Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Akvaryumun üstü açık olmalımı?
Slm arkadaşlar ben bir hafta önce 2 tane kırmızı yanaklı su kablumbağası aldım, bu bir haflalık araştırma sonucunda bir akvaryum ile bir ısıtıcı (Isıtıcı markası önerirsenizde sevinirim) almam gerektiğini anladım, benim sorum şu: 4-5 cm`lik kapluşlarım için (ilerisinide düşünerek) 50cm veya 65cm akvaryum yeterlimidir ayrıca bu akvaryumun üstü kapalı olması iyimidir (Ultraviole floresan ampul kapağın altına monte edilebiliniyor), yoksa üstü açık mı kalmalı? Öneri ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
Akvaryumunuzu ne kadar buyuk alabiliyorsaniz o kadar iyi, butcenizin el verdigi en buyuk akvaryumu almanizi tavsiye ederim, keratalar cok cabuk buyuyor, verdiginiz olculerde bir akvaryum su an icin 2 kaplusunuz icin uygun olur ama en fazla bir sene icinde siz de yetmedigini hissetmeye baslarsiniz. Her sene akvaryum degistirmektense simdi en azindan 80 cm.lik bir akvaryum almak aslinda daha ekonomik.
Kapak almanizi tavsiye etmem, cunku olusturacaginiz kuru bolgeyi yukardan masa lambasi ya da klipsli bir lambayla (UVB disinda isinma amacli kullandigimiz lamba) isitmaniz gerekiyor, kapak islevsiz kaliyor. Ama UVB lambaniz icin yarim kapak yaptirtabilirsiniz (Kame yazmisti, eger Istanbul`daysaniz Altunizade Capitol`de boyle kapak yapan bir petshop varmis, degil mi Kame? :) ya da benim nacizane, estetikten cok uzak cozumumu dusunebilirsiniz :)) Ayrica kapak camlarda bugulanmaya sebep oluyor, kisacasi gerek yok bence.
Isiticilar butcenize gore degisiyor yine; markasiz, termostatsiz isiticilardan zaten uzak durun, en cok Atman marka isiticilar tercih ediliyor, fiyatlari da uygun. Eger bir ust kalite bir isitici almak isterseniz tetra, sera, eheim jager dusunebilirsiniz. Evinizin sicakligina gore 50 watt ya da 100 watt bir isitici tercih etmelisiniz. Isiticilarla ilgili cok detayli, guzel bir calisma bu linkte:
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=10430
Sanirim kullanici adinizdakiler miniklerin isimleri, uzun, saglikli omurler dilerim ikisine de :)
merhaba arkadaşlar bu sabah bayram namazı için uyandım ve kaplumbağamın ağzının etrafında beyaz birşeyler wardı köpük gibi ve daha sonra da hapşırmaya başladı acaba nesi war ve nası çözebilirim???? çok acil yazarsanız sewinirim...
merhaba arkadaşlar bnm kaplumbağalarımdan birini ağzından beyaz köpük gibi bişiler glio ... hayvan arada sırda hapşırır gibi sesler çıkarıo ve ağzını açıp kapatıyo ..acaba ne sorunu olabilir acilen yazarsanız sewinirim ...
Pınar verdiğin ayrıntılı bilgi için, ayrıca karar vermemde yardımçı olduğun için çok çok teşekkür ederim. Malesef Ankara`dayım önerdiğin petshopa gitmem zor, öğrenci olduğum için burada kalıcı değilim o yüzden 65 cmlik akvaryumu aldım (ilerde taşınması daha rahat olsun diye) ve üstüne kendi imkanlarım ile yarım bir kapak yaptım, ayrıca önerdiğin kaliteli markalardan tetra ısıtıcıyı aldım. Birde iç filtre mi yoksa dış filtrmi almalıyım, hangi marka daha iyidir, bunların litreleri ne olmalı benim akvaryuma göre? Bu konuda da bilginden yararlanmak isterim.. Evet kapluşlarımın ismi Bonie ve Clyde :) Senin kapluşlarada uzun ömürler diler tekrar teşekkür ederim..
Moony92, solunum yollari enfeksiyonuna yakalanmis saniyorum, antibiyotiksiz ve dolayisiyla veterinersiz gecmeyecektir, su sicakligini 30 derceye getirmeli, vitamin takviyesi yapmali ve acil olarak kaplumbagalardan anlayan bir veterinerle gorusmelisin. Gecmis olsun..
merhaba arkadaşlar benimde su kaplumbağam vardır.kendisi yumurcak olur.MOONY arkadaşım kaplumbağalarda hasta olabilir.belkide grip olmuştur.
Rica ederim BonieVeClyde, ilgiyle arastiran, kapluslari icin ugrasan herkese seve seve yardim ediyoruz, iyi dileklerin icin de cok tesekkurler :) Kendi kapaginizi kendin yapabilmen cok hos, UVB florsaniniza bir blast ve starter takip/taktirip rahatca kapakta kullanabilirsiniz saniyorum, son derece iyi olmus. Son halini bizimle de paylasirsan fikir almamiz acisindan cok guzel olur :) Filtre olrak ic filtre dusunmeni tavsiye edecegim, gerci akvaristler en iyi ic filtrenin en kotu dis filtreden iyi olacagini soyluyorlar ama bizim kaplumbaga akvaryumlarinda su seviyesi dusuk oldugu icin dis filtreyi hava kacirtmadan kullanmak zor oluyor, eger bir de dis filtrelerle hic deneyimin yoksa ic filtre cok daha kullanisli olacaktir. Ic filtreler de ayni isiticilar gibi butceye gore degisen kalite ve fiyatlarda. Atman cok kullanilan, fiyati da uygun bir marka. Orta boy akvaryumlar icin olan F202 ya da 203 gibi bir model dusunebilirsin. Imkanin varsa filtre olarak en kaliteli marka Eheim, Pickup 2008 ya da 2010 modeli akvaryumun icin son derece uygun olacaktir. Ben de ayni modelin 2006 ve 2010`unu kullaniyorum, gonul rahatligiyla tavsiye edebilirim, zerre koku olmadi su ana kadar. Bunlardan baska bir filtre dusunursen, uygun filtreyi bulmak icin, kaplumbaga akvaryumunun temizlik yuku balik akvaryumundan cok daha fazla oldugundan akvaryuma koyacagin su miktarini 2-3 ile carpip filtre uzerinde yazan litre degeriyle karsilastirmalisin. Bir diger formul de su miktarini 6-7 ile carpip filtre ustundeki L/H degeri ile kiyaslamak, filtredeki L/H degeri su miktarinin 6-7 katindan buyuk olmaliymis. Temelde ayni mantik, normalde uygun olarak belirtilen su miktarindan biraz daha buyuk bir filtre almak gerekiyor kisacasi. Kolay gelsin :)
Malesef filtreyi abim bana danışmadan benden önce almış :( Markası Dolphin FB-2000F 4.5W 400L/Hr, en azından iç filtre almış. Sırada bir UVB ile bir softone lamba var, onlarıda en kısa zaman da temin etmeye çalışacağım. Akvaryumun dekoru bitince resimleri upload ederim. Bu arada küçük beyaz çakıllar alsam olurmu? Plastik bitkilerin kapluşlara da bir zararı varmıdır? Hava pompası kapluşlar için gereklimidir va faydası nedir? Pınar herşey için teşekkür ederim, cevabını dört gözle bekliyorum (çok soru sorduğumun farkındayım:)..
Sadece hava motoru konusuna cevap vereyim geri kalan kısımları zaten pınar arkadaşımız mükemmel cevaplıyor.
Suya hava vermek çok gerekli değil çünkü kaplumbağalar oksijeni sudan almıyor Fakat hava vermenin artı ve eksileri şunlar
suya verilen hava sudaki hijyenin toparlanmasına yardımcı olur buna karşın hava motoru gürültü yapar , kabarcıklar çok şiddetli değilse kaplumbağalara eğlence yaratabilir , suda harek yaratarak filtrasyona yardımcı olur. Birde ben kişisel olarak sudaki kabarcıkları seviyorum.
Motor kullanmak gerekli değil ama eğer kullanırsan hava motoru akvaryum su seviyesinden yukarda olsun yoksa su aşağıya akabilir , hatta onu bir iple boşluğa asın gürültüsüde azalır.