Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kaplumbağalarımıza hazırladığımız yaşam koşulları - 3.sayfa
Arkadaşlar Pınarın tavsiyesiyle böyle bir başlık açtık, (teşekkürler Pınar) çünkü biz bu kerataların maceralarını sizlerle paylaşmayı çok sevdik. Biz yaklaşık üç aydır tosbiş besliyoruz ve aldığımıza hiç pişman olmadık. Hiç araştırmadan bir gün durup duruken gittik ve iki tane 3.5 cm. kabuk boyu olan tosbiş aldık. ( Tabii uyduruk bir yem ile birlikte ve ölüm fanusunda ) Eve geldik nette araştırdık bir de ne görelim bu iş çocuk büyütmekten zor :) Daha sonra bu forumun eski bir üyesi beppomomo `nun ( teşekkürler beppomomo ) KAPLUMBAĞA BAKIMINDA REFERANS LİNKLER -VOL. III isimli başlığında yazanları bir gecede okuyup ertesi gün akvaryum, ısıtıcı, filtre, ısıtıcı lamba ne gerekiyorsa aldık, iyi ki de yapmışız baksanıza nazar değmesin şimdi çok mutlular. Bu başlıkta daha çok sevimli dostlarımıza evde hazırladığımız yaşam koşullarını konuşalım, nasıl yaptığımızı sağlayacağı avantajları vs. çok yaratıcı fikirler çıkabilir. Çünkü çok pahalı şeylerin yapacağı işleri ucuz ve daha basit ürünler ile de yapabiliriz. İmkanları iyi olan var olmayan var ama unutmayın tosbikleriniz size muhtaç yaşam koşularını ne kadar iyi hazırlarsanız o kadar mutlu olurlar. Tabii ki kısıtlama yok tosbişler ile ilgili her şey burada konuşulabilir. deryailesezer
Vay canına ne kadar hoş. Tebrik ederim. Evlerimizdeki canlılar nasıl saygı duymamız gerektiğine dair bir ders daha. Aybala ile Aybars da o şanslı azınlık kaplumbağalardan.
Peki bu aliminyum profil işçiliği kime ait. Ama önce birşey soracağım deryailesezer derken forumda aynı tek bir kişimi yazıyor yoksa mesajı yazan değişiyormu :) Çoğulmu tekilmi cevap vereceğimi bilemiyorum. Bu yüzden iki kişiye cevap veriyor gibi yazacağım.
Bu tür çabalar çok hoşuma gidiyor. Yaptığınız akvaryum çok düzgün ve gelişime çok açık , ilerisi için pek çok yeni detay geliştirebilirsiniz. Hatta eğer zamanla aybars ve aybala kapışırsa , akvaryumu tam ortadan su akışını engellemeyen delikli bir parça ile ayırabilirsiniz bile.
Ama gözüme batan birşey oldu şu ışığı fotoğraftan bile gözüme gelen ısınma lambası. Spot tipi lambaların yanları gümüş boya ile kapalı bu sayede ışık yandan doğru gözünüze gelmez direk aşağı gider. Spot lambaların dar yada geniş duylu olan tipleri var artık hangisi size uyarsa onu kullanabilirsiniz. Yada o ek yükseltinin yanlarını buzlu camla da kapatmak mümkün
Bende yeni büyük akvaryumum için bauhaus dan aliminyum profil alıp yeni bir T5 aydınlatma yapmıştım Benim ki süper basit birşey ama vallahi aliminyum ile uğraşmak ahşaptan kolaymış. Kolayca kestim deldim.
Size kolay gelsin ,
Arka taraf ve içine birşeyler yapıcaz ama en önemli kısımları bitirebildim şimdilik,işlerim çok yoğun çünkü. Gelelim ayrıntılara: Akvaryumu ve altındaki dolabı gerçekten gönül adamı diye tabir edebileceğimiz iki esnaf abimiz yaptı. Beni sabırla dinleyip ne istediysem yaptılar, bu konuda çok şanslıydım. Kuru bölge ilk fotoğrafdan da görüldüğü üzere camdan üzerine kaymayı engellemek için şu plastik paspaslardan koydum ve sadece uçlarından silikonla tutturdum. Merdiven ise pilexiglas malzemeden kendi imalim, önce 20*30 ebadında şeffaf pilexiglası kestirdim 15 cmlik ön kısmına açı verebilmek için biraz ısıttım ve büktüm altına 2*20 cm uzunluğunda başka bir pilexiglas şerit yapıştırdım onun üzerine de 10*20 ebadında yine başka bir pilexiglas levha yapıştırdım ( sadece 2 cm lik kısımdan) böylelikle istediğim zaman çıkarabileceğim bir merdivenim oldu. Çizim için kusura bakmayın fazla uğraşmadan paintte karaladım
işaretli yer biraz açılı yapıştığı için camın üzerine sıkı sıkı geçiyor çok sağlam duruyor.
Kuru bölgenin üzeri için aliminyum köşebent kestirdim gönye burnu diyorlar köşe köşeye uyacak şekilde yani sonra o parçalara evde kendim delik delerek küçücük somunlu civatalarla birbirine tutturdum. İçine de ( 4 tarafına) pilexiglas levhalar kestirdim ve aynı civatalar ile tutturdum. Lamba için de küçük bir parça aliminyum köşebent kullandım. Üzeri açık fakat çikamayacakları kadar da yüksek bir kuru bölgeleri oldu bu gün ikinci gün ve çıkmaya alıştılar bile gece de merdivenin üzerine gövdelerini koyup orda uyudular,vücut suda burun dışarda yani :)
Parmaklık olarak kullandığım malzeme de pilexiglas ama akvaryumun kendi çerçevesine monte etmedim temizlikte sökmesi zor olur diye, iki tane ayrı köşebente monte ettim, köşebentleri de akvaryumun ağzındaki sabit köşebentlere turturdum 4 küçük vida ile. İstediğim zaman çıkarması kolay olsun diye.
Pınar ve frozen ikinize de teşekkür ederim madem aldık iyi bakalım düşüncesi ile hareket ediyoruz ne yapalım. Öncelikle frozen ben deryailesezer`in Sezer`iyim Derya genelde dinlemeli telsiz susması şeklinde takip ediyor fakat pek takılmıyor :) O lamba diğer akvaryumda da öyleydi açıkcası başlarda dediğin gibi birşey yapmayı düşündüm ama 8 aydır o lamba yanıyorsa ki yatıncaya kadar yanıyor, biz odanın lambasını açmıyoruz bu daha hoşumuza gidiyor:) e kuru bölgeyi de ısıtıyor bende bu yüzden değiştirmedim.
Kesinlikle aliminyum çok kullanışlı bir malzeme çok da şık duruyor, sadece matkap olmalı montaj için.
Deryailesezer, süper! Ne iyi bir ekipsiniz siz böyle, bravo, harika bir tasarım, çok iyi düşünmüşsünüz, malzemeleri çok iyi kullanmışsınız. Böyle hoş şeyleri görebiliyoruz artık bizim forumlarda ya, bu beni çok umutlandırıyor, eminim pek çok kişiye fikir vericek bu tasarım. Aybala ve Aybars güle güle otursunlar :)
İşçilik süper :) Kuru bölge üzeri için gördüğüm en dekoratif ve işlevsel plan olmuş. Elinize sağlık. Üstteki alüminyum kasalı kutuyu bende eklemeliyim. Bu sayede kuru bölgemi biraz daha yükseltebillirim . Ayrıntılı fotoğraflar için teşekkürler.
Arkadaşlar hepinize teşekkürler, her biriniziden bir şeyler öğrenerek bu hale getirdik, umarım çok uzun yıllar aynı sevgiyle bakarız tosbiklerimize. Selamlar Aybala ve Aybars da sanırım mutlular baksanıza :)
Hersey cok guzel olmus.Elinize saglık.Aybala ve aybars gercekten kucuk kalmıslar akvaryumda :)Akvaryumla ilgili kafa takılan yerler var.Ornegin son koydugunuz resimde sanki merdiven kısmına sadece bir tanesi sıgıyor geceleri uyurlarken sorun olmuyor mu?Birde akvaryumun ustunu niye parmaklıkla kapattınız resimlerde herhangi bir firar sansıda gorunmuyor onu anlamadım.Bu arada buyuk akvaryumun ne kadar gerekli oldugunu anladım bende soyle kısa dogru buyuk bir akvaryuma gecmeyi planlıyorum pinar hanımın ve sizin calısmalarınızı ornek alıcam simdiden sagolun :)
Arkadaşlar belki böyle orjinal bir şey vardır fakat ben hafta sonu biraz aylak kaldım ve çoğu evde bulunan malzemeyle ( yemek tarifi gibi oldu :) tosbiklerimizin yeni akvaryumunda kullanmak için bir dip temizleme motoru yaptım. Bir adet 5 W iç filtre motoru, bir adet eski filtre sisteminde kullandığım manuel dip pompasının görünen bölümü, bir adet olta kamışı parçası ,biraz kablo bağı hepsi bu kadar...
Deryailesezer
Eline sağlık , çok işe yarayacak bir alet ve sanıyorum çok kişiye fikir verecek. Bu tür konulara bayağı yatkın olduğun anlaşılıyor. Bu forumun eksik yönü bü tür kendin yap projelerin olmayışıydı. Yavaş yavaş projeler gelmeye başlıyor çok iyi oluyor.. Benimde hep aklımda olan bir şeydir bu türden bir seyyar dip temizleyici yapmak. 300 litre balık akvaryumuma çalışma prensibi olarak seninkiyle aynı olmakla birlikte biraz daha sabit ve iri birşey düşünüyorum ama sadece hep düşünüyorum.
Bu tür projeleri yapabilmek için evde ki hurdalıkta uygun malzeme olması lazım. Daha evvel balık akvaryumun varmıydı , konulara yakınsın ?
Son olarak aman ha arkadaşlar elektrikli ve suya girecek ev yapımı projelerde lütfen elektrik kaçağına karşı çok dikkatli olalım. Gerekirse üşenmeden 10 kere kontrol edelim hatta ilk suya sokuşta vücudunuzun yer yada herhangi bir cisimle ile olan temasını akım geçirmeyen şeyler ile kesmeye çalışın. Yere akım kesici birşey koyun üstüne basın ve bir elinizi arka cebinize sokun. Elektrik vücudunuza bir elinizden girip devreyi kalbinizin üstünden geçerek diğer elinizden dışarı çıkacak şekilde tamamlamasın. Çok basit kurallar ya hayat alır yada hayat kurtarır.
Kolay gelsin..