Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

2 senedir baktığım kağluşlardan birisi yemek yemiyor - 2.sayfa

Merhaba, Ben İzmirde yaşıyorum ve işyerimizde 5 adet su kaplumbağamız var.Aslında 6 tane vardı ama bir tanesini aldıktan 3 ay sonra kaybettik,neden öldüğünü bilmiyoruz,çünkü o zaman kaplumbağa elimizde tam 4 ayrı veterinere gittiğimiz halde hiçbirisi ona bakmayı beceremedi.Bu konuda çok sinir oldum ve o dönemde sitenizi keşfettim.Şuanda burdaki veteriner hekimlerden daha çok şey biliyorum sanırım.Kpalumbağalarımızın 2 ayrı akvaryumu var,2 kapklumbağalık akvaryumumuzun üyesi olan kapluışlarımızdan birisi nerdeyse 1 haftadır mama yemeyi reddediyor.Kapluşlarımıza tam 2 senedir bakıyoruz.Hiç böyle bir sorun olmamıştı,hepsi de iştahlıydı.Sera Raffy yem kullanıyordum ama en son Sanyu aldım bulamadığım için...Istıcıları ve motorları var.Sera Reptilin vitamin de kullanıyorum haftada bir.. Attığım yemleri diğer kapluşumuz yediği için onu ayırdık,şimdi yemek yemeyen kapluş tek başına ama attığımız yemlerin hepsi duruyor :( Fakat hareketlerinde bir yavaşlama yok,yani kış uykusuna yatmış gibi değil,sadece mama yemiyor,sizce neden olabilir?

img

esraüstünsoy

19 yıl 1 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ya arkadaşlar salmonella yıkamadığımız sebze meyveden-sudan vs dende bulaşır hemen hayvanın üstüne atmayn yaw:D

img

catzillaa

19 yıl 1 ay 6 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Yaa işte, daha almamış olana almayın demekle, bir kere o eve girmiş olan kaplumbağanın risklerini, zorluklarını anlatmak aynı şey olmuyor, çok kötü bir his, bir bebeği evinden etmek gibi. Ama evde hamile yada çoluk çocuk olduğunu öğrenip, salmonelladan hiç bahsetmemek de ayrı bir kötülük. Frozen`ın dediği gibi olan hep zavallı kaplumbağacıklara oluyor, berbat bi ikilem..

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaşlar ben hayvanlara karşı o kadar da pimpirikli olunmaması taraftarıyım.Benim sadece kapluşlarım yok,bunun yanısıra 4 tane de kedim var.Mesela onlardan bulaşan toxoplazma virüsü vardır ama bu sadece kedinin dışkısında bulunur,dışkıyla temas etmediğiniz sürece sorun yoktur,aslında toxoyu yıkanmamış çiğ sebzeler ve iyi pişmemiş etten alma riskimiz daha fazla ama maalesef insanlar hamile kalınca ilk yaptıkları evlerinden evcillerini uzaklaştırmak oluyor...Kapluşlarım işyerimizde zaten,evde bahçede de kedilerim var ama hamile kaldığımdan beri bir kez bile acabamı diye onlardan şüphe etmedim.Temizliklerini eşim devraldı ve ben de onlara her temas ettiğimde bakteri öldüren sıvı sabunla ellerimi bol bol yıkadım(zaten normalde de yaptığım şey yani)... Bence endişelenecek birşey yok,zaten şurda bir avuç hayvanseveriz,bir de böyle incik cincik düşüncelerle hayvancıkları bizden uzaklaştırmak çok zalimce olur...Ben bebeğimi doğduğu andan itibaren hayvan sevgisiyle büyütücem.Doğru temizlik kurallarını da öğrettikten sonra o da eminim sorun yaşamayacaktır.

img

esraüstünsoy

19 yıl 1 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba siteye yeni üye oldum salmonella hakkında bir bilgi vermek istiyorum bende kırmızı yanak esleyen biriyim salmonella hep kafama takılıyordu geçenlerde şöyle birşey yaşadım bu konu burda geçince üye olup paylaşmak isterdim malteme carrefour da bir ped shop a gittim gezmek için baktım kırmızı yanaklar var 6 7 yaşlarında olanlar bile vardı onları izledim orayla ilgilenen bayan geldi buyrun dedi dedimki ben kırmızı yanak besliyorum size danışıyım salmonella mikrobu hakkında ne düşünyosunuz böyle böyle kendi bildiklerimi anlattım çok nazik bir bayandı çok nazikçede ayrıntılı şekilde aydınlattı beni onun azından kısaca şöyle bakın beyfendi inanın sağlık bakanlığının ve hayvan yasalarının ve bu canlıları urada satabilmek için yaşadığımız şartları bir bilseniz gerçekten hepsinin bakımından zor her şeyi için bir izin belgesi almak zorundayız sağlık izni temizlik izni onlarında hakları var o izinler ve mikrobik izin hayret ettim dedimki gerçekten bukadar zor olduğunu bilmiyordum yanlız amerikada bildiğim kadarıyla 1970 yılı yanlış hatırlamıyorsam bu cinste salmonella virüsü var diye satışı durdurulmuş inanın öyle bir tehlikesi varsa muhakkak bizi uyarırlar yada kesinlikle izin vermezler bize biz bu canlıları burda sergileye bilmek için bile bizden çeşitli beyannameler istiyorlar onları yapmak bu canlıları izlemekten daha zor gönlünüzü ferah tutun bu işi 12 senedir yapıyorum aynı zamanda veterinermiş gülay hanım giderseniz sizde tanışabilirsiniz çok nazik bir hayvan sever aynı zamanda bana net olarak kısaltırsam kesinlikle bize bu izinleri verirken bir uyarı yapılmadı ki türkiye faktörünüde burda işlerin gördüğümüz kadarıyla çoğu zaman dolaylı işlerle yürütümesini görüp yaşıyoruz dememe rağmen hiç şüpeniz olmasın dedi peki siz bu konu hakkında ne dersinizmerak ettiğim bir konudur görüşlerinzi bekliyorum ..

img

tufancap

17 yıl 7 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ya o kadar panik yapmayın ya esra hanım hayvana dokunduktan sonra ellerinizi çok iyi dezenfekte edin.kaplumbağayı eve yere masanın üstüne felan koymayın.yani etrafa mikrop bulaştırmasın.ben evime ameliyatlara girmeden kullanılan dezenfektan maddeden aldım.oğlumu elleyince onunla hijyen sağlıyorum.isterseniz böyle birşey düşünebilirsiniz.. dediğim gibi hayvanla temas olmadıkça çok sorun olcanı zannetmiyorum zaten işyerindeymiş kapluşlar.doğum iznine ayrılır büyük ihtimal:)

img

catzillaa

19 yıl 1 ay 6 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaşlar, salmonella ile ilgili birkaç güvenilir bulduğum link vermek istiyorum, kaynaklar İngilizce, boş bir zamanımda toparlayıcı bir çeviri yapmayı planlıyorum.


Salmonellanın kaynağı sadece sürüngenler değil, pek çok hayvansal gıda da aynı riski taşıyor, fakat Amerika`da yapılan bir araştırmaya göre 96-97 seneleri arasında salmonellosis hastalığının %6`sı sürüngen ve amfibiyan kaynaklı olduğu belirlenmiş (ki 1975`de Amerika`da 4 inçten küçük kaplumbağaların satışının yasaklanmasından sonra hastalığın görülmesinde ciddi bir düşüş olduğu göz önüne alındığında önemli bir oran). Bu sebeple kaplumbağalarla ve tüm malzemeleriyle temasa geçtikten sonra ellerin sabunla iyice yıkanması, temizlik sırasında sıçrayan sulara dikkat edilmesi (göze, yiyeceklere sıçramasına dikkat etmek vs.), tankların temizliğinin hiçbir şekilde mutfak, banyo vb. ortamlarda yapılmaması, özellikle küçük çocuklar için ekstra önlemler alınması, mümkünse antibakteriyel sabunlar, plastik eldivenler kullanılması son derece önemli.


Hayvanlardaki hastalığın Türkiye`ye gelmeden önce tespit edilmesi konusu ise olanaksız, çünkü böyle bir tespiti yapabilecek bilinen, güvenilir bir method yokmuş.


Lütfen konu hakkında sürüngen besleyen tanıdıklarınızı da uyarmayı ihmal etmeyin, benim başıma gelmez diye de düşünmeyin, hastalığın sizde görülmemiş olması yada hayvancığınızda bir anormallik olmaması hiçbir zaman görülmeyeceği anlamına gelmez, aynı şekilde kaplumbağanızın taşıyıcı olup olmadağını garanti etmez, zira bu bakteri (evet virüs değil bakteriymiş, yanlış yazmış olduğum yerleri bu şekilde düzeltmiş olıyım:) bağışılık sistemimizin zayıf olduğu/zayıfladığı zamanlar için tetikte bekliyor olabilirmiş.

http://www.cdc.gov/mmwR/preview/mmwrhtml/mm5626a1.htm

http://www.salmonella.org/

http://www.petstation.com/repsalmo.html

 

Bu linkte de bu sitede yayımlanmış gerçek bir salmonella hikayesi, dikkatle okumanızı tavsiye ederim:

http://www.hepsievcil.com/app/Forumlar/cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=22504


Esra Hanım, konu nerden nerelere geldi, başlığınızı feci işgal ettik :-s Ama yazıları herkesin okuyacağını göz önüne alarak bu uayrıyı herkes için yapmamız gerekiyor. Size, bebişinize, kapluş bebişlerinize ve kediciklerinize uzun, sağlıklı ömürler diliyorum :)

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Salmonella incik boncuk bir konu değildir.  Amerikan Tarım bakanlığı  yada Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)    ya ait kaynaklarda bu konuda çok ciddi uyarılar var. Eğer hafif bir risk olsaydı Amerikan kaynakları bu kadar ciddi uyarılar yapmazdı Su kaplumbağası ticaretine 4 inch yasağı koymazdı. Amerikada yasak olan 10 cm den küçük yavru su kaplumbağası satışı Türkiyede neden serbest bu sorunun cvabını bilmiyorum.

Bu forumlarda sadece her tarafı hastahane dolu olan İstanbul Ankara İzmir de yaşayanları düşünerek yazmıyorum. Anadolunun her yerinde su kaplumbağası satılıyor en çokta küçük çocuklar için alınıyor. Zaten önemli olan öncelikle anne ve babalar bu riski bilsin sonra ona göre davransın. Pet shoplar sorsanızda bu bilgileri size söylemezler.

Su kaplumbağalarını gerçekten seviyorsak ve gerçek bir hayvanseversek ilk önce bu ticaretin hacminin düşürülmesini sağlamalıyız. Çok basit almayın  ve çevrenizdekilere aldırmayın.
" Almamak çözüm değil siz almazsanız bir başkası alacaktır " diyenlere de kanmayın. Almamak çok etkili bir yöntemdir Satış rakkamları çok yüksek olan bu ticareti % 10 bile düşürsek ciddi sayıda kaplumbağa demektir. Şu an petshoplarda satılmayı bekleyen su kaplumbağaları bu durumdan zarar görseler bile önümüzdeki yıllarda ithal edilecek olan su kaplumbağaları sayısı düşürülecektir.Amerikadan tüm dünyaya savrulan 10 milyon su kaplumbağasını kurtaramasak bile hiç değilse 100 bin tanesini 8-15 yaş arası çocukların ellerinde ölmekten kurtaralım..

img

frozen

19 yıl 7 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

mrb arkadaşlar yeni başlık açtım ama hala açılmamış bende buradan sorayım dedim 3tane su kaplumbağam war 1haftadır ama eve geldiklerinden beri yemek yemiyorlar 4çeşit yem denedim ve kıyma maydonoz gibi yiyecekler koydum elle beslemeye çalıştım hiç birini yemediler neden olabilir bu ve neyapmam gerek yardımcı olursanız sevinirim

img

eylem1

17 yıl 7 ay 20 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ