Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kapluşumun Gözleri
5 kaplumbağa besliyorum hepsi yavru(4 cm uzunluq).. 1 tanesinin üzerinde siyah leke var ve gözleride şişti.. ve açmıyordu.. sürekli kenarda yatıyordu dolayısı ile gözleride görmüyordu.. diğerleri gayet sağlıklı.. Mantar olacağı şüphesiyle Sera repticlean ile her gün sıcak su banyosu ardından pamukla kabuguna sürdüm.. ayrıca gözleri içinde vitamin kullanmanın yanı sıra 2 gün 1er kere teramycin ile çok çok az göz kenarlarına sürdüm.. bu sabah iyiydi hem gözlerini açıyor hemde yüzüyordu fakat şuan gözlerini açmaya çalıştıgında sarı saydam bir perde var gözünün önünde iki gözünüde açamıyor(ya da açmıyor).. şuan için kendihaline bıraktım ama korkum sürdügüm kremi çıkarmaya çalışırken gözüne zarar vermiş olması çünkü sürekli temizlenmeye çalışıyordu. Daha önceden başına gelen yada bilgisi olan varsa ve yardımcı olabilirlerse sevinriim. Not : 100x40x50 akvaryum, dolphin 1000Filtre ile Tetratec H100 ısıcı var ısıtıcı 30 dereceye ayarlı akvaryumun 4de 1i kuru bölge.. ayrıcana diğer 2 kaplumbağada sürekli kuru bölgede uyuyolar.. sizce iyilermi çünkü sanırım hayvnların hastalıklaını okuya okuya hastalık hastası oldum..
Bence kaplumbağanız rahatsızlanmış , yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla sorun A vitamini eksikliği olabilir ama anladığım şimdi düzeliyor çünkü doğru şeyler yapmışsınız.
Gözlerine bir zarar verdiğini sanmıyorum , Çok çok az terramisin sürdükten sonra kaplumbağanızı 2 saat kadar sıcak bir kuru bölgede tutmuşmuydunuz.
Göz şişmesinde diğer zatürre belirtilerine bakın eğer bunlar yoksa göz rahatsızlığının sebebini zatürre de değilde başka yerlerde aramak lazım. Kirli sudan mikrop kapmışta olabilir yada yukarda dediğim gibi A vitamini eksikliği olabilir. Bu gibi durumlarda aşırı müdahelede bulunmak yada aşırı doz aslında kaplumbağamızı olduğundan daha kötü yapabilir. Eğer hata varsa koşulları düzeltip gerekenleri yapıp gerisini birazda onun bünyesine bırakmak lazım. Sizde bence gözlemlemeye ve vitamine devam edin. Mantar kaplumbağa deri ve kabuğunda beyaz kadifemsi lekeler olarak kendini belli ederdi. mantar olduğunu pek düşünmüyorum
Bazen birisi bir leke görüyor bizde şu olabilir bu olabilir diye yardımcı olmaya çalışıyoruz sonra bir anda herkes kaplumbağasında çeşitli lekeler görmeye foruma yazmaya başlıyor.Lekelerin bir çoğu aslında doğal nedenlerle olabilir şeyler ama tabiki uzaktan bilemiyoruz.
Sizde 5 kaplumbağa alarak hata yapmışsınız işiniz zor
kolay gelsin
aslında iki tane almak istiyordum, ama geniş bir akvaryumumun olduğunu ve ilerdede büyüteceğimi düşündüğüm ve akvaryumculardaki minik yerlerde 20-30tanesinin bir arada yaşadıgını görünce 5 tane aldım.. Mikrop kapma olayına karşı sürekli sularını değiştiriyorum.. ayrıca A vitamin destekli yem verip bol bolda güneşlendiriyorum.. biraz zor oluyo ama artık alıştım.. çok teşekkürler..
biraz önce günlük sırt masajlarını yaparkene farkettim artık gözlerini kısmende olsa açıyor ama hala gözünün altında bir perde var ayrıca temizlik yaparken akvaryumun kenar camını kırdım şuan camcıda bende acil durum olarak bir leğen alıp içini temizleyip oraya koydum... yarın düzelir heralde.. şimdi öneriye ihtiyacım var.. acaba hiç ilaç sürmeden yine vitaminli yemle devammı edeyim.. yoksa terramycin yada damla tarzı birşeymi kullanayım.. soğuk algınlığı olmadığına eminim çünkü suları her zaman sıcak ve filtreli 2 haftada birde komple temizlik yapıyorum.. bu arada resimde kısmen görünüyor.. alt tarafta.. acaba düzelmeye mi başladı? diğer 4 kapluşumla karşılaştırdıgımda çok sorunlu görünüyor.. Resim http://img175.imageshack.us/img175/9540/resimzf5.png
5 kaplumbağa hata olmuş dememin sebebi şuydu kaplumbağalar bebek yaşlardayken ve minikken hiç bir sorun çıkmaz , bıcır bıcır yüzerler ama cinsel olgunluk yaşına geldiklerinde pek çok akvaryumda kanlı-kavgalı sorunlar başlıyor. Sadece 15 cm e gelmiş 2 kaplumbağa bile 1 metrelik bir akvaryumu bile birbirlerine dar edebilirler. Ayrıca eğer onlara düzgün bakarsanız 1 ci sene sonunda 7.5 ila 10 cm e ve sonunda da 20-25 cm kadar büyüme potansiyelleri var. Akvaryumlar bu büyüklüklere ulaştıkları zaman onlara yetmez oluyor. Birde uzun yaşıyorlar. Doğada ömürleri 40 yıldan fazla akvaryumlarda bir rekor tespiti henüz okumadım ama uzun yaşayacakları kesin.
Terramisini ne kadardır sürüyorsunuz bilemiyorum , sürdükten sonra kuru bölgede bekletiyormuydunuz onuda bilemiyorum ama antibiotikli o kremi artık yeterince kullanmış olabilirsiniz sadece vitaminle devam ederek bir süre gözlemleyin. Eğer durumu kötüye giderse gene durumuna bir bakarız.
Kaplumbağa ne kadardır sizde onu petshoptan bünyesinde hastalık taşıyarak almış olabilirsiniz. Gerçi kaplumbağaların hastalıklara karşı dirençleri farklı olabilir ama akvaryum ortamında bir sorun varsa diğerlerinide etkilemesi gerekirdi diye düşünüyorum. Fakat şu ara çok dikkatli olun çünkü herşeye karşın akvaryumda tek bir kaplumbağada gözükse bile yada sebebi tam bilinmesede sonuçta genede akvaryum içinde bir sorun var.
Kolay gelsin
akvaruymda normal içme suyu kullanıyorum hastalıklı kapluşum aldıgımda öleydi zaten.. terramycini sürdükten sonra bi 10 15 dk kuru kapta bekletiyorum sonra ilk işi zaten suya atlamak oluyor. büyüdüklerinde ne olacaklarını bende çok merak ediyorum sanırım evin bi kaç yerine daha akvaryum alacağım =) diğer 4 kapluş gayet iyiler her gün düzenli ne bulurlarsa yiyolar arkasından kuru yerlerinde uyukluyor arada yüzüyor güneş varken altında dinleniylar. hiç bir şekilde bir sorunları yok.. sadece 1 tanesi aldıgımdan beri öyle.. ayrıca beslenme olarak Sera Raffy P ile otto premium kullanıyorum arada eğer çok yemişlerse ama hala istiyolarsa kıvırcık marul atıyorum.. bunların haricinde yararlı gelicek yada toklukların sağlayacak meyve, sebze, et vs. önerebileceğiniz yiyecek varmı? ve birde akvaryumdaki suya katılabilecek düzenleyici ilaç öneriniz varmı ?
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=38364
smallkitten bi çeviri yapmıştı o yazıdan faydalanabilirsiniz
Yüksek protein içeren her çeşit kırmızı et türevi ( kıyma salam sucuk gibi ). yumurta sarısı veya beyazı , yüksek protein içeren sebzeler ( bezelye fasulye brokoli) , ıspanak, tuz , şeker . beyaz peynir ve yağ kesinlikle yasak
Karahindiba ( eğer yemezlerse sıcak suda çok az haşlayabilirsiniz) , besin değeri yoktur ama genede marul kıvırcık verebilirsiniz çünkü zaten diğer yemlerden gereken vitamin ve mineralleri alıyordur. Az az çeşitli meyveler ( şeker içerdikleri için çok az verin , karpuz kavun üzüm kayısı kırmızı erik olabilir ama turunçgiller kesinlikle yasak)
suya herhangi bir ilaç önerim yok pek sıcak bakmıyorum sürekli ilaçlı kimyasal sularda yaşamalarına
kapluşum düzeldi.. hala gözünde çok çok az sorun olsada kendine geldi eskiden yemek yemiyodu şimdide yemekleri önünden kaçırıyorum, anladıgım kadarıyla sorun üşüttügünden dolayıydı.. 5 gün hiç bişi yemedikten sonra dün önünden kaçırmaya başladım yemekleri..
Çok sevindim.
Havalarda ısınmaya başlıyor yakında ufak ufak güneşlendirirsiniz toparlaması daha da kolay olur. Ama ilk günden uzun süreli ve sert öğlen güneşine koymayın çünkü büyük ihtimal onlar daha önceki hayatları boyunca hiç güneş görmediler , ilk defa güneşe çıkacak bebekler onlar.
Kolay gelsin , İsmi neydi keratanın.
araskalyoncu benimde kaplumbağam öyle benimki 3 aylık gözünü açmıyo senin dediğin gibi gözünde sarı bir perde var gözünü kaşıyo ama ben şuan ne yapacağımı bilmiyorum arkadaşlar bana yardım ederseniz memnun olurum birde gözünü açmayınca yemde yemiyo hep uyuyo ne yapıçam ben bana yarım ederseniz sevinirim