Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Tanınmış Kara Kaplumbağaları - 2.sayfa
HARRİET : Geochelone elephantopus (elephant-footed giant Galapagos tortoise) yada Geochelone nigra darwini (Santiago tortoise)
Dünyanın en çok tanınan kara kaplumbağası Harriet 2006 yılı haziran ayında 175 yaşındayken öldü. Harriet bütün dünya tarafından tanınıyordu çünkü o Charles Darwin`in 1835 yılında Galapagos Takımdalarından Avrupaya getirdiği 3 kaplumbağadan biriydi.Charles Darvin onu Galapagostan aldığında Harriet`in henüz 5 yaşında ve ancak bir tabak büyüklüğünde olduğu biliniyor.Son yıllarında yapılan DNA testlerinde Harriet`in Darvinin uğramadığı Galapagos adalarından birinden geldiğinin tespit edilmesi üzerine bazı bilim adamları onun Darvinin getirdiği kaplumbağalardan biri olamayacağını ileri sürdüler.Öyle olsun yada olmasın Harriet her zaman Darvinin kaplumbağası olarak tanınmıştır.Ölmeden önce dünya üzerinde yaşamakta olan en yaşlı canlıydı ama kayıt edilmiş en uzun yaşayan canlı o değildir.Bu ünvan 188 yıl yaşayan başka bir kaplumbağa olan Tui Malila`ya aittir.
Diğer iki arkadaşı Tom ve Dick ile birlikte Avrupaya getirildiğinde Harrietin adı henüz Harry idi çünkü yapılan bir hata sonucu o zamanlar kaplumbağanın erkek olduğu düşünülmüştü. Harriet`in tam 130 yıl boyunca erkek olduğu sanıldı ve Harry diye isimlendirildi.Ta ki 1960 yılında yapılan DNA testi ile aslında dişi olduğu anlaşılana kadar.Harry bir anda Harriet olmuştu. Harriet ve arkadaşları 1835 yılında önce Avrupaya 1841 yılında da İngiltere ikliminin uygun olmaması sebebiyle Avustralya`ya Brisbane Botanik bahçesine götürüldüler.Diğer 2 erkek arkadaşı 1920 yılında gökyüzündeki karahindiba çayırlarına uçunca Harriet tek başına yanlız kaldı.Büyümesini sürdüren Harriet en son 180 kiloya kadar ulaşmıştı.2006 yılı haziran ayında 175 yaşındayken uykusunda geçirdiği bir kalp krizi sonunda sessizce aramızdan ayrıldı.
Harriet`in geldiği ve İspanyolca da kaplumbağa demek olan Galapagos takımdaları pasifik okyanusun da Ekvatorun 1000 km açığındadır ve günümüzde Ekvator`un egemenliği altında bulunmaktadır.13 büyük 6 daha küçük ve 107 minicik adadan oluşan Galapagos takımadaları toplam 50.000 km2 bir alana ve 17.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Sahip oldukları özgün canlıları yüzünden takımdaların doğası bugün koruma altındadır.Ama işler çokta yolunda gitmemektedir.Söz gelimi değişik adalara dağılmış bulunan 14 kaplumbağa alt türünden bugün ancak 11 alt tür yaşamını sürdürebilmektedir.Zamanında 250.000 adet`e ulaştığı düşünülen adalardaki dev kaplumbağa sayısı bugün ancak 15.000 kadardır.

HARRİET
TU`I MALİLA :Radiated Tortoise (Geochelone radiata) Madagascar

Tui Malila 1953 yılında Tonga gezisi esnasında İngiltere kraliçesine gösterilirken

Tui Malila nın cansız bedeni Tonga ulusal müzesinde sergileniyor
ADWATİA : Aldabra Giant Tortoise
Dünya üzerinde var olan 2 dev kaplumbağa türünden biri Galapagos kaplumbağalarıyken diğer türde benzer bir şekilde Hint okyanusundaki ufak bir atol üzerinde izole bir yaşam süren Aldabra türü kaplumbağalardır.Adwaita Doğu Hindistan şirketinde görevli bir ingiliz albay olan Robert Clive`ın beslediği 4 Aldabra türü kaplumbağadan biriydi.Kaplumbağa albaya bir denizci tarafından hediye olarak Seychelles lerden getirilmiş ve uzun yıllar Clive ın villasında yaşamıştır.1875 yılında diğer 3 kaplumbağanın ölmesi üzerine o zamanki sahibi tarafından Kalkuta hayvanat bahçesine transfer edildiğinde 130 yaşında olduğu ileri sürülüyor.Erkek olan Adwaita`da tıpkı Harriet gibi 2006 yılı mart ayında karaciğer yetmezliği sonucu öldüğünde 250 kiloydu.Hayvanat bahçesinden önceki yaşamı kayıt altında olmadığı ve sözlere dayandığı için 250 yıllık olduğu iddia edilen ömrü henüz rekor olarak kabul edilmedi ama kabuğu üzerinde karbon testi ile gerçek yaşı tespit edilmeye çalışılıyor.

ADWATİA
çok değişik yha özellikle soyu tükenmiş olan kaplumbağa farklı geldi =) inş. bisim kapluşlarımısda bu kadar büyür hep bisimle kalırlar =)