Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
su kaplumbağama akvaryumda kuru yer ve UV lambası??
kapluşumu akvaryuma koydum.taşları üstüste koyarak kuru bir yer yaptım fakat yüksek olduğu için çıkamadı.. suyun sıcaklığı 25-30 derece arasında ama dışarısı öyle değil ki orda durduğu zaman suya girmek istedi. suda duruyo kaç gündür içindeki yüksek yerlere basarak nefes alıyo dışardan aynı zamanda ince deri kısımlarında soyulmaları gördüm. ona kuru bir ortam nasıl sağlayabilirim?çıkabileceği bir rampa ve suyun üstünde kuru bir yer?? UV lambası da almam gerekiyor sanırım.. ona da bakıcam en kısa zamanda..
Fotoğraf koyabilseydin daha kolay anlayabilirdık.Taşlara göre su seviyesini yükseltebilirsin. Taşların üzeri onun kuru bölgesi bir manada yuvası olacak.Kuru bölge yapmak için taş ararken veya seçerken kaplumbağanın üzerine kolayca çıkabileceği özellikler ara. Yada çeşitli şekillerde bir rampada yapabilirsin. Kuru bölgenin tam tepesinden lamba yakılarak ısıtılması lazım yoksa dışarsı serin kalır kaplumbağa sudan çıkmaz.40-60 watt bir softone lamba 15-20 cm mesafeden yeterli olur. Gece olunca yatarken lamba kapatırsın. Eğer ısınma lambası olmaz ve kaplumbağa tümden kuruyamazsa mantar hastalıkları oluşabilir.
"suyun sıcaklığı 25-30 derece arasında ama dışarısı öyle değil ki orda durduğu zaman suya girmek istedi" kaplusların yavru ise 30, buyukse 28 dereceye sabitle suyun ısısını ve bunun icin bir akvaryum termometresi kullan . suyun ısısısı degisken olursa minikler huzursuz olur. 25 derece yavrularicin soguk sayılabilecek bir sıcaklık.
kapluş 10 cm boyunda.. akvaryumcuya sordum normal lamba koysan da olur dedi o da ısı verir diye gerçektende veriyo ama kapluş bir türlü çıkmak istemiyor sudan çıktığında da hemen suya atlıyor..üstelik yüzme bilmiyo sadece çırpınıyo başkasının akvaryumunu izlemiştim kapluşlar fıldır fıldır yüzüyodu?? suda kalıyo hep derisi soyuluyo ama bir şey de elimden gelmiyo.. bu arada önceden yemek yemiyodu artık yiyor.akvaryumun fotoğrafını ancak haftaya koyabilirim şu an foto mak. bende değil..
böyle bir seyi kaplumbağasıyla yaşayan varsa bence fikrini söylesin. çünkü kapluşun güneşe ve kuru bölgeye ihtiyacı var. mantar olması muhtemel sürekli suda kaldığında. normal ampul yerine 40w lik spotlar daha güzel ısı veriyor tavsiye ederim ben onu kullanıyorum. ayrıca kabuğunun yumuşamaması için bir an önce bir uvb lamba edinmeni tavsiye ederim. yüzmeyi bilmemesi gibi birseyin söz konusu olduğunu sanmıyorum çünkü deli fişek gibi yüzerler. inanılmaz hızlı yüzüyorlar hatta adeta su balesi bile yapıyorlar. ortamında sevmeyeceği veya onu rahatsız eden seyler olabilir mi? akvaryumda kullandığın şeyleri detaylı şekilde listeleyebilir misin? nasıl su kullanıyorsun derinligi kac cm, kayası nasıl filtre, ısıtıcı vb detaylar...
Uzaktan tespit yapmak zor ama kaplumbağanın düzensiz yüzmesi içerde özellikle ciğerlerinde sorun olduğunun belirtisidir.böyle bir durumda suya dalamaz yada taş gibi dibe iner çıkamaz. Kuru bölge yeterli ısınmıyorsa yada senden çekiniyorsa kuru bölgeye çıkmayabilir.Isınma lambası kaç cm mesafade ve kaç watt bize yazarsan genede bir fikir yürütebiliriz.

Fotoğraflar hakkında her türlü görüş ve eleştirilerinize açığım. kapluş sürekli suda kaldığından arada dışarı çıkarıyorum o zamanlar da uyuyor :) neler yapmalıyım sizce?
akvaryum...
Kaplumbağan hasta olmalı tabi uzaktan ve akvaryumdaki yaşam geçmişini bilmeden birşey demek tahmin edersinki zor. Hapşırma , nefes alırken ses çıkarma gözlerde şişme , yemek yememek halsizlik burnundan veya ağzından baloncuk çıkartmak zatürre belitileridir . Eğer bunların hiç biri yoksa küçük bir ihtimal kış uykusuna geçmiş ve bünyesi iyice yavaşlamış da olabilir. Belki kendisini toparlayamıyordur. Su sıcaklığını 30-31 dereceye getir onu asla üşüyeceği yerlere akvaryum dışarısına çıkarma. Lambanı 60 wat spot tipi ampulle değiştir böylece ışık ve ısı çevreye değil tam aşağı kaplumbağana gider. Yada mutfak aliminyumu ile lambanın yanlarını kapatırsan da olur. sıcak bir ortamda kaplumbağanın uyku hali açılamazsa veterinere gitmen gerekecek.
Birde kaplumbağanın boynu bana pek hoş gözükmedi sanki şiş gibi gözüküyor diğer tecrübeli kişiler ne diyecek bilemiyorum. Acaba daha evvel protein ağırlıklı (et kıyma filan gibi ) beslemiş olabilirmisin.Böbrekler iflas etmiş olmasın sakın.
Akvaryum cam temizliğine tam puan verdim neden o kadar kireçliki. Tek bir fotoğraf pek durumu açıklayıcı olamıyor ama rampa biraz dik gibi görünüyor. Felaket tellalı gibi konuştum ama uzaktan gördüklerime dayabarak düşündüklerimi ve şüphelerimi dile getirdim