuru olması üzerinde ısıtıcı lamba olması lazım. Isıtıcı lambadan değil senden kaçıyorlardır çünkü bunlar uygun sıcaklığa bayılır. Lambayı yak ve uzaklaş bak nasıl ortaya çıkacaklar. O legenden kolayca firar ederler bir kez kaçtılar mı zor bulursun inanılmaz saklanıyorlar.
tavsiyelerin icin sagol frozen bırazdan kabuk uzerınde calısmaya baslıycam :) ve evet benden korkuyorlarmıs sularını azaltıp 2-3 saat sonra odama dondugumde ikisini birbirlerinin üzerine cıkmıs lambanın altında yatarken buldum.Ayrıca şu kurtcuklar hakkında tek bılgıdım cok hoslarına gıttıgı sızce bu yastakı kablumbagalar ıcın yeterli bir besin mi?
Birkaç şey de ben ekliyim. Bir ısıtıcı mutlaka alın, çok çok hayati, birkaç tane yuvarlak vantuzlardan alırsanız ısıtıcıyı plastik yüzeye değdirmeden leğenin dibine sıkıca sabitleyebilirsiniz. Bebeklere temel besin olarak hergün kafalarının büyüklüğü kadar kaliteli stick yemlerden vermek daha uygun olacaktır. Verdiğiniz miktar epey fazla ve bu tip kurtçuklar yada karides fazlaca yağlı, ancak ek besin olarak azıcık verilmeli. Sera, Tetra gibi iyi stick yemler vitamin de içerir, ancak alabiliyorsanız iyi bir vitamin, güneşsiz ya da UVB lambasız geçen bu günler için çok faydalı olur. Su değişimini hergün yapmanızın bazı riskleri var, su değişimlerini soğuk suyla yapmayın. Pis su kadar soğuk su da en büyük düşmanları. Siz onları masa lambanızın altına getirmeyin, masa lambanızı kuru bölgenin üstüne getirin :) ve Frozen`ın da yazdığı gibi kendi hallerine bırakın, onlar ihtiyaçları olduğunda ve kuru bölge yetirince sıcaksa kendiliğinden çıkacaklardır.
tavsiyelerin icin sagol pınar1112 en kısa zamanda bir petshopa gidip ısıtıcı ve stick yem alıcam.Bu arada beyaz lekeler icin frozenın dedıgı gıbı ılık suda hafıfce fırcaladım arkadasları pek bir degısım olmadı ama 1 saate yakın kuru ve sıcak ortamda kaldıklarından sonra beyez lekelere elledıgımde hafıf hafıf soyuldugunu gordum.Bana kabuklarının bir parcası gibi geldi. Beyaz lekelerin en son halinin resimleri ;
ortadaki pembe leke malesef oje yegenım karıstırmamak ıcın koymus:)
Uzaktan konuşmak gerçekten zor ama bana mantar olma ihtimali daha kuvvetlendi gibi geliyor. Sanki kabuk yüzeyinden içeri doğru işlemeye başlamış. Bu beyazlık kabuktan biraz içerdemi yani üst katmandan bir parça düşmüş gibimi duruyor yoksa kabuğun üst yüzeyinde bir oluşum mu. Farklı pis bir kokusu varmı. Mantar yüzeyde başlar içeri doğru işler zamanla kabuğu kemirir ve kaplumbağanın etine ulaşır bu aşamalarda rengi beyazdan pembe ve kırmızı bir yaraya dönüşür. Onun kabukta açtığı bu yara içinde diğer mikrobik oluşumlarda bir güzel yuvalanır kendi marfietlerini yaparlar. Bence riske girme iyotsuz akvaryum tuzu ve mantar ilacı kullanmaya başla. Ben kullanmadım ama mantar için şu tür bir ürün satıldığını görmüştüm. İçeriği hakkında hiç bir bilgim yok.
http://www.otuz.com/product_info.php?products_id=23970
Tuz kullanımı da şöyle. Bir şişe içinde %10 iyotsuz akvaryum yada iyotsuz kaya tuzu ile bir solusyon hazırla sadece kabuğuna sür iyice kurumasını bekle hatta diğer mantar ilacınıda sonra bunun üstüne damlat kafasına gözlerine gelmesin. En etkili yöntem iyotsuz tuzdur toptan kurumak ve mantar ilacıda tedaviyi kuvvetlendirir Leğen ve içindekileride iyice dezenfekte et iyice kurut
Tekar yazıyorum uzaktan çok net olmayan fotoğraflara bakarak mantar olduğunu düşünüyorum ama yanılmışta olabilirim Fakat ne olursa olsun orada hoş olmayan bir sorun var.Mantarsa lanet birşeydir kolay kolay geçmez. tedavi uzun sürer ve disiplin ister
tosbagalarını bol bol gerçek güneşe cikar ve günde 3-4 ssaat bırak benimkierin aynı sorunu oldu ve güneşlendirerek çözdüm
Bu lekeler kabugun ustunde yanı kabugun uzerınde elımı gezdırdıgım zaman bir cıkıntı gıbı takılıyor ve bugun farkettim ki bu lekelerin etrafındaki kabugun rengi bütün kabugun reginden biraz daha koyu.Zaten ısıtıcı ve yem almak icin petshopa gidicektim simdi akvaryum tuzu da alırım.Umarım iyi gelir bu tedavi onlara da saglıklarına kavusurlar.
benm kaplumbağalarımdada aynı problem var bu mantar bulaşıcı mısdır yani dikkat etmelimiyim ???
bana sanki büyüdükçe kabukta olan soyulmalar gibi geldi resimden. çünkü aradaki çizgiler de kalınlaşmış. frozen deneyimli o daha iyi bilir. ama keşke daha net resimler çekebilseydin. ama bence eğer ince tabaka şeklinde hafif şeffaf bişeylerse büyüdüğü için kabuk değiştiriyordur. derisinde de bu tür soyulmalar varmı? ona bir bak. biran önce ısıtıcı al bencede. bu soğuk havada kış uykusuna yatmaya çalışırlar sonra. daha çok küçükler yazık onlara. ısıtıcı çok pahalı bişey değil onu biranönce al. suyu da kaynamış ve dinlenmiş olsun kireç çok zararlı. bi de masa lamban ile kapluşlar arasındaki mesafeye çok dikkat et. çok yakın olmasın. üst üste çıkıp kalktıklarında erişemesinler dikkat et. çok kalabalık bir odada değilde sakin bir odada ve odanın köşesinde tutsan daha iyi olur. insanlar gelip gittikçe küçük oldukları için korkarlar ve daha az kuru bölgeye çıkarlar. bu da iyi olmaz. aslında akvaryumu camcılarda yaptırabilirsin daha uyguna gelir. ama kullandıkları silikonun suda dağılmayan cinsten olması lazım. onu bul. gerisini ucuza yaparlar. benim aklıma gelenler bunlar. umarım daha iyi bir ortamı biranönce sağlarsınız. yazık onlara çok minikler yaa. benimkiler de 1 lira kadardı şimdi 7 cm oldu canavarlar.