Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Tanınmış Kara Kaplumbağaları

HARRİET : Geochelone elephantopus (elephant-footed giant Galapagos tortoise) yada Geochelone nigra darwini (Santiago tortoise)

Dünyanın en çok tanınan kara kaplumbağası Harriet 2006 yılı haziran ayında 175 yaşındayken öldü. Harriet bütün dünya tarafından tanınıyordu çünkü o Charles Darwin`in 1835 yılında Galapagos Takımdalarından Avrupaya getirdiği 3 kaplumbağadan biriydi.Charles Darvin onu Galapagostan aldığında Harriet`in henüz 5 yaşında ve ancak bir tabak büyüklüğünde olduğu biliniyor.Son yıllarında yapılan DNA testlerinde Harriet`in Darvinin uğramadığı Galapagos adalarından birinden geldiğinin tespit edilmesi üzerine bazı bilim adamları onun Darvinin getirdiği kaplumbağalardan biri olamayacağını ileri sürdüler.Öyle olsun yada olmasın Harriet her zaman Darvinin kaplumbağası olarak tanınmıştır.Ölmeden önce dünya üzerinde yaşamakta olan en yaşlı canlıydı ama kayıt edilmiş en uzun yaşayan canlı o değildir.Bu ünvan 188 yıl yaşayan başka bir kaplumbağa olan Tui Malila`ya aittir.

Diğer iki arkadaşı Tom ve Dick ile birlikte Avrupaya getirildiğinde Harrietin adı henüz Harry idi çünkü yapılan bir hata sonucu o zamanlar kaplumbağanın erkek olduğu düşünülmüştü. Harriet`in tam 130 yıl boyunca erkek olduğu sanıldı ve Harry diye isimlendirildi.Ta ki 1960 yılında yapılan DNA testi ile aslında dişi olduğu anlaşılana kadar.Harry bir anda Harriet olmuştu. Harriet ve arkadaşları 1835 yılında önce Avrupaya 1841 yılında da İngiltere ikliminin uygun olmaması sebebiyle Avustralya`ya Brisbane Botanik bahçesine götürüldüler.Diğer 2 erkek arkadaşı 1920 yılında gökyüzündeki karahindiba çayırlarına uçunca Harriet tek başına yanlız kaldı.Büyümesini sürdüren Harriet en son 180 kiloya kadar ulaşmıştı.2006 yılı haziran ayında 175 yaşındayken uykusunda geçirdiği bir kalp krizi sonunda sessizce aramızdan ayrıldı.

Harriet`in geldiği ve İspanyolca da kaplumbağa demek olan Galapagos takımdaları pasifik okyanusun da Ekvatorun 1000 km açığındadır ve günümüzde Ekvator`un egemenliği altında bulunmaktadır.13 büyük 6 daha küçük ve 107 minicik adadan oluşan Galapagos takımadaları toplam 50.000 km2 bir alana ve 17.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Sahip oldukları özgün canlıları yüzünden takımdaların doğası bugün koruma altındadır.Ama işler çokta yolunda gitmemektedir.Söz gelimi değişik adalara dağılmış bulunan 14 kaplumbağa alt türünden bugün ancak 11 alt tür yaşamını sürdürebilmektedir.Zamanında 250.000 adet`e ulaştığı düşünülen adalardaki dev kaplumbağa sayısı bugün ancak 15.000 kadardır.




HARRİET




TU`I MALİLA :Radiated Tortoise (Geochelone radiata) Madagascar

Tui Malila kayıt edilmiş en uzun yaşayan canlıdır.Diğer uzun yaşayan kaplumbağaların aksine dev türlerden değildir.Darvinin Harrieti gibi bu kaplumbağada başka bir İngiliz bilim adamı ve kaşif Kaptan Cook `un kaplumbağasıdır.Cook Tui Malila yı 1777 yılında gezisi esnasında pasifikteki Tonga adası kraliyet ailesinden hediye olarak almıştır.Tui kral demek.Tui Malila 188 yıl yaşadıktan sonra 1965 yılı mayıs ayında yaşlılıktan öldü.Şu an için yaşamı kayıt edilmiş en yaşlı canlı kabul ediliyor.Cansız bedeni Tonga ulusal müzesinde koruma altında




Tui Malila 1953 yılında Tonga gezisi esnasında  İngiltere kraliçesine gösterilirken



Tui Malila nın cansız bedeni Tonga ulusal müzesinde sergileniyor



                                                 

ADWATİA : Aldabra Giant Tortoise

Dünya üzerinde var olan 2 dev kaplumbağa türünden biri Galapagos kaplumbağalarıyken diğer türde benzer bir şekilde Hint okyanusundaki ufak bir atol üzerinde izole bir yaşam süren Aldabra türü kaplumbağalardır.Adwaita Doğu Hindistan şirketinde görevli bir ingiliz albay olan Robert Clive`ın beslediği 4 Aldabra türü kaplumbağadan biriydi.Kaplumbağa albaya bir denizci tarafından hediye olarak Seychelles lerden getirilmiş ve uzun yıllar Clive ın villasında yaşamıştır.1875 yılında diğer 3 kaplumbağanın ölmesi üzerine o zamanki sahibi tarafından Kalkuta hayvanat bahçesine transfer edildiğinde 130 yaşında olduğu ileri sürülüyor.Erkek olan Adwaita`da tıpkı Harriet gibi 2006 yılı mart ayında karaciğer yetmezliği sonucu öldüğünde 250 kiloydu.Hayvanat bahçesinden önceki yaşamı kayıt altında olmadığı ve sözlere dayandığı için 250 yıllık olduğu iddia edilen ömrü henüz rekor olarak kabul edilmedi ama kabuğu üzerinde karbon testi ile gerçek yaşı tespit edilmeye çalışılıyor.




ADWATİA

img

frozen

19 yıl 7 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

bizimle paylaştığın için teşekkürler. okadar büyük ve okadar şirin olmayı nasıl başarıyorlar değilmi

img

nihansinop

18 yıl 9 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Evet çok sevimliler.Düşünün ki bu kaplumbağalar 150 yaşından daha fazla yaşamış ve yıpranmış canlılar.Yaşlı bilgeler bunlar.Hayatları boyunca krallar doğmuş ,tahta geçmiş ,devrilmiş savaşlar çıkmış ,ülkeler teknolojiler değişmiş,  onlar ise hep sakin ve mağrur edalarıyla yaşamaya devam etmişler.
Birde işin şu yanından bakmamız lazım.Bu dev kaplumbağaların yüzbinlercesi tarih boyunca okyanuslarda dolaşan aç gemicilere besin kaynağı akşam yemeği olmuşlar.Acımadan utanmadan onları toplayıp toplayıp  katletmişiz..

img

frozen

19 yıl 7 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Paylaşım için teşekkürler. Yalnız şu ADWATİA, beni biraz korkuttu :)

img

temmuzk

18 yıl 10 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

YENİ EK

LONESOME GEORGE - YALNIZ GEORGE   ( Geochelone nigra abingdonii )

Galapagos takım adalarında 14 büyük ve birçok küçük ada bulunuyor. İnsanlar adalara ulaşmadan evvel her büyük adanın kendine özgü bir kaplumbağası varmış . Kabuk boyu, yapısı ve rengiyle birbirlerinden ayrılan her biri farklı bir alt tür kabul edilen kaplumbağalar bunlar.
Bu 14 alt türün 3 tanesi Florena adasına ait olan alt tür , Ferdinanda adasına ait olan alt tür  ve Santa Fe adasına ait olan alt tür günümüzde insanlar tarafından tamamen yok edilmiş durumda
Pinta adasına ait alt tür kaplumbağadan ise yalnızca 1 erkek günümüze kadar gelebilmiştir. Lonesome George (Geochelone nigra abingdonii).
Eğer Yalnız George `a aynı alt türden bir dişi kaplumbağa bulunamaz ve çiftleştirilemezse Pinta adası alt türü kaplumbağalarda tamamen yok olmuş olacak. Günümüzde hala DNA testleri yolu ile diğer adalardaki kaplumbağalar arasından Yanlız George `a aynı alt tür özellikleri taşıyan bir eş aranmasına devam ediliyor. Yalnız George 1971 yılında Pinta adasında keçi avlayan avcılar tarafından tespit edilmiş ve türünün tek kalan örneği olduğu anlaşılıncada hemen Pinta adasından alınarak gene adalarda bulunan Charles Darwin Research Station a getirilmiş ve koruma altına alınmış. Kaplumbağanın 70-80 yaşlarında olduğu tahmin ediliyor. Koruma altında tutulduğu 36 yıldır henüz ona bir eş bulunanamış olsa da ümitler sürüyor.

Yalnız George hakkında çıkan son haber şöyle

" Türünün (Geochelone Abingdoni) son örneği olan dev Galapagos kaplumbağası `Yalnız George`un çiftleşmesi için yeni bir ümit doğdu. Bilim adamları, George`un genetik özelliklerinin yarısına sahip bir kaplumbağa keşfettiler. Ancak Pinta ile Isabela Adası kaplumbağalarının bir karışımı olan yeni kaplumbağa da maalesef erkek. Bilim adamları, İsabel Adasında yaşayan 2000 kaplumbağa arasında dişi bir eş bulmayı umuyor. "

img

frozen

19 yıl 7 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Forum icin cok hos bir arastirma olmus frozen, onlere gelmesi lazim bu yazilarin :) Darwin`e Galapagos Takimadalari`nda "ilham" veren hayvan turlerinden biri aslinda bu dev kaplumbagalar. Biz daha cok ispinoz kusunu biliyoruz ama bu adalardaki kaplumbagalarin da kendi bolgelerdeki dogal kosullara gore sekillenen ve farklilasan adaptasyonlari, dogal seleksiyonu ve turlerin cesitlenmesini aciklarken Darwin`e yol gostermis. Tekrar bi karistirdim ama Darwin`in kitaplarinda direk olarak bu kaplumbagalardan bahseden bir kisim yok. Yine de, bu adalar acayip yerlermis diye geciyor bir suru kaynakta; bin cesit ispinoz kusu, yuzen iguanalar, ucmayan karabataklar, bizim dev kaplumbagalar...cok isterdim gormeyi :)

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bu yazıda aslında büyük bir hata var epeydir farkındayım forumda edit özelliği olmadığı için düzeltemiyorum.
3 cü Kaplumbağanın ismi  ADWATİA  değil  ADWAİTYA  olmalıydı. Gestalt kuralları devreye girmiş yazıyı olduğu gibi değilde olduğunu sandığım biçimde yanlış algılamış İ harfini T nin sağına koymuşum Y harfinide silivermişim. Gözlerim Hintçe den gelen İTYA kısmını eminim görmüştür ama beynim-hafızam bu parçayı ingilizceden alıştığımız  TİA eki ne dönüştürüvermiş ( işte bu gestalt piskolojisi ) ve yazı boyunca bu hata hep öle devam etmiş gitmiş.
Ne zaman bir daha arama yapmak istedim o zaman anladım ki ismi yanlış yazmışım ve öyle kanıksamışım
Hata için özür dilerim.

img

frozen

19 yıl 7 ay 3 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Ellerine saglik Frozen, cok yararli bir calisma.

img

seamansoul

20 yıl 10 ay 21 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

çok süper olmuş yaaben ilk defa görüyom bu kaplunbağaları ve çok şaşardım yani

img

merve_sude

17 yıl 9 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ilk defa öle kapluşlar görsemde gerçekten çok şirinler:) bu arada bu fotoları benimle paylaştığın için sana çok teşekkür ederim frozen