Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kaplumbağamın etrafında sürekli beyaz bişeyler var :(

Merhabalar, Tatlı su kaplumbağamı 17 eylülde aldım. Beraberinde küçük bir havuz, yemini ve havuza dekor olsun diye rengarenk akvaryum taşlarından da aldım. Hergün yeminden 2 tane vermeye özen gösteriyorum, yine burda okuduğum kadarıyla bir kere suyuna çok az yeşil fasulye ve bir kerede yine çok az havuç attım. İlk aldığım gün bir defaya mahsus bilinçsiz olarak çeşme suyuyla doldurdum küçük havuzunu ama sonrasında öğrendim ve içme suyu yada dinlendirilmiş su ile dolduruyorum. İlk aldığım günden beri suyunu sık değiştirmeme rağmen kaplumbağamın kabuğunun, ayaklarının, kuyruğunun ve son günlerde kafasınında etrafında beyaz çok hafiften pamuklanma birşeyler oluyor havuzunu temizlerken sudan çıkarttığımda hissettiğim kadarıyla o beyaz şeyler hafiften salya gibi birşeyler, sudan çıkarınca beyaz renk değişiyor ve direk seffaf salya gibi oluyor. Ayriyetten her havuzu değiştirdiğimde kaplumbağamın sırtını ve gövdesini küçük bir diş fırçasıyla temizliyorum. Aldığım shopa sordum bu pamuklanmayı sudaki klordan olabilir dediler. Yukarıda da söylediğim gibi sadece ilk aldığım gün biliçsizce çeşme suyu ile doldurdum akvaryumu sonrasında içme suyu ve dinlenmiş su kullandım. Neden olabilir çok merak ediyorum ve çok endişeleniyorum :( Lütfen bana çok kısa sürede yardımcı olurmusunuz...Teşekkürler

img

rocknroll

17 yıl 9 ay 5 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Selam öncelikle geçmiş olsun bana matarlanma gibi geldi.Bana kalırsa o adi petsop`u sana yalan söylemiş sana ölüm fanusu satmış ve bir paket markasız yempetsop `çular para kazanmak için genelde kaplumbağaları ölüme gönderiyor.benim tavsiyem frozen,pınar vb ... gibi kişilerdenn yardım almalısın benim yardımımm kendine akvaryum ısıtıcı filitre al ve birde kuru bölge yap bunlar en önemli hususlar eğer bunlar sağlanmassa kaplumbağa ölür

Su kaplumbağası fanusta yaşamaz eğer ona düzgün bir akvaryum sağlamazsanız kısa süre içinde ölecek.
O sözünü ettiğiniz şeffaf şeyler soyulan derisi olmalı eğer derisi ise normaldir hepsinde bu soyulma olur. Anlatımınızdan ben öyle tahmin ettim ama mantar da olabilir. Klordan dolayı bu tür bir beyaz döküntü olmaz.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba RocknRoll, Eger kabukta da oldugunu soylemeseydin buyuk ihtimal deri degistiriyor diyecektim. Deri degistirirken boyle tul gibi, beyaz seyler seyler sarkar kollarindan, kafasindan, ayaklarindan, aynen tarif ettigin gibi. Son derece normal bir surectir, buyudugunun gostergesidir. Ama kabukta da olmasi akla mantar ihtimalini getiriyor. Mantar da kadifemsi bir dokuyla ayirt ediliyor, ama tarifin mantara da tamamen uymuyor aslinda, yine de mantarin degisik cesitleri oldugunu dusunmek lazim. Klor yuzunden oldugunu hic sanmiyorum, klor kabukta, kuruyunca gorunen, dalgali, beyaz, kirec kalintilarini andiran (bulasik makinesinden cikan bardaklar olur ya oyle bazen:) lekelere sebep olur, anlattigin gibi olmaz kesinlikle. Kisacasi, benim tahminim bu beyaz seyler deriden sarkiyorsa tul tul deri degistiriyordur, kabuktaki de mantar olabilir belki, eger fotograf koyma sansin varsa daha kesin yorum yapabiliriz. Ama asil sorun bu degil :) Kaplusuna baktigin ortam ona kesinlikle uygun degil sevgili RocknRoll, forumu biraz karistirisan goreceksin ki o baktigin havuza olum fanusu deniyor, bir yasam ortami degil sadece bir hapisane hucresi onlar icin. Kaplumbagalar suyun icinde yuzmek, dalip, cikmak ister; zaman zaman sudan cikip gerine gerine tamamen kurumak ister; temiz ve her zaman sicak suya ihtiyac duyar. Bunlar da ancak (tabi aslinda kismen de olsa) filtreli, isiticili, kuru bolgeli bir akvaryumda olur. Bilincli ve saglikli bir sekilde kaplumbagani beslemek, onunla uzun yillar gecirmek istiyorsan petshop`cunun verdigi herseyi atmali (ve onu bir daha hic hic dinlememeli:) ve minigine bir akvaryum kurmalisin. Bahsettigin sorun mantarsa bu tamamen kuruyabilecegi bir yer olmamasindan kaynaklaniyordur zaten. Ki eger akvaryuma gecmezsen kaplumbagani mantardan cok daha ciddi (tabi mantar da ilerleyen safalarda ic organlara kadar zarar veren bir durumdur) hastaliklar bekliyor. Ustelik onumuz kis, eger isiticisi 28 dereceye sabitlenmezse evde beslenen kaplumbagalar icin cok riskli bir durum olan kis uykusuna girebilir ya da akciger enfeksiyonu gibi cok ciddi hastaliklara yakalanabilir. Sana sitenin giris sayfasindaki referans linklere bakmani tavsiye ediyorum, uzun ama bikmadan okumalisin minigin sagligi icin. Aklina takilan konularda yine sorularini yanitlariz. Kolay gelsin..

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Slm Rock kardeşim frozene katılıyorum!fanusta kaplumbağa yaşamaz sen en iyisi bi akvaryum al!Shopçularında çoğu birşey bilmiyor.Onlara pek inanma genede kendin bilirsin :)

Bide 2 de bir suyu deiştirmekle olmaz ısıtıcı filtre fln da al! Suyu 2 de bir deiştirmekten üşendiysen filtre al zaten akvaryum alırsan filtre şart!

Merhabalar, Aslında o beyazımsı pamuklanma tam olarak kabuğunun üstünde değilde kabuğun kenarlarında, kafasında, ayaklarında ve kollarının etrafında var şimdilik. Yazdıklarınızı okuduktan sonra petshoptaki adama çok afedersiniz ``şerrrefsiz`` demek geldi içimden. Tekrar aradım yine ``klordur, klor`` dedi bana..En kısa zamanda güzel bir akvaryum, ısıtıcı ve filtre alıcam. 2 max 3 günde bir suyunu değiştiriyorum. Sizce bu bir hatamı? Isı kaybı falan olurmu? Ayrıca tatlı su kaplumbağası dedim sizlere satarken bana öyle dediler belkide kırmızı yanaktır benim minikte :) Yanaklarında kırmızı çizgiler var evet ama birçok kaplumbağa resmine baktım hepsinin yanaklarında var kırmızı çizgiler yoksa benim baktıklarımın hepsimi kırmızı yanaklı kaplumbağa resimleri :) Ufaklığın az önce havuzunu temizledim suyunu değiştirdikten sonra havuzunda deli gibi yüzüyor, fırıl fırıl dönüyor adeta..Bana artık akvaryum al buralara sığmaz oldum artık...dar geliyor artık buralar bana der gibi :) Bu arada ufaklığın adı ``Rock`` biraz daha zaman geçtikten sonra yanına bir arkadaş alma planım var onun adınıda ``Roll`` koymayı düşünüyorum. Gerçi bir yazı okudum geçenlerde burda acaba iyimi yapıyoruz onları beslemekte diyordu içimizden birileri.. Ne yalan söliim ``Roll`` alma konusunda kafamda soru işareti oluşmadı desem yalan olur. Bu arada alacağım akvaryum boyutları şu an tam olarak nasıl olmalı? Gerçi çok fazla yazı okudum ama inanın kafam karıştı alacağım akvaryum boyutları,ısıtıcı,filtre,yem,vitamin markalarını (sizce en iyisi olsun mümkünse) yazarmısınız bana..Bu arada ben İstanbul/Eyüpte yaşıyorum.Tavsiye edeceğiniz bir petshop varsa hiç acımam direk koşar gider alırım :) Ben yazarken yanımda havuzundan kafasını kaldırmış beni seyrediyor ``Rock`` klavyedeki tuş sesleri (duyuyorsa şayet) ilgisini çekiyor :) Çok konuştum pardon...Sizde olmasanız kimlere anlatıcam derdimi...Hoşçakalın...

img

rocknroll

17 yıl 9 ay 5 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba arkadaşlar bu sabah bayram namazı için uyandım ve kaplumbağamın ağzının etrafında beyaz birşeyler wardı köpük gibi ve daha sonra da hapşırmaya başladı acaba nesi war ve nası çözebilirim???? çok acil yazarsanız sewinirim...

Sevgili RocknRoll,

Ne kadar icten yazmissin gercekten :) Ustelik "olum fanusundan kurtulun, akvaryum alin" diye tavsiyede bulundugumuz cogu kisiden ne yazik ki bir daha ses cikmiyor, ama sen ilgiyle, merakla ogrenmek istemissin, uzun uzun yazariz tabi ki de :)  Senin gibi duyarli birkac arkadasa ulasabilmek ve birkac kaplusun hayatini iyilestirmeyi saglayabilmek sorulara cevap yazanlarin tek motivasyonu aslinda.

Oncelikle sorununa tekrar gelelim. Kabugun ustunde yerlesmis bir pamuksu tabaka yoksa, kollardan, bacaklardan, boyundan sarkan tul tul beyaz seyler varsa endiselenmeye hic gerek yok, hatta sevinmelisin cunku bicirik buyuyor demektir :) Deriler kendi kendine dokulur, hatta suda yuzer bazen, senin yapman gereken hicbir sey yok zaten. Su an kapta yasadigi ve filtresi olmadigi icin suyunu cokca degistirmen iyi, yeter ki onu sicak tutmaya calis, kabin ustune bir masa lambasi dogrultursan su biraz daha sicakligini koruyabilir, evde de sicak bir yerde dursun, neyse ki havalar daha cok sogumadi.

Alman gerekenleri soyle siraliyim:

1- Akvaryum. Akvaryumun kucugu olur buyugu olmaz :) Butcenin el verdigi en buyuk akvaryumu almaya calis, su an icin 55-60 cm.lik bir akvaryum onun icin uygun olur ama gelecegi de dusuneyim, her sene akvaryum degistirmiyim dersen 80 cm.lik bir akvaryum kaplusun da tek olduguna gore onu baya uzun bir sure idare eder. Sip sip sip yuzdugunu gormek insani nasil mutlu ediyor anlatamam :)

2- Isitici. Isiticilar da cesit cesit. Markasiz, termostatsiz isiticilar uzak durmamiz gerekenler. Atman marka alabilirsin mesela, cok kullaniliyor, fiyat olarak da uygun. Daha kaliteli isiticilar da var (tetra, eheim jager gibi), ama zaten su an masrafin olacak, cok da gerek yok super bir isiticiya bence. Isiticini aldiktan sonra derecesini 28`e sabitlemelisin. 50 yada 100 watt bir isitici olmali, ayrintili bir uygun watt hesaplama formulu var aslinda ama kabaca eger akvaryum 50 cm.den buyukse ya da ev soguk oluyorsa 100 watt, akvaryum 50-60 cm kadarsa 50 wattlik alabilirsin. Bir de derece alirsan isiticinin dogrulugunu surekli kontrol etmen acisindan iyi olur.

3- Ic filtre. Yine en uygun fiyat-performansi veren marka Atman ya da Resun. Butcen uygunsa Eheim pickup ic filtreyi tavsiye ederim. Markanin uygun modelini akvaryumdaki su miktarina gore hesaplamak gerekiyor, balik akvaryumlarindan cok daha fazla kirlilik oldugu icin eger 50 litre su olacaksa 100 litrelik bir ic filtre gerekir gibi kabaca ikiyle carpmak uygun olacaktir.

4- Kuru bolge. Kuru bolgeyi olusturmanin pek cok yolu var, herkes kendine gore cozumler uretiyor. Bir yontem buyuk duz taslar toplayip bunlari akvaryum silikonuyla kaplusun cikabilmesi icin uygun egimle ustuste yapistirmak. Kuru bolge suyun hemen ustunde duz ve genis bir kuru alan olusturacak sekilde olmali, rahatca buraya cikabilmeli, gerine gerine dinlenebilmeli (gercekten geriniyor, bir ayak tamamen havaya kalkiyor:). Bir de bu bolgeye 15-20 cm. uzakliktan dogrultulmus bir masa lambasi ya da klipsli bir lamba olmali, icine 40-60 wattlik normal ampul ya da softone ampul takip denemek lazim. Rock, eger kuru bolge yeterince sicaksa cikacaktir, hangi ampulu sevdigini deneyerek bulacaksin. Bu lamba gece-gunduz dengesini olusturacak sekilde 12 saat acik kalmali. Diger bir yontem, kuru bolge icin akvaryumuna camcida bir platform ve rampa da yaptirmak, ustune yine akvaryum silikonuyla duz taslar yapistirabilirsin. Yukardan 15-20 cm.lik bir mesafe birak ki buyudugunde tirmanarak firar etmesin. Suyun yuksekligi de kabuk boyunun en az 1,5-2 kati olmali. Karisik anlatmiyorumdur umarim, gerci ilk basta insana hersey cok karisik geliyor, benim daha once minicik bir balik akvaryumum bile olmamisti ve hersey o kadar yabanci geliyordu ki :) Bir filtreyi ilk kez Melek (bizim findik) icin aldigimda yakindan gormustum :) Hersey yavas yavas ogreniliyor, hic telaslanma :)

Bunlar baslangic icin en temel ihtiyaclar. Bir de guneslendirme konusu var. Eger duzenli guneslendirme imkanin varsa Rock`i bir legen icinde biraz su ve suyun hemen ustunde kalacak bir kaya ya da kutukle gunese cikarmalisin. Yalniz sicaga ve gunes carpmasina dikkat etmek lazim, mutlaka kacabilecegi golgelik bir alan (bir gazeteyle basitce saglayabilirsin) olsun. Kisin gunselendirme sansimiz hic kalmadigi icin UVB lamba diye bir florosan kullaniyoruz. D vitamininin sentezi ve dolayisiyla saglikli kabuk gelisimi icin gunes ya da alternatif olarak UVB lamba cok onemli. Bu lambayi almak istersen almadan once yine yaz, pek cok kisi yanlis bir florosan alabiliyor UVB yerine cunku.

Yem olarak Sera`nin Raffy I, P, mineral ve royal`i ve Tetra`nin Reptomin`i en kaliteli yemler. Bir de ek olarak kurutulmus karidese bayilirlar, cok da faydali. Sanyu`nun kurutulmus karidesini yiyor bizimki, cok da seviyor. Vitamin olarak da yine Sera`nin Reptilin`ini tavsiye edecegim.

Petshopcular bu isin ne yazik ki sadece `surumden kazanma` ticaretinde. Hatta kaplumbaga icin akvaryum, filtre vs. alacagini soylersen `ne gerek var`lar basliyor inanilmaz bir sekilde. Kaplumbaga beslemeyi kolay ve ucuz gostermek icin kurulmus gizli bir dernek gibiler :) Ben cozumu 10 kaplumbagam var, ondan aliyorum demekte buldum :)) Yoksa kirk saat tavsiye dinliyorsun, isiticiyi satmamak icin direniyorlar resmen :) Bu da iste bakimi ucuz olsun daha cok kaplumbaga satilsin mantigindan ileri geliyormus, referans linklerin birinde cok hos bir hesaplama ve altta yatan fikri aciklama vardi, ben cok seviyorum :)

Kirmizi yanaklar en cok ticareti yapilan su kaplumbagalarindan, hemen hemen hepimizde kirmizi yanak var heralde zaten. Ne yazik ki hepimiz bir sekilde bu cirkin ticarete katkida bulunduk, onlari alarak daha fazlasinin dogadan koparilmasina sebep olduk, oluyoruz. Bu yuzden sevgili Frozen ve Seamansoul`un da yazdiklari gibi aslinda hic de iyi birsey yapmiyoruz. Madem bir hata yaptik, bu hatayi ikiye katlamamak icin yeni bir kaplus almamak en dogrusu. Yalniz kalacagini dusunmeyin, sosyal hayvanlarciklar degiller zaten, ustelik cogu akvaryumda yeni bir kaplusun gelmesiyle yer kavgalari, huzusuzluklar basliyor, birbirlerini isiriyor, saldiriyorlar. Kisacasi her acidan kaplumbagalari hic almamak, aldiysak da yeni bir hata eklememek en iyisi. Ufaklik hem Rock`in hem Roll`un olsun :) Seni duyuyor ama cok fazla degil, gozler ve burun keskin :)

Cok kolay gelsin :)

 

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba arkadaşlar bnm kaplumbağalarımdan birini ağzından beyaz köpük gibi bişiler glio ... hayvan arada sırda hapşırır gibi sesler çıkarıo ve ağzını açıp kapatıyo ..acaba ne sorunu olabilir acilen yazarsanız sewinirim ...