Hepsievcil

Kuş Forumları > Muhabbet Kuşları

Mesaj Ekle

güneşten oldu

merhabalar minik oğlumuz bican her zamamki gibi evde bırakmıştık akşam üstü geldiğimizde pencerenin altında yerde kıvranırken bulduk hemen veterinere götürdüğümüzde güneş çarpması olduğunu birkaç gün dinlenmesi gerektiğini beyninin vücudunu kontrol edemediğini söyledi akşam hiç uyumadık başında bekledik fakat hala aynı bu konuda fikri olan bize yardım edebilecek bir arkadaş varmı? çok zor durumdayız ağlamaktan mahvolduk yardımlarınız için teşekkür ederiz... bicanın annesi ve babası

img

bican

19 yıl 11 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

slm.öncelikle içeride mi yoksa dışarıdamıydı yazarmısınız.güneş çarpması diye bişey olacağını sanmıyorum.öyle ki ben kümes kapaklarını yaz aylarında açar ve eylül ortasına kadar kapatmam ve böyle saçma bir teshis duymadım.bence dışarıda bıraktıysanız ona zarar verebilecek kuş,arı vs. den şüphelenmek gerekir,içerideyse de yine olasılık olarak yemlerde bulunan ilaç atıklarından olabileceği kanısındayım.

img

erhan70

19 yıl 11 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bican herzamanki gibi evin içinde salonda idi eşim yemini yeni değiştirmiş veterinerin de söylediği kırık çıkık birşey yok camın önünde çok fazla güneşte kalmış güneşten beyni vücuduna müdahale edemiyor dedi ama dediğim gibi dünden beri kafesinin içinde boynundan aşağısı resmen felç vaziytette yatıyor ne dersiniz?

img

bican

ÖZEL MESAJ

ok.bu arada ekmek,peynir veya hamur işleri veriyormuydunuz?bu çok önemli ve aynı zamanda diğer formdaki arkadaşlara da yardımcı olacaktır.çünkü sizde ki rahatsızlığın nedenlerini sıralamak gerekirse 1.yukarıda yazdıklarımızı yediği için felç olma riski var 2.onu herhangi bir böcek ısırmış olabilir 3.kuşunuzun yanına balkon vs. ye koyduğunuzda gelen sercelerden özellikle bu sinir sistemini bozucu ve sercelerin bağışıklık kazandığı sallabaş dediğimiz mikrobu kapmış olabilir. 4.bu rahatsızlığı kapmış evcil bir kuşla temas etmiş olabilir. 5.yine yazdığımız gibi yemlerdeki zırai ilaç kalıntılarından dolayı zehirlenmiş olabilir. 6.asalak için sıktığınız sprey vs.yem,su yada ağız yoluyla alınmış olabilir. tüm bunlar bir ihtimal tabii ki çünkü kendi gözümle görmediğim için bunları yazmaktan başka bişey elimden gelmez.izmir deyseniz müdahale edebilirim.yine de tekrar ediyorum güneş çarpması kuşlarda olmaz sadece aldıkları bu kimyasal ilaçlar yada mikroplar onları zayıf düşürdüğü ana rastlıyor diyebiliriz.buda siz onu güneşte bıraktığınız ana rastlamış ancak yanıltıcı etki yapmış.tekrar ediyorum ekmek,hamur işi,peynir gibi mayalı yiyecekler verdiyseniz de aynı etkiyi yapacaktır.derhal kesip toz vitamin takviyesi yapmalısınız.üzülerek söylemeliyim ki son yardımlara muhtaç.

img

erhan70

19 yıl 11 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sn. Erhan 70.. Öncelikle ve birkez daha teşekkürler, hem bizi hem de bizleri aydınlatan, yardımcı olan tecrübe ve bilgileriniz ve en önemlisi de bunları paylaştığınız buna vakit ayırdığınız için... Bican bugün sanki biraz daha iyi gibi, ya gerçekten öyle yada biz onu öyle görmek istediğimiz için, yada daha kötüye gitmediğini gördüğümüzden bize öyle geliyor... Dün bir başka veterinere götürdük, bu kez doktor güneş çarpmış olma ihitimali az, çünkü evde serbestse,sıcak olunca sıcaktan kaçıp evin serin bir yerine gidebilirdi dedi..Bize, verdiği vitamindi ve bir kesme şekeri suluğuna koyarak bu sudan günde 3 kez, damlalıkla 2 damla vermemizi, 2 defa da sulandırılmış bebe asprini vermemizi söyledi... Bunları yaptık... Şu anki durumunu anlatayım size, önce yem yiyor, su içiyor, dışkısında bir anormallik yok, ateşide anlayabildiğimiz kadar normal..yere bıraktığımız zaman ayakları o anda ne şekilde kalırsa öyle duruyor, oynatamıyor, ayaklarına ve kanatlarına hükmedemiyor...Kafası ve boynu her tarafa dönüyor, yattığı yerde ilerlemek isterse gagasıyla bir yere tutunuyor ve kendini çekmeye çalışıyor ve böylece de ilerliyor.. Ama bir şekilde ters dönerse bir kaplumbağa gibi ayakları dimdik öylece kalıyor, boynunu sağa sola cevirip bir şeyi yakalamaya çalışıp,gagasıyla tutunup dönmek istiyor ama yapamıyor.. Bu tablo bu şekilde canımızı acıtıyor tabii.. Bizi umutlandıran ise kuşu elimiz alıp iki parmağımızın arasından bacaklarını boşluğa sallandırınca koşar, yada yüzer gibi oldukça güçlü bir şekilde ve daha önce külçe gibi olan ayakları ve parmakları faaliyete geçiyor... biraz yere bırakınca yine eskisi gibi oluyor.. İlk andan beri kanatlarında hiç hereket yok... Arasıra gagasıyla kanatlarını kaşımak istediğinde omuzlarını oynatıyor, o kadar... Birde onu yerde bulduğumuzda yerden aldığımızda, veteriner dokunduğunda hep bağırıyordu, şimdi hiç sesi çıkmıyor... 1,5-2 gündür bir tepsiye serdiğimiz havlunun içine koyduk orada yatıyor..Dün hep eşimin ve benim koynunda uyudu..Boynumuza sürüne sürüne gelip orada uyudu, bütün gece orada yatırdık, kıpırdamadık ki rahatsız olmasın... Düzelmeyeceğini veya acı çektiğini birisi söylese gerekeni yapmasını bir veterinerden isterdik.. Ümidimiz hep kurtulur, eskisi gibi olmasa da önemli değildi.. Bu kadar çok niye yazdım, tanıdığımız petshop lara, kuş besleyenlere durumu sorduk, bir bilgileri varmı diye, çoğu ilk kez karşılaşıyoruz dedi.. Veteriner hekimler bile kesin birşey söyleyemediler.. En detaylı bilgiyi sizden aldık.. Bu yazıyı okuyanlar bilsinler istedik ki, kuşlarının başına böyle bir şey de gelebilir... Allah kimsenin sevdiğini, aslında kimseyi aciz, dermenı olmayan derde düşürmesin... Sabah erkenden kalkıp,uçarak yanımıza gelip biz işe gidene kadar omuzumuzda, kafamızda bizimle konuşurdu..Evden çıkanca da pencere kenarından gidişimizi seyreder,eve dönüncede ''babacım hoşgeldin'' diye karşılardı.Kafesi sürekli açıktı, Erhan70 in dediği gibi biz yemek yerken masaya gelip ekmek yada kahvaltıda peynir tırtıkladığı olurdu..ama en son ekmeği 2 gün evvel, peyniri de bir hafta evvel yedi..Pencerelerimiz açık, panjurlar kapalı bırakıyorduk..Hiçbir evcil kuşla da teması olmadı... Ama yine de birşey oldu... Sevgiler ve tekrar teşekkürler...

img

bican

ÖZEL MESAJ

geçmiş olsun demek istedim, keşke konuyla ilgili bir yardımım dokunabilseydi:( inşallah en kısa sürede iyileşip eski günlerine geri döner.

img

nil70

20 yıl 2 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Teşekkürler.. Yıldız111 ve Erhan70... Maalesef sevgili Bican''ımız ölmüş... Keşke ile başlayan bir sürü cümle kurabilirim, ama hiçbiri onu geri getirmez.. İnsanlar için de bu böyle.. En güzeli, arayı dolu dolu yaşayıp, kırmadan ve hep güzel şeylerle hatırlamak ve hatırlanmak... Biz elimizden geleni yaptık, ona hep iyi baktık... Şimdi yerini doldurur mu doldurmazmı bilmiyorum ama, aynı renk aynı isimle yeni bir kuşumuz olsun istiyorum, eşim de böyle sonları yaşamamak için istemiyor.. Ne dersiniz?

img

bican

ÖZEL MESAJ

oyyyybaşınız saolsunnn

çok üzüldüm , bilmemki yeni bi kuş yerini tutarmı , yada daha çabuk atlatmanızı sağlarmı en doğru kararı siz vereceksin

diyecek birşey bulamıyorum , çok etkileniyorum minişlerin ölümlerinden , hoşçakalın

img

nil70

20 yıl 2 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

İnanamıyorum çok üzüldüm yaa ufff  Başınız sağolsun! Veteriner çok doğru söylemiş. Güneş çarpması her canlıda meydana gelebilir! Kuşlar da bunlara dahildir. Çünkü bünyeleri çok hassastır! Gerçi bu saatten sonra yazmamın sizin için bir anlamı olmayacaktır belki ama bundan sonra alacağınız ufaklık için ve diğer üye arkadaşlarımın minikleri için uyarıda bulunmak isterim ki; kuşlarınızı asla güneş ışığına direkt olarak maruz bırakmayın. Güneş çarpmasından kolaylıkla etkilenirler ve beyin fonksiyorunları da bunun en başındandır! Güneş çarpması yaşayan bir kuşda; halsizlik, uyku hali, baygınlık, kanatlarını sürekli açma, gagasını hızlıca açıp kapama gibi belirtiler başgösterir. Böyle bir durumdan şüphelendiğiniz an, şayet görütebileceğiniz bir veteriner yok ise; kuşu hemen serin bir yere alın ve serinletin. Üzerine soğuk su serpin, olabildiğince ıslatın. Başını da tabiii.. Aspirin i tavsiye etmem bu durumda. Çünkü aspirinin insanlarda bile, sıcak havalarda alınması sakıncalıdır. Hele ki güneş çarpmasında çok daha zararlıdır. Kuşlarda olacak durumu düşünün bir de.. Kısacası böyle işte..

Üzüntünüzü yürekten paylaşıyorum  Kendinize ii bakın.. Hoşçakalın..

img

blue1

21 yıl 1 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Ben Bican ın annesiyim eşim size her şeyi anlattı bende yine bu sitede forumlarda yazan bir yazıyı göndermek istedim.. İçimin acısını anlatamam...... SİZLERDEN RİCALARIM VAR. *-Ömrüm kısa sürer,senden her uzak kalışım beni üzer.Beni almadan önce bunu iyi düşün. *-Bana seninle dost olup, anlaşabileceğim kadar süre ver. *-Beni ailem veya arkadaşlarımdan sen ayırdın,beni korkutma içimde güven duygusu oluştur. *-Bana hiç bir zaman darılma ve beni cezalandırmak için kafesime kapatma. *-Senin eşin,işin,arkadaşların var.Benim kimsem yok,hayatımda yalnız sen varsın. *-Ara sıra benimle konuş,bana ilgi göster yoksa konuşmayı nasıl öğrenebilirim. *-Bebeklerin ne kadar zamanda konuştuğunu unutma, bana da zaman tanı. *-Bana kuş beyinli diye hakaret etme,göreceksin bende sizler kadar akıllıyım. *-Beni hava alayım diye balkona çıkarma,Güneşte bırakma hastalanabilirim. *-Yemimi,suyumu,taşımı,kumumu unutma.Çünkü ben kuş kumu ile yemlerimi öğütürüm. *-Bana kıvırcık salata,marul verme,düşün bunları yersen sende ishal olursun. *-Yemimi topraklı saksıda çimlendir de ver,hani okulda pamuk arasında tahıl çimlendirirdiniz ya öyle. *-İhtiyarladığımda beni başkalarına verme,benimle ilgilen,unutma ki bir gün sende yaşlanacaksın. *-Zor anlarımda yanımda ol,yanıma arkadaş alma,unutma ben eşimi kendim seçerim. *-Hastalandığımda özen göster.Görevini yap.Unutma ben HAYVANIM sense İNSAN. *- Ölümden korkma ibret al.(içim kaldırmaz ben görmeden ne olursa olsun) deme. *-SENİNLE BİRLİKTE ÖLÜM BİLE DAHA KOLAY.............

img

bican

ÖZEL MESAJ